Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Christian Andreas Doppler

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

29 Nov 1803

Salzburg, Austria

17 March 1853

Venice, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Krishterë Doppler 's familje u gurgdhendës, që kishte një biznes të suksesshëm në Salzburg, Austri nga 1674. Biznesit prosperuar çoi në ndërtimin e një shtëpie gjobë në Platz Hannibal [quajtur tani Makart Platz] në Salzburg, afër lumit. Kristian Doppler ka lindur në këtë shtëpi familje dhe, natyrisht, tradita e familjes do të kishte patur atë të rritet deri të marrë përsipër biznesin gurgdhendës së. Megjithatë shëndeti i tij nuk ishte shumë e mirë dhe ai ishte mjaft i dobët dhe kështu ai nuk mund të ndjekë në traditën familjare.

Doppler ndoqi shkollën fillore në Salzburg dhe më pas ndoqi shkollën e mesme në Linz. Prindërit e tij ishin të pasigurt për potencialin e tij akademik dhe konsultohen profesor i matematikës në Liceut Salzburgut i cili rekomandon se duhet studim Doppler matematikës në Institutin Politeknik në Vjenë. Instituti Politeknik ka qenë vetëm themeluar në 1815, kështu që ajo ishte ende një selie të re kur Doppler filloi studimet e tij atje në vitin 1822. Ai shkëlqeu në studimet e tij matematikore dhe të tjera dhe u diplomua në 1825. Pas kësaj ai u kthye në Salzburg, ku morën pjesë filozofi leksione në Liceut Salzburg, pastaj shkoi në Universitetin e Vjenës, ku ai studioi matematikë e lartë, mekanikë dhe astronomi.

Në fund të studimeve të tij në Universitetin e Vjenës në 1829, Doppler u emërua si asistent profesor i matematikës të lartë dhe mekanikë në Universitetin, Profesor Një Burg. Ai botuar katër gazeta matematikë gjatë katër viteve të tij si asistent në Burg, e tij të parë qenë një kontribut për teorinë e paraleleve. Assistantship Ky ishte vetëm një post të përkohshme dhe Doppler, jo më i vjetër se të tjerët, filloi të kërkojë një post të përhershëm në moshën e 30. Në Seidlerova shpjegon se si aplikime punuar në atë kohë në Austri:

Nga 1825 të gjitha professorships bosh në universitetet austriake dhe polytechnics ishin mbushur me konkurs publik. Kjo në fakt do të thotë provimin e pranimit, ku pyetjet ishin vendosur ... Aplikantët në shkolla të ndryshme të monarkisë kishte për t'iu përgjigjur atyre në formë të shkruar, e cila mund të zgjasë deri në dymbëdhjetë orë. Pjesë e provimit ishte gjithashtu një leksion të shkurtër për një temë provues arbitrare në para komisionit të emëruar. Përgjigjet mbyllur, së bashku me një vlerësim të ligjërimit, u dërguan pastaj në shkollë, ku konkurrenca ishte njoftuar.

Vendimet përfundimtare janë marrë nga komisioni në Vjenë, por kandidatët janë zgjedhur vetëm në aftësinë e tyre mësimore, çdo shenjë të niveleve më të larta të diturisë do të trajtohet si i thënë kundër kandidatit. Doppler dorëzuar vetë në një numër të këtyre konkurseve, dy vende për në shkollë dhe në universitet. Ai aplikohet në shkollat në Linz, Salzburg, Gorizia dhe Lubjanë dhe kryetar i matematikës Politeknik të lartë në Vjenë dhe më 23 mars 1833 për rang profesori e aritmetike, algjebër, gjeometri teorike dhe kontabiliteti në Shkollën e mesme teknike në Pragë.

Ndërsa kjo po ndodhte Doppler kishin për të fituar jetuar e tij dhe ai kaloi 18 muaj si llogaritar në një fabrikë tjerrje pambuku. Kjo ishte një periudhë e pikëllimin dhe vështirësi të mëdha për Doppler dhe nuk është për t'u habitur që ai vendosi të heqë dorë nga lufta pabarabartë dhe të emigronin në Amerikë. Ai filloi të shesë pasurinë e tij dhe vizitoi konsulli amerikan në Mynih për të bërë rregullimet e nevojshme. Megjithatë, kur ai ishte afër për të bërë vendimi përfundimtar ai mori një ofertë për postin në Shkollën e mesme teknike në Pragë. Ajo kishte marrë një kohë të gjatë për procesin e emërimit të arritur konkluzionin e tij dhe Doppler mori postin e tij në mars 1835, gati pikërisht dy vjet pas hyrjes konkurrencës.

Doppler ishte ambicioz dhe të mësuarit e matematikës elementare në Shkollën Teknike nuk ishte mjaft për dëshirë të tij. Ai u përpoq për një post të profesor i matematikës në Politeknik të lartë në Pragë, por pa sukses. Megjithatë, gjatë 1836-38 ai ishte në gjendje të mësojnë matematikë e lartë për katër orë në javë në Politeknik. Kjo solli para shtesë në të cilën ai padyshim e nevojshme që ai u martua në 1836.

Doppler ka marrë një tjetër shans për një post në Politeknik, megjithatë, dhe në fund të 1837 rang profesori në gjeometrinë praktike dhe matematikë fillor u bë i lirë. Doppler mori detyrat e pas, por gjërat nuk ishin se i thjeshtë. Përkundër faktit se ai ishte kryer detyrat, një konkurs për postin u mbajt më 3 tetor 1839. Doppler nuk kanë për të marrë pjesë në garë, por ishte lënduar nga fakti se ajo u zhvillua në të gjitha. Ai u emërua zyrtarisht në postin mars 1841.

Doppler nuk kanë një kohë të lehtë mësimin në Politeknik. Seidlerova shkruan në:

Provimet ishin me shumë mundime. Kushtet e dy provimeve me gojë dhe me shkrim duhet të jetë raportuar paraprakisht për të Komitetit Tokën e cila emëroi gjithashtu komisioneri provim. Për shembull, në janar dhe shkurt 1843 Doppler kishin për të shqyrtuar 256 nxënës në 17 ditë, si në shkrim dhe me gojë, në aritmetik dhe algjebër. Provimet mori një minimum prej gjashtë orë në ditë. Numër të njëjtë të nxënësve u ul për shqyrtim në "gjeometri teorike" në qershor dhe korrik të njëjtit vit në një provim dymbëdhjetë ditë. Përveç kësaj në korrik dhe gusht të ishte e nevojshme për të shqyrtuar 145 studentë në gjeodezisë në tetë ditë. ... Në korrik 1847 Doppler gojarisht ekzaminuar 526 nxënësve në matematikë dhe 289 në gjeodezi.

Nga 1844 e shëndetit Doppler, gjithmonë më pak se sa e mirë, nuk arritën nën tendosje. Ai duhej të heqë dorë nga të mësimdhënies dhe kërkoi leje të sëmurë. Ai kishte mbështetje nga Bolzano i cili ka shkruajtur:

Është vështirë të besohet se si të frytshëm një gjeniu Austria ka në këtë njeri. Unë kam shkruar për të ... shumë njerëz që mund të shpëtojë Doppler për shkencën dhe nuk e le të vdesë nën zgjedhën. Për fat të keq, unë i frikësohem më të keq.

Situata u bë më keq nga studentët Doppler e duke u ankuar se ai ishte shumë i ashpër në shqyrtimin e tij. Doppler u hetuar dhe qortoi ndërsa studentët u lejuan për të rimarrë provimet e tyre. Doppler konsiderohet krejtësisht i pafajshëm dhe kërkoi që të tërhiqet qortim. Përfundimisht qortim u tërhoq pa dëshirë nga fundi i 1844 por Doppler ishte nuk ishte në gjendje të kthehen në detyrat e tij deri në 1846.

Me të tillë një kohë të vështirë në Pragë, nuk është çudi që Doppler të kërkuar për të lëvizur dhe ai iu ofrua rang profesori i matematikës, fizikës dhe mekanikë në Akademinë e Minierave dhe Pyjeve në Banska Stiavnica. Stoll shkruan:

Kur Doppler majtë të Pragës për Banska Stiavnica, ai nuk ka dyshuar se qëndrimi i tij në këtë qytet do të jetë kaq të shkurtër. Vitin 1848 stuhishme tronditi të gjitha pjesët e monarkisë dhe revolucioni shpërtheu në Pragë, Vjenë dhe Budapest. Për shkak të trazirave politike situatën në Banska Stiavnica u bë i komplikuar dhe Doppler ishte edhe një herë që kërkojnë strehim.

Ai ishte tani një shifër prej disa rëndësi kështu që një veprim është tani në gjendje të jetë bërë me më pak vështirësi. Ai u emërua në Vjenë Politeknik, pastaj më 17 janar 1850 ai u emërua si drejtor i parë i Institutit të ri të fizikës në Universitetin e Vjenës. Doppler kishin arritur pika më e lartë e karrierës së tij.

Çfarë cilësitë e kishte kryer Doppler përmes lufton e eksperiencës së tij në fillim në këtë pozitë të rëndësishme? Ajo nuk ishte, me sa duket, aftësitë e madhe e tij matematikore, për të gjithë karrierën e tij si një matematikan ai ishte gjithmonë i shkurtër i nivelit kulminacionin kur ai erdhi në hulumtimet matematikore. Në fakt rrokje e tij të matematikës mund të ketë qenë edhe më pak të mirë se kjo, sepse ai shkroi një tekst Aritmetike fillore dhe algjebër botuar në Pragë në 1843. Seidlerova, duke e përshkruar këtë punë në shkruan:

Shpjegime Doppler ishin realizuar në një mënyrë shumë të të ardhur keq dhe demonstroi se në pyetjet themelore të matematikës ai groped më shumë se bashkëkohësit e tij të shquar.

Megjithatë, pavarësisht nga kjo Doppler kishin gjeni brenda tij. Ai ishte një gjeni që e panë nga Bolzano e parë. Bolzano shqyrtuar gazeta e parë që Doppler paraqitur bohem Shoqëria Mbretërore të Shkencave në 1837. Pas rekomanduar letër Doppler për analizë aplikuar për publikim, Bolzano komentoi rreth Doppler veten. Pragë, datë 25 shtator 1839, raporti thotë:

Mr Doppler ka demonstruar aftësitë e tij tashmë shumë premtues për të komunitetit shkencor me punimet e tij të shumtë të botuar në matematikë dhe fizikë. Pritjet e ngritur nga vepra e tij të botuar deri tani do të shumëfishohen kur hyn në një njohje personale me të. Ju nuk janë goditur vetëm nga ide sa shumë interesante dhe të frytshme, në shumë fusha të diturisë, që kështu të rinj një shkencëtar është në gjendje të prodhojë, por edhe ju të bindur veten me kënaqësi të madhe që kjo fuqi të jashtëzakonshme shpirtërore kombinon me një karakter të dashur, përcaktimin e vërtetë dhe i sinqertë me atë dashuri të pastër dhe të shkencës dhe të vërtetën ...

Pra, Bolzano, edhe vetë një novator i madh matematikor, mund të shohin gjeni në Doppler. Jo të gjithë mund të shohin atë megjithatë. Kulik, i cili ishte profesor i matematikës në Universitetin Charles në Pragë, ndërsa Doppler punuar në Politeknik,:

... nuk e kanë kuptuar shumë origjinalitet Doppler apo mënyra e tij e të menduarit intuitiv.

Bolzano lëvizur për të Pragës në 1842 dhe u bë sekretar në seksionin matematikore të bohem Shoqëria Mbretërore të Shkencave. Ai ishte atëherë në kontakt të afërt me Doppler dhe Bolzano e ka shkruar në 1844:

Profesor Doppler gjatë disa javëve ka ngacmuar mua me idetë e tij, një më të shkëlqyer se të tjera. Unë duhet të mendoj për ta ditën dhe natën.

Megjithatë dy vjet para se të Bolzano ka shkruajtur ky, Doppler kishin prezantuar më të njohur idenë e tij e shkëlqyer për të Shoqërisë Mbretërore bohem. Më 25 maj 1842 Doppler paraqitur dokument Në dritën ngjyra e yjeve të dyfishtë dhe disa yje të tjera të qiejve. Procesverbalin e takimit të raportuar mbi leksion Doppler's:

Mr Doppler folën për një fenomen i mrekullueshëm i dritën me ngjyrë të yjeve të dyfishtë dhe disa yje të tjerë në qiej. Ai kërkoi shpjegim të këtij fenomeni i mrekullueshëm në formulimin e një teori të re të përgjithshme, që përfshinte në vetvete si një pjesë integrale teorinë e Bradley.

Gazeta paraqitur për herë të parë parimin Doppler që lidhet me shpeshtësinë e një burim për shpejtësinë e tij në lidhje me një vëzhgues. Doppler rrjedh parim në pak rreshta trajtimin e dy të lehta dhe të shëndosha si valët e gjatësisë në eter dhe çështje, përkatësisht. Drita Doppler ishte i gabuar në lidhje me të qënit një valë gjatësisë. Në fakt Fresnel kishte botuar tashmë teorinë e tij se drita është një valë tërthor, por, edhe pse Doppler kishin lexuar Fresnel 's punë, ai nuk e pranon atë. Megjithatë gabim nuk ka të vërtetë ndikojnë rezultat i parimit të Doppler. Doppler gjithashtu ishte e gabuar, kur ai u përpoq të ilustruar teorinë e tij me një kërkesë për ngjyrat e yjeve të dyfishtë. Edhe pse Doppler ishte korrekt në parim e tij duke thënë se do të ndryshojë ngjyra e yjeve të dyfishtë, varësisht nga cili yll ishte i afrohet apo largohet nga Toka, efekti është shumë e vogël që të jetë i rëndësishëm.

Doppler ka, megjithatë, të bëjë një parashikim të shquar në letër e tij:

Ajo është gati për t'u pranuar me siguri se kjo do të e jo shumë të largët astronomët ofrojnë të ardhmen një pritje do të thotë për të përcaktuar lëvizjet dhe distancat e yjeve të tilla që, për shkak të distancave të tyre unmeasurable nga ne dhe smallness konsekuent e kënde parallactic, deri këtë moment të vështirë prezantoi shpresën e matjeve dhe vendimeve të tilla.

Megjithëse ndryshimet në ngjyra ishin të pamundura për të vëzhguar me instrumente të kohës, me zë situata ishte mjaft e ndryshme. Qysh si 1845 u kryen eksperimente me muzikantë të trenave të luajtur instrumente dhe muzikantë të tjerë të trajnuar shkruar shënimin e dukshme si treni afrohej atyre dhe rënë prej tyre. Në 1846 Doppler botuar një version më të mirë të parimit të tij, ku ai konsiderohet edhe si lëvizje e burimit dhe mocionin e vëzhguesit.

Jo të gjithë sigurisht ishte i bindur immedately nga teoria e Doppler. Kundërshtari i tij më i fuqishëm ishte Petzval, nga kjo kohë profesor i matematikës në Universitetin e Vjenës. Debatin e tyre ishte bazuar mbi një keqkuptim, në disa kuptim të dy ishin të drejtë, por ata nuk mund të shohin se ata ishin duke argumentuar për gjëra të ndryshme.

Nuk ka punë të tjera nga Doppler kudo erdhi të ngushtë në matching rëndësinë e publikimeve të tij në parimin Doppler. Ai ka publikuar më të energjisë elektrike dhe magnetizëm, ndryshim i lakim magnetik me kalimin e kohës, si edhe disa botime në optikë dhe tema astronomike. Mendja e tij vazhdimisht do të dalë me ide të reja dhe kështu ai u drejtua për të trilloni shumë instrumente, veçanërisht instrumenteve optike, dhe përmirësimin e atyre ekzistuese. Shumica e ideve të tij janë shumë revolucionar, ai ishte sigurisht një mendimtar shumë origjinal, por në anën e më poshtë do të punojnë jo vetëm në praktikë. Megjithatë shpesh mund të shohim embrion e disa zbulim të rëndësishme të ardhmen atje, edhe pse ideja siç janë paraqitur nga Doppler në thelb është i gabuar.

Doppler kishte disa vështirësi të bëhet një anëtar i Shoqërisë Mbretërore bohem me gjithë mbështetjen shumë të fuqishme nga Bolzano dhe marrëdhëniet e tij të mira me Shoqërinë. Në 1837, kur ai shqyrtuar gazeta e parë që Doppler dorëzohet Shoqëria, Bolzano kërkuar në raportin e tij se Doppler t'u zgjedhur në shoqëri. Kjo nuk ishte vepruar në, por, në vitin e ardhshëm, Doppler u propozua përsëri dhe nuk zgjidhet me votim.

Më 28 qershor 1840 Doppler ishte eleced anëtare e asociuar e Shoqërisë Mbretërore bohem pas një votimi të ngushtë të 7 për dhe 5 kundër. Kjo duket se pas tij letër 1842 ai fitoi më të mirën, sepse ai ishte zgjedhur si një anëtar të zakonshëm të Shoqërisë së më 5 nëntor 1843 me 9 vota në favor të tij dhe vetëm një kundër. Në 1847 ai u zgjodh zëvendës sekretar i Shoqërisë dhe u bë një nga drejtuesit e Shoqërisë së të cilët treguan, sipas Bolzano 's fjalë:

... dashuri të pastër dhe të shkencës dhe të së vërtetës që ngrihet lart partisë narrowminded-shpirtin si edhe shtagësi mendjemadh.

Nderon tjera që erdhi në mënyrë Doppler 1848 ishin zgjedhjet për anëtarësimin e zakonshëm të Akademisë së Shkencave Perandorak në Vjenë dhe një doktoratë nderi nga Universiteti i Pragës.

Doppler kohë si Drejtor i parë i Institutit të fizikës në Universitetin e Vjenës ishte e shkurtër. Ai u emërua nga Imperial dekretin më 17 janar 1850. Shëndetin e tij ka vazhduar të përkeqësohet me probleme të rënda gjoks dhe, në nëntor 1852, ai udhëtoi për në Venecia në shpresë se do të sjellë klimën e ngrohtë për disa përmirësime. Kjo nuk do të ishte, megjithatë, dhe nga mars 1853 ishte e qartë se ai ishte fundosje të shpejtë. Gruaja Doppler, i cili i kishte dhënë atij mbështetjen e fortë gjatë martesës së tyre, kishin mbetur në Vjenë me tre bijtë e tyre dhe dy bijat e në pritje të kthimit të tij, por, më e kuptuar se fundi i tij ishte afër, ajo e bëri udhëtimin në Venecia dhe ishte me Doppler kur ai vdiq .

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland