Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Samuel Dickstein

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

12 May 1851

Warsaw, Russian Empire (now Poland)

29 Sept 1939

Warsaw, Poland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Samueli Dickstein u ngritën gjatë viteve të vështira për polet, shumica e të cilëve aspiroi për të parë vendin e ri-themeluar Polonisë. Polonia nuk ka formalisht ekziston në kohën e lindjes Dickstein dhe shumë modelin e jetës së tij ishte e dominuar nga qëllimi i polakët për të rikthyer vendin e tyre.

Polonia ishte e ndarë në 1772 me ne jug u quajt Galicia dhe nën kontrollin e Austrisë, ndërsa Rusia dhe Prusia e kontrolluar pjesën tjetër të vendit. Në vitin 1846, tre vjet përpara se Dickstein ka lindur, nuk ishte një revolucion tentativë nga nacionalistët në polonisht. Policia prusian kishte zbuluar planet e tyre për të filluar një kryengritje dhe vunë një ndalesë për atë në zonën e tyre. Megjithatë kryengritja përhapet në Galicia por nuk ishte e mundur më shpejt nga trupat austriake. Gjatë viteve në vijim, kur Dickstein ishte një fëmijë i ri polet kërkuar pavarësi, por janë mbajtur poshtë me forcë të armatosur.

Lufta Crimean cili përfundoi në 1856 kishte një ndikim të madh brenda Perandorisë Ruse. Disa reforma në vend janë vënë në zonat ruse e Polonisë (të cilat përfshinin Varshavë ku Dickstein jetuar), por këto dukeshin vetëm që iu referua zemërim në mesin e të rinj polakë patriotike. Ka pasur demonstrata politike dhe, drejt fund të 1862, trazirat shpërthyen në Varshavë. Më 22 janar 1863 nuk ishte një masë për të rinj në fuqi polet e ushtrisë ruse dhe një rebelim të gjerë u zhvillua. Për një Dickstein vit, një të riu 12 vjeç, pa kryengritje polonisht të grimcuar. Pushtuesit fitimtar ruse pastaj kryer ekzekutime, konfiskimet, dhe dëbime, dhe vetëm mund të imagjinohet se si një njeri i ri si Dickstein mund të ketë ndjerë duke e ditur se polakët nuk mund të shpresojnë për të qeverisur vendin e tyre përsëri në të ardhmen e parashikueshme.

Në një politikë të zbatuar në mes 1869 dhe 1874, të gjitha shkollimin e mesëm ishte në gjuhën ruse. Nuk kishte asnjë universitet polonisht për Dickstein për të marrë pjesë kështu, në 1866, ai hyri në një nga qendrat e arsimit të lartë vetëm në Varshavë, kolegj mësimdhënësit. Ai ka studiuar atje deri 1869, vit në të cilin ajo u shndërrua në Universitetin ruse të Varshavës. Nga 1870-1876 Dickstein ndoqi këtë universitet ruse në Varshavë të specializuar në matematikë. Ai u diplomua me një diplomë masteri në 1876, por të gjithë kohën që kaloi në universitet e ka mbajtur poste të larta në shkolla të mesme mësimore e matematikës për të siguruar mjete për të mbështetur studimet e tij.

Me sistemin arsimor të kontrolluar nga sundimtarët ruse, Dickstein vendosur për të bërë atë që ai mund të nxisë një arsim polak dhe ai drejtoi shkollën e tij private për dhjetë vjet në fillim të vitit 1878. Megjithatë gjatë kësaj periudhe ai filloi të ndërmarrjeve të tjera për të promovuar shkencën në polonisht.

Dickstein ishte një nga nxitësit kryesor të botuese revista matematikore në Poloni. Në vitin 1884 ai ishte një nga dy themeluesit e një seri të matematikës dhe fizikës teksteve shkollore të cilat janë shkruar në polonisht. Disa vjet më vonë ai ishte një nga tre shkencëtarët të cilët krijojnë ditar matematike dhe fizike redaktimi Gazetat revistës nga 1888. Nga 1897 ka redaktuar matematike Lajme një botim që ai ishte i përfshirë në vendosjen. Ai vazhdoi publikimin e Rrethi i matematikanëve polonisht që kishte filluar botimin në Shën Petersburg, në 1880. Kuratowski, duke menduar për zhvillimin e matematikës polonisht, vë në dukje rëndësinë e botimeve:

Krijimin e "matematike dhe fizik Gazetat" dhe "matematike News" bëri të mundur për Matematikanë polonisht për të publikuar rezultatet e hulumtimit të tyre në Poloni, dhe kështu ai favorizuar rritjen e aktivitetit matematikore në vendin tonë ...

Kjo ishte jo vetëm me rolin e tij në botimin që Dickstein bërë një kontribut i madh për matematikën polonisht. Në 1903 Dickstein ishte themelues i Shoqërisë Shkencore Varshavës dhe ai ishte i rëndësishëm në zhvillimin e Shoqërisë polonisht matematike. Këto luajtur një rol jetik në zhvillimin e matematikës polonisht dhe ne kemi përshkruar më lart situatën politike nga të cilat Shkencor Varshavës Shoqërisë ishte lindur.

Takimi i parë i një grupi duke u përpjekur për të ngritur një institucion polake në Varshavë u mbajt në 21 dhjetor 1903. Dickstein ishte një nga dy matematicienë në këtë grup themelimit të katërmbëdhjetë, dhe u zgjodh si sekretar i grupit. Puna e Shoqërisë Shkencor Varshavës filluar siç duhet në nëntor 1907. Një studim matematike u ngrit me Dickstein dhuruar një bibliotekë gjobë të teksteve matematikore.

Lufta e Parë Botërore solli ndryshime të mëdha në Poloni. Në gusht 1915 forcat ruse të cilat kishin mbajtur Poloni për shumë vite u tërhoqën nga Varshava. Gjermania dhe Austro-Hungaria mori kontroll më të madhe të vendit dhe një gjeneral gjerman guvernator u instalua në Varshavë. Një nga lëvizjet e parë pas tërheqjes ruse u refounding e Universitetit të Varshavës dhe filluan të veprojnë si një universitet polonisht në nëntor 1915. Dickstein mësuar në universitet themeluar rishtazi, duke i dhënë vitin e parë të ligjëratave në algjebër. Ai u bë profesor i matematikës në Universitetin e Varshavës në 1919 kur u bë universitet duhet përbënin pas përfundimit të luftës.

Punës Dickstein ishte kryesisht në algjebër dhe historinë e matematikës. Në veçanti ai kishte shkruar një monografi të rëndësishëm në Wronski në 1896.

Kuratowski shkruan në atë Dickstein:

... nuk ishte një dijetar i shquar arritjet krijuese, dhe me siguri leksionet e tij paraqiti një algjebër paksa të vjetëruar, ato ishin, megjithatë, në formë excellently leksione nga një entuziast për matematikën, i cili infektuar adepts rinj në matematikë me ngrohtësi e tij, ky ishte aspak e parëndësishme për personelin e ri për Shkencë i rilindur polonisht.


Ulam, në moshën 23, u takua Dickstein, i cili ishte atëherë në vitet tetëdhjetë e tij, në Kongresin e matematike Ndërkombëtare në Cyrih në vitin 1932. Ai shkruan se Dickstein ishte:

... përçart rreth kërkoj për bashkëkohësit e tij. Mësues Dickstein kishte qenë një student i Cauchy në fillim të shekullit të nëntëmbëdhjetë, dhe ai konsiderohet ende Poincare, i cili vdiq në 1912, një njeri i ndritur i ri. Për mua kjo ishte si në vazhdim e sipër parahistorinë e matematikës dhe e mbushi me me një lloj frikë filozofike.

Dickstein vdiq në shpërthimin naziste e Varshavës në 1939 dhe të gjithë familjen e tij vdiq gjatë pushtimit gjerman të Polonisë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland