Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Paul Dubreil

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1 March 1904

Le Mans, Maine, France

9 March 1994

Soisy sur École (near Paris), France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Pali Dubreil ndoqën Lycée në Le Mans, ku babai i tij ishte profesor i matematikës. Nga atje ai shkoi në Paris, ku ai ka studiuar në Shën Lycée Louis, duke u përgatitur për provimet e hyrjes në Supérieure Ecole Normale dhe Ecole Polytechnique. Ai hyri në Ecole Normale Supérieure, pastaj shkoi në Sorbonne të plotë es tij License Shkencave.

Në provimeve kombëtare të 1926 Dubreil u rendit e para në tërë Francën dhe u emërua një lektor në Supérieure Ecole Normale në vitin 1927. Atje ai ka punuar për doktoratë e tij. Në 1929 ai fitoi bursë prestigjoze Rockefeller i cili ia ka mundësuar të vizitojë Hamburg për të studiuar me Artin. Ai u martua me Marie-Louise Jacotin më 28 qershor 1930 në Paris. Ajo ishte gjithashtu një matematikan i cili bashkëpunoi me të për pjesën tjetër të karrierës së tyre. Pali u kthye në një kohë të shkurtër në Paris për të mbrojtur tezën e doktoraturës në tetor 1930, dhe pastaj u kthyen në Hamburg.

Emmy Noether vizitoi Hamburg në vitin 1931 dhe Dubreil gjetur diskutimet me dobishëm jashtëzakonisht e saj. Ai vizitoi Göttingen për të punuar me van der Waerden, pastaj shkoi në Frankfurt, sepse deri në atë kohë Noether ishte në Frankfurt dhe Dubreil të kërkuar për të vazhduar shkëmbimin e ideve me të. Sigurisht Dubreil ishte duke shkuar për të marrë maksimumin prej Rockefeller bursa e tij dhe ai tjetër shkoi në Romë ku u diskutuan problemet me geometers Castelnuovo, Enriques dhe Severi. Interesi kryesor Dubreil së në atë kohë ishte varieteteve algjebrike dhe ai besonte se ai kishte mësuar më shumë nga Noether kështu, para se të kthehej në Francë, vizita e tij e fundit ishte përsëri në Göttingen në vizitë Noether.

Udhëton shoqëri të mrekullueshme të tij mbi, Dubreil i pari e mori postin e tij të përhershëm në Universitetin e Lille. Dy vjet më vonë, në 1933, ai shkoi në Nancy, ku ai ishte për të shpenzuar periudhën e Luftës së Dytë Botërore. Gjatë kësaj periudhe gruan e tij Marie-Louise kishte emërimet në Rennes dhe pastaj në Poitiers. Në 1946 u kthye në Dubreil Sorbonne dhe atje, në vitin 1954, ai u emërua kryetar i aritmetik dhe teoria e numrave.

Dubreil filloi të punojë në strukturat më të përgjithshme algjebrike rreth 1936 kur ai u bë i interesuar në generalising pronat e njohur fillore në grupe në parametrat më të përgjithshme. Ai studioi grilë e marrëdhënieve ekuivalencë të vendos dhe nga atje u drejtua për të studiuar semigroups.

Thue kishte publikuar më semigroups si problemin në fillim të 1914, kur ai kishte paraqitur fjalën për semigroups. Megjithatë nuk ishte deri në fund të viteve 1930 dhe 1940 që studimi i semigroups u bë një temë e madhe. Malcev, Kliford dhe Dubreil u bë figura të mëdha në lëndë të re, puna e parë Dubreil e mëdha po Kontributi à la demi-théorie des groupes.

Lallement i cili ishte një student i Dubreil së, përshkruan leksionet e tij në:

Secili prej leksioneve të tij ishte një pjesë e ekspozitës të shkëlqyer, të qartë, të saktë, i lëmuar, dhe në të njëjtën kohë frymëzues nga aftësia e tij për të lidhen me temat në dorë të kaluara dhe aktuale kërkimore. Mbaj mend gjallërisht konkurs etur këtë kurs [Algjebra dhe numri Teoria] gjeneruar në mesin e studentëve të cilët ishin të gjithë të etur për të zgjidhur problemet më sfiduese javore. Kur unë u bë një nga studentët e tij të doktoratës në vitin 1961, kam kuptuar se sa ndikimi i thellë Palit Dubreil mbi algebraists i ri ishte. Ai ka drejtimin e një numri të madh të teza, dhe mbledhjet javore të Dubreil-Pisot seminar ishin mbledhur pikë e kërkuesve, vjen edhe nga universitetet e largët për të dëgjuar një larmi shumë të gjerë të ftuar leksione.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland