Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Henry Ernest Dudeney

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

10 April 1857

Mayfield, Sussex, England

24 April 1930

Lewes, Sussex, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Henri Ernest Dudeney erdhi nga një familje e cila kishte një traditë matematikore dhe gjithashtu një traditë të mësimdhënies në shkollë. Henri babai ishte një pedagog dhe babai i tij, gjyshi nga babai Henry, edhe pse ai e filloi jetën si një bari, mësoi vetë matematikë dhe astronomi dhe e la jetën e tij në kodrat për t'u bërë një mësues në Lewes. Henri mësuar për të luajtur shah në një moshë të re dhe shpejt u bë i interesuar në problemet e shahut. Nga mosha e nëntë ai ishte përbërës problemet dhe puzzles që ai i botuar në një gazetë lokale. Edhe pse ai kishte vetëm një arsimim bazë, nuk ndjekur kolegj, ai kishte një interes të veçantë në matematikë dhe matematikë studiuar dhe historinë e saj në kohën e tij të lirë. Si ai vuri në dukje:

Historia e puzzles matematikore përfshin asgjë më pak se historia aktuale e fillimet dhe zhvillimin e të menduarit të saktë në njeri.

Sigurisht, pasi ai realizohet në lexim për historinë e matematikës, zhvillimi i tij është i lidhur ngushtë me zgjidhjen e enigmës.

Dudeney punoi si nëpunës në shërbimin civil nga mosha e 13, por vazhdoi të studiojnë matematikën dhe shah. Ai filloi të shkruajë artikuj për revistat dhe u bashkua me një grup autorësh që përfshinin Arthur Conan Doyle. Në këtë fazë ai ishte bërë edhe publikimi puzzles matematikore nën pseudonimin 'Sfinks'. Në 1884 Dudeney i martuar dhe gruaja e tij, një romancier popullor e ditën, ndihmoi për të familjes jashtë shumë mirë financiarisht.

Sam Loyd puzzles filloi dërgimin e tij në Angli në 1893 dhe filloi një korrespondencë midis tij dhe Dudeney. Dy ishin krijuesit kryesore të puzzles matematikore dhe recreations e ditën e tyre dhe kjo ishte e natyrshme që ata do të shkëmbejnë ide. Nga dy ekspertët e enigmës ishte Dudeney të cilët treguan aftësi më delikate matematikore. Ai dërgoi një numër të madh të puzzles tij për të Loyd dhe u bë shumë i mërzitur kur Loyd filloi të botojë ato nën emrin e tij.

Në Newing përshkruan si një nga bijat e Dudeney:

... kujton i ati i saj dhe seething ndezur me zemërim deri në atë masë sa që ajo ishte shumë e frikësuar dhe, pas kësaj, Sam Loyd barazuar me djallin.

Ne kemi treguar se kishte një talent Dudeney matematikore dhe kjo është shumë e qartë në kërkim në disa nga puzzles e tij të famshme. Për shembull, një nga më të famshme të puzzles tij gjeometrike çikërrimtar është një problem i ',' e cila e pyet se si mund të shkurtojë një trekëndësh barabrinjës në katër pjesë të cilat mund të reassembled për të formuar një katror. Ai kishte bërë një model që u varet në mënyrë të tillë që të mund të formohet në një shesh apo një trekëndësh barabrinjës. Shoqëria Mbretërore ishte i interesuar në këtë risi gjeometrike dhe në vitin 1905 Dudeney demonstruar mister tij gjeometrike në një takim të Shoqërisë.

Dudeney kontribuar Revista Fillesa për më shumë se 30 vjet, duke filluar pas bashkëpunimin e tij me Loyd e mbyllur, dhe nga e gjithë të njëjtën kohë ai filloi botimin në Angli, Cassell së, Queen, Tit-Bits, dhe Dërgimi Weekly. Dudeney e koleksioneve shumë të popullarizuara të puzzles matematikore Puzzles Canterbury-t (1907), Amusements në Matematikë (1917), dhe Moderne Puzzles botuar në 1926, përmbajnë një pasuri të shembuj interesante të cilat do të sigurojë çdo mësues i matematikës me një thesar pa pronari të materialit.

Që nga viti ne po shikojmë më shumë aspekte matematike e punës Dudeney të, titujt e kapitullit të Amusements në Matematikë do të provojë interesante. Këto janë: aritmetike dhe Problemet Algebraical; Probleme gjeometrike; pikave dhe vijave Problemet; Moving Counter Probleme; Unicursal dhe Route Problemet, e kombinuar dhe Grupit Problemet; fushë shahu Problemet, Matja, peshuar, dhe Paketimi Puzzles; Kalimi i lumit Probleme; Problemet në lidhje me Lojrat; Puzzle Lojra; Magjike Sheshi Problemet; Partia paradoks; Problemet Unclassified.

Ai shkruan për psikologjinë e puzzles në Prefaces disa nga librat e tij:

Fakti është se jetët tona janë shpenzuar kryesisht në zgjidhjen e puzzles, për atë që është një mister, por një pyetje hutues? Dhe nga fëmijëria jonë lart ne jemi përjetësisht pyetje apo duke u përpjekur për t'iu përgjigjur atyre.

Përsëri ai ka shkruajtur:

Zgjidhjen e puzzles konsiston vetëm në punësimin e fakulteteve tona arsyetimi, dhe spitalet tona mendore janë ndërtuar shprehimisht për ata njerëz të ardhur keq që nuk mund të zgjidhë puzzles.

Një do të duhet të them se ka më shumë një shumë e provave kundër kësaj pike fundit e shikoni!

Ju mund të lexoni Parathënie për Amusements në Matematikë

Siç kemi përmendur, shahu ishte një nga takimet e tij të parë me puzzles dhe ajo mbeti një interes gjatë gjithë jetës së tij. Ai ishte anëtar themelues i Shoqërisë Britanike Shahu problem në 1918, kryesimin mbledhjen e tij të parë. Ashtu si Loyd, Dudeney prodhuar jo shumë probleme të tilla si standarde shah ku një pjesë e Bardhë janë në pozitën e tyre fillestar, ndërsa Zi ka vetëm një mbreti i cili është në sheshin e saj fillestare. Problemi është që të gjejë një mashkull në 6 për të Bardhë.

Pas vdekjes Dudeney gruaja e tij ka ndihmuar të redaktoni një koleksion të puzzles tij Puzzles dhe Problemet Curious (1931) dhe më vonë ajo përsëri ka ndihmuar të redaktoni një koleksion i dytë që kishte të drejtë Një Mine Puzzle.

Lidhje të jashtme dhe të tregojnë se puzzles Dudeney janë ende me interes për Matematikanë shumë. Në një generalisation e problemit në 229 HE Dudeney e Martin Gardner e 536 puzzles dhe problemet kurioz (1967) është diskutuar. Në problemin e mëposhtme të Dudeney, që përbëjnë të parë në vitin 1905 dhe të botuar në Amusements në matematikë (1917), është diskutuar:

A është e mundur për njerëzit n vend në një tryezë të rrumbullakët në (n - 1) (n - 2) / 2 raste në mënyrë që çdo person ka të njëjtën palë e fqinjëve saktësisht një herë.

Një provë është dhënë në të edhe n, por rastin e pakualifikuar n ende duket të jetë e hapur.

Le të shohim tani disa shembuj më të puzzles Dudeney së. Së pari e quajti kap derrat që është nga Puzzles Canterbury-t (1907):

Në Hendrick ilustrim (H) dhe Katrun (K) janë parë të angazhuar në sport exhilarating të përpiqet kapjen e disa derrat (PB derr i zi, dhe wp thi bardhë). Përse ata dështojnë?

Ai pastaj vazhdon të shpjegojë rregullat e lojës. Player një lëvizje të parë dhe lëviz dy Hendrick (H) dhe Katrun (K) një katror secili në çdo drejtim, por nuk diagonalisht. Player dy pastaj lëviz derrat (BP dhe wp) çdo një katror, përsëri nuk diagonalisht. Provoni të lojës dhe të shohim nëse mund të Hendrick dhe Katrun kap derrat!

Zgjidhja Kliko

Një lojtar do të dështojë nëse serbëve të përpiqet për të kapur wp dhe H përpiqet për të kapur BP.
Megjithatë, nëse K përpiqet për të kapur BP dhe H përpiqet për të kapur wp ata do të kenë sukses.
Ajo është një problem barazi .')"> KËTU për zgjidhje.

Këtu është një problem tjetër nga Puzzles Canterbury-t që zgjidhet lehtë me një matematikë të vogël:

Ajo përdoret për të thënë në Shën Edmondsbury që shumë vite më parë u muar me minj që abati i mirë i dha urdhër që të gjitha macet nga raundi i vendit duhet të merret për të na shfarosin parazitë. Një rekord është mbajtur, dhe në fund të vitit kjo u gjet se çdo mace kishte vrarë një numër i barabartë i minj, dhe gjithsej ishte pikërisht miu 1111111. Sa shumë Cats ju mendoj ka qenë?

Puzzles tjera reduktuar thjesht në sistemet e ekuacioneve lineare në qoftë se një zgjidhje matematikore ishte kërkuar. Për shembull Problem 3 nga Amusements në Matematikë:

Tre bashkatdhetarët u takuan në një treg të kafshëve. "Ja këtu," tha Hodge të Jakes, "Unë do të jap gjashtë e derra tim për një nga kuajt tuaj, dhe pastaj ju do të keni dy herë si kafshë shumë këtu si I've got." "Nëse kjo është mënyra juaj e të bërit biznes", tha Durrant të Hodge, "Unë do të jap katërmbëdhjetë të delet e mia për një kalë, dhe pastaj ju do të keni tre herë më shumë kafshëve si I." "E pra, unë do të shkoj më mirë se kjo," tha Jakes të Durrant; "Unë do t'ju jap katër lopë për një kalë, dhe pastaj ju do të keni gjashtë herë më shumë kafshëve që kam marrë këtu."

Nuk ka dyshim kjo ishte një mënyrë shumë primitive e kafshëve këmbimesh, por ajo është një mister interesante për të zbuluar vetëm pak kafshë sa Jakes, Hodge dhe Durrant duhet të ketë marrë në tregun e bagëtisë.

Problem 11 nga libri të njëjtën ul në një ekuacion kuadratik:

'Twas e fundit të Bankës për pushime, kështu që unë kam qenë i tha,
Disa çiklistëve rode jashtë vendit, në një mot të lavdishme.
Pushimi në mesditë në një tavernë të vjetër,
Ata të gjithë ranë dakord që të ketë një festë së bashku.
"Vendosi të gjitha në një faturë, mikpritës e minave", thanë ata,
"Për çdo burrë një pjesë të barabarta do të paguajë."
Ligji u menjëherë në tryezë vuri,
Dhe katër pounds ishte llogarinë atë ditë.
Por, i trishtuar që të shtetit, kur ata të përgatitur në katror,
'Twas gjetur se dy kishin sneaked jashtë dhe ikën.
Pra, për dy denarë më shumë se pjesën e tij për shkak
Çdo njeri i ndershëm i cili kishte mbetur ishte Bled.
Ata u vendosën më vonë me ato rogues, nuk ka dyshim.
Sa ishin kur ata e parë të përcaktuara?

Dudeney shpikur diçka që ai e quajti verbal Aritmetike. Një nga shembujt e tij për këtë është i famshëm

  DERGO 
SHUMË
PARA

Në këtë shumë më tepër çdo letër paraqet një shifror, letra të ndryshme shifra të ndryshme. Gjej shumën.

Më në fund le të na japin një shembull e një problemi gjeometrik nga Amusements në Matematikë.
Ky është një problem Joiner's:

Një marangoz kishte dy copa druri të formave dhe proporcione relative treguar në diagramin. Ai dëshironte të prerë si ata në disa pjesë të jetë e mundur në mënyrë që ata të mund të pajisen së bashku, pa e mbeturinave, për të formuar një tabelë të përkryer katrore-lartë. Si mund ai të ketë bërë atë? Nuk ka nevojë të japë matjet, për në qoftë se pjesa e vogël (i cili është sa gjysma e një katror) të jetë bërë pak a shumë të mëdha apo të vogla, nuk do të ndikojë metodë e zgjidhjes.Zgjidhja Kliko

Problemi mund të zgjidhet vetëm me dy ulje, duke krijuar pesë copë tregohen si .')"> KËTU për zgjidhje.

Sëmundje përfundimtar Dudeney është përshkruar në:

Ai kishte qenë në dështimin shëndetësor për disa kohë, por, edhe nëpërmjet sëmundjes së tij, ai vazhdoi të shkruajë artikuj për revistat e tij në Londër.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland