Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Ulisse Dini

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

14 Nov 1845

Pisa, Italy

28 Oct 1918

Pisa, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ulisse Dini 's prindërit ishin Pietro Dini dhe Tereza Marchionneschi Dini. Nuk ishte sigurisht një familje e pasur, por prindërit e Dini ishin në gjendje për t'i edukuar e tij në qytetin e tij të lindjes të Pizës. Ai mori pjesë në Scuola Normale Superiore në Pisa e cila ishte një kolegj për mësues, nën udhëheqjen e Enrico Betti, bashkangjitur me Universitetin e Pizës.

Dini u rrit deri në një kohë kur politik, dhe ushtarak, ngjarjet në Itali janë intensifikuar si vend për të ardhur më afër bashkimin. Ka qenë jo vetëm politika e brendshme e bashkimit, por ishte e problemeve me Austrinë dhe Francën, dy vendet kanë agjendat e tyre. Në 1859, kur Dini ishte trembëdhjetë vjet më i vjetër, nuk ishte një luftë me Austrinë, në të cilën frëngjisht në fillim u bashkuan me italianët kundër austriakëve. Megjithatë, deri në 17 mars 1861, Mbretëria e Italisë u krijua zyrtarisht. Romë dhe Venedikut nuk ishin pjesë e Italisë në këtë fazë, megjithatë, dhe ka vazhduar nivele të larta të aktivitetit politik si strukturë govenment u diskutua.

Në 1865 Dini hyrë në një konkurs për një bursë për të siguruar fondet e nevojshme për të lejuar një studenti për të më tej studimet e tyre jashtë vendit. Ai fitoi bursë dhe shkoi në Paris, ku ai studioi me Bertrand dhe Hermite. Kjo ishte një periudhë e aktivitetit të larta matematikore për Dini dhe shtatë botime doli nga hulumtimi ai ndërmori gjatë kohës së tij në Paris.

Dini u kthye në Pizës në 1866, dhe ishte emëruar në një post në Universitetin e Pizës. Atje ai mësoi tema të përparuar në algjebër dhe gjithashtu teorinë e gjeodezisë. Ngjarjet politike në Itali vazhduan, me Traktatin e Vjenës duke i Venecias në Mbretërinë italiane në 1866. Roma u sulmua nga trupat italiane vitin e ardhshëm, por Franca e mbrojti qytetin me trupat e saj kundër sulmit. Nuk u trazirat e përhapur në Itali për shkak të pakënaqësisë me qeverinë dhe ajo ishte larg nga të qartë se vendin e ri të unifikuar nuk do të çahet përsëri. Në vitin 1870, megjithatë, trupat italiane pushtoi Romën.

Dini përparuar më shpejt në karrierën e tij në Universitetin e Pizës, duke emëruar në Betti 's kryetar i analizave dhe gjeometrinë e lartë në vitin 1871. Kjo nuk ishte për shkak të retiral Betti, por më tepër për shkak se interesat Betti kishte lëvizur më shumë drejt fizikes matematikore. Dini nuk është dikush i cili do të përqëndrohemi vetëm në matematikë dhe një karrierë universitare, ngjarjet politike të kohës që ka një efekt të thellë në dikë me karakter Dini, që ishte:

... një drejtë, të ndershëm, njeri lloj ... përkushtuar për mirëqenien e qytetit të tij të lindjes dhe të vendit të tij ...

Megjithë ngarkesën e punës të kërkuar në karrierën e tij universitare, Dini hyri në politikë në 1871 (edhe pse ai ishte vetëm 25 vjeç në atë kohë) kur ai u zgjodh Këshilli i Qytetit të Pizës. Me një periudhë e konsolidimit të unifikuar sapo Itali, qeveria lokale u bë shumë i rëndësishëm dhe Dini u prirur për të bërë gjithçka që mund në këtë fushë të rëndësishme. Karriera e tij politike dhe akademike përparuar krah për krah gjatë viteve në vijim. Në 1877 ai u emërua në një karrige të dytë në Universitetin e Pizës, nga atëherë për mbajtjen e karrige e analizës vogël, përveç emërimit të tij më parë profesori. Duke shërbyer shumë herë në Këshillin e Pizës, Dini u zgjodh në parlamentin italian në 1880 si një përfaqësues nga Pisa.

Jo vetëm që ishte Dini përfshirë shumë në matematikë mësimdhënie dhe në politikën lokale dhe kombëtare, por në 1888 ai arriti në zyrën më të lartë në administratën e universitetit kur ai u bë rektor i Universitetit të Pizës. Ai e mbajti këtë post deri më 1890, pra dy vjet më vonë ai u zgjodh senator në Parlamentin italian. Ai u bë drejtor i Scuola Normale Superiore, mësues në kolegjin ku ai ishte vetë arsimuar, në vitin 1908 dhe ka mbajtur këtë pozicion deri në vdekjen e tij.

Punë më të rëndësishme në matematikë Dini ishte në teorinë e funksioneve të një variable reale. Gazeta jep një studim të mirë të problemeve me të cilat Dini punuar në në Vitet 1870 dhe 1860, dhe më i rëndësishëm i rezultateve të cilat ai mori. Bottazzini, autori i, e vë në punë Dini kontekst tregon se kjo është kryer në një kohë kur ata që studiojnë analizë reale po e kërkojmë për të përcaktuar saktësisht kur Teorema e cila ishte deklaruar më parë dhe provuar në mënyrë të papërcaktuar ishin të vlefshme. Për të arritur këtë qëllim Matematikanë u përpoq të shohim rezultatet se sa larg mund të jetë i përgjithësuar dhe ata duhet të gjejnë counterexamples patologjike për të treguar kufijtë në të cilën generalisation ishte e mundur. Dini ishte një prej mjeshtrave më të madh të generalisation dhe counterexamples ndërtuar.

Dini shikuar në seri të pafundme dhe rezultatet e përgjithësuar si një teoremë të Kummer dhe një i Riemann, idetë për të cilat kishin dale e parë në punën e Dirichlet. Ai zbuloi një kusht, i njohur tani si kusht Dini, duke siguruar konvergjenca e një seri Furierit në drejtim të konvergimit të një integral të përcaktuar. Si edhe seri trigonometrik, Dini ka studiuar rezultatet në teorinë e mundshme.

Ai studioi sipërfaqet dhe idetë e zhvilluara në lidhje me ato të Ljuvilit dhe Beltrami. Ai studioi:

... sipërfaqeve të cilën produkti ose raporti i dy radii kryesor i lakim mbetet konstante (helicoid sipërfaqet në të cilat emrin Dini ka dhënë), [dhe] vendosi të sipërfaqeve për të cilën një nga radii kryesor i grafik është një funksion të tjera .. .

Ai zgjidhet një problem që vjen nga Beltrami të përfaqësojnë një sipërfaqe në një sipërfaqe të dytë në një mënyrë të tillë që në rreshta geodesic parë korrespondojnë me linja në geodesic dytë.

Dini publikuar një numër të teksteve të mëdha gjatë gjithë karrierës së tij. Ai botoi Parimet e teorisë së funksioneve të një variable reale në 1878, një traktat mbi seri Furierit në 1880, dhe një vëllim dy Mësime punës mbi analizën vogël me vëllimin e parë të botuar në 1907 dhe të dytë në 1915. Në këtë punë e fundit ai i kushtoi një kapitull të ekuacioneve integrale në të cilat ka prezantuar shumë nga idetë e tij novatore vet.

Studenti më i famshëm Dini ishte Bianchi.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland