Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jean Alexandre Eugène Dieudonné

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1 July 1906

Lille, France

29 Nov 1992

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Zhan Dieudonné 's babai ishte Ernest Dieudonné, i cili ishte një punëtor i industrisë, dhe nëna e tij ishte Léontine Labrun. Si një fëmijë të vogël, Zhan ishte tërhequr irresistibly për fjalorë, enciklopedi, dhe historitë universale. Ai studioi në Lycée në Lille ku dashuria e tij e matematikës lulëzoi nga mosha katërmbëdhjetë kur ai filloi të studiojë algjebër. Pas përfundimit të studimeve të tij ai hyri në shkollën Ecole Normale Supérieure në Paris, ku ai ishte i frymëzuar nga Emile Picard, Zhak Hadamard, Elie Cartan, Pali Montel, Arnaud Denjoy dhe Gaston Julia. Dieudonné marrë shkallë të dy pamartuar tij (1927) dhe doktoraturë e tij (1931) nga Ecole Normale. E tij e doktoraturës studiuar ishin mbikëqyrur nga Montel dhe tezën e tij ishte në fushën e analizës klasike. Ai ka punuar në Fakultetin e Shkencave në Rennes si Konferenca de Maître nga 1933, dhe më 22 korrik 1935 ai u martua me Odette Clavel, ata kishin dy fëmijë Jean-Pierre dhe Françoise. Nga koha e martesës së tij ai ishte bërë tashmë një nga anëtarët themelues të Bourbaki. Është ndryshuar shumë pamjen e tij matematikore. Ai ka shkruajtur:

Majta në të veten time, unë padyshim do të ketë mbetur billeted në një sektor të ngushtë të analizës tërë jetën time.

Ai ka punuar edhe si Konferenca Maître de, në Fakultetin e Shkencave në Nancy 1937-1946. Ai pastaj u emërua profesor i matematikës në San Paulo në Brazil (1946-47). Pas kthimit në Nancy, ai ishte profesor atje në Fakultetin e Shkencave 1948-1952 kur ai pranoi emërimin për një vit si profesor i matematikës në Universitetin e Miçiganit. Pas mësim në Northwestern University 1953-1959 Dieudonné u kthye në Francë për të marrë një takim si profesor i matematikës në Institut des Hautes Etudes Scientifiques. Në 1964, pas pesë vjet në Scientifiques Institut des Hautes Etudes, ai pranoi një karrige në fakultetin e Shkencave në Nice, një post që ai e mbajti deri në 1970.

Ne konstatojmë se dashuria Dieudonné ishte për kërkime dhe jo për mësimdhënie. E Beckenstein, rishikimi Choix Dieudonné e d'oeuvres mathématiques, shkruan:

Ai nuk kishte prirjen pak për të dhënë mësim. Veçori vetëm e saj tërheqëse ishte se ajo dhënë atij me kohë të mjaftueshme për të ndjekur studimin e tij personale, një mundësi që fati nuk i jepte për të zotët e shtat të Kummer, Weierstrass, Grassmann, vrasjen apo Montel, i cili kaloi më të madhe të karrierës së tyre në shumë kohë më shumë përpjekje që konsumojnë të mësimdhënies e mesme. Edhe pas viteve dyzet e mësimdhënies, ai ishte ende më i qetë para një fletë letre sesa një dëgjues. Ai përdori gjithmonë vë në dukje kur ai ligjëroi lëndët: "pour éviter les katastrofa". Ai nuk e bën të kërkuar ndjesë për të qenë një kullë fildishi tipik tipi: vetëm nga pandërprerë menduar disa gjëra mund të arrihet. Por pavarësisht kullë fildishi, ai nuk është një asketik, nuk ka dhembshëm kënaqësitë e ekzistencës.

Ne kemi përmendur më lart se Dieudonné ishte një anëtar themelues i Bourbaki. Ai ishte një nga kontribuesit kryesor në seri Bourbaki e teksteve nga koha që grupi i erdhi në ekzistencë dhe në shumë mënyra ai ishte ndikimi kryesor në një grup objekt i të cilit ishte që të gjithë të shmangur dikush duke marrë për këtë rol. Duke folur kongreset Bourbaki, të cilin ai e donte, Dieudonné shkruan në:

Disa të huajt, të ftuar si spektatorë në takimet Bourbaki, gjithmonë të dalë me përshtypje se ai është një mbledhje e madmen. Ata nuk mund të imagjinohet se si këta njerëz, duke thirrur - disa herë tre ose katër në të njëjtën kohë - ndonjëherë mund të vijë me diçka inteligjente ...

Duke folur për përfshirjen e tij në Bourbaki dhe ndikimi i saj në karrierën e tij, Dieudonné shkruan:

Në përvojën time personale, unë besoj se nëse unë nuk do të ishin dorëzuar të këtij detyrimi për hartimin e pyetjeve unë nuk di një gjë në lidhje me, dhe për të menaxhuar të tërheqë nëpërmjet, unë kurrë nuk duhet të ketë bërë një çerek apo edhe një të dhjetën e matematikës I kanë bërë.

Ai filloi karrierën e tij matematikore të punës mbi analizën e polynomials. Ai ka punuar në një gamë të gjerë fushash duke përfshirë topologji përgjithshme matematikore, topological hapësira vektoriale, gjeometrinë algjebrike, teoria invariant dhe grupe klasike.

Librat e tij më të njohur janë "La Géométrie des groupes classiques (1955), Parimet e Moderne Analiza (1960), Algèbre linéaire et géométrie élémentaire (1964) dhe nëntë vëllimet e elementeve të analizuar d'(1960-1982). CE Rickart, rishikimi La Géométrie des groupes classiques shkruan:

Ky vëllim sjell së bashku shumicën e rezultateve moderne në lidhje me të ashtu-quajtur teori elementare të grupeve klasike. Këtu termi "grup klasike" është përdorur si në monografi autorit, Sur les groupes classiques (1948) dhe "Teoria fillore" i referohet rreth rezultateve të cilat përfshijnë nëngrup dhe homomorphisms në krahasim me rezultatet e shqetësuar për shembull me topologji, gjeometrinë diferenciale, etj qasje është, natyrisht, algjebrike por, siç është karakteristikë e punës së autorit në këtë fushë, është ndikuar fuqimisht nga nocionet gjeometrike. Edhe pse shumë matematikanë kanë kontribuar në temë, shumica e rezultateve të paraqitura këtu janë për shkak të autorit, referencat kryesore të monografi cituar më sipër dhe letra e tij, Në automorphisms e grupit klasik (1951).

Dieudonné shkruan në Parimet e moderne Analiza që ajo ka për qëllim:

... për të siguruar sfond nevojshme fillor për të gjithë degët e matematikës moderne përfshijnë "analiza".

JL Kelly shkruan:

Tipar më i shquar i tekstit është formulimi vazhdimisht gjeometrike të rezultateve. Për shembull, njehsim diferencial është zhvilluar në drejtim të përafrimit me funksionet lineare në një mesin e të hapur të një hapësirë Banach në një hapësirë Banach. Megjithatë, kjo do të jetë tërësisht e rreme të pohojnë se libri përmbante një studim të hapësirave Banach - nuk ka jo propozim-parëndësishëm në hapësirat e tillë është provuar. Subjekt i studimeve është me të vërtetë analiza elementare, dhe teorema Teorema e analizës janë deklaruar në lidhje gjeometrike. Kjo është më tepër si geometrization geometrization e algjebër lineare, të cilat ndodhën disa vite më parë, dhe, si në rastin algjebër lineare, nuk janë të mëdha konceptuale dhe avantazhet teknike. Një marrëveshje e mirë është kryer në 350 faqet e tekstit. Organizatë matematikore është madhështor, prezantimin e qartë, janë një numër i madh i problemeve shumë të mira, dhe ka Paraqitjet e shkëlqyera shpjegues për secilin kapitull (couched në stilin e zakonshëm i pasigurt në vetvete autorit). Shkurtimisht, ajo është një tekst i bukur.

Në shkrim Algèbre linéaire et géométrie élémentaire Dieudonné ka për qëllim të sigurojë mësues në lycées e Francës me sfond të mjaftueshëm në gjeometrinë me qëllim që ata të mund të përgatisin nxënësit e tyre siç duhet për t'u futur në studim universitar. Ai paraqet temë në drejtim të lineare (ose gjeometrike) algjebër e dy dhe tre dimensione. Le të mos kalojë në gjykim nëse teksti është tepër e sofistikuar për të përmbushur qëllimin e saj për qëllim, por ne nuk kini parasysh se në futjen e numrave reale në Dieudonné kapitullin e parë supozon se ata janë një fushë të urdhëruar në të cilat vlera e ndërmjetme teoremë është e vlefshme për polynomials e shkallës 3.

Ne gjithashtu duhet të shqyrtojë kontributet Dieudonné si një historian i matematikes. Ai botoi tekste si Histori e analizës funksionale (1981), Historia e gjeometrinë algjebrike (1985), Pour l'honneur de l'esprit humain (1987), Një histori e topologji algjebrike dhe diferencial 1900-1960 (1989), dhe L 'mathématique Ecole française du XXe siècle (2000).

Historia e analizës funksionale është:

... të detajuar dhe thithjen parasysh historinë dhe zhvillimin e analizave funksionale, duke filluar me Lagranzhit dhe Daniel Bernoulli, përmes punës së Fredholm, Hilbert, dhe në Frigyes Riesz ana e këtij shekulli, dhe duke përfunduar rreth 1960.

Mac Lane, në një përmbledhje Një histori e topologji algjebrike dhe diferenciale, shkruan:

... një mirë-informuar dhe analizë të hollësishme të problemeve dhe zhvillimin e topologji algjebrike, nga Poincare dhe Brouwer të Serre, Adams, dhe Thom. Autori ka shqyrtuar çdo letër të rëndësishëm përgjatë kësaj rruge dhe përshkruan hapat dhe strategjinë e provave të saj dhe lidhja e tij me punë të tjera. Më parë, historinë e zhvillimeve shumë teknike e 20-të-matematikë shekullit kishte dukej i pakapërcyeshëm për të paraqitur pengesat në bursë. Ky libër tregon në rastin e topologji si këto pengesa mund të kapërcehen, me rezultate ndriēimit.

Përveç teksteve historike, Dieudonné redaktuar veprat e Camille Jordani. Në Dieudonné vëllimin e parë ka kontribuar me një artikull në Jordani 's punojnë në grupe të fundme dhe në vëllimin e dytë të 116 faqe interesante-prezantimi në Jordani' s punojnë në algjebër lineare dhe multilinear dhe në teorinë e numrave. Dieudonné gjithashtu shkroi një parathënie për shkrimet matematikore dhe kujtimet e Galois të cilat ishin botuar në 1962.

Përshkrimet Disa Dieudonné, veçanërisht të atyre që janë përfshirë me të në projekt Bourbaki, janë interesante. Armand Borel shkruan në:

Për rreth njëzet e pesë vjet në mënyrë rutinore ai do të fillojë ditën e tij (ndoshta pas një ore e luajtur piano) duke shkruar një faqe pak për Bourbaki. Në mënyrë të veçantë, por deri tani jo vetëm, ai u kujdes për draft përfundimtar, ushtrime, dhe përgatitja për printer e të gjitha vëllimet (rreth tridhjetë), e cila u paraqit, ndërsa ai ishte anëtar dhe madje edhe pak më gjerë. Kjo nuk ka dyshim llogaritë në një masë të madhe për uniformitetin e stilit të vëllime, frustruese çdo përpjekje për t'u përpjekur të shquaj një kontribut ose të tjera. Por kjo nuk ishte me të vërtetë e stilit Dieudonné, në vend të cilin ai kishte miratuar për Bourbaki.

Pierre Cartier tha në:

Dieudonné ishte mjaft një lojtar i mirë piano, në një nivel amator, por mjaft të mirë, dhe ai kishte një kujtesë fantastike. Ai dinte me qindra dhe qindra faqeve të Rezultati nga zemra dhe mund të ndjekin çdo shënim të vetëm. Mbaj mend kam pasur disa raste për të shkuar në sallë koncertesh me të. Ishte interesante, ai do të shikojmë në rezultat në dorën e tij dhe thërras "Oh!" në qoftë se një shënim ishte zhdukur nga orkestra! Ai i kushtoi gjashtë muajt e fundit të jetës së tij - kur ai vendosi që jeta e tij matematik ka mbaruar, ai kishte shkruar librin e tij të fundit, dhe ai u tërhoq në shtëpinë e tij - për të dëgjuar regjistrimet dhe pas rezultatet dhe shënime.

Kur Dieudonné ishte sekretar i Bourbaki, për shumë vite shumë, çdo fjalë të shtypura erdhi nga stilolaps e tij. Sigurisht ka pasur shumë projekte dhe versionet paraprake, por versioni i printuar ishte gjithmonë nga stilolaps e Dieudonné. Dhe me kujtesën e tij fantastike, ai e dinte çdo fjalë të vetme. Mbaj mend, se ishte një shaka, ju mund të thoni: "Dieudonné, çfarë është kjo rezultat rreth kështu dhe kështu?" dhe ai do të shkojë në raft dhe të marrin poshtë librin dhe të hapur atë faqe të drejtë.

Ne mund të marrë një vlerësim të pikëpamjeve Diedonné të matematikës nga një numër burimesh. Së pari kemi të japin kuotën e topin metaforik Dieudonné e fijeve nga:

Këtu është fotografia ime e matematikës tani. Kjo është një top prej leshi, një shtëllungë tangled ku të gjithë matematikë reaguar mbi një tjetër në një mënyrë pothuajse të paparashikueshme. Dhe pastaj në këtë top prej leshi, ka një numër të caktuar temat që vijnë në të gjitha drejtimet dhe nuk e lidh me ndonjë gjë tjetër. Pra metodë Bourbaki është shumë e thjeshtë-ne temat e prerë.

Në Medvedev citon këto fjalë të Dieudonné një artikull të shkruar në 1976:

... faktor kryesor në zhvillimin e matematikës ka një origjinë të brendshme - reflektim mbi natyrën e problemeve të hapura, në mënyrë të pavarur e origjinës së tyre.

Dieudonné u zgjodh në Akademinë e Shkencave (Paris) në 1968, mori çmimin Julia Gaston në vitin 1966, dhe ai ishte bërë oficer i Legjionit d'honneur.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland