Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Alexander Dinghas

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

9 Feb 1908

Smyrna (now Izmir), Turkey

19 April 1974

Berlin, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Alexander Dinghas 's ati ishte një mësues të shkollave fillore. Alexander ndoqi shkollën fillore në Smyrna dhe filloi shkollimin e mesëm e tij atje. Në vitin 1922 prindërit e tij u zhvendos nga Smyrna në Athinë dhe Aleksandri u zhvendos me familjen për të përfunduar tre vitet e fundit të shkollimit të mesëm të tij atje. Në vitin 1925 ai hyri Teknik të Universitetit të Athinës, ku ai studioi inxhinieri, u diplomua në 1930 me një diplomë në inxhinieri elektrike dhe mekanike. Ai u martua me Fanny Grafiadou në vitin 1931.

Dinghas Në 1931 filloi studimet e tij në Berlin. Qëllimin e tij fillestar ishte për të studiuar fizikë dhe ai filloi të merrte kurse në të dy fizikë dhe matematikë, si dhe disa kurse filozofi. Tre profesorët e matematikës ishin Schmidt, Schur dhe Bieberbach. Megjithatë, shumë matematikanë të tjerë të talentuar dhe fizikantet teorik ishin edhe në Berlin dhe Dinghas ndikuar. Në Shrodingerit veçanti, von & Përditësime, Laue von, von Neumann, Riçard Rado, Bernhard Neumann dhe Wielandt. Ishte mësimin e Schmidt në mënyrë të veçantë që Dinghas bindur se më tepër se sa fizike matematikës ishte subjekt për atë që ndjek.

E drejta nga kohë ai filloi studimet e tij në 1931, u bë Dinghas interesuar në teori Nevanlinna. Ai mori pjesë në leksione në temën e dhënë nga Schmidt dhe ajo ishte këto leksione të cilat i dhanë Schmidt "me entuziazëm gati fetare", e cila u Dinghas nga një inxhinier / fizikan në një matematikan. Ai studioi për doktoraturë e tij nën Schmidt dhe ajo u dha në 1936. Dy vjet më vonë ai paraqiti tezën e tij habilitation dhe mori të drejtën për të leksion në universitet.

Megjithatë, si një organizatë jo-gjerman karrierën e tij gjatë viteve nazist ishte jashtëzakonisht e vështirë. Pavarësisht dhënien e habilitation e tij ai nuk ka marrë një post të përhershëm mësim edhe pse ai ka arritur të vazhdojnë mësimin gjatë. Megjithatë, pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore ai u bë profesor në Universitetin Humbolt rihap në vitin 1947. Nga 1949 deri në vdekjen e tij ai ishte një profesor në Universitetin e Lirë të Berlinit dhe drejtor i Institutit matematike atje.

Puna e tij është në shumë fusha të matematikës duke përfshirë ekuacionet diferenciale, funksionet e një ndryshore komplekse, funksioneve të disa variablave komplekse, teoria e matjes dhe Gjeometria diferenciale. Puna e tij më të rëndësishme ishte në teori funksion, në teori të veçantë Nevanlinna dhe rritjen e funksioneve subharmonic.

Dinghas prodhuar një seri të dokumenteve për problemet isoperimetric në hapësirat e lakim konstante. Puna e tij këtu ishte i ndikuar shumë nga Schmidt i cili gjithashtu rezultate të rëndësishme të cilat Dinghas përdorur në punën e tij.

Artikulli përmban një bibliografi prej 121 letrat nga Dinghas, dhe në listat e kësaj tre pesë libra dhe artikuj historike ose të përgjithshme. Edhe pse Dinghas kishte një të ndjehen të mrekullueshme për matematikën, ai shpesh tundnin duart e tij disi, kur ai dha një provë. Letrat e tij ishin:

... jo gjithmonë e lehtë për të lexuar dhe me prova rastin ishin skicuar ose përmban vetëm mangësive serioze. Megjithatë, mangësitë janë mbushur kryesisht në dhe vizionin e ideve bazë do të sigurojë një vend të përhershëm për autorin e tyre në teorinë e funksioneve.

Tre librat e tij janë Vorlesungen über Funktionentheorie (1961), Minkowskische Summen und Integrale. Superadditive Mengenfunktionale. Isoperimetrische Ungleichungen (1961), dhe Einführung in die Cauchy-Weierstrass'sche Funktionentheorie (1968). I parë i këtyre është përshkruar nga një recensues:

Ky traktat paraqet një sasi mahnitëse e teorisë së funksionit në 400 faqet e tij modeste. Prezantim është konciz dhe i qartë. Gjithashtu secili prej nëntë kapitujt e përfundon me një seksion ... cila paraqet tema të ndryshme interesante, shpesh në formë mjaft të shkurtuar. Shembuj janë formula e Plana - Abel - Cauchy, teorema e Julia-Wolf-Caratheodory, dhe teoria e Nevanlinna dhe Hallstrom. Çdo kapitull përmban një seksion të dobishme për historinë dhe letërsinë e temave të kapitullit. Ky libër do të provojë në mënyrë të qartë të vlefshme si një referencë, ose si një tekst për çdo student i cili tashmë e di një sasi modeste e teorisë së funksionit elementar.

Traktat është në katër pjesë. Pjesa e fundit që përmban kapituj mbi parimin maksimale dhe shpërndarja e vlerave, teoria gjeometrike funksion dhe hartografimin conformal, dhe teoria Nevanlinna.

1968 Libri i tij është përshkruar si më poshtë:

Ky libër përmban pak me kapak të hollë në 107 faqe materiale bazë dhe eliminatoreve të zakonshme të kursit standardit të parë në funksionet analitike të një variable komplekse. Përkufizimet dhe teorema janë paraqitur pikërisht në terminologjinë moderne, por qëndrimi themelor është kryesisht tradicional dhe ndoshta disi të pafajshëm topologically. ... Disa tema trajtohen të cilat nuk janë gjetur gjithmonë në tekstet e vjetra të shkurtër fillore janë të konceptit homotopy për kthesa të mbyllura, vendos grup e funksioneve meromorphic, vendos lëvizshëm kompakt e singularities, teorema monodromy, dhe Mittag-zgjerimi fraksion Leffler të pjesshme të një funksioni meromorphic .

Hayman shkruan e personalitetit Dinghas në:

Dinghas ishte një personalitet kompleks dhe një profesor gjerman të shkollës së vjetër. Nga njëra anë ai e pritura dhe u dha respektin e duhur për pozitën e tij, dhe studentët dhe kolegët e tij ishin disi në frikë prej tij. ... Megjithatë kjo ishte vetëm njëra anë e natyrës së tij. ai ishte jashtëzakonisht i hapur dhe bujar dhe kishte një sens çapkën të humorit. ... Ai ndjeu simpati të thellë për ata që më pak fat. Në një rast ai e pa një njeri në një restorant në kërkim vend i braktisur dhe me një filxhan të vetëm të kafesë. Dinghas ndjeu uri njeriut dhe mori kamerier t'i dërgonte atij ushqim dhe pije që Dinghas paguar për të. Në një tjetër rast ai ndjehet keq për një shitës gazetë dhe bleva çdo një nga letrat e tij. ai gjithmonë mbështetur studentët kundër personelit mësimdhënës, kur ai ndjeu ata kishin një rast të mirë.

Dinghas pranuar nderon shumë për punën e tij. Në veçanti ai u zgjodh për anëtarësimin e Akademisë Heidelberg, Akademia finlandez dhe Akademia norvegjeze.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland