Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Girard Desargues

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

21 Feb 1591

Lyon, France

Sept 1661

Lyon, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Pak dihet rreth jetës personale Girard Desargues '. Avokatët e familjes së tij (në të dy nënën e tij dhe ana e babait të tij) kishte qenë shumë e pasur për disa gjenerata dhe kishte furnizuar dhe gjyqtarët për Parlement në Paris, si dhe për të që në Lyon (atëherë qyteti i dytë më e rëndësishme në Francë).

Desargues duket se ka bërë disa vizita shtyhet në Paris në lidhje me një padi për gjetjen e një borxh të madh. Pavarësisht nga kjo humbje, pronë e familjes ende disa shtëpi të mëdha në Lyon, një shtëpi pronë e madhe (dhe e pasurive të tij) në fshatin e afërt të Vourles, dhe një vilë të vogël rrethuar nga vreshtat më të mirë në afërsi. Është pra e qartë se Desargues kishte çdo mundësi e marrjes së një arsim të mirë, mund të përballojë për të blerë libra, ai zgjodhi atë, dhe kishte kohë të lirë që të kënaq në çfarëdo pursuits ai mund të gëzojnë. Në vitet e tij më vonë, këto duket se janë përfshirë dizajnimin e përpunuar një shkallë spirale, dhe një formë e re e mprehtë pompë, por më e rëndësishme e interesave Desargues ishte Gjeometri. Ai shpiku një të re, rrugë jo-greke të bërë gjeometri, tani quhet "projektive 'ose' gjeometrinë moderne '. Si një matematikan ai ishte shumë e mirë të vërtetë: shumë origjinale dhe tërësisht rigoroze. Ai është, megjithatë, tani nga qartë në stilin e tij matematikore.

Kur në Paris, Desargues u bë pjesë e rrethit matematikore përreth Mersenne Marin (1588-1648). Ky rreth përfshirë Rene Descartes (1597 -1650), Etienne Pascal (1588 -1651) dhe biri i tij Blaise Pascal (1623-1662). Kjo ndoshta ishte në thelb për këtë lexuesit e kufizuar e miqve që Desargues përgatitur veprat e tij matematikore, dhe kishte ato të shtypura. Disa prej tyre u zgjeruar më vonë në formën më të publishable nga Bosse Ibrahimi (1602 -1676), i cili është tani më kujtohet si një gdhendës, por ishte edhe një mësues i perspektivë.

Desargues shkruante 'lëndët praktike, të tilla si perspektiva (1636), prerja e gurë për përdorim në ndërtimin (1640) dhe sundials (1640). Shkrimet e tij janë, megjithatë, e dendur dhe përmbajtja teorike në qasjen e tyre për subjektet në fjalë. Nuk ka asnjë hap gojor dhe fillore-nga-shpjegim hap i cili e gjen në tekstet që janë trajtuar me të vërtetë të artizanëve.

Punë më të rëndësishme Desargues ', epokë në të cilën ai e shpiku formën e tij të re e gjeometri, ka titullin Rough draft për një ese mbi rezultatet e duke marrë pjesë planin e një kon (projekt Brouillon d'une atteinte aux evenemens des Rencontres Cone avec du Plani un). Një numër i vogël i kopjeve është shtypur në Paris në vitin 1639. Vetëm një është e njohur tani për të mbijetuar, dhe derisa kjo ishte rizbuluar në 1951, puna Desargues ishte i njohur vetëm përmes një kopje dorëshkrim bërë nga Philippe de la qira (1640-1718). Libri është i shkurtër, por shumë i dendur. Ai fillon me lapsa e linjave dhe sillet e pikave në një linjë, e konsideron involutions gjashtë pikë (Desargues nuk përdorin ose të përcaktojë një raport kryq), i jep një trajtim rigoroz të rasteve që përfshijnë 'pafund' distancat, dhe pastaj shkon në conics, tregon se ato mund të diskutohet në lidhje me pronat që janë invariant në projektim. Ne jemi dhënë një teori të unifikuar të conics.

Teorema e famshme 'Desargues' perspektivë - që kur dy trekëndëshat janë në perspektivë takon të palëve përkatëse janë collinear - i parë u botua në vitin 1648, në një punë më me perspektivë Abrahamit Bosse.

Është e qartë se, megjithë vendosmërinë e tij për të shpjeguar çështjet në gjuhë e folur, dhe pa iu referuar drejtpërdrejt në teorema apo fjalorin e Matematikanë antik, Desargues është i vetëdijshëm për punën e geometers lashtë, për shembull Apollonius dhe Pappus. Zgjedhjen e tij për të shpjeguar vetveten ndryshe mund të jetë ndoshta për shkak të njohjes së tij se puna e tij ishte gjithashtu i detyrohej mjaft traditë praktike, veçanërisht për studimin e perspektiva (e cila është një formë e projeksionit konik). Duket shumë e mundshme që ai ishte në fakt nga puna e tij për perspektivën dhe çështjet e lidhura që ide të reja Desargues 'u ngrit. Kur gjeometria projektive u reinvented, nga nxënësit e Gaspard Monge (1746 -1818), reinvention ishte nga gjeometri deskriptive, një teknikë që ka shumë të përbashkëta me perspektivë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland