Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Joseph Leo Doob

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

27 Feb 1910

Cincinnati, Ohio, USA

7 June 2004

Clark-Lindsey Village, Urbana, Illinois, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Joseph Doob 's prindërit ishin Mollie Doerfler dhe Leo Doob. Interesin e Jozefit në shkencë nisi kur ai ishte në shkollën e ciklit të lartë. Atje ai u bë i interesuar në radio dhe ndërtuar vetë radion e tij kristal caktuar. Kur ai ishte në shkollë të lartë interesin e tij në radio në rritje. Ai mësuar kodin Morse, mori një licencë për të transmetuar sinjale radio, dhe filluan të përdorin një radio transmetues që ai kishte ndërtuar vetë. Në këtë fazë të arsimimit të tij, duke pasur parasysh hobi i tij, ai ndjeu që fizika ishte e drejtë për atë subjekt për të studiuar në universitet, dhe ka kërkuar këshilla nga kryesore të shkollës së tij të lartë, ai ka bërë kërkesë për të studiuar në Harvard. Kur ai hyri Harvardit, në shtator 1926 ai u regjistrua për kurse ne fizike, por, nga fundi i vitit të tij të parë të studimit, Doob kishte vendosur që ai nuk dëshiron të vazhdojë në një shkallë të fizikës. Sigurisht e tij të preferuar gjatë vitit të tij të parë kishin qenë gur dhe aplikacionet e saj në mënyrë, që ai kishte gëzuar gjithmonë matematikë, nuk kishte një drejtim të qartë në të cilin do të marrin studimet e tij.

Në vitin e tij të dytë të studimit Doob regjistruar për kurse në matematikë. Ai u mësoi gur nga Osgood dhe kjo çoi në marrjen e tij vitin e tretë gjatë gur në të njëjtën kohë. Ai tha në një intervistë:

[Osgood] mësoi kursin e mi gur i paedukuar mjaft, duke përdorur tekstet e tij. Unë nuk dyshoj se ai ishte një matematikan i njohur ndërkombëtarisht dhe sigurisht unë nuk kishte asnjë ide e hulumtimeve matematikore, publikim në revista hulumtim, apo se çfarë u desh që të jetë një profesor universitar. Osgood ishte një pjesë të madhe, zotëri bearded rëndë që i mori jetën dhe matematikë shumë seriozisht dhe ecte lart e poshtë në para dërrasë e zezë bërë deklarata me peshë. Pas një javë disa të klasës së tij i bëri thirrje për këshilltar Marshall tim gurit për të marrë më pjesë në një gur me një mësues më të gjallë. Sigurisht Stone nuk e mbeturinave simpati për një student i cili u ankua se një mësues mori për nervat e tij, dhe ai e këshilloi mua që në qoftë se kam gjetur gur i paedukuar mjaft shumë i ngadalshëm unë duhet të marrë gur i vogël në të njëjtën kohë! ... Nëpërmjet aksident me fat e të pasurit një instruktor i lodhshëm kisha fituar një vit! Kursi funksion analitik, i marrë në vitin tim të vogël me Osgood si mësues, ishte sigurisht ime e parë në analizë rigoroze dhe e mora atë menjëherë, në dritën e mannerisms tij.

Doob ishte dhënë një AB nga Harvardit në vitin 1930 dhe i ka kërkuar këshilltari e gurit Marshall tij nëse ai do të mbikëqyrë doktoratë e tij. Stone sugjeroi se ai do të jetë më mirë me JL Walsh si mbikqyrësi i tij. Doob ka shkruajtur:

Walsh kemi pranuar mua dhe kishte një marrëdhënie të mirë: ai nuk bothered mua, dhe anasjelltas. Harvardit i përshtatshëm në karakterin tim se aty ishte mbikëqyrjen aq pak që unë klasa mund të lënë pas dore për një kohë të konsiderueshme, ndërsa kultivimin e një interes anë, ndonjëherë matematikore ndonjëherë jo.

Ai mori një diplomë masteri në 1931, të njëjtin vit ai u martua me Elsie Haviland në terren (në 26 qershor 1931). Joe dhe Elsie kishte tre fëmijë, Stephen, Pjetri dhe Deborah. Ai vazhdoi kërkime dhe u shpërblye me doktoraturë e tij në 1932 për një tezë të drejtë kufirit Vlerat e Funksionet Analitike. Idetë që e çuan atë në studim lidhje midis funksioneve analitike dhe vlerat e tyre kufitare në kufijtë e domenet e tyre erdhi përmes pyetjeve që ai ishte kërkuar nga Wladimir Seidel i cili ishte një asistent Akademik në Harvard në kohë. Megjithatë, niveli i studimeve të matematikës në Harvard në këtë kohë nuk ishte veçanërisht i lartë, kështu që me vetëm dy vite të studimeve shumë të specializuara, pasi shkalla e tij universitare, Doob nuk kishte marrë një edukim të gjerë matematikore:

Getting a Ph.D. në dy vitet e majta mjerisht me injorant e pothuajse çdo gjë në matematikë nuk janë të lidhura me punën time tezë. Unë kisha humbur kontakt me pjellore Birkhoff, Kellogg, dhe Morse, të tre në Harvard dhe udhëheqësit në fushat e tyre.

Pas përfundimit të doktoraturës së tij, Doob u mbështet nga Birkhoff në një kërkesë për një dy vjeçare Kombëtar Fellowship Këshilli i Kërkimit. Që në 1932 Elsie, gruaja Doob, ishte një student mjekësore në Nju Jork, ai kishte aplikuar për të punuar në Columbia University me JF Ritt. Megjithatë, këto janë kohë të vështira dhe Doob nuk mund të pres për të ardhmen me ndonjë besim. Depresioni i Madh kishte filluar në vitin 1929 dhe nga 1932, viti Doob shkoi në Nju Jork, një e katërta e punonjësve në Shtetet e Bashkuara ishin të papunë. Megjithë përpjekjet e tij për të kërkuar poste akademik ai mund të shohin pak shanse për sukses. Ai ishte këshilluar që të flas për Harold Hotelling, profesor i statistikave në Universitetin e Columbias, që nga statistikat ishte një subjekt që ishte zgjeruar pavarësisht Depresioni. Hotelling arriti të marrë një miqësi Carnegie për të mundësuar Doob të mbetet në Universitetin e Columbias dhe të punojnë me atë të probabilitetit gjatë vitit 1934-35.

Ai ishte emëruar si Profesor në Universitetin e Illinois në 1935. Ai tha:

Unë kam qenë i magjepsur nga atmosfera qytetin e vogël të Urbana sa më shpejt që kam ardhur dhe nuk donte të largohet, edhe pse atmosfera ndryshoi nëpër vite.

Studenti i tij i parë ishte Pali Halmos i cili përfundoi doktoraturë e tij me Invariants Teza e transformimit të caktuara stochastic: teoria matematike e kumarit sistemeve në 1938. Në të njëjtën kohë ishte mbikëqyrës Doob Warren teza Ambrozi cilit Disa vetitë e proceseve të matshme stochastic ishte dorëzuar një vit më vonë. Student tjetër Doob e shquar e doktoraturës ishte David Blackwell që hynë në Universitetin e Illinois në vitin Doob ishte emëruar atje dhe doktoraturë e tij përfundoi mbi Prona e zinxhirëve Markov në vitin 1941. Doob të plotë u bë profesor në Universitetin e Illinois në vitin 1945. Megjithatë para kësaj ai kishte një periudhë larg nga Urbana ndërmarrje punojnë lufte gjatë Luftës së Dytë Botërore. Në 1942 Veblen afrohej atij për të punuar në Uashington për marinë në luftë minave. Ai punoi atje deri 1945 kur ai u kthye në Universitetin e Illinois.

Doob punës ishte probabiliteti dhe teorimasë, në mënyrë të veçantë ai studioi marrëdhëniet midis probabilitetit dhe teori të mundshme. Gazeta shikon shumë nga zonat e probabilitetit për të cilën Doob bërë kontribute të mëdha të tilla si ndashmëri, proceset stochastic, martingales, duke ndaluar optimale, teoria e mundshme, dhe teoria klasike të mundshëm dhe homologu i tij probabilistic. Doob ndërtuar mbi punën nga Paul Levy dhe, gjatë 1940 dhe 1950, ai i zhvilluar teori themelore rrip freri dhe shumë e kërkesave të tij. Doob punës ka bërë një nga mjetet më të fuqishme në dispozicion për të studiuar proceset stochastic. Në vitin 1953 ai botoi një libër i cili i jep një trajtim të plotë të proceseve stochastic, duke përfshirë shumë e zhvillimit të tij të teorisë rrip freri. Ky libër Stochastic Proceset e ka bërë një klasik dhe u lëshoni sërish në vitin 1990. Në fakt ai ndërmori punën e të shkruarit të librit, sepse ai ishte bërë i mërzitur intelektualisht, ndërsa ndërmarrje pune të luftës në Uashington dhe kështu ishte e entuziazmuar kur, në vitin 1945, Shewhart e ftoi atë për të botuar një vëllim në seri Wiley në statistika. Në hyrje të Stochastic Proceset shteteve Doob se:

... [Stochastic është një proces i] çdo proces konkurrojnë së bashku në kohë dhe të kontrolluara nga ligjet probabilistic ... [më shumë pikërisht] çdo familje të variablave të rastit x (t | t) [ku] një ndryshore të rastit është ... thjesht një funksion të matshme.

Fryma e librit është e qartë nga deklarata e tij:

... Teoria e probabilitetit është thjesht një degë të teorisë masë, me theks të saj të veçantë dhe fushën e aplikimit ...

David Kendall shqyrtimin Stochastic Proceset shkruan:

Shumë pak lexues do të punojë në mënyrë të vazhdueshme përmes gjithë të këtij libri të vështirë, por ajo nuk mund të dështojë për të ushtruar një ndikim vendimtar mbi zhvillimin e subjektit të saj.

Një tekst klasik nga Doob është teori klasike potencial dhe homologu i tij probabilistic botuar të parë në vitin 1984 dhe ribotuan në 2001. Interesin e tij në teori të mundshme u kthye në 1955 kur ai ishte ftuar për të folur në Simpoziumin Berkeley mbi Probabiliteti dhe Statistika. Ai vendosi të flasë më Axiomatic Teoria e mundshme dhe prej atëherë më ai ndërmori kërkime mbi këtë temë. Ai i përgjigjej me Brelot, një ekspert udhëheqës në temë, dhe shumë vite më vonë Brelot tha se ai donte të shkruante një tekst në teorinë moderne të mundshme. Ai kërkoi Doob për të bashkëpunuar me të në shkrim seksionet në teorinë e probabilitetit, por në fund Doob shkroi tërë librin. Sharpe, rishikimin librin shkruan:

Kjo është pritur gjatë nga libri i autorit, zhvillim në teori paralele të mundshëm dhe pjesë të teorisë së proceseve stochastic. Ajo është e ndarë në dy pjesë mjaft të veçantë, secili duke zënë rreth gjysmën e volumit. Pari ka të bëjë gjysmë teoria e mundshme e operatorit Laplace (p.sh. teoria klasike e mundshme) dhe e operatorit të ngrohjes dhe adjoint e saj (pra teori alegorik potenciale), ndërsa gjysma e dytë e trajton homologët probabilistic (interpretuar liberally) për të parë objekte në gjysmë. ...

Studentët e diplomuar dhe hulumtuesit në probabiliteti ose analiza klasike do të gjeni shumë për të mësuar nga ky libër gjobë nga një master e dy zonave.

Doob është edhe autor i një libri të njohur edhe në teorinë masë të botuar në vitin 1994 kur ai ishte 84 vjeç. Paraqet:

... Teoria e çdo masë atë që do-të analisti duhet të mësojnë.

Chatterji, rishikimin tekstit shkruan:

... këtë tekst, të shkruara nga një probabilists më të shquar të gjallë, është një shtesë interesante për literaturë libër mësimi në masë teori; çdo bibliotekë serioze matematikore duhet të fitojnë atë dhe mësues i teorisë mase - sidomos ata që janë të analistëve nga profesioni - duhet të mos dështojnë në konsultohet atë për kurset e tyre të ardhshëm.

Siç kemi treguar më lart, Doob ishte një anëtar i Fakultetit të Universitetit të Illinois nga koha e emërimit të tij në 1935. Ai në pension në vitin 1978, por ka mbetur jashtëzakonisht aktive të vazhdueshme për të shkruar libra dhe hulumtimeve. Një fakt që duhet përmendur është se ai ka qenë Komisar i gjerë-Urbana e shtunë rritje për rreth 25 vjet. Traditën e rritja e shtunë ka filluar në 1909 dhe u bashkua me Doob Alpinistët në 1939 dhe vazhdoi rregullisht çdo të shtunë.

Doob u zgjodh anëtar i Akademisë Kombëtare të Shkencave dhe u zgjodh edhe në frëngjisht Akademia e Shkencave. Ai u nderua me zgjedhjen si President i Institutit të Statistikave matematike (1950) dhe kryetar i Shoqërisë American Mathematical (1963-1964). Ai u dha një D.Sc. nderi nga Universiteti i Illinois në vitin 1981. Ai mori disa çmime tjera prestigjioze për arritjet e jashtëzakonshme të tij, në veçanti Medaljen Kombëtare të Shkencave në vitin 1979 dhe Çmimin Steele e Shoqërisë American Mathematical në vitin 1984. Çmimi Steele u dha në takimin e verës së Shoqërisë në Eugene për:

... punën e tij fundamental në krijimin e probabiliteti si një degë e matematikës dhe për vazhdimin e ndikimin e tij të thella në zhvillimin e saj.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland