Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Simon Kirwan Donaldson

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

20 Aug 1957

Cambridge, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Simon Donaldson 's arsimin e mesëm shkollor ishte Sevenoaks Shkolla në të cilën ai mori pjesë në Kent 1970-1975. Ai pastaj hyri Pembroke College, Cambridge ku ai studioi deri në 1980, duke marrë BA e tij në 1979. Një nga tutorët e tij në Kembrixh e përshkroi atë si një nxënës shumë të mirë, por sigurisht jo të studentëve në vitin e tij të lartë. Me sa duket ai gjithmonë do të vijë në mësime e tij mbante një rast violinë.

Në 1980 filloi punën Donaldson pasuniversitare në Worcester College, Oxford, e parë nën mbikëqyrjen e Nigel Hitchen dhe më vonë nën Atiyah 's mbikëqyrje. Atiyah shkruan në:

Në vitin 1982, kur ai ishte një vit të dytë studenti pasuniversitar, Simon Donaldson provuar një rezultat që tronditi botën matematike.

Ky rezultat u botua nga Donaldson Vetëqeverisjes në një letër-lidhje të dyfishtë dhe topologji e qetë 4 - manifolds cila u shfaq në Buletinin e Shoqërisë American Mathematical në vitin 1983. Atiyah vazhdon përshkrimin e tij të punës Donaldson's:

Së bashku me punën e rëndësishme e Michael Freedman ..., rezultat Donaldson e la të kuptohet se ka "ekzotike" 4-hapësira, pra 4-manifolds dimensionale differentiable që janë topologically por nuk differentiably ekuivalente me standarde Euklidiane 4-hapësirë R 4. Çfarë e bën këtë rezultat kaq e çuditshme është se n = 4 është vlera e vetme për të cilin të tilla ekzotike n-hapësira të ekzistojnë. Këto 4 ekzotike-hapësira janë pronë e shquar që (ndryshe nga R 4) ato përmbajnë vendos kompakt që nuk mund të përfshihen brenda ndonjë ngulitur differentiably 3-sferën!

Pasi u dhënë doktoraturë tij nga Oksford në vitin 1983, Donaldson u emërua një Studim Senior Fellow at All Souls College, Oxford. Ai kaloi vitin akademik 1983-84 në Institutin për Advanced Study at Princeton, Pas kthimit në Oksford ai u emërua Wallis Profesor i Matematikës në vitin 1985, një pozicion ai vazhdon të mbajë.

Donaldson ka pranuar nderon shumë për punën e tij. Ai mori çmimin nga Whitehead Junior Shoqëria matematike në Londër në vitin 1985. Në vitin e ardhshëm ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore dhe, edhe në 1986, ai mori një Medaljen e Fushat në Kongresin Ndërkombëtar në Berkeley. Në vitin 1991 mori Donaldson Sir William Hopkins Çmimin nga Shoqëria Filozofik Kembrixh. Pastaj, vitin e ardhshëm, ai mori Medaljen mbretërore nga Shoqëria Mbretërore. Ai gjithashtu mori Çmimin Crafoord nga Akademia Mbretërore suedeze e Shkencave në 1994:

... për hetimet e tij themelore në katër-dimensionale gjeometri nëpërmjet zbatimit të instantons, në veçanti zbulimin e tij të invariants diferencial të ri ...

Atiyah përshkruan kontributin që çuan në dhënien e një Donaldson Medaljen e Fushat në. Ai përmbledh kontributin e Donaldson:

Kur Donaldson prodhuar rezultatet e tij të parë pak më 4-manifolds, ide ishin aq të reja dhe të huaj për të geometers dhe topologists se ata thjesht gazed në admirim hutuar. Ngadalë mesazh ka marrë të gjithë dhe tani idetë Donaldson e kanë filluar të përdoren nga të tjerët në mënyra të ndryshme. ... Donaldson ka hapur një fushë krejt të re; fenomene të papritura dhe misterioze për Gjeometria e 4-dimensione janë zbuluar. Për më tepër metoda janë të reja dhe tejet delikate, e vështirë duke përdorur ekuacionet diferenciale jolineare të pjesshme. Nga ana tjetër, kjo teori është vendosmërisht në përgjithshme të matematikës, që ka lidhje intime me të kaluarën, duke përfshirë idetë e fizikës teorike, dhe i lidhur me bukur me Gjeometria algjebrike.

Artikull është shumë interesante dhe ofron një koleksion të memoare nga Donaldson se si ai erdhi për të bërë zbulimet e tij të mëdha, ndërsa një student i diplomuar në Oksford dhe një anketë e fusha të cilat ai ka punuar në vitet e fundit. Donaldson shkruan në se gati të gjithë punën e tij ka ardhur të gjitha nën titujt:

(1) gjeometri e diferencuar e bundles holomorphic vektoriale.
(2) Aplikimet e teorisë së vlerësuar për të 4-topologji manifold.

dhe ai lidhet me kontributin e tij me atë të shumë të tjerë në fushë.

Punës Donaldson në përmblodhi nga R Stern në:

1982 Simon Donaldson filloi një udhëtim të pasur gjeometrik që na çon në një përfundim emocionuese të këtij shekulli. Ai ka krijuar një zonë krejtësisht e re dhe të mrekullueshme të kërkimit përmes së cilës kalon shumë të matematikës dhe që vazhdon të japë dukurive misterioze dhe të papritur rreth topologji dhe gjeometria e qetë 4-manifolds.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland