Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Vladimir Gershonovich Drinfeld

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1954

Kharkov, Ukraine

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Vladimir Drinfeld studiuar në Universitetin e Moskës nga 1969 deri 1974. Ai u diplomua në vitin 1974 dhe ka mbetur në Universitetin e Moskës që të ndërmarrë kërkime nën mbikëqyrjen e Yuri Ivanovich Manin së. Drinfeld përfunduar studimet pasuniversitare në vitin 1977 dhe ai mbrojti "kandidatit të tij" tezë në vitin 1978 në Universitetin e Moskës. "Kandidat" është ekuivalent tezën ruse e britanik ose amerikan Ph.D.

Që nga viti 1981 Drinfeld ka punuar në Institutin për Verkin B Temperatura e ulët Fizika dhe Inxhinieri i Akademisë së Shkencave të Ukrainës. Drinfeld mbrojti "mjeku i tij" tezë në vitin 1988 në Institutin Steklov, Moskë. "Mjeku" Teza është ekuivalent ruse të habilitation gjermane.

Më 21 gusht 1990 Drinfeld u dha një Medalje Fushat në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve në Kioto, Japoni:

... për punën e tij mbi grupet kuantike dhe për punën e tij në teorinë e numrave.

A dhe B Jaffe Mazur, shkruani në lidhje me punën Drinfeld të cilat çuan në dhënien e Medaljes Fields:

Interesat Drinfeld mund vetëm të përshkruhet si "i gjerë". Jo vetëm që ata span punojnë në gjeometrinë algjebrike dhe teoria numër, por idetë e tij më të fundit kanë marrë një drejtim të habitshme të ndryshme: ai ka qenë duke bërë punë të rëndësishme në pyetje matematikore të motivuara nga fizika, duke përfshirë Teoria e grupeve relativisht e re kuantike.

Drinfeld sfidon çdo klasifikim të lehtë ... Zgjidhje e tij kanë një magji që do të pret nga një zbulim revolucionar matematikore: ato kanë pasoja në dukje të pafund. Nga ana tjetër, ata duket se thellë copa personale e matematikës: "vetëm Drinfeld mund të ketë menduar prej tyre!" Por ata duken transparente contradictorily natyrore; kuptuar një herë, "të gjithë duhet të kenë menduar prej tyre!"

Arritjet kryesore Drinfeld janë dëshmi e tij të hamendësoj Langlands per GL (2) në lidhje me një fushë funksionale dhe punën e tij në grupin teori kuantike. Megjithëse ai provoi vetëm një rast të veçantë të hamendësoj Langlands, Drinfeld ka prezantuar ide të reja të rëndësishme në zgjidhjen e tij dhe bëri një përparim të vërtetë. Ai paraqiti idenë e një modul eliptik në provë e tij dhe ky nocion është çuar në një temë krejt të re në teorinë e numrave.

Ndërveprime midis matematikës dhe fizikës matematikore studiuar nga Atiyah çoi në futjen e instantons - zgjidhje, që është, i një sistemi të caktuar te ekuacioneve diferenciale jolineare të pjesshme, vetë-fundit-ekuacionet e dyfishtë Mills, të cilat janë paraqitur fillimisht nga fizikantet në kontekst teoria e fushes kuantike. Drinfeld dhe Manin punuar në ndërtimin e instantons duke përdorur ide nga Gjeometria algjebrike.

Në vitin 1992 Drinfeld u zgjodh anëtar i Akademisë së Shkencave të Ukrainës.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland