Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jean Frédéric Auguste Delsarte

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

19 Oct 1903

Fourmies (Nord), France

28 Nov 1968

Nancy, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Zhan Delsarte 's babai ishte kreu i një fabrikë tekstili në Fourmies por në vitin 1914 ushtritë gjermane të avancuara në qytet dhe të gjithë familjes Zhan qytetin e tij, ka lënë në shtëpi, me përjashtim të babait të tij, dhe iku për të sigurisë në Rouen. Jean trimërisht babai i mbeti në Fourmies duke u përpjekur për të ruajtur mbetjet e fabrikës së tij të shkatërruara. Zhan kishte qenë një nxënës të shkëlqyer në shkollën fillore në Fourmies ku ai studjoi gjatë 1913-14 në Kolegjin St-Pier, dhe më vonë ai u outstandingly edhe në arsimin e mesëm e tij në Corneille Lycée në Rouen. Ai ka studiuar 1915-1922 dhe u nderua me Medaljen e Shkencave në vitin 1920.

Në 1922 hyri Delsarte Ecole Normale Supérieure në Paris. Atje ai u takua me nxënës të shumtë, të cilët do të bëhen miqtë e tij dhe të luajë një rol të madh në jetën e tij nga ajo pikë më. Në veçanti ai u takua me nxënës Weil matematikë André dhe fizikanti Iv Rocard të cilët ishin të dy në të njëjtin vit si Delsarte. Pas një vit ata u bashkuan nga Henri Cartan, Zhan Kulombit i cili ka studiuar fizikë matematikore, Pali Dubreil, René de Possel dhe filozof të ardhmen e matematikës Zhan Cavaillès. Disa hyjnë Ecole Normale në vitin 1924 u bashkua edhe grupi i miqve Delsarte së, këto përfshinin Marsel Brelot, Jean Dieudonné dhe Charles Ehresmann. Në vijim Chevalley vit dhe Zhan Klod Leray hyrë klasa matematikë duke shtuar për të grupit të miqve dhe kolegëve të ardhshëm të cilët të kombinuar talentet e tyre në një bashkëpunim të shquar si Bourbaki në 1935. Ajo ishte një bashkëpunim në të cilën Delsarte marrë një rol udhëheqës dhe, duke kërkuar në raportet e takimet e tyre, njëri është i goditur me humor, pasion, dhe vetë-besimi se këta njerëz të rinj të Ecole Normale shfaqet.

Delsarte diplomuar nga Ecole Normale në 1925. Pas përfundimit të trajnimit të detyrueshëm ushtarak i tij, ai shkroi një tezë e doktoraturës gjatë vitit në të cilin ai mbajti një shoqëri Fondacioni Thiers kërkimore. Ai ka punuar gjatë atij viti në rezidencë private e Fondacionit, ndërmarrje kërkimore për tezën e doktoratës dhe gjithashtu duke punuar në dy letrat e tij të parë Sur les rotacionet dans l'Espace dhe fonctionnel É de certaines qui ekuacionet e integrales généralisent celles de Fredholm të cilat janë botuar nga Akademia e Shkencave. Në mars 1928 u shpërblye me doktoratë e tij për tezën e tij Les fonctionnelles rotacionet në të njëjtën temë, si të parë të dy gazetat e mësipërme. Megjithatë, në nëntor të vitit të kaluar, ai kishte qenë i emëruar si e ngarkuar de cours në Fakultetin e Shkencave në Nancy. Në fakt Delsarte u të mbetet në stafin në Nancy për pjesën tjetër të karrierës së tij, por promovimi i tij i parë ishte të Maître de konferenca në tetor 1928. Në vijim vitin Delsarte martuar Tereza Sutter, bijë e një mjeku. Dy kishin qenë shokë nga fëmijëria dhe që kanë bërë shtëpi të tyre në 4 rue de l'Oratoire në Nancy, aty ata kishin dy vajza, Chantal dhe Micheline. Në hulumtim pazgjidhura 1932 Delsarte ishte njohur me një ftesë për të trajtuar Kongresi ndërkombëtar i matematikanëve në Zürich. Ai leksione të Kongresit për transformimet Le Groupe des conformes dans l'Espace de Hilbert.

Jo vetëm që Delsarte mësojnë disa kurse të pazgjidhura matematikës në Nancy, por ai mësoi një kurs publike në astronomi nga 1929, duke vazhduar të japë këtë kur në Nancy për pjesën tjetër të karrierës së tij. Në 1931 ai dha një kurs për grupe lineare e transformimeve në hapësirë Hilbertiane kur ftohen për të dhënë prestigjioze Peccot Fondacioni ligjërata në Kolegjin e Francës. Në Nancy ai ka zhvilluar një kurs të ri mbi ekuacionet diferenciale ne vitin akademik 1933-34 dhe në vitin e ardhshëm, edhe në Nancy, ai dha një kurs për hapësira të Riemann dhe relativitetit. Përveç kësaj ai leksione në Institutin Poincare Henri në Paris në hapësira Hilbertit. Ishte gjatë vizitave të tij të rregullt në Paris gjatë 1934-35 që Delsarte u përfshirë thellë në projekt Bourbaki për të shkruar një tekst të ri analizë e cila u zgjerua në elementet e shquar de Mathématique. Në tetor 1936 ai u emërua profesor i analizave të lartë në Nancy.

Delsarte bashkëpunuar me André Weil dhe Henri Cartan, të dy nga kjo kohë lektorëve në Strasburg, në organizimin e një programi të përbashkët seminar mes Nancy dhe Strasburg. Ai ishte në gjendje të sjellë shumë nga kolegët e tij të shquar në Nancy, Pali Dubreil mësuar atje midis 1933 dhe 1937, Jean Leray ishte pjesë apointed kohë pedagog në matematikë zbatohet në 1936 duke u bërë një lektor në 1937, dhe pastaj profesor i matematikës aplikohen në 1938. Zhan Dieudonné u emërua si pedagog në Nancy, edhe në 1938.

Nuk ishte një tjetër aspekt të punës Delsarte gjatë 1930 e cila është mjaft e pazakontë për një matematikan i ri, sepse ai vetë i përfshirë në disa role të mëdha administrative. Ai kryesoi Bordi Hyrja për baccalaureat frëngjisht në Poloni gjatë vitit 1928-29, gjatë së cilës kohë ai u takua dhe u bënë miq me Stanislas Zaremba. Ai shërbeu në bordin e pranimeve të Ecole Qendrore në Paris, gjatë viteve 1930 dhe gjithashtu ishte kreu i kërkimit në Qendrën Kombëtare Scientifique de la Recherche nga korrik 1932 deri në tetor 1936. Ai mori çmimin Noury Viktor Fondacioni nga Akademia e Shkencave në 1935 me njohjen e kontributin e tij të pazgjidhura. Përfshirjen e tij në të dy mësimdhënies dhe kërkimit të udhëhequr atë për të shkruar tri artices të cilat ishin botuar në 1939 duke i dhënë kritika konstruktive e rrugë kërkimore shkencore dhe arsimit të lartë ishin organizuar në Francë. Këto artikuj janë organizata L'de la recherche scientifique, de l'enseignement supérieur en France et spécialement des des Facultés Shkencave, dhe un Projet de réforme de l'enseignement supérieur Sur.

Me 1939 ai kishte treguar talentin e tij në kërkimin shkencor, mësimor dhe administrimin e matematikës dhe kishte një ndikim të madh në matematikë në Francë me përfshirjen e tij në një gamë të gjerë aktivitetesh. Luftës së Dytë Botërore ishte të ketë një ndikim të madh në karrierën e Delsarte, pasi sigurisht që e bëri për aq shumë nga miqtë e tij. Already trajnuar si një oficer artilerie gjatë kohës së tij në Supérieure Ecole Normale, Delsarte u vu në krye të një njësie në shtator 1939 të cilin ai ka urdhëruar deri në gusht 1940. Nën komandën e tij Bateria 8 u drejtua të gjithë Alpet dhe Jura, sjelljen e tyre të Alsace ku e panë se ai veprim ishte demobilized në Nimes. Delsarte tani shkuan në Fakultetin e Shkencave në Grenoble për të zëvendësuar Zhan Favard, profesor i matematikës, i cili kishte qenë pushtuar nga gjermanët dhe ishte duke u mbajtur si i burgosur lufte në Gjermani. Kursi i sigurtë për Delsarte do të kishte qenë për të qëndruar në sigurinë krahasuese të Grenoble sa kohë të jetë e mundur, por ai nuk ka zgjedhur opsionin e lehtë, duke u kthyer në vend në shtator 1941 për të Nancy i cili ishte në një zonë të rrezikshme të mbyllura.

Ndërsa lufta ngadalë u kursin e saj të dhimbshme, Delsarte vazhdoi të ndërmarrë detyrat për matematikën frëngjisht në Nancy si dhe në Paris në Qendrën Kombëtare de la Recherche Scientifique ku ai shërbeu në një komision matematikë të pastër, dhe gjithashtu si një pedagog për hyrje në Ecoles të ndryshme . Ai u dha Çmimin Vailland nga Akademia e Shkencave në 1944 dhe në të njëjtin vit ai u bë kreu i matematikës në Nancy. Ai e mbajti këtë pozicion nga ajo kohë deri në vdekjen e tij. Midis postime të tjerë të lartë ai zhvillohet atje pas luftës ishte postin e Dekani i Shkencave cilin e ka mbajtur gjatë viteve 1945-48.

Para fillimit të Luftës së Dytë Botërore, Delsarte kishin sjellë një numër të Matematikanë çojnë në Nancy. Ai përsëriti këtë pas përfundimit të luftës duke Laurent Schwartz (1945-1952), Roger Godement (1946-1955), Jean-Pierre Serrre (1954), dhe Jacques-Louis Luanët (1954-1964). Në vitin 1953 ai krijoi Cartan Elie Institutit në Nancy i cili, në një masë të caktuar, ishte modeluar në Institutin Poincare Henri në Paris. Përfshirjen Delsarte me Bourbaki, dhe paraqitjen e vazhdueshme e anëtarëve të Bourbaki në Institutin, çuan në besimin e përhapur se Cartan Elie Instituti ishte grupi Bourbaki. Në 1959 Delsarte vënë një deklaratë të sqaruar pozicionin:

Grupi Bourbaki është plotësisht i dalluar nga Instituti Cartan Elie, e cila merret vetëm me administrimin e Grupit Bourbaki. Anëtarët e Institutit Cartan Elie nuk janë anëtarë të Grupit Bourbaki, por kryqëzimin e këtyre dy grupeve është nonempty.

Le të shikojmë disa nga kontributet e matematike Delsarte së. Një përmbledhje e thekson se:

Delsarte është i njohur mirë për punën e tij në funksione periodike të thotë dhe operatorët e përkthimit, por ai është një analist i pushtetit të madh dhe origjinalitet, të cilën ai aplikohet në shumë probleme ...

Ai botoi një seri të dokumenteve për këtë temë në 1934-35: Les fonctions-périodiques Moyenne (1934); Aplikimi rezolutë de la théorie des fonctions Moyenne-périodiques à la de certaines ekuacionet integrales (1934); Aplikimi de la théorie des fonctions Moyenne -périodiques à la zgjidhjen e ekuacioneve des de Fredholm-Nörlund (1935) dhe Les fonctions Moyenne-périodiques (1935). Ai gjithashtu botuar më vonë Fonctions Moyenne-périodiques sur un Groupe absrtait (1937) dhe Théorie des fonctions Moyenne-périodiques de deux variablave (1960).

Delsarte ka punuar në analizë punën e zgjeruar në seri për shkak të zgjerimit Whittaker dhe Watson. Ai u ndikua shumë nga teksti i tyre Një Kursi i Moderne Analiza dhe nga Watson 's traktat mbi Teoria e Funksionet Bessel. Dieudonné, shkrim në, thotë:

Këto vepra e kishte bindur atë se një kuptim të mirë të pronave formale e [zgjerimet seri e funksioneve të] ishte e nevojshme një studimi të frytshëm të fushave të tyre të përcaktimit dhe mënyra e tyre e konvergjencës. Ky kurs ishte ai ndjekur me sukses të shquar, duke hapur fusha të reja të hulumtimeve që janë ende larg që janë eksploruar plotësisht.

Një nga më të habitshme të rezultateve Delsarte ishte një generalisation i një rezultat për shkak të Gausit. Gausit ka treguar se nëse një funksion i vazhdueshëm n R f më ka në çdo pikë x një vlerë të barabartë me vlerën e saj do të thotë në çdo sferë të qendrës x, atëherë f është harmonik. Delsarte tregoi se f është harmonik në gjendje të dobët që f (x) është vlera e të thotë në dy sfera qendër x, rreze a dhe b, me kusht që a / b nuk ka marrë një nga një grup të veçantë fundme të vlerave. Një dëshmi për këtë rezultat është skicuar në letër e tij të parë Shënim propriété sur une nouvelle des fonctions harmoniques (1958) dhe është shpjeguar më në hollësi në Ligjeratat mbi Topics in Mesatarja funksioneve periodike dhe Dy Radius teoremen e botuar në Bombei në vitin 1961.

Punë të tjera të rëndësishme nga Delsarte ishte operatoret shndërrim. Për shembull, ai botoi Hypergroupes et opérateurs ndërrim de et de shndërrim (1956) dhe dy gazetat me Jacques-Louis Luanët si titull Transmutations d'opérateurs différentiels dans le domaine complexe dhe botuar në vitin 1957. Levitan shikon në këtë aspekt të punës Delsarte në detaje në.

Edhe pse Delsarte mbeti përgjithmonë në stafit në të gjithë jetën e tij Nancy, ai bëri leksion në universitete të ndryshme nga 1947 e tutje, veçanërisht ato në Indi, Amerikë Veriore dhe Jugore. Ai kaloi katër muaj në Institutin për Studime të Avancuara në Princeton, në gjysmën e parë të 1947, pastaj në secilin prej viteve 1948-1951 ai kaloi katër muaj të çdo viti në Sao-Paulo në Brazil. Ai kaloi tre muaj në Meksikë në vitin 1952, pas tre muaj në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada në 1957. Dy vjet më vonë ai ishte kthyer në Meksikë për tre muaj dhe më pas në 1962-65 ai kaloi tre vite në Japoni para se të kthehej nëpërmjet Kina dhe Rusia. Në fakt Delsarte kishte menduar fillimisht të kalojnë katër vjet në Japoni por e ndërpreu vizitën e tij, pjesërisht për shkak të problemeve shëndetësore, në veçanti të parë e tij ishte përkeqësuar me shpejtësi. Kthehu në Nancy ai nuk e le të parë të tij të dobët të parandaluar atë nga pjesëmarrja në disa konferenca evropiane vizituar Kembrixh, Liège, Bruksel, Louvain, Lausanne, Basel, dhe Zürich.

Megjithë problemet e tij shëndetësore, Delsarte mësoi kursin mekanikë në 1967-68. Sidoqoftë, 1968 ishte një vit i trazirave studentore në Francë, dhe nxënësit në Nancy shikuar për reformat arsimore. Delsarte kishte, natyrisht, mbrojti gjithmonë i reformave të arsimit, por ai nuk ka mbështetjen e metodave ekstreme të miratuar nga disa studentë. Megjithatë, ai shkroi më 20 maj 1968:

Qëndrimi i studentëve këtu është mjaft e saktë ... Nuk është e pushtimit të plotë të Fakultetit, që nga zyrat e profesorit dhe bibliotekës janë të lirë.

Pranë fund të shtator 1968 Delsarte pësuar sulm në zemër. Ai shkroi Fakulteti:

Unë duhet të them se unë jam pak i sëmurë aktualisht: e enjte e fundit kam pasur, në zyrën time në Fakultetin, një sulm në vend spektakolar në zemër, që kam gjetur jashtëzakonisht të dhimbshme. Për momentin unë jam në shtrat, dhe doktori këtë mbrëmje do të më jepni një elektrokardiogramë. Unë do ta dini kohëzgjatjen e paaftësisë sime. Unë mendoj se kjo nuk do të kalojë dhjetë ditë, sepse unë tani ndihen shumë mirë.

Ai vdiq pas pësimit të një sulmi të dytë në zemër më 28 nëntor.

Delsarte marrë nderon shumë dhe kemi përmendur tashmë disa më lartë. Pas Luftës së Dytë Botërore ai u shpërblye me një medalje nga Universiteti i Liège në vitin 1950 dhe një tjetër nga Universiteti i Meksikës në vitin 1952. Ai u bë Chevalier de la Legion d'Honneur në vitin 1954, komandanti i Académique des Palmes rendin në vitin 1962, dhe mori çmimin Bordin nga Akademia e Shkencave në vitin 1964.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland