Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Robert Palmer Dilworth

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

2 Dec 1914

Hemet, Califormia, USA

29 Oct 1993

California, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Robert Dilworth (i njohur si Bob për miqtë dhe kolegët e tij) ishte sjellë deri në një fermë në Kaliforni në këmbët e maleve San Jacinto. Kjo i dha atij një dashuri të cilën ai e mbajti jashtë gjithë jetën e tij. Ai studioi për Bachelor tij e shkences në Kaliforni Institutin e Teknologjisë. Kaltek ishte që të luajë një rol shumë të rëndësishëm në jetën Dilworth së, sepse ishte institucioni që ai ishte i lidhur me të për gati tërë të karrierës së tij. Ai mori BS shkallën e tij në 1936 dhe mbeti në Kaltek për të ndërmarrë punë pasuniversitare për doktoraturë e tij.

Në Kaltek, studimet e doktoraturës Dilworth u mbikqyrur nga Morgan Ward. Uard ka qenë vetë student i ET Bell dhe Bell ishte ende në Fakultetin në Kaltek në këtë kohë. Si Bell, Uard ishte dikush që çmuar të gjitha aspektet e matematikës. Ai ishte i interesuar si në mësimin e matematikës elementare si ai ishte në problemin e hulumtimit të fundit në të cilën ai punonte. Idetë e tij të asaj që përbënte "një matematikan" rubbed off më Dilworth, si Chase lidhet në:

Profesor Uard ndihmuar rrënjos në Profesor Dilworth respektin e tij të thellë për mësimin e matematikës, në të gjitha nivelet, edhe nivelet shumë elementare.

Dilworth marrë doktoraturë e tij në 1939 dhe u dha pas një miqësi Studim sprovuar për të studiuar në Yale. Ai e mbajti këtë Fellowship at Yale gjatë vitit akademik 1939-40 dhe ai u emërua më pas si një instruktor atje. Dilworth martuar Miriam Bardhë më 23 dhjetor 1940 pas marrjes deri emërimin instruktor. Ai e mbajti këtë pozicion nga 1940 deri 1943 kur ai u kthye në Kaltek si Asistent Profesor i matematikës. Në këtë pikë Dilworth ishte kthyer në Kaltek dhe ai ishte të qëndrojë atje për pjesën tjetër të karrierës së tij.

Sigurisht 1943 ishte në mes të Luftës së Dytë Botërore dhe Dilworth ishte përfshirë në shërbimin ushtarak. Në korrik 1944 ai u bë një anëtar i një njësie të analizave në selinë e 8-të të forcave ajrore në Brampton Park në Angli. Dilworth ka shkruajtur:

Kjo njësi ka për të shërbyer si një ndërlidhës ndërmjet njësisë kryesore analizë operative të vendosur në selinë e 8-të Forcave Ajrore të afërt në Londër dhe komandën e Divizionit Ajror 1 st. ... Në pranverën e vitit 1945, në bashkëpunim me lundërtar Division, një eksperiment të përpunuar u krye për të vlerësuar saktësinë e brendshme e bombardimeve të radarit. Një objektiv të veçantë vendosur radarë në lahen në bregun lindor të Britanisë ishte përdorur në këtë ushtrim.

Kthehu në Kaltek, Dilworth u gradua në Profesor në 1945 dhe pastaj të plotë Profesor në vitin 1950. Ai e mbajti këtë pozitë për pjesën tjetër të karrierës së tij derisa ka dalë në pension në vitin 1982.

Le të kthehemi tani Dilworth kontributet e kerkimit shkencor. Ai ka punuar në teorinë rrjetë teli dhe nuk do të ishte një ekzagjerim të thuash se ai ishte një nga faktorët kryesorë në subjekt duke shkuar nga të qënit thjesht një mjet të disiplinave të tjera për një subjekt të rëndësishëm në të drejtën e vet. Ai filloi studimet e tij në vitin 1930 duke lexuar kontributet e parë në teori grilë që ishin Dedekind. Dilworth vetë u shpreh se megjithëse Dedekind 's letrat ishin Paraqitjet e shkëlqyer për subjekt të ishte e paqartë se çfarë motivimi i tij kishte qenë. Nga koha Dilworth filloi kërkimin e tij, motivimi pas shumë e teorisë grilë ishte për të zhvilluar metoda për të sulmuar e problemeve në teori grup. Kjo shpjegohet edhe nga vetë Dilworth shkruar në vitin 1959 (shih):

Teoria e grupeve të dhënë shumë të motivimit dhe shumë prej ideve teknike në zhvillimin e hershme e teorisë grilë. Në të vërtetë, ajo ishte shpresa e shumë studiuesve e hershme se grilë-metodat teorike do të çojë në zgjidhjen e disa problemeve të rëndësishme në teorinë grup. Dy dekada më vonë, ai duket të jetë një gjykim i drejtë se, ndërsa kjo shpresë nuk është realizuar, teoria e grilë ka ofruar një kornizë të dobishme për formulimin e temave të caktuara në teorinë e grupeve ... dhe ka prodhuar disa grup interesante dhe e vështirë probleme teorike ...

Dilworth pastaj vazhdon të shpjegojë se ku drejtimi kryesor në zhvillimin e teorisë grilë më pas vijnë nga dhe një ka për të thënë se, edhe pse ai nuk ka në mënyrë modeste thotë kështu, ai luajti rol kryesor në këtë zhvillim veten:

Nga ana tjetër, problemet themelore të teorisë grilë kanë, për pjesën më të madhe, nuk vijnë nga ky burim, por nuk kanë lindur nga përpjekjet për t'iu përgjigjur pyetjeve në lidhje me thelb natyrore lattices dhe vendos urdhëroi pjesërisht, domethënë, pyetjet në lidhje me decompositions, prezentimeve, imbedding, dhe struktura e lirë e sistemeve të tilla ... Si studimin e këtyre pyetjeve themelore ka përparuar, nuk ka ardhur në ekzistencë e një organ i konsiderueshëm i ideve dhe metodave teknike që janë grilë çuditërisht-teorik në natyrë. Këto mjete janë të lidhura ngushtë konceptuale për lidhje me qëllim themelor dhe janë veçanërisht të përshtatshme për studimin e strukturës rrethoj me rrjetë të përgjithshme.

Temat kryesore në teori grilë Dilworth kontribuar në të cilën janë: ndarëse Zinxhiri në grupe urdhëruar, në veçanti Dekompozimi i tij zinxhir teoremë për përcakton urdhëroi pjesërisht; lattices unike plotësuar; Lattices me decompositions unik i pakalueshëm; lattices Modular dhe shpërndarës, teorema e tij në veçanti për mbulimin lattices modular; lattices gjeometrik dhe semimodular dhe lattices Multiplicative, ku ai ka studiuar, në mesin e temave të tjera, teori abstrakte ideale, dhe përfaqësimin dhe teorema embedding për lattices Noether dhe r-lattices.

Një aspekt i rëndësishëm i kërkimit Dilworth ishte se ai gjithmonë sulmuar probleme të mëdha në teori grilë. Ai gjithmonë kishte një gjendje e problemeve të hapura në lëndë të cilën e përdori për të drejtuar studimin e tij dhe atë të studentëve të tij. Për shembull, në 1959 ai shkruan rreth problemeve të mëdha të subjektit:

... ndërtimin e një sërë invariants strukturë për kategori të caktuar të algebras Boolean, karakterizimi i grilë e marrëdhënieve harmoni e një grilë, imbedding e lattices kufizuar ne lattices ndarje fundme, problemi fjalë për lattices falas modulare, dhe ndërtimin e një teori dimension për të vazhdueshme, jo të plotësohet, lattices modulare, kanë një interes të brendshme të pavarur të problemeve që lidhen me sistemet e tjera algjebrike. Për më tepër, këto dhe probleme të tjera aktuale janë mjaft të vështirë që metoda imagjinative dhe zgjuar do të kërkohen në zgjidhjen e tyre.

Le të kthehemi tani Dilworth si një mësues. Ne kemi tashmë të përmendim ndikimin e mbikëqyrësit të tij Morgan Ward mbi të. R Freese dhe JB Nation shkruani (shih):

Kur [Dilworth] leksione, ai rrallë shkurtesave dhe dorëshkrimit të tij ishte gati të përsosur. Studentët duhet të shkruani aq shpejt sa mundnin, duke përdorur shkurtesat disa, për të vazhduar me atë. Kur ai mori mbërthyer ai do të hap prapa nga dërrasë e zezë, ia ngul sytë në problemin dhe bilbil "Stars and Stripes Forever".

Mësimdhënia dhe shqyrtimin e matematikës ka luajtur një rol të rëndësishëm në karrierën e Dilworth. Ai ishte emëruar në Bordin Kolegji Komiteti i avancuar Matematikë në vitin 1954. Detyra e këtij Komiteti ishte që të politikës dhe të administrojë Matematikë Advanced provimin. Dilworth ishte Kryetar i këtij Komiteti 1957-1961. Ai gjithashtu u përfshinë me një projekt për zhvillimin e arsimit të matematikës në vendet afrikane. Ai ishte drejtori i Testimi dhe grupi i vlerësimit për këtë projekt 1962-1969 dhe që ai e quajti rolin e vet:

Qëllimi ishte për të zhvilluar një bazë e edukatorë të matematikës në secilin nga vendet pjesëmarrëse të cilët do të jenë në gjendje për të prodhuar materiale të programit mësimor në matematikë i cili do të ishte e përshtatshme për nevojat e secilit prej vendeve. Gjatë gjashtë sesioneve të verës 1962-1968 përfaqësuesit e vendeve afrikane u takuan me edukatorët e përfshirë matematikën nga Shtetet e Bashkuara dhe Britaninë për të zhvilluar tekstet mostër matematikës mbulon vjet fillore dhe të mesme. Ishte përgjegjësi e Testimi dhe grupi i vlerësimit për të parë se nuk kishte personel të Afrikës në secilin prej vendeve të trajnuar në metodat e testimit moderne duke zhvilluar teste dhe materiale të tjera vlerësues ...

Përveç kësaj Dilworth shërbeu në organet e tjera të shumta që merren me mësimdhënie dhe shqyrtimit të matematikës. Për shembull Bordi i ekzaminerët në Matematikë, Matematikë Shkolla Studimi Grupi Këshillues i Bordit, Matematikë Miller Përmirësimin e Programit, dhe disa programe ngritur nga Fondacioni Kombëtar i Shkencës.

Së fundi, ne duhet të themi pak rreth Dilworth tjera se interesat e tij matematikore. Si një njeri i ri ai ishte një atlet jashtëzakonisht të mirë, duke konkurruar në dhjetëgarësh. Më vonë në jetë ai u ankua se duke u dëmtuar gjunjët e tij dhe ai mori not cilën ai e bëri rregullisht. Ai mbahet vetë shumë i aftë dhe:

Ai nuk dawdled, por gjithmonë eci me një pranverë në hap e tij, dhe mori kudo që ai po shkonte shumë shpejtë.

Një tjetër e interesave të tij ishte muzikë dhe:

... shpesh ai komentoi se në qoftë se ai nuk u pranuan për të Kaltek, ai do të kishte bërë muzikë jetën e tij. Ai donte të luajë në piano Chopin vonë natën në errësirë totale. Ai këmbënguli se është përmirësuar aftësitë e tij matematikore. Ai ka luajtur disa instrumente të tjera si edhe kur është e nevojshme për Orkestra Kaltek, por piano ishte lehtësim e tij nga presionet e matematikës.

Crawley shkruan:

... ai ishte një mësues electrifying dhe koleg. Dhe pavarësisht nga fuqia e tij intelektuale si një matematikan, unë mendoj se kjo ishte kryesisht një prodhim i dy tipare: Bob Dilworth dashur një sfidë, dhe ai ishte këmbëngulës në përballjen me një, dhe ai kishte shije të mëdha matematikore.

Bogart në shkruani se Dilworth:

... kishte një ndjenjë të mprehtë të humorit dhe ishte i njohur si një person i ngrohtë dhe i arritshëm.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland