Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jean Marie Constant Duhamel

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

5 Feb 1797

St Malo, France

29 April 1872

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Jean-Marie Duhamel studiuar në Lycée në Rennes përpara se të bëhej student në Ecole Polytechnique në 1814. Në mënyrë që të kuptojnë ngjarjet që plotësisht ndërprerë studimet e tij atje, ne duhet të shohim në disa prej ngjarjeve të jashtëzakonshme e cila u zhvillua në Francë rreth kësaj kohe.

Në vitin 1804 Napoleoni e kishte bërë Ecole Polytechnique në një shkollë ushtarake dhe vendimi ishte marrë për të lëvizur atë Sainte Geneviève Montagne. Monge, i cili ishte drejtor i Ecole Polytechnique, ishte një mbështetës i vendosur i Napoleon dhe Ecole ishte shumë në favor dhe lulëzoi. Megjithatë, aleatët e përparuar në Francë pas fatkeqësisë ruse Napoleoni dhe kaluan Rhein pas Beteja e Leipzig në tetor 1813. Pavarësisht nga Napoleoni aftësi në përdorimin e trupave në dispozicion të tij, aleatët e arritur në Paris në 1814. Edhe pse studentët Ecole Polytechnique e mbrojti në Paris ashpër, qyteti ra në duart e aleatëve të përparuar. Napoleon abdicated më 6 prill 1814 dhe u dëbuan të Elbës. Monge mbetur si drejtor i Ecole Polytechnique dhe ishte si kjo kohë që Duhamel filloi studimet e tij universitare atje.

Pas Napoleoni u arratis nga Elba dhe u kthye në Paris, Monge menjëherë u mblodhën atij dhe i dha mbështetjen e tij të plotë. Edhe pas Napoleoni u mund në Waterloo, Monge vazhduar për të parë atë derisa ai ishte vënë në bordin e një anije më 15 korrik 1815. Nga tetor Monge frikë për jetën e tij dhe iku nga Franca, por u kthye në Paris, mars 1816. Mbreti Louis XVIII u kthye në pushtet nga aleatët, por ka pasur fërkime të ashpra mes mbështetësve të mbretit dhe Dhoma e re të deputetëve që kishin qenë të zgjedhur në gusht 1815. Monge u shkarkua nga udhëheqje të Ecole Polytechnique menjëherë pas kthimit të tij, dhe studentët e ndërmori këtë veprim të dhunshëm për të mbështetur atë. Kishte qenë masa të tjera të vendosura në Ecole e cila kishte irituar edhe studentët. Mbreti lëvizi kundër dërgimit të gjithë studentët poshtë, dhe të gjitha kurse janë anuluar deri në 1817. Duhamel u kthye në Rennes, por nuk kthehem në Paris pas Ecole Polytechnique ishte riorganizuar dhe u rihap në 1817, duke preferuar të mbeten në Rennes, ku ai ka studiuar ligj.

Duhamel u kthye në Paris pas marrjes së ligjit dhe shkallën e tij mësoi matematikën dhe fizikën në dy Massin Institucionit dhe në Lycée Louis-le-Grand. Ai më pas vendosi për të hapur shkollën e tij e cila u quajt më vonë Sainte Ecole-Barbe. Pavarësisht nga të paturit e një punë të rëndë laod, Duhamel gjetur kohë për të vazhduar studimet e tij matematikore dhe në 1823 ai paraqiti Problèmes e tij të parë gazeta développements et diverses sur des mathématiques partitë e shkruar së bashku me Antoine-André-Louis Reynaud. Ai filloi të jepte mësim në në Ecole Polytechnique në 1830, duke u bërë profesor atje në 1834. Ai ishte shumë i menduar si një mësues i matematikës dhe u raportuan të kenë dhënë leksione shumë të mirë. Ai botoi artikuj të tillë si Sur les ekuacioneve générales de la shumim de la chaleur dans les corps solides dont la conductibilité n'est pas la sens Meme dans tous les (1832) dhe Sur la méthode Generale relative au mouvement de la chaleur dans les trupit solides plongés dans des milieux dont la temperatura varie avec le temps (1833) në Journal of Ecole Polytechnique. Ai paraqiti punën e tij në teorinë matematikore të ngrohjes, e shkruar deri si një tezë e doktoraturës Théorie mathématique de la chaleur, në Fakultetin e Shkencave dhe ai u dha të doktoraturës së tij në 1934. Duhamel u zgjodh në Akademinë e Shkencave në 1840.

Emërohet si pedagog hyrje në Ecole Polytechnique në 1835, Duhamel u emërua profesor i analizave dhe mekanikës në 1836. Ai vazhdoi të zënë postimet në Ecole Polytechnique, duke u bërë pedagog i përhershëm në 1840 dhe pastaj, gjatë periudhës 1848 deri në 1851, ishte Drejtor i Studimeve. Një komision i hequr atë nga postet e tij në 1850 që ai e kishte kundërshtuar ndryshimet e propozuara. Megjithatë, nga 1851, ai përsëri i mbushur karrige analizë në Ecole Polytechnique Ljuvilit pas u emërua në karrige bosh në College de France. Gjithashtu nga 1851 Duhamel ishte profesor në Shkencat des Faculté në Paris.

Duhamel punuar në ekuacione diferenciale të pjesshme dhe aplikuar metodat e tij të teorisë së ngrohjes, në mekanikë racional, dhe në akustikë. Studimet e tij akustikës përfshirë vibrating strings dhe dridhje të ajrit në tuba cilindrike dhe konik. Teknikat e tij në teorinë e të nxehtit janë matematikisht të ngjashme me Fresnel 's punojnë në optikë me teorinë e tij të transmetimit të nxehtësisë në strukturat kristal bazuar në punë më parë nga Furierit dhe Poisson. 'U ngrit parimin Duhamel's' në ekuacione diferenciale të pjesshme nga kontributet e tij në shpërndarjen e ngrohjes në një temperaturë të qëndrueshme me një kufi të ndryshueshëm. Në fakt parashikimet e tij teorik në lidhje me propogation e ngrohjes në jo-solids isotropic më vonë u verifikuar eksperimentalisht nga fizikanti Henri de Sénarmont. Megjithatë, ka disa Duhamel punës eksperimentale të tij, veçanërisht në fushën e vibrating strings. Ai shpiku një instrument regjistrimi i cili përbëhej nga një stilolaps për të bashkangjitur një varg vibruese që la një recond në një pjatë të lëvizin pas saj. Ai sugjeroi që tingujt të ndryshme që e percepton nga instrumentet muzikore ishte për shkak të marrë vesh një numër kompleks harmoni të cilat janë dëgjuar si një tingull i vetëm. Ky kuptim i shëndoshë është bërë në mënyrë të pavarur nga GS om.

Cours d'Duhamel botuar analizuar de l'Ecole polytechnique në dy vëllime, të parë në 1840 dhe të dytë në vitin e ardhshëm. Një tjetër punë dy Cours de mécanique vëllim u botua në 1845 dhe 1846, atëherë të dy vëllimet e elementeve de infinitésimnal calcul janë botuar në 1856. Dhjetor Méthodes dans les sciences de raisonnement u paraqit në pesë volume në mes 1866 dhe 1872.

Fabrikë lëkurësh Pali jep këtë përshkrim interesant të Duhamel e ligjëratave:

Nxënës të Ecole Polytechnique kanë dhënë emrin e tij në një gotë me ujë të ëmbël e cila, në fillim të çdo mësimi, ai ishte mësuar të përgatitur ndërkohë që përmbledh, në një zë në fillim mezi audible, por e cila u rrit pak nga pak, përmbajtjen e mësim të mësipërm.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland