Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

René Descartes

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

31 March 1596

La Haye (now Descartes),Touraine, France

11 Feb 1650

Stockholm, Sweden

Prezantimi Wikipedia
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

René Descartes ishte një filozof puna e të cilit, La géométrie, përfshin aplikimin e tij për algjebër të gjeometrisë së nga të cilat ne tani kemi gjeometri Kartezian.

Descartes ishte arsimuar në kolegjin jezuit e La Flèche në Anjou. Ai hyri në kolegj në moshën tetë vjet, vetëm disa muaj pas hapjes së kolegj në janar 1604. Ai ka studiuar deri në 1612, duke studiuar klasiket, logjikë dhe filozofi tradicionale Aristotelit. Ai gjithashtu matematikë mësuar nga librat e Clavius. Ndërsa ishte në shkollë shëndetin e tij ishte e varfër dhe ai u dha leje për të qëndruar në shtrat deri 11 në mëngjes, një porosi ai mbahet deri në vitin e vdekjes së tij.

Shkolla Dekarti kishte bërë të kuptojnë se si ai dinte pak, subjekt vetëm që ishte i kënaqshëm në sytë e tij u matematikë. Kjo ide u bë bazë për mënyrën e tij të të menduarit, dhe do të formojnë bazën për të gjitha veprat e tij.

Descartes kaloi një kohë në Paris, me sa duket shumë e shumë për të mbajtur veten e tij, atëherë ai ka studiuar në Universitetin e Poitiers. Ai mori një diplomë ligj nga Poitiers në vitin 1616 atëherë rekrutua në shkollë ushtarake në Breda. Në 1618 ai filloi studimin e matematikës dhe mekanikës nën holandez Beeckman shkencëtarit Isak, dhe filloi të kërkojë një shkencë të unifikuar të natyrës. Pas dy vjet në Holandë ai udhëtoi nëpër Europë. Pastaj në vitin 1619 ai u bashkua me ushtrinë bavareze.

Nga 1620-1628 Descartes udhëtuar nëpër Europë, koha e shpenzimeve në Bohemi (1620), Hungaria (1621), Gjermani, Holandë dhe Francë (1622-23). Ai kaloi një kohë në vitin 1623 në Paris, ku ai bëri kontakt me Mersenne, një kontakt të rëndësishme të cilat mbajtur atë në kontakt me botën shkencore për shumë vite. Nga Paris, ai udhëtoi për në Itali, ku ai kaloi disa kohë në Venecia, pastaj ai u kthye përsëri në Francë (1625).

Nga 1628 Descartes lodhur nga udhëtimi vazhdueshme dhe vendosi të zë vend. Ai dha menduar shumë për të zgjedhur një vend i përshtatshëm për natyrën e tij dhe zgjodhi Holandë. Ajo ishte një vendim i mirë që ai nuk duket se keqardhje gjatë njëzet viteve të ardhshme.

Menjëherë pas ai u vendos në Holandë Dekarti e filloi punën në traktat e tij të parë të madh në fizikë, Le Monde, ou Traité de la Lumiere. Kjo punë ishte afër përfundimit, kur lajmin se Galileos ishte dënuar me arrest shtëpiak i afrohej atij. Ai, ndoshta me mençuri, vendosi të mos rrezik publikim dhe punë është botuar, vetëm pjesërisht, pas vdekjes së tij. Ai shpjegoi më vonë ndryshim të drejtimit të tij duke thënë:

... në mënyrë të shprehur gjykimin tim më të lirshëm, pa u bëri thirrje për miratimin për të, ose për të hedhur poshtë mendimet e mësuar, kam vendosur të largohen nga të gjithë botës këtë tyre dhe të flasin vetëm për atë që do të ndodhë në një botë të re, në qoftë se Perëndia janë tani për të krijuar ... dhe të lejojë atë të veprojë në përputhje me ligjet Ai kishte vendosur.

Në Holandë Dekarti kishte një numër të shokëve shkencore, si dhe kontakte të vazhdueshme me Mersenne. Miqësinë e tij me Beeckman vazhdueshëm dhe ai gjithashtu kishte kontakt me Mydorge, Hortensius, Huygens dhe Frans van Schooten (i madh).

Descartes ishte ushtruar presion nga shokët e tij të publikojë idetë e tij dhe, edhe pse ai nuk ishte i bindur në botuese "Le Monde", ai shkroi një traktat të shkencës nën titullin Discours de la méthode pour conduire bien sa raison et la vérité Chercher dans les sciences. Tre shtojcat për këtë pune La Dioptrique, Les Météores, dhe La Géométrie. Traktat është botuar në Leiden në vitin 1637 dhe i shkroi Dekarti Mersenne duke thënë:

Kam provuar në tim "Dioptrique" dhe Météores "tim" për të treguar se Méthode im është më i mirë se sa vulgare, dhe në tim "Géométrie" për të demonstruar se.

Punë e përshkruan se çfarë mendon Dekarti është një mjet shumë të kënaqshme të përvetësuar njohuri se ajo e paraqitur nga Aristoteli 's logjikë. Vetëm matematikë, Dekarti ndjen, është e sigurt, kështu që të gjithë duhet të bazohet në matematikë.

La Dioptrique është një punë në optikë dhe, Dekarti edhe pse nuk përmendin shkencëtarët e mëparshme për idetë që ai e vë përpara, në fakt nuk është pak e re. Megjithatë qasja e tij përmes eksperiment ishte një kontribut të rëndësishëm.

Les Météores është një punë në meteorologjia dhe është e rëndësishme duke qenë puna e parë që përpjekjet për të vënë studimin e motit në një bazë shkencore. Megjithatë shumica e pretendimeve Descartes "janë jo vetëm i gabuar, por mund të ketë qenë lehtë parë të gabuar nëse ai kishte bërë disa eksperimente lehtë. Për shembull Roger Bacon kishte treguar gabim në besimin se uji mbajtur zakonisht i cili ka qenë i zier ngrin më shpejt. Megjithatë kërkesat Descartes:

... dhe ne e shohim nga përvoja se uji i cili është mbajtur në një zjarr për disa kohë ngrin më shpejt se përndryshe, po arsye që ato të pjesëve të saj, të cilat mund të jetë më e lehtë palosur dhe prirje janë shtyrë jashtë gjatë ngrohjes, duke lënë vetëm ato që janë të ngurtë.

Pavarësisht nga gabimet e tij shumë, subjekt i meteorologjia ishte i vendosur në kurs pas publikimit Les Météores veçanërisht nëpërmjet punës së Boyle, Hooke dhe Halley.

La Géométrie është larg nga pjesa më e rëndësishme e kësaj pune. Në Scott përmbledh rëndësinë e kësaj pune në katër pika:

  1. Ai e bën hapin e parë drejt një teori e invariants, i cili në fazat e mëvonshme derelativises sistemin e referimit dhe heq arbitraritet.
  2. Algjebra e bën të mundur për të njohur problemet tipike në gjeometri dhe për të sjellë së bashku, probleme që në veshje gjeometrike nuk do të duket të jenë të lidhura në të gjitha.
  3. Importet Algjebra Gjeometria në parimet më të natyrshme të ndarjes dhe hierarkia më e natyrshme e metodës.
  4. Jo vetëm që mund të pyetjeve të zgjidhshmëri dhe mundësinë gjeometrike të vendoset elegante, shpejt dhe plotësisht nga algjebër paralele, pa se ato nuk mund të vendoset në të gjitha.

Disa ide në La Géométrie mund të ketë ardhur nga puna më herët e Oresme por në Oresme 's punë nuk ka prova të lidhur algjebër dhe gjeometri. Wallis në algjebër (1685) argumenton fuqishëm idetë e La Géométrie ishin kopjuar nga Harriot. Wallis shkruan:

... Praxis u lexuar nga Dekarti, dhe çdo linjë e analizave Descartes 'mban shenjë të përshtypje.

Duket se ka pak për të justifikuar Wallis 's kërkesë, e cila ishte bërë ndoshta pjesërisht përmes patriotizmit, por edhe me dëshirat e tij vetëm për të dhënë kredi Harriot më shumë për punën e tij. Harriot 's punojnë në ekuacionet e, megjithatë, mund të vërtetë kanë ndikuar gjithmonë Descartes i cili pretendoi, në mënyrë të qartë në mënyrë të gabuar, se asgjë në punën e tij është ndikuar nga puna e të tjerëve.

Meditimet Descartes 'mbi filozofinë e parë, u botua në vitin 1641, hartuar për filozof dhe teolog. Ai përbëhet nga gjashtë meditime, e Gjërat që ne mund dyshim, Nga Natyra e njeriut Mind, e Zotit: se Ai ekziston, të së vërtetës dhe gabimit, e Thelbi i Gjërat materiale, e Ekzistenca e Gjërat materiale dhe Real Dallimi mes mendjes dhe trupit të Njeriut. Megjithatë shumë shkencëtarë u kundërvihen ideve Descartes 'duke përfshirë Arnauld, Hobbes dhe Gassendi.

Më të plotë të punimeve Descartes ', Principia Philosophiae u botua në Amsterdam në vitin 1644. Në katër pjesë, Parimet e Njeriut Njohuri, Parimet e Gjërat materiale, e dukshme Botërore dhe Tokë, ajo tenton për të vënë gjithë universin në një bazë matematikore reduktimin studimi në një nga mekanikë.

Kjo është një pikë e rëndësishme e parë dhe ishte pika rrugën përpara. Dekarti nuk besojnë në veprim në një distancë. Prandaj, duke pasur parasysh këtë, nuk mund të ketë vakum përreth Tokës përndryshe nuk ishte mënyra se forcat mund të transferohen. Në shumë mënyra teori Descartes, ku forcat e punës me kontakt, është më se e kënaqshme në fuqi misterioze e gravitetit duke vepruar në një distancë.

Megjithatë Mekanika Descartes 'lë shumë për të dëshiruar. Ai supozon se universi është i mbushur me çështje të cilat, për shkak të disa lëvizje paraprake, ka vendosur poshtë në një sistem të vortices që mbajnë dielli, yjet, planetet dhe kometat në shtigjet e tyre. Përkundër problemeve me teori vorbull u championed në Francë për gati njëqind vjet, edhe pasi Njutoni tregoi se ishte e pamundur si një sistem dinamike. Si Brewster, një e Newton 's 19 biografet e shekullit, e vë atë:

Kështu rrënjosur si sistem Kartezian ishte ... nuk ishte për t'u habitur në se doktrinat e pastër dhe sublime e Principia ishin pranuar distrustfully ... Mendje uninstructed nuk mund të pranojnë lehtë idenë se masa e madhe e planeteve u pezulluan në hapësirë boshe, dhe mbajti orbitat e tyre me një ndikim të padukshëm ...

Kënaqshëm si teori Descartes ishte edhe përkrahësit e filozofisë së tij natyrore, të tilla si metafizike Henri Kembrixh teolog Muzikë, gjeti kundërshtime. Sigurisht shumë admiroi Descartes, shkrim:

Unë duhet të shoh-Des Cartes si një njeri më të vërtetë të frymëzuar në dijeni të natyrës, se sa ndonjë që kanë deklaruar vetë kështu këto njëqind vitet e gjashtëmbëdhjetë ...

Megjithatë midis 1648 dhe 1649 u shkëmbyen një numër të letrave në të cilat më bërë disa kundërshtimeve të thënë, Dekarti megjithatë në përgjigje të tij nuk bën lëshime për shumë 's piket. Shumë vazhdoi të kërkojë:

Pse nuk janë vortices tuaj në formën e shtyllave ose cilindra në vend se ellipses, që nga çdo pikë të aksit të një vorbull është si të ishte një qendër nga e cila recedes çështje qiellore me aq sa unë mund të shoh, një nxitje të vazhdueshme tërësisht ? ... Kush shkakton jo të gjitha planetet që rrotullohen në një aeroplan (avion i ekliptik)? ... E Hënë vetë, as në planin e ekuator Tokë e as në një paralele aeroplan për këtë?

Në 1644, viti Meditimet e tij u botuan, Dekarti vizitoi Francë. Ai u kthye përsëri në vitin 1647, kur ai u takua Paskali dhe arsyetoi me atë se një vakum nuk mund të ekzistojnë, dhe pastaj përsëri në 1648.

Në 1649 Queen Christina të Suedisë bindi Dekarti për të shkuar në Stokholm. Sidoqoftë Mbretëresha donte të tërheqë tangents në 5 dhe Dekarti thyen zakonin e jetës së tij për të marrë deri në 11. Pas vetëm disa muaj në klimë të ftohtë e veriut, që ecin në pallatin 5 për çdo mëngjes, ai vdiq nga pneumonia.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland