Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Arthur Lee Dixon

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

27 Nov 1867

Pickering, Yorkshire, England

20 Feb 1955

Sandgate, Kent, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Arthur Lee Dikson ishte djali i dytë i GT Rev Dikson, i cili ishte ministri Wesleyan e Northallerton, dhe ai ishte vëllai i vogël e Alfred Cardew Dixon. Arthur u arsimua në Shkollën Kingswood në Bath të cilën ai mori pjesë në 1879-1885. Kjo shkollë ishte një shkollë metodist themeluar nga Wesley, themeluesi i Metodizmi. Pas largimit Kingswood Shkolla Arthur Dikson hyrë Worcester College, Oxford, ku ai studioi matematikë, mbaroi në 1889.

Arthur Dikson fitoi një bursë çmimin Merton College, Oxford, ku ai u emërua në vitin 1891. Merton College ishte një prej Kolegjeve Oksfordit me një lidhje të forta historike matematikore, që nga shkolla e parë e matematikës nuk u organizua nga Thomas Bradwardine në mes të shekullit të 14-të.

Ai u zgjodh për një shoqëri më tej, kur ai u bë tutorial tjetër, në 1898, dhe katër vjet më vonë, në vitin 1902, ai u martua me Catherine Rieder në Paris. Megjithatë problemet Dikson përvojë për shkak të shëndetit të gruas së tij:

Klima e Oksfordit ishin shkatërruese për shëndetin e Znj Dikson dhe ajo ishte e detyruar të shpenzojë shumë nga jeta e saj e martuar jashtë Oksfordit, në Pau dhe gjetkë. [Pau është një qytet në Pyrenees, në jugperëndim të Francës.]

Dikson shoqëri është e lejuar që ai të mbetet në Merton College derisa ai u emërua në karrige Savilian e matematikës pastër në Oksford në 1922. Arthur dhe Catherine Dikson kishte një vajzë dhe pas vdekjes Katerina në vitin 1930, Dikson bërë shtëpinë e tij me vajzën e tij që në këtë kohë ishte i martuar me FJ Baden Fuller dhe që jetojnë në Sandgate, Kent. Ai vazhdoi të mbajë kryetari Savilian e matematikës të pastër në Oksford derisa ka dalë në pension në vitin 1945.

Arthur gjithmonë Dikson tha se ndikon më të madh në studimin e tij të matematikës ishin Elliott, i cili i frymëzuar listën e tij të veçanta të kërkimit, dhe CL Dodgson që ai dikur u takuan. Matematika e tij, shumë traditë në anglisht e Cayley, studiuar aplikimet e algjebër me gjeometri, funksionet eliptik dhe funksionet hyperelliptic.

Në 1908 Dikson filloi një seri publikimesh në eliminants algjebrik, që transportonte lëndë përpara nga pika ku Cayley kishte lënë atë. Ai gjithashtu botoi një numër të letrave në sipërfaqe kub, duke studiuar linjat në sipërfaqe, dhe tema të tjera të tilla si quadric Schur. Në gjysmën e dytë të karrierës së tij, Dikson botoi një seri prej rreth dymbëdhjetë letrave të përbashkët me WL Ferrar në teorinë e numrit analitik, formula mbledhje, funksionet Bessel dhe tema të tjera në analizë.

Në vitin 1912 Arthur Dikson u nderua duke u zgjedhur anëtar i Shoqërisë Mbretërore. Ai ishte gjithashtu një mbështetës i fortë i Shoqërisë matematike në Londër, duke shërbyer si Presidenti i saj në 1924-26. Vëllai i tij i ri, Alfred Cardew Dixon, do të mbajë këtë njëjtën zyrë, pesë vjet më vonë.

Arthur Dikson ndahen me Elliott, i cili kishte frymëzuar atë, një qasje e modës së vjetër për matematikë. Chaundy, shkrim në, përshkruan ndjenjat Dixon për këtë si më poshtë:

Ai nuk kishte simpati të madhe me shumë të matematikës në modë tani. Matricat, ai ra dakord, do të thotë diçka, por aq shpesh në shkrim moderne, kur e kishte zotëruar një simbol dhe terminologjinë që ishin të panjohura (dhe ju të dyshuar, i neveritshëm), e zbuluar kjo ishte një diçka e kishte njohur të gjithë së bashku.

Dikson kishte shumë talente përveç atyre të tij matematikore. Ai ishte një sportist i madh që ka luajtur hokej, tenis, kungull dhe hokej mbi bar. Një tjetër anë e këtij njeriu shumë të talentuar u aftësitë e tij si një gjuhëtar dhe talentet e madhe e tij muzikore (ai luajti flaut në një orkestër lokale).

Chaundy, në, përshkruan karakterin Dixon's:

Ai ishte një njeri me natyrë me diell, radiating zemërmirësi, i mirëpritur në çdo kompani dhe me një rreth të gjerë të miqve. Ai ishte në mënyrë të butë, e rezervuar disi në fjalën, me një qetësi që kurrë nuk do të ishte menduar inerci.

Në ai është përshkruar si:

... në thelb një njeri i paqes, urrejtje të gjitha grindjet. Kur konflikti i një karakter personal kërcënuar se do të lindin midis kolegëve se ai do të tkurret në heshtje, edhe në konfliktet e një natyre matematikore, ai ngurronte që të marrë pjesë, pse (si një mësuar privatisht) e ka mbajtur të qartë dhe të përcaktuar pikëpamjet e më shumë prej tyre. ... Ai ishte një personalitet i qeshur, por me një rezervë të caktuar profetik. Në matematikë ai u përpoq të ruajë diçka për atë që dukej një traditë më të matur dhe të matur ...

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland