Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Clifford Hugh Dowker

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

2 March 1912

Parkhill, Western Ontario, Canada

14 Oct 1982

London, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Hugh Dowker 's prindërit në pronësi një fermë të vogël në Western Ontario ne Kanada. Ancestors Babai i tij erdhi nga Yorkshire në Angli, ndërsa nënës së tij erdhi nga Skocia. Kjo nuk ishte një familje me çdo rekord të mëparshëm të arritjeve akademike dhe, në fakt, Hugh ishte i vetmi nga tre bijtë e prindërve të tij për të patur një arsim universitar. Hugh sigurisht nuk kanë një kohë të lehtë me arsimin e tij në shkollë për në shkollën fillore ai kishte të dy të ecin me kilometra çdo ditë për të arritur në shkollë.

Kur ai përparuar në shkollën e mesme në gjërat Parkhill u bë edhe më e vështirë, sepse ai e gjeti veten me një mësues matematike që duket se nuk kanë kuptim të subjektit. Shumica e matematikanë të madhe në këtë arkiv janë të frymëzuar të bëhej Matematikanë duke i mësuar gjobë në shkollë por në rast Dowker e mori pagesa për të qëndruar prapa pas shkollës për të treguar mësuesit e matematikës si ta bëjnë probleme!

Pavarësisht nga këto vështirësi me Dowker shkollimin e tij fitoi një bursë për të mundësuar atij për të studiuar në Universitetin e Western Ontario. Atje ai tregoi aftësinë e jashtëzakonshme të tij në matematikë, por ai ka studiuar lëndët e tjera për të diplomuar si edhe e tij, të tilla si fizika dhe ekonomi. Shkallë ishte dhënë në vitin 1933. Në këtë fazë ai kishte shkuar shumë më tej se dikush nga sfond Dowker ndonjëherë mund të presin për të shkuar në pursuits akademik kështu që ishte e natyrshme për të që të dëshirojnë t'i japin fund shkollimin e tij në këtë pikë. Qëllimi i tij është për të bërë një mësuesi i shkollës, pasi të gjitha ai kishte treguar në shkollën e mesme që ai mund të mësojnë matematikë mësues, dhe tani edhe ai ishte në rrugën e tij për arritjen e kësaj. Të tjerë, e kuptuar se ai kishte talente të jashtëzakonshme për matematikën, ka punuar shumë për të bindur atë për të vazhduar. Ata ishin të suksesshme dhe në vitin e ardhshëm ai ka studiuar për Master në shkallën e tij në Universitetin e Torontos.

Përsëri Dowker ishte i befasuar për të gjetur se pedagogët e tij në Toronto e këshilloi atë që të shkoj në Princeton, për të studiuar për një doktoraturë në Lefschetz. Strauss shkruan në (ose shih):

Ajo ishte në Princeton se Dowker u bë plotësisht i vetëdijshëm për fuqinë dhe bukurinë e matematikës, dhe ai u bë një topologist aktive, drejtimin e një prej seminareve Lefschetz '. Ai mori Ph.D. e tij atje në vitin 1938. Përveç nga Lefschetz, matematicienë të cilët ishin të ketë një ndikim të rëndësishëm në Dowker përfshirë Aleksandrov, Fox, Hurewicz dhe Steenrod.

Teza e doktoraturës Dowker shtyhet rezultatet themelore në teori homotopy nga hapësira kompakte metrikë në normale dhe parametric hapësira.

Pas dhënies së doktoraturës së tij në 1938 Dowker ishte emëruar si një instruktor në Universitetin e Western Ontario për vitin 1938-39. Pas kësaj ai ishte një asistent të von Neumann në Institutin për Advanced Study at Princeton në 1939-40. Ai pastaj kaloi tre vjet si një instruktor në Universitetin Johns Hopkins në Baltimore. Ishte aty që ai u takua Yael Naim, një student i ri matematikës nga Izraeli. Ata u martuan në vitin 1944, por para se kjo të dy filluan të punojnë në Massachusetts Institute of Technology Rrezatimi Laborator. Dowker gjithashtu keni punuar lufte me Forcave Ajrore të Shteteve të Bashkuara, duke punuar në trajektore e predha. Gjatë kryerjes së kësaj pune ai vizitoi Libinë dhe Egjiptin.

Kur mbaroi Lufta e Dytë Botërore, Dowker u emërua si profesor i asociuar në Tufts. Megjithatë të dy Dowker dhe gruaja e tij u bë gjithnjë e më të tensionuara si gjueti McCarthy për komunistët u bë gjithnjë e më të menacing. Senatori Joseph McCarthy R whipped deri ndjenja të forta kundër komunizmit në Shtetet e Bashkuara dhe disa nga miqtë e Dowker filloi të vinte në dyshim nga autoritetet që e panë probleme imagjinar kudo. Ai vendosi që ai papëlqyeshme që jetojnë në një atmosferë të tillë dhe shikoi për pozitat në Angli për veten e tij dhe gruan e tij. Ai u emërua si Reader në Matematikë e Aplikuar në Birkbeck College në Londër, ndërsa Yael u emërua në Universitetin e Mançesterit. Edhe pse shumica e punës Dowker ishte në topologji, punën e tij të luftës vendosur atë edhe për postin e aplikuar matematikën, ku ai vazhdoi studimin e tij mbi predha.

Dowker u emërua në një karrige personale në Birkbeck College në vitin 1962, një post që ai e mbajti deri në pensionimin e tij në vitin 1970. James në përmbledh punën e tij topological:

Ndërsa ai është i njohur mirë për punën e tij të vendosur topologji pikë, ai gjithashtu dha kontribut në teori kategori, teoria e kapë dhe teorinë e nyjet. Ai kishte një interes të gjatë në këmbë në teorinë për homology hapësira e përgjithshme. Ndër rezultatet e shumë të tjera të rëndësishme, ai tregoi se Cech dhe homology grupe Vietoris përputhet, për hapësira e përgjithshme, ashtu siç bëjnë Cech dhe cohomology grupe Alexander.

Në 1956 botoi Dowker Ligjeratat në teorinë e kapë që pasoi qasje e cila ishte miratuar nga Henri Cartan. Në shqyrtimin e tij të punës Atiyah shkruan:

Ndryshe seminare Cartan, megjithatë, ekspozitë nuk ka qëllim në ngjeshje. Shumë pjesë të teorisë janë trajtuar në hollësi më të madhe, llogaritjet më janë dhënë në mënyrë të plotë, dhe shumë algjebër standarde është zhvilluar initio ab. Në lidhje me këtë punë mund të shërbejë për një qëllim shumë i dobishëm. Ndoshta më karakteristike tipar i leksioneve është rruga çdo nocion i ri është analizuar me shumë kujdes, veçantitë e tij shqyrtohet në "hapësirat e keqe", dhe kundër-shembujt e dhënë sa herë që të jetë e mundur. Për shembull, si gjobë dhe duaj në vend janë të përcaktuara mirë, dhe është treguar se ato përputhen në hapësirat paracompact normale, por jo ndryshe. Ka gjithashtu një trajtim shumë të kujdesshëm të presheaves krahasim me duaj. Leksione mbi duaj koherente janë trajtuar me të njëjtën frymë analitike, dhe nuk ka asnjë përpjekje për të shkuar deri në aplikimet për të gjeometrisë algjebrike ose manifolds komplekse.

Në vitin 1983, vit në të cilin Dowker vdiq pas një sëmundje të gjatë, ai botoi një letër të përbashkët Klasifikimi i parashikimeve nyjë me Morwen B Thistlethwaite. Autorët përshkruajnë rezultatet e tyre si vijon:

Hapi i parë në tabelimit nyjet noncomposite me kalimet n eshte nxjerrjen e parashikimeve aeroplan nonsingular e nyje të tillë, ku dy (piecewise lineare) parashikimet janë konsideruar si ekuivalent, ose në të njëjtën klasë, në qoftë se ata bien dakord deri homeomorphism i zgjeruar avion, pra, dy-sferë. Ky hap i parë është reduktuar këtu për të thjeshtë një algoritmi të përshtatshëm për përdorim kompjuteri.

Në (ose shih) Shtraus përshkruan karakterin Dowker's:

Në mënyrë Dowker ishte rezervuar dhe të butë, me një dinjitet lindur dhe një mendje që hyn në thellësi. Ai zotëronte një shkallë të lartë të integritetit dhe forca morale që ia ka mundësuar të durojnë shtatë vite të sëmundjes uncomplainingly. Edhe pse supremely tolerante ndaj të tjerëve, ai kishte vetëm standardet më të larta të sjelljes për vete. Ai ishte tërësisht pa salltanet apo shtirje dhe tërësisht i ndershëm në pasuri, apo pushteti nderon menaxheriale.

Në ai është përshkruar si më poshtë:

Fuqia e tij matematikore, të kombinuara me modesti e tij personale dhe humor butë siguruar atij respekt dhe dashuri për një brez të studentëve dhe të kolegëve të gjithë botën.

Ka një anë tjetër të Dowker dhe gruaja e tij e cila ne duhet të theksojmë para përfundimit të këtij biografi. Kjo është puna e tyre me fëmijët, veçanërisht me fëmijët e talentuar të cilët kishin vështirësi në shkollë. Ata ndërmori këtë punë për të Shoqatës Kombëtare për Fëmijët talentuar. Dowker ishte në gjendje të japin këtyre fëmijëve se çfarë ndonjë matematikan do ta njohë si një përvojë tepër të mrekullueshme, dmth përvojë për të zbuluar rezultatet e re matematikore.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland