Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Marie-Louise Dubreil-Jacotin

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

7 July 1905

Paris, France

19 Oct 1972

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Marie-Louise Dubreil 's emrit para se ajo u martua me Marie-Louise Jacotin. Babai i saj, M Jacotin, të trajnuar në ligj dhe është kreu i departamentit juridik në një bankë në frëngjisht. Nëna e saj ishte e bija e M Rodon, i cili ishte një gotë-bërëse nga Briare në Loiret, edhe pse fillimisht familja ishin me origjinë greke. Ai ishte nga nëna e saj që Marie-Louise marrë edukimin e saj e hershme, në veçanti në të kënduarit dhe pikturë:

... çojnë në një lulëzim intelektual të shquar në koston e, ndoshta, një neglizhim të caktuar të kësaj, shumëzimit dhe spelling ...

Marie-Louise babai i vënë emrin e saj poshtë për një vend në të sapo-hapur Jules Ferry Lyceé dhe nuk ka madhështi e saj ishte vënë re nga mësuesit e saj, veçanërisht mësues matematike që ishte motra e Elie Cartan. Marie-Louise mori diplomë në matematikë elementare dhe në këtë fazë hasur në një pjesë veçanërisht të mirë e fat. Një nga miqtë e saj më të mira në klasën e saj në shkollë ishte Denise Coulom që ishte bija e kreut të Chaptal de College. Kjo College, të quajtur pasi farmacia frëngjisht Jean-Antoine-Klod Chaptal, kishte klasa të veçanta matematikë në të cilat vajzat nuk u lejohet hyrja, por M Coulom u bindën nga vajza e tij për të bërë një përjashtim në rastin e Marie-Louise. Në këtë shkollë ajo ishte mësuar me mësuesin e matematikës Milhaud jashtëzakonshme George.

Shpesh një pjesë e fatit të mirë është i balancuar nga pasuri të keq dhe në rastin e Marie-Louise e studimit në Chaptal de Kolegji kjo ishte pikërisht ajo që ka ndodhur. Babai i saj kishte qenë i sëmurë për disa kohë dhe lloji i shohin atë pranë fund të jetës së tij e bëri të vështirë për të që të përfitojnë mundësinë e plotë të shkollës dha saj. Kur ajo mori provimet pranues universitetit ajo nuk ka bërë mjaft mirë për të fituar një vend në Paris dhe u jepet vetëm një licencë bursa de që lejohet të saj për të hyrë në arsimin e lartë jashtë Parisit. Ajo u bindën nga Milhaud për të shpenzuar një vit tjetër në Kolegjin dhe provoni përsëri për të fituar hyrjen në Supérieure Ecole Normale.

Pas ardhshëm krye të klasës së saj në seancën 1925-26 ajo u ul provimeve hyrje në 1926 dhe u rendit e dytë:

Lartë është publikuar me shënim zyrtar: "Emërimi i studentëve për të Supérieure Ecole Normale do të bëhet me qëllim të gradës". Por dekreti i ministrisë botuar më pas në revistën zyrtare të quajtur njëzet studentë meshkuj në krye dhe pastaj Marie-Louise në krye të licencës de Bousiers. Ky dekret kishte lëvizur atë poshtë në vendin e 21 rr. Ajo shprehu "pakënaqësinë e saj të trishtuar" në Ministri i Publike Udhëzimi dhe Arteve të Bukura, Edouard Herriot (1894). Ajo kërkoi të lejohet të marrë pjesë në Normale Ecole Supérieure si një nxënës ditë shtesë ose, nëse kjo nuk ishte e mundur, që të ndjekin kurse në shkollë në mënyrë që të mos humbin "dobi minimale të gradës së saj të pranimit."

Tani Jacotin kishte një pjesë të dytë të fat që ndodhi me një tjetër nga miqtë e saj që kishin qenë në të njëjtën klasë në Jules Ferry-Lyceé. Simone Hauser mik i saj ishte bija e Fernand Hauser, një redaktor i Journal of Supérieure Ecole Normale. Ai mori rasti me Herriot dhe ka biseduar me zotëri i cili ishte kohët e fundit është emëruar si Shef i Arsimit të Lartë. Ai ishte i qartë se çfarë duhet të ndodhë:

Unë nuk e di kush e ka bërë këtë. Çfarë është e sigurtë është se Mlle Jacotin ishte e dyta në provim për Supérieure Ecole Normale dhe se ajo është një nxënës i kësaj shkolle ... Por ajo duhet të jetë i kujdesshëm. Ajo do të krijojë një precedent dhe traditat. Në saj do të varet se çfarë ne do të jemi në gjendje të vendosë në lidhje me kandidatët e ardhshëm.

Presion të mëtejshme mbi administratën për të justifikuar vendimin e tyre për të parandaluar Mlle Jacotin studiuar në Ecole Normale Supérieure rezultoi në mbështetjen e tyre poshtë, dhe ajo iu dha një vend për të studiuar në Paris. Ajo ishte në gjendje për të filluar studimet e saj në 1926, edhe pse u desh deri në shkurt të vitit të ardhshëm para se ajo ishte në gjendje për të zyrtarisht matriculate. Dy anëtarë të tjerë të klasës së saj në Ecole (me CV në këtë arkiv) shkoi për t'u bërë të famshëm, dmth Leray dhe Jean Claude Chevalley. Jacotin ndjekur leksione mbi mekanikën fluide nga Villat në Sorbonne dhe leksionet College de France. Lebesgue dhe Hadamard qenë midis lektorëve që mësoi të saj gjatë tre viteve të shquar të saj universitare. Jacotin diplomuar në vitin 1929.

Ernest Vessiot, Drejtor i Supérieure Ecole Normale, rregulluar një bursë për Jacotin të ndërmarrë kërkime. Ajo kishte qenë tërhequr nga kursi mbi lëngjet e dhënë nga Villat dhe tani ai e këshilloi atë që të shkoj në Oslo për të studiuar me Vilhelm Bjerknes i cili ishte emëruar në karrige e mekanikës aplikuar dhe fizikës matematikore në Universitetin e Oslos tre vjet më parë. Bjerknes kishte botuar veprën e tij më të rëndësishme Në Dinamika e Vorbull Qarkorja me Aplikime në Atmosfera dhe Atmosferike Vorbull dhe Wave Motion në 1921 dhe në kohën që Jacotin vizitoi atë ai ishte duke punuar në një projekt për të shkruar një tekst të madhe në fizikën teorike Jacotin të cilat ai shpresonte se do të përkthehet në frëngjisht. Kjo ishte një projekt që asnjëherë nuk Bjerknes përfunduar.

Jacotin u kthye në Paris, ku ajo u martua me Paul Dubreil më 28 qershor 1930. Pali Dubreil, që Marie-Louise kishte takuar ndërsa të dy ata studiuar në Supérieure Ecole Normale, ishte dhënë një bursë Rockefeller në vitin 1929 dhe në kohën e martesës së tyre ishte për një turne evropian i cili do ta le atë studim me matematikanët më të lartë në Gjermani dhe Itali. Pas martesës së saj Dubreil-Jacotin me burrin e saj shkoi në Hamburg, Frankfurt, Romë dhe Göttingen. Ajo u takua Emmy Noether, i cili më vonë ajo do të paguajë haraç në artikullin e saj Portrete të grave Matematikanë, dhe në Romë gjatë mandatit të dimrit 1930-31 ajo u takua të Levit-Civita i cili ishte duke punuar mbi probleme të ngjashme në mekanikën fluide që i interesuar të saj:

Ajo i tha atij për një ndryshim të rëndësishëm midis vala irrotational ai e kishte përshkruar vetëm (i një lëng ideal me një sipërfaqe të lirë) dhe një valë rrotulluese që Gerstner e kishte përshkruar një kohë të gjatë para (vala cycloidal). Kjo provokon një lëvizje e masiv në shtresat e thella. Levi-Civita, të habitur dhe të interesuar, i dha zemër për të vazhduar studimet e saj. Ajo themeluar ekzistencën e një pafundësi e valeve, ato i Gerstner dhe Levi-Civita qenë dy shembuj. Kjo do të ishte teza e saj. Rëndësinë e saj dhe atë të punës së saj në teorinë e valëve të thotë se ajo punë më të zgjatur deri në 1935.

Në verën e vitit 1931 Dubreil-Jacotin dhe burri i saj kaloi një term në Göttingen ku ata vetë të përfshirë në grupet e hulumtimit të fuqishëm të udhëhequr nga Hilbertiane dhe Weyl. Në fillimin e vitit të ri akademik 1931-32 Pali Dubreil mori një takim në Universitetin e Lille dhe Marie-Louise vazhduar për të punuar në tezën e saj të lëngjeve, por filloi të marrë një interes në algjebër. Në vitin 1934 ajo e mbrojti tezën e saj në Paris:

Juria ishte kryesuar nga Ernest Vessiot. Anëtarë të tjerë ishin Gaston Julia dhe Henri Villat. Zhak Hadamard erdhën për të ndihmuar me të mbrojtjes dhe për t'u ulur në krah të saj.

Dubreil interesat Jacotin në algjebër tani kishte arritur pikën ku ajo e ofroi atë si një lëndë ndihmëse në gojë e saj. Pas dhënies së një doktoraturë ajo shkoi në Nancy ku Pali Dubreil tani kishte një takim në Universitetin. Kjo do të kishte kuptim për Universitetin e Nancy të punësojë Dubreil-Jacotin shumë, por ata nuk dëshirojnë të punësojnë një burri dhe gruaja në departamentin e njëjtë. Dubreil-Jacotin, prandaj, pranoi një pozicion të ndihmës hulumtuese në Rennes.

Më 22 shtator 1936 vajza Dubreils 'Edit ka lindur. Dy vjet më vonë Dubreil-Jacotin u emërua si asistent pedagog në Rennes. Nga 1939-1943 ajo ishte një profesor asistent në Lyon, por ka dhënë mësim në kurse të Rennes. Lesieur shkruan se në tetor 1943:

... ajo u bë një profesor të plotë në Poitiers, ku në vitin 1955, ajo zhvilloi në karrige e diferencuar dhe Integrale gur. Ajo ishte në Poitiers se dija e saj. Unë jam në gjendje për të konfirmuar se ajo filloi zhvillimi i këtij departamenti i matematikës, ku ajo me bollëk mbushur rolin e saj si mësues dhe studiues. Ajo mbahet mend nga të ardhmen në mbledhjen e saj të rrumbullakët një komunitet që përbëhet nga Arbault, Croisot, dhe Lesieur. Ky grup u pasuruar më vonë nga të tjerët. Midis tyre, ne duhet të përfshijë, për teorinë e semigroups, deputet Schutzenberger.

Një mënyrë të arsyeshme mund të pyesni se si Dubreils solli deri vajzën e tyre kur Marie-Louise punuar në vende të tilla si Rennes, Lyon dhe Poitiers ndërsa Pali ka punuar në Nancy. Mos harroni gjithashtu se këto ishin vitet e Luftës së Dytë Botërore, i cili filloi rreth kohës që Dubreil-Jacotin u bë një lektor asistent në Rennes. Në maj 1940 forcat gjermane pushtuan Francën dhe kishte marrë Paris, nga mesi i qershorit. Një ditë më vonë Franca u mund dhe nën pushtimin gjerman. Në fakt Edith u sollën në Paris, me Palin dhe Marie-Louise për shpenzimet javë me të:

Humbjen, profesionin dhe çlirimit bërë këto i pafund dhe nga udhëtime në Paris më ngadalë dhe më e vështirë dhe e rrezikshme. Tren që Marie-Louise morën secili e marta u shkatërrua nga shpërthimi i një përgjakshme të stacionit hekurudhor Rennes. Për fat të mirë kjo ndodhi në pushim Mardi Gras i vitit 1943. Ajo ishte në vitin 1944 në Shën Pierre Trupave des se ajo gjeti veten nën bombardimet. Ajo kaloi një natë në ankth dhe pa gjumë bërë më keq nga njëzet e katër orë pa ushqim. Gjatë dimrit të 1.944-45 udhëtim nga Poitiers në Paris për qëllim kalimin nga ura e lumit Loire këmbë se ishte në ujë në rritje prag të larë larg. Marie-Louise pranuar rreziqet e qetë si pjesë e punës së saj.

Dubreil Pali u emërua në Sorbonne në nëntor 1946 dhe jetës familjare u bënë më të lehtë. Megjithatë Marie-Louise ishte ende Commuting javore nga Poitiers në Paris dhe shëndetin e nënës së saj e sëmurë vënë nën stres e saj në rritje. Gjatë 1954-55 ajo ishte kryesisht në Paris, duke u emëruar si Drejtor i Kërkimeve në Qendrën Kombëtare Scientifique de la Recherche. Pas vdekjes së nënës së saj ajo u kthye për të mësuar në Poitiers, pastaj në vitin 1956 ajo u emërua në Fakultetin e Shkencave në Paris:

Përveç shumë detyra të tjera ajo ishte bashkë-drejtor i Algjebra dhe numri Teoria Seminar dhe forca lëvizëse prapa një grup pune në mënyrë aktive në urdhëruar strukturat algjebrike. Mësimdhënies e saj ishte riorganizuar për të ndjekur reformat e reja në programin e saj dhe vihet në kontakt me matematikë e aplikuar dhe teknologji e informacionit.

Dubreil artikull përmbledh kontribute Jacotin e kerkimit shkencor. Ne kemi treguar se si këto filluan në fushën e mekanikës fluide dhe lëvizur drejt algjebër. Për shembull, në vitin 1952 ajo botoi një letër vetitë algjebrike e transformimeve Reynolds që ilustron se si ajo ishte duke punuar mbi idetë si në algjebër dhe lëngjeve:

në bashkëpunim me Paul Dubreil e saj ajo kishte sjellë në dritë nocionin e equivalences permutable. Ajo filloi kërkimi në teorinë e grupeve, semigroups dhe congruences algjebrike më vete e saj dhe në bashkëpunim me P Dubreil ose R Croisot. Duke filluar në vitin 1948, ajo trajtohet me vendos urdhëruar nga i parë trajtuar çështja e equivalences rregullt dhe pastaj urdhëroi që studiojnë vendos sipas një ligji të shumëzimit. Ajo paraqiti idenë e një gjysmë-rrjetëzor semigroup vetëm si marrëdhëniet ekuivalenca e saj për të lejuar generalise teori ideale e Artin - Prüfer. Disa nga rezultatet e fituara ajo janë të botuar në pjesën e dytë të "Mësimet në teorinë e lattices, e urdhëroi strukturat algjebrike dhe gjeometrike lattices 'të botuar në 1953 ... në bashkëpunim me Croisot R dhe L Lesieur.

Tom Blyth, që kanë ndërmarrë kërkime nën mbikëqyrjen Dubreil-Jacotin së, shkruan:

Ishte DE Rutherford i cili sugjeroi se unë duhet të ndjekë traditën e vjetër Skoceze të bërë hulumtime në kontinent. (Kam zbuluar disi më vonë se ai, i cili ka një doktoraturë nga Amsterdami, ishte shembull i vetëm i kësaj tradite të vjetër se unë mund të gjej!) Kështu ai organizohet për mua të shkoj në Paris me një bursë të NATO-s, që do të mbikëqyret nga padrone Dubreil-Jacotin. Ky ishte udhëtimi im i parë nga Mbretëria e Bashkuar dhe ajo ishte rregulluar që të takohen e saj në Poincare Henri Institut në 5 ditë më pas kam ardhur në Paris. Pajisur me frëngjisht shkollë vetëm të lartë (shumica prej të cilave kisha harruar gjatë viteve të mia universitare), dhe ndjenja si pa shpresë si një emigrant ilegal, kam arritur të gjej rrugën time atje me ndihmën e një hartë të huazuara e Metro. Takimi ishte i paharrueshëm. Sigurisht gjëja e parë që pyeta nëse ajo u foli anglisht, për të cilën ajo u përgjigj thjesht 'sq Francë, në Français parle ". Pas një orë apo më shumë, gjatë të cilit në frëngjisht tim përmirësuar në mënyrë dramatike, ajo më tha që të shoqërojë atë në makinën e saj që ajo kishte për të shkuar në Vendôme Vendi për t'u takuar burrin e saj. Në arritjen katin e Poincare Institut kemi hasur në një turmë e studentëve që i ndarë për të, ashtu si edhe në det për të Moisiut. Scurrying së bashku në prag të saj, kam kuptuar se kjo nuk ishte Profesor zakonshëm. Në mbërritjes në Place Vendôme ajo më tha për të parë atë sërish në dy javë, pasi ka pasur të zbuluar disa hollësira të Parisit. Një shtrëngim duarsh dhe një au revoir la mua për të gjetur rrugën time vet prapa Franko College-Britannique ku ishte vendosur. Për fat të mirë unë ishte ajo hartë Metro!

Mbikëqyrja nga e saj ishte një gëzim. Ajo pohoi se ajo nuk mund lehtë lexojnë shkrimet e mia (në të vërtetë ajo ishte raundin tjetër rrugë) dhe më dha një makinë shkrimi portative për të përgatitur materiale për inspektimin e saj. Ne u takua çdo dy apo tri javë në pasdite vonë, ose në zyrën e saj ose në shtëpinë e saj në arrondissement 16-të. Kjo u pasua pa ndryshim nga darka, shpesh në restorante që unë nuk mund të shpresojë të përballojë.

I fundit u takua e saj në vitin 1970. Në Kongresin Ndërkombëtar në Nisë atje ishte një grup të shkëputur Semigroups, i kryesuar nga Pali saj burri. Në fillim të një prej sesioneve që ai e quajti publiku turma të rendit. Në bisedë tonë ndërprerë kështu ajo wryly komentoi për mua 'il ya des professeurs qui sont les dictateurs' për të cilën unë nuk mund të rezistojë oui përgjigje ', et il y en a qui sont les dictatrices! " Pranimin e saj gazmor të kësaj do të mbetet gjithmonë me mua.

Unë detyrohem të saj, dhe Pali bashkëshorti i saj, të gjithë karrierën time të mëvonshme dhe kujtimet e tyre trazim dashuri e madhe.

Dubreil karakterin Jacotin është përmblodhi nga Leray në:

Ajo kishte vendosmëri, zbulimit dhe vetëpërmbajtje. Për këto tipare të personalitetit ajo shtoi se çfarë janë konsideruar atëherë cilësitë më të gjinisë femërore. Kolegët e saj admironte thellë e saj edhe në qoftë se ata mendonin i trembur për të shprehur afeksion e tyre direkt në e saj. Ajo, megjithatë, ndjen mbështetjen e tyre dhe mendonin se ai e saj ndihmoi kur ajo kishte vështirësi serioze. Ajo nuk ishte një pionier nga zgjedhje por nga domosdoshmëria. Ajo nevojitet guxim dhe guxim për të kapërcyer pengesat që koha në të cilën ajo jetoi e vendosur në rrugën e saj. Ajo ishte, megjithatë, u ndryshua as nga ambicja e saj për një karrierë të jashtëzakonshme dhe as nga një feminizmi i pasionuar. Këto janë dy aspekte të personalitetit të saj të pasur dhe kanë nevojë për të shprehur veten në mënyrën e vet e saj individuale.

Sa i përket interesave të saj:

Ajo donte që udhëtojnë dhe ishte i kënaqur që fluturojnë mbi Canyon Grand në një helikopter. Ajo gjithashtu hulumtohen shkurret në Senegal ... Ajo mori fotografi shumë të gjalla dhe artistike. Ajo ka gëzuar duke luajtur tenis me miqtë e saj si edhe si urë, por detit, dhe sidomos me vela, ishte dashuria e saj e parë. Dashuria e saj e jetës është ilustruar, kur, në një fuqi gjashtë deri në shtatë të erës ajo lundroi rreth Isle e Re në një beluga "[një lloj barkë e vogël indiane]. Në kujtesën e saj Ile de France Yacht Club themeluar një "Sfida Marie-Louise Dubreil-Jacotin" të gjykohet në dy gara: një garë dhe një turne urë.

Tragjedi goditi Dubreils në tetor 1970, kur vajza e tyre ka vdekur. Dy vjet më vonë Dubreil-Jacotin ishte përfshirë në një aksident me makinë që nuk duket shumë serioze në kohë, por ajo vdiq nga një atak në zemër pesë javë më vonë.

Le ne fund duke cituar këtë biografi nga futja në Portrete të grave Matematikanë që ajo të botuar në vitin 1948:

Zhvillimi i mësimit të femrave, duke hedhur poshtë të paragjykimeve, ndryshime të thella në llojin e jetës dhe rolit të caktuar të grave në vitet e fundit kanë çuar, pa dyshim, për një ndryshim në vendin e mbajtur nga gratë në shkencë. Një do të shohim se si gratë do të jenë në gjendje, në të njëjtin nivel me burrat, për të zhvilluar nga roli i studentëve të mirë ose për t'u bërë bashkëpunëtor dijetarëve puna e të cilit do të hapë drejtime të reja.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland