Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Gustav Doetsch

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

29 Nov 1892

Köln, Germany

9 June 1977

Freiburg-Günterstal, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Gustav Doetsch ndoqi Realgymnasium Wöhler në Frankfurt am Main nga 1904. Ai u diplomua nga shkolla në 1911 dhe për tre vitet e ardhshme studiuar matematikë, fizikë dhe filozofi në Göttingen, Mynih dhe Berlin. Ishte praktikë të zakonshme në mesin e studentëve gjermanë në këtë kohë për të studiuar në një numër i universiteteve të ndryshme gjatë viteve të tyre universitare dhe Doetsch u tipike në këtë drejtim. Ai kishte qenë duke synuar për të vazhduar me arsimin e tij, por shpërthimi i Luftës së Parë Botërore në 1914 do të thotë se ai u detyrua të ndërpres studimet e tij.

Ai shërbeu si një vëzhgues artilerie për pjesën e parë të luftës dhe pastaj, nga 1916, ai fluturoi me avion si një vëzhgues. Ai ishte dekoruar për shërbimet e tij para përfundimit të luftës, dhe në dhjetor 1918 ai mbaroi shërbimin aktiv si një oficer i dekoruar shumë fluturues. Pas përfundimit të luftës ai ishte në gjendje për të vazhduar me studimet e tij akademike, së pari në Frankfurt dhe pastaj në Göttingen ku disertacionin e doktoraturës Eine neue Verallgemeinerung der Borelschen Summabilitätstheorie der divergenten Reihen ishte e mbikqyrur nga Edmund Landau. Doetsch ishte dhënë doktoraturës e tij në vitin 1920, dhe në vitin e ardhshëm ai paraqiti tezën e tij habilitation në Universitetin Teknik të Hanoverit dhe mori të drejtën për leksion. Ai dha mësim në Universitetin e Halle 1922-1924 para se të emëruar si profesor i zakonshëm i Gjeometria deskriptive në Universitetin Teknik të Shtutgartit. Në 1922 ai botoi një vepër të famshme në aplikimet e matematikës të cilët kërkuan pyetje themelore për karakterin e shkencave matematikore. Ai shkruan në artikull se është e çuditshme që matematika të thellë, kuptohet vetëm nga një specialistë shumë pak, siguron një mjet të tillë të fuqishme në drejtimin e shkencave natyrore. Doetsch thotë se shkencëtar natyror i kthehet matematika për të dhënë një shpjegim për fakte eksperimentale. Megjithatë, në sytë e tij, përdorimi i matematikës në shkencat natyrore në të mirë i jep një imazh "përafërt të realitetit". Gjithashtu në 1920 Doetsch bashkëpunuar me Felix Bernstein në atë që konsiderohet sot të jetë version modern të Laplace transformimin. Kjo mbeti një nga temat kërkimore kryesore të karrierës së tij në tërësi.

Gjatë viteve të tij në Shtutgart, Doetsch u bë një anëtar aktiv i lëvizjes së paqes. Ndërsa në Shtutgart ai u afrua disa herë me oferta e karrige në universitete të tjera. Për shembull ai iu ofrua kryetar i matematikës në Universitetin e Greifswald në vitin 1927 dhe tre vjet më vonë në Universitetin e Giessen. Ishte në pranverën e vitit 1930 se ai ka marrë ofertë nga Giessen dhe letrën e tij të kundërshtimit është datës 2 mars. Megjithatë, kur ai u ofrua karrige në Universitetin e Freiburg ai pranoi, duke marrë postin deri në verën e vitit 1931.

Doetsch kishin bashkëpunuar me një numër të Matematikanë hebrenj; mbikqyrësi i tij e doktoraturës është Edmund Landau dhe bashkëpunëtorit të tij në transformimin Laplace ishte Felix Bernstein, dy matematicienë hebre. Doetsch, megjithatë, duket se ka dhënë mbështetjen e përzemërt për idetë e socializmit Kombëtare si i paraqitur nga nazistët në vitin 1930. Më 30 janar 1933 partia Socialiste Kombëtare e udhëhequr nga Hitleri erdhi në pushtet në Gjermani dhe politikave naziste filloi të ketë një ndikim të madh në shoqëri gjermane matematike dhe anëtarëve të saj. Të dy Landau Edmund dhe Felix Bernstein ishin shkarkuar nga postet e tyre, veprimet të cilat janë miratuar nga nga Doetsch, i cili i dha mbështetjen e tij të plotë për të Bieberbach në përpjekje e tij për t'u bërë kryetar i Shoqërisë gjermane matematike në vitin 1934. Doetsch argumentuar se Perron, i cili ishte emëruar si kryetar i Shoqërisë gjermane matematike në shtator 1933, nuk mund të tolerohet dhe ai argumentoi fuqishëm për idenë që Bieberbach duhet të bëhet kryetar për jetën.

Megjithë mbështetjen e tij për perandori e tretë, Doetsch u hetuar nga ana e tyre, veçanërisht në lidhje me përfshirjen e tij të mëparshme me lëvizjen e paqes. Megjithatë pozita e tij si një rezervë të Forcave Ajrore duket se ka qenë e mjaftueshme për të siguruar hetime të mëtejshme u hoqën. Nga rreth 1.936 Doetsch duket se ka qenë më pak energjik në mbështetjen e tij për Kombëtare socializmit. Megjithatë, ai nuk duket të ketë bërë miq në Freiburg, më ra në kundërshtim me shumë nga kolegët e tij, pavarësisht se janë zhvilluar në lidhje të lartë si një matematikan aplikuar. Kontributi më i rëndësishëm i tij matematikore gjatë kësaj kohe ishte teksti i tij i madh për të transformuar dhe Laplace aplikimet e saj për të inxhinieri të botuar në 1937, teksti i parë i tillë të jetë e shkruar.

Kur filloi Lufta e Dytë Botërore Doetsch tashmë ishte marrë pjesë në një ushtrim si një kapiten në rezervë të Forcave Ajrore. Ai u mbajt në Forcën Ajrore përkundër përpjekjeve të tij për t'u kthyer në Universitetin e Freiburg. Ai kontaktohet Wilhelm Süss, në këtë kohë rektor i Universitetit të Freiburg, duke i kërkuar atij që të argumentojë për të ndihmuar kthimin e tij, por pa dobi. Doetsch është dhënë një rol me Reichsluftfahrtministerium (perandori Ajrore Ministria) në Berlin koordinuar kontributet matematikore relevante për përpjekjet e luftës nga Forca Ajrore. Megjithatë për shkak të personalitetit të tij të vështirë ai nuk ishte i besuar nga shumica e matematikanë të cilët mendonin se ata u shërbyen më të mirë duke bashkëpunuar me Shoqërinë gjermane matematike sesa me perandori Forcave Ajrore të Ministrisë. Në lidhje me këtë Doetsch dhe Süss, i cili ishte kryetar i Shoqërisë gjermane matematike, janë në konkurrencë të drejtpërdrejtë dhe marrëdhëniet mes dy burrave u bë shumë i varfër. Doetsch bërë përpjekje të mëdha në Ministrinë perandori Forcave Ajrore për të koordinuar Matematikanë dhe njohuri matematikore për qëllimet e luftës. Në mënyrë të veçantë ai vuri një përpjekje të madhe në zhvillimin e një programi për të mbledhur formula matematikore dhe tavolina matematikore të cilat janë të nevojshme për hulumtime të aviacionit. Nga 1942 Doetsch u izolua gjithnjë e më shumë në Ministrinë perandori Forcave Ajrore dhe si pasojë në vitin 1944 ai u transferua në Institutin për balistikë teorike në Institutin e Kërkimeve të Aviacionit Göring Hermann në Braunschweig. Në fund të luftës u kthye në Doetsch Universitetit të Freiburg, por në vjeshtë 1945 ai u pezullua nga detyrat e tij si profesor.

Në qershor 1946 ai bëri një kërkesë për pension nga pedagog në mënyrë që të jenë në gjendje të dedikoj veten krejtësisht të kërkimit. Kërkesë u refuzua. Ai u rikthye për karrige e tij në Freiburg në 1951, por tani ishte i izoluar plotësisht brenda universitetit. Ai ka shërbyer për dhjetë vjet të tjera para se ai në pension në vitin 1961, por gjatë asaj kohe ai nuk kishte asnjë kontakt me Matematikanë të tjera në Institutin Matematikë. Walter Felscher shkruan:

... midis 1958 dhe 1969 kam mbajtur poste në Freiburg, dhe më parë gjatë këtyre viteve unë ende pa postuar njoftimet e Doetsch e ligjëratave. Megjithatë, kurrë nuk Doetsch erdhi në departamentin e matematikës dhe nuk mbajë leksionet e tij në ndërtesën ku të gjitha Matematikanë tjera mësoi (në vend të kësaj, ai përdorur klasat në ndërtesën kryesore të universitetit, i përdorur zakonisht nga philologists). Ai nuk e bëri vizitë takime fakultet, nuk përdorin stafit sekretarisë, dhe nuk marrin pjesë në tubimet shoqërore të anëtarëve të fakultetit. Unë kurrë nuk e vënë re atë duke marrë pjesë në bordet e ekzaminimit, as ai pastaj duket se kanë studentët e doktoraturës ose asistentë.

Doetsch mbetur aktive matematikisht pavarësisht izolimit të tij në Freiburg. Ai dha një numër leksionesh në institucione të tjera, për shembull në Santa Fe në Argjentinë në vitin 1950, në Madrid në vitin 1952, dhe në Romë në vitin 1953.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland