Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Wolfang Doeblin

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

17 March 1915

Berlin, Germany

21 June 1940

Housseras, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Wolfang Doeblin është padyshim, një prej katër kontribuuesit kryesor në teori probabiliteti në gjysmën e parë të shekullit të 20-të deri në Luftën e Dytë Botërore (tre të tjerë janë Khinchin, Kolmogorov dhe Levy). Puna e tij përmban disa rezultate të thella, dhe rëndësia e tij është edhe për shkak të tij novator dhe futja e metodave të reja. Ai vendosi shumë nga bazat e teorisë moderne për zinxhirë Markov dhe proceset, që do të zhvillohet pas luftës nga të tjerët. Artikull në Shqyrtime matematike në letër historike nga Paul Levy nga 1955 rreth punës Doeblin e thekson se:

Është për të ardhur keq që ky haraç të gjeni Doeblin ishte shkruar pa referencë me zhvillimet e mëvonshme të punës së tij. Pas të gjitha nuk mund të ketë dëshmi më të madhe për punën e një njeriu se sa ndikimi i saj mbi të tjerët. Për fat të mirë, për Doeblin, ky ndikim ka qenë e dukshme dhe është ende duke vazhduar. Në limit Teorema punën e tij është plotësuar dhe përfunduar nga Gnedenko dhe autorët e tjera ruse. Në proceset Markov është kryer kryesisht në Shtetet e Bashkuara nga Doob, te Harris dhe recensues. Këtu minierë e tij të ideve dhe teknikave të është ende duke u hulumtuar.

Duke pasur parasysh karrierën Doeblin shkurtër, ajo është fort se ai botuar 13 gazeta dhe 13 kontributeve të Comptes Rendus, sepse bibliographies, cf. Pali Levy ose Lindvall. Në punën e tij në teorinë e zinxhirët Markov dhe proceset, në fushën e tij kryesore, ne njoftimin e kontributeve të mëdha për të: Markov zinxhirët e shtetit me hapësirat e përgjithshme, Enciklopedia e Lirë Shko Markov proceset, metodë bashkues (risi), dhe diffusions. Rëndësia e tyre është në një masë të madhe për shkak të Doeblin theksin mbi metodat rrugën më tepër se ato analitike; shumë nga ajo që është standardi i afrohet sot rrjedhin prej tij. Libër nga Doob nga 1953 ka qenë vendimtar për zhvillimin e teorisë së probabilitetit, sepse një pjesë e madhe e përmbajtjes së tij në pranga Markov dhe proceset, puna Doeblin është bazë.

Lidhur me zinxhirët Markov me hapësirë gjendjen e përgjithshme, Orey nga 1971 thekson se:

Kjo teori është në thelb Doblin si përfunduar gjatë çerek shekulli pas publikimit të letrave të tij që është paraqitur këtu.

Në minierë Doeblin e ideve, metoda bashkues i është kushtuar vëmendje nga shumë pak deri në fillim të viteve 1970, pastaj u bë i pjekur koha për të shqyrtuar, dhe metodë është tani një mjet i rëndësishëm në teorinë e probabilitetit, me aplikacione duke filluar nga teori elementare të para kërkim.

Termi "difuzionit" nuk ishte shpikur deri 1950. Megjithatë, hapat e parë janë marrë në vitin 1930. Ky lloj i procesit të ishin me interes kryesor në fazën e fundit të karrierës së Doeblin matematikore, ndërprerë nga Lufta e Dytë Botërore, kohë e tepërt që kishte si një ushtar është shpenzuar për këtë. Rezultatet e paraqitura (pa argumente) në Rendus Comptes janë të shquar, po kështu edhe përmbajtjen e file që u nënshkrua në shkurt të vitit 1940 dhe nuk u hap deri në maj të vitit 2000. Ajo përmban pjesë e asaj që ne tani thirrje gur stochastic, duke përfshirë një version të Ito 's formulë.

Në punën Doeblin lidhur me shumat e variablave të pavarura të rastit, Feller shkruan:

Interes në teori është stimuluar nga W. Doblin 's analizën mjeshtërore për fushën e tërheqje (1939). Kriteret e tij ishin të parë të rregullt për të përfshirë funksione të ndryshme. Teoria moderne ende mban ngulit ... [Kjo shqetësimet konvergjencë të dobët në vargjeve]. Rezultati i fundit është marrë nga Doblin në një studim dominues në vitin 1940, pas punës të mëparshëm nga Khinchin (1937). [Ky ligj të bëjë të ashtuquajturin universale Doeblin së.]

Doeblin gjithashtu kontribuoi në teorinë e zinxhirit të rastit me lidhje të plotë, disa prej të cilave ishte përdorur në një letër prej tij mbi pronat ergodic e fraksionet e vazhdueshme.

Doeblin jetës dhe fatit janë të shquar dhe gripping. Babai i tij ishte Alfred Döblin, një mjek, por më i njohur si autor; romani Alexanderplatz Berlin (1929) qëndron në mesin e shumë librave të tij. Wolfgang u lind në Berlin, por ai kaloi tri vitet e tij të parë pas gjermane në para Luftës së Parë Botërore, në Saargemünd ku babai i tij vullnetarë si një mjek i ushtrisë. Në paqe në 1918, familja u kthye në Berlin, ku reputacionin e babait, si autor dhe të krahut të majtë pjesëmarrës në debate politike dhe kulturore, filloi të rritet.

Paralajmëruar nga miqtë, Alfred Döblin majtë të Berlinit për Zürich ditë pas reichstag-zjarri në shkurt 1933. Ai ishte në listën e zezë të nazistëve: një hebre, diskutueshëm për pikëpamjet e tij politike. Wolfgang qëndroi deri në maj të mbarojnë shkollën. Ndejtjes ne Zürich zgjati vetëm verës 1933, familja u vendos në Paris, pas kësaj.

Doeblin menjëherë bëri një përshtypje të fortë në Paris; Fréchet ishte këshilltari i tij, por edhe Doeblin mori në kontakt me Paul Levy, me të cilin ai shkroi notën e tij të parë. Ai ka marrë PhD tij nga Sorbonne në 1938, por në atë kohë ai ishte larg në tema më tej ose jo të lidhura me ato të tezës së tij. Ai ishte regjistruar në ushtri frëngjisht në nëntor 1938 për trajnim ushtarak, dhe bëri thirrje për shërbimin e parë në shtator 1939. Kjo do të thotë që karriera e tij matematikore të përbërë vetëm pesë vjet të punës së koncentruar.

Në shkurt 1940, pushtimit nazist ishte pritet të vijnë në pranverë për të ndjekur, dhe Doeblin vendosur të paraqesë punën e tij në diffusions në Académie des Sciences në Paris. Pjesë e Lorraine ku ai ishte urdhëruar ra në qershor. Me trupat naziste vetëm minuta larg nga fshati Housseras pak, ai vendosi të marrë jetën e tij ka më tepër se sa jep veten deri si një rob lufte.

Housseras ndodhet rreth 100 kilometra nga Sarreguemines (frëngjisht pas Luftës së Parë Botërore), vendi ku Doeblin kishte shpenzuar para tre viteve të jetës së tij.

Lexuesi njihet,,,, për tekste biografike mbi Doeblin.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland