Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Arnaud Denjoy

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

5 Jan 1884

Auch, Gers, France

21 Jan 1974

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Arnaud Denjoy 's i ati, Jean Denjoy, ishte një tregtar i verës në Perpignan, e cila është në jug të Francës rreth 30 km në veri të kufirit me Spanjën. Ne nuk e dimë nënës emri Arnaud, por mbiemrin e saj ishte Jayez dhe ajo erdhi nga Katalonia. Arnaud ka lindur dhe ndoqën një shkollë të mesme në auch që është kryeqyteti i rajonit Gers në Francë jugperëndimore. Pas ndjekin shkollën e mesme në auch, Arnaud përfunduar shkollimin e tij në Montpellier që është afër bregdetin e Mesdheut në Francë jugore. Ai mbeti i lidhur me këto rajone gjatë gjithë jetës së tij.

Në 1902 hyri Denjoy Ecole Normale Supérieure ku ai studioi nën Borel, Painlevé dhe Emile Picard. Këto Matematikanë madhe dha Denjoy një sfond të fuqishëm në funksion teori komplekse, fraksionet e vazhdueshme dhe ekuacione diferenciale dhe e vuri në rrugën e zbulimet e tij të madh. Denjoy gëzuar sukses më të lartë gjatë viteve të tij universitare, duke qenë nxënës në klasën e tij të lartë. Suksesi i tij është përkthyer në fitues i një shoqëri prestigjioze, miqësi Thiers Fondacioni, i cili mbështeti atë për tre vjet gjatë së cilës ai ka punuar në disertacionin e tij canoniques Sur les produits d'infini rendin të cilën ai paraqitet në 1909.

Disertacion Denjoy së, edhe pse nuk konsiderohen prej tij si ndër arritjet e tij më të mëdha kur ai dukej përsëri në karrierën e tij në 1934, konsiderohet tani të përmbajë disa kontributeve të shquar. Ai studimet e sjelljes asymptotic e funksioneve integrale e rendit fundme, produkteve Weierstrass e funksioneve integrale dhe sjelljen kufiri i përfaqësime conformal.

Nga Parisi, Denjoy u kthye në Montpellier në 1909 kur ai u emërua "Maitre konferenca des" në Universitetin e Montpellier. Këtë post e pa atë përgatitjen e studentëve për agregation "provim dhe ai ishte në postin e njëjtë të njëjtit universitet ku Baire ishte emëruar në 1901. Montpellier Baire kishte lënë para se të Denjoy mori këtë takim, por ai ishte një figurë e rëndësishme në zhvillimin e matematikës e Denjoy. Denjoy ishte një nga një numër i vogël i njerëzve që vlerësoi Baire 's ide të reja, kur ai të parë të prodhuar ato. Për shembull kur Baire u tha se ajo që ai mësoi ishte aq e vështirë se ajo ishte përtej aftësinë e njeriut për të kuptuar atë, ai ka shkruajtur:

... por shikoni Denjoy - ai e kuptoi se atë, prandaj ajo nuk duhet të jetë aq e vështirë ...

Denjoy mësim në Montpellier deri fillimin e Luftës së Parë Botërore në 1914. Ai vuajti nga shikimi të dobët dhe kështu ai nuk ishte i aftë për shërbimin ushtarak gjatë luftës. Ai ishte emëruar në një rang profesori në Utrecht në vitin 1917 pastaj në Universitetin e Paris nga 1922, një post që ai mbajti deri në ka dalë në pension në vitin 1955. Tereza Jo shumë kohë pas emërimit të tij në Universitetin e Parisit, ai u martua me Marie-Chevresson në qershor 1923. Ata kishin tre fëmijë, të gjithë djem.

Denjoy punuar në funksione të një variable reale në fusha të njëjtë si Borel, Baire dhe Lebesgue. Ai kombinuar metodat topological dhe në vargje të sulmojnë problemet e analizën reale. Në 1934 ai shkruan se arritjet e tij më e madhe ka qenë integrimi i derivateve, llogaritjen e Koeficientët e një seri konvergjente trigonometrik, një teoremë të kuazi-funksionet analitike, dhe ekuacione diferenciale në një kupë.

E dytë të këtyre temave, llogaritjen e Koeficientët e një seri konvergjente trigonometrik, ishte subjekt i një pune katër Ligjeratat vëllim mbi llogaritjen e koeficientët në një seri trigonometrik i cili u shfaq në mes 1941 dhe 1949. Këto katër vëllime janë një version të zgjeruar të punës që i ishte shfaqur në një seri të letrave, duke filluar Denjoy në vitin 1920. Përfshira në këto gazeta u futjen e tij indeksi Denjoy për pikat e një sërë të përsosur. Gjithashtu në këto gazeta është futja e tij për derivatin e dytë simetrike e një funksioni. Kjo punë është e studiuar në detaje në Bullen ku bën Denjoy përmbajtjen e punës së, e cila nuk është e lehtë për të lexuar, më të kapshëm për të analistëve moderne.

Edhe pse nga Denjoy konsiderohet si një nga pjesët e tij më të rëndësishme të punës në vitin 1934 shqyrtimin e tij, Choquet shkruan në se këto gazeta mund të jetë:

... konsiderohet bëmat më shumë forca intelektuale se burimet e aplikimeve praktike.

Megjithatë, Choquet përshkruan Ligjeratat katër volumit punojnë në llogaritjen e koeficientët në një seri trigonometrike që përmban Denjoy famshëm integrale, si:

... një shpërthim i Teorema bukur dhe shembuj.

Choquet, shumë në mënyrë të drejtë, sugjeron se puna Denjoy mbi ekuacionet diferenciale në një kupë, thuajse në mënyrë jo shumë e pavlerësuar nga Denjoy vetë, është një nga pjesët e tij më me ndikim të punës dhe ka:

... rritur në një fushë e gjerë që përfshin sistemet dinamike.

Në mënyrë të ngjashme Denjoy Teorema mbi kuazi-funksioneve analitike ka qenë bazë e studimeve nga Mandelbrot dhe ka provuar të rëndësishëm në zhvillimin e zonave të mëdha të hulumtimit aktual.

Le ne fund duke thënë diçka të karakterit Denjoy së. Ai ishte një njeri i qetë, i cili i pëlqente për të kryer studimin e tij matematikore në paqe e shtëpisë së tij. Për kohën e lirë ai e gëzonte që në fshat, veçanërisht duke ecur dhe çiklizmit në vendin e pyllëzuar. Një lektor ai ishte relativisht i varfër, megjithatë, një shkrimtar i mirë dhe një njeri i këndshëm me të cilin do të zhvillojë një bisedë.

Denjoy nuk ishte një njeri i mungon interesave jashtë matematikë: mbi përkundrazi ai ishte i hipnotizuar nga tema të tilla si filozofi, psikologji, dhe studimeve sociale. Ai iu afrua çështje të tilla nga posti i tij si një ateist dhe një pjesëmarrës aktiv në politikë socialiste. Në mënyrë të veçantë ai ishte një anëtar aktiv i Partisë Radikale që kryesohej nga Edouard Herriot. Edhe pse nuk Denjoy aspirojnë për karrierën politike e Herriot, i cili shërbeu në nëntë kabinete të ndryshme dhe ishte kryeministër i Francës tri herë, përfshirjen Denjoy me Partinë Radikale çoi në atë që shërben si këshilltar për qytetin Montpellier në 1912, dhe si këshilltar qarkut për Gers nga 1920. Ai shërbeu në këtë kapacitet për njëzet vjet.

Për kontributin e tij të shquar në teorinë e funksioneve të një variable reale, Denjoy marrë nderon shumë. Si edhe zgjedhjet për Académie des Sciences në vitin 1941, ai u zgjodh edhe akademitë në Amsterdam, Varshavë, dhe Liege. Ai u nderua edhe duke u zgjedhur si zëvendës-president i Bashkimit matematike Ndërkombëtar në vitin 1954.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland