Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Francisco José Duarte

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

6 Jan 1883

Maracaibo, Venezuela

1 Oct 1972

Caracas, Venezuela

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Francisco José Mariano Duarte ka lindur ne Maracaibo, ku babai i tij, Francisco Antonio Duarte Sánchez, ishte një gjeneral, nëna e tij ishte Delfina Matilde del Carmen Isava Gonzalez de Duarte. Ai ishte i gjashtë i prindërve të tij dhjetë fëmijë. Ai mbaroi shkollën e mesme në Puerto Cabello dhe mori çertifikatën e tij-ekzaminimin dhe titullin e topograf në shkurt 1900. Më 25 mars 1908 ai përfundoi studimet në Universitetin Qendror të Venezuela (UCV), duke i kualifikuar si një inxhinier. Ai ishte profesor i gjeometri, algjebër, analiza dhe mekanikë në UCV (1909-1911 dhe 1936-1939). Ndërmjet 1920-1921 ai ndërmori studimet pasuniversitare në Sorbonne ne Paris.

Për disa vite Duarte ndarë punën e tij profesionale në mes të hetimeve shkencore, mësim në universitete dhe postimet e zënë të tilla si konsull i Venezuelës në Gjenevë (7 janar 1924-1929) dhe drejtor i Observatorit Meteorologjik astronomike dhe Juan Manuel Cajigal (4 janar 1936-1941 ). Ai gjithashtu ka punuar për shumë vite si drejtor i kufijve të Ministrisë së Punëve të Jashtme (7 qershor 1941-1968), një profesion që e pa atë të marrë pjesë në përcaktimit të kufijve të Venezuelës me vendet fqinje, sidomos me Brazilin.

Ai ishte president i Shkollës së inxhinierëve (22 prill 1937-1939) dhe Akademia e fizike, matematike dhe Shkencave Natyrore (1941-1945 dhe 1954-1957) të cilën ai ishte anëtar nga 1933. Në periudhën 1954-1956 ishte Profesor i Algjebra në Universitetin privat të Santa Maria në Caracas.

José Nucete Sardi Duarte përshkruar në mënyrë më poshtë (shiko, f. 9):

Ai ishte një njeri i cili donte të kalonte pa u vënë re, i heshtur, i cili foli vetëm për të thënë vetëm fjalë të drejtën për të sqaroj konceptet. Ai nuk ka si publicitet dhe përdoret për të shmangur atë dhe kjo të gjithë miqtë e tij e dinte ... . Vërtet, ai ishte një person i qetë që nuk ka thënë gjëra të tepërt.

Duarte gjykuar se:

Venezuela nuk ka kultivuar matematikë siç duhet si një shkencë e pastër.

Më 27 maj 1965 ai u bë doktor Honoris causa i Universitetit Qendror të Venezuela dhe më 12 shkurt 1969 ai fitoi një shkallë të ngjashëm nderi nga Universiteti i Oriente në Cuman'á. Në 1967 ai u bë një pensionist dhe u dha Urdheri i çlirues Gran Pengesa.

Ai mori pjesë në Kongreseve ndërkombëtar i matematikanëve në Bolonjë (1928), Zyrih (1932), dhe Boston (1950); Kongreseve të Bashkimit Geodesic dhe Ndërkombëtare i gjeofizikës në Madrid (1924), në Pragë (1928), Lisbonë (1932), dhe Bruksel (1951); Kongreseve Ndërkombëtare për përdorimin paqësor të energjisë atomike në Gjenevë (1955, 1958) dhe në Kuvend mbi Harta Botërore në Londër (1928).

Ai ishte një anëtare e jashtme të Akademive të Venezuela, Madrid, Kolumbi dhe Peru, Shoqatave matematike e Shteteve të Bashkuara, Berlin, Palermo, Zvicër, Bruksel, Spanja dhe gjithashtu Shoqatave Astronomical nga Franca, Gjermania, Meksika.

Ai vdiq më 1 tetor, 1972, në Caracas. Ne përdorim këtu citat Michalup (ose, f. 34 dhe f. 51):

Vdekja e Dr Duarte do të thotë një humbje e madhe për qarqet intelektuale të vendit. Personalisht, dhe si një koleg shkencor të Akademisë të Venezuelës, kam humbur një mik të sinqertë, i cili gjithmonë është në dispozicion, kur unë atë e nevojshme. Unë tani u vjen keq thellësisht mungesë të tij në seancat e Akademisë.

Duarte punë më të rëndësishme në matematikë është bërë në algjebër, teoria e numrit dhe analiza matematike. Puna e tij e parë në matematikë ishte për të cilën ai paraqitet në Akademinë e Shkencave në Paris, 1907. Ai botoi gazeta në zgjidhjen e përgjithshme e një ekuacioni diophantine të shkallës së tretë 3 x 3 + y + z 3-3 XYZ v = 3, e thjeshtuar Kummer 's kriter dhe i dha një provë të thjeshtë të pamundësisë të zgjidhjes së ekuacionit Fermat x 3 3 + y + z 3 = 0 në integers nonzero. Ai gjithashtu vërejti se formula interpolation e Everett është një pasojë e formulës interpolation e Gausit. Në vitin 1908 ai botoi një artikull ku ai të llogaritur π 200 vende dhjetore.

Kryesore e tij tre libra janë: Monografi mbi π numrat dhe e. Historike dhe shënime bibliografike (Spanish) (Bol. Acad. Cien. Fis. Mat. Nat. 11 (1948)), me 27 kapituj mbi 250 faqe, i cili përmban më shumë informacion mbi π dhe e se ka qenë ndonjëherë më parë të mbledhura në një vend ; Mësime mbi Infinitezimale Analiza (Caracas 1943, f. 606.) (spanjisht) i cili përmban materiale nga kurset e në analizë të tij të parë UCV gjatë tre ose katër vjet atje dhe Bibliografia e Euklidi, Arkimedi, Newton (Acad. Cien. fis. Mat. nat., Caracas 1963, f. 163.) (spanjisht), e cila ishte bërë edhe në shekullin e 19-të.

Matematikanë Shumë prej tyre janë të interesuar në matematikë rekreative. Duarte gjithashtu kontribuoi në atë pjesë të matematikës dhe problemet dhe zgjidhjet e propozuara në American Mathematical Monthly për disa vite, dhe gjithashtu të Ingenieria ditar y Ciencia (Shkencë dhe Inxhinieri) botuar në Merida.

Gjatë gjithë jetës së tij ai ka mbajtur një korrespondencë të vazhdueshme me shkencëtarët në të gjithë botën për problemet e pandarë e specialitet i tij dhe ai ka qenë konsideruar si një nga matematikanët shquar të epoke e tij.

Duarte botuar shtatë libra, mbi dyzet në gazetat revistat matematike, mbi njëzet probleme në American Mathematical Monthly, disa artikuj në shtypin dhe raportet përfshirë biografitë e Matematikanë famshëm.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland