Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Pierre René Deligne

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

3 Oct 1944

Etterbeek, Brussels, Belgium

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Pierre Deligne ka lindur në Etterbeek, një nga rrethet periferike nëntëmbëdhjetë që, së bashku me Brukselin qendrore, përbëjnë Madhe Bruksel. Ai ndoqi shkollën fillore në Schaerbeek, një tjetër të nëntëmbëdhjetë rrethe periferike në verilindje të Brukselit qendrore, prej shtator 1950 deri në qershor 1956. Në shtator të njëjtin vit ai filloi shkollimin e mesëm në Adolphe Athénée Max në Bruksel. Ai u diplomua nga shkolla e mesme në qershor 1962 dhe hyri në Universitetin e Lirë të Brukselit në shtator.

Edhe pse ishte një Deligne universitare në Universitetin e Lirë të Brukselit 1962-1966, ai kaloi vitin akademik 1965-66 në Supérieure Ecole Normale në Paris. Ai mori Licenca e tij en mathématiques në nëntor 1966, ekuivalenti i një BA Ai vazhdoi të studimit për doktoraturë e tij në Universitetin e Lirë të Brukselit dhe në shtator 1967 ai ishte një shkencëtar i ri në Kombëtare Fond Scientifique de la Recherche në Bruksel, në njëjtën kohë duke i ftuar në Scientifiques Institut des Hautes Etudes në Bures-sur-Yvette në Francë, ku ai ka punuar me Alexandre Grothendieck. Ai u dha Doctorat tij en mathématiques nga Universiteti i Lirë i Brukselit në nëntor 1968.

Pas dhënies së doktoraturës së tij, shkoi për të Deligne Scientifiques Institut des Hautes Etudes në Bures-sur-Yvette në Francë, ku ai ishte anëtar vizituar deri në shkurt 1970, kur ai u bë një anëtar i përhershëm i Institutit. Në IHES ai ka punuar me Grothendieck:

... fillimisht në generalisation e Zariski 's Teorema kryesore. Ai gjithashtu ka punuar ngushtë me Jean-Pierre Serre, që çon në rezultate të rëndësishme në l-përfaqësitë adic bashkangjitur me format modular, dhe ekuacionet supozuar funksional të L-funksioneve. Ai gjithashtu bashkëpunoi me David Mumford në një përshkrim të ri të hapësirave moduli për kthesa: kjo punë ka qenë përdorur shumë në zhvillimet e mëvonshme që dalin nga teoria e fijes.

Deligne mbetur bazuar në Institut des Hautes Etudes Scientifiques deri 1984 kur ai shkoi në Institutin për Advanced Study at Princeton në Shtetet e Bashkuara, ku ai u emërua profesor.

André Weil dha për herë të parë një teori e varieteteve të përcaktuara nga ekuacionet me koeficientët në një fushë arbitrare, në Parimet e tij algjebrike Gjeometria (1946). Kjo Zariski përdorur 's ide dhe bërë gjithashtu e mirë përdorimi i koncepteve gjeometrike. Weil 's punojnë në ekuacionet polinom çuar në pyetje mbi atë që pronat e një objekti gjeometrike mund të përcaktohet thjesht algjebrike. Weil 's punës në lidhje pyetje rreth zgjidhjeve numër i plotë për ekuacionet polinom pyetjeve në gjeometrinë algjebrike. Ai conjectured rezultatet për numrin e zgjidhjeve te ekuacioneve polinom mbi integers duke përdorur intuitë më topologji algjebrike si duhet të zbatohen në këtë situatë roman. Conjectures tretë i tij ishte një generalisation i hipotezes Riemannfunksion Zeta. Këto probleme shpejt u bë sfida të mëdha kërkimore për matematikanët.

Një zgjidhje e tre conjectures Weil është dhënë nga Deligne në vitin 1974. Kjo punë bashkoi gjeometrinë algjebrike dhe Teoria algjebrike numrin dhe ai çoi në Deligne duke dhënë një Medalje Fushat në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve në Helsinki në 1978. Një zgjidhje për këto probleme kërkuar zhvillimin e një lloj i ri i topologji algjebrike. Tits tha:

Këto ishin dy conjectures jashtëzakonisht e vështirë për të zgjidhur (specialistë të mirë, duke përfshirë një Grothendieck, kishte punuar për ta) dhe më interesant në pikëpamje të larg-pasojat arritjen e zgjidhjen e tyre.

Deligne ka punuar në shumë probleme të tjera të rëndësishme. Fushat në të cilat ai ka punuar, përveç të Gjeometria algjebrike, janë Hilbertit 's 21 st problem, teoria e Hodge, teoria e moduli, format e modulare, përfaqësitë Galois, L-seri dhe Langlands conjectures, dhe përfaqësitë e grupeve algjebrike.

Përveç Medaljen Fushat, Deligne u dha Çmimin Crafoord i Akademisë Mbretërore suedeze e Shkencave në 1988:

... për kërkimin e tij themelore në gjeometrinë algjebrike.

Deligne ka qenë dhënë nderon shumë të tjera për kontributin e tij të pazgjidhura. Për shembull ai u shpërblye me çmimin Deruyts Francois nga Akademia Mbretërore e Shkencave Belgjikës në qershor 1974, medalje Poincare Henri nga Akademia e Shkencave në Paris në dhjetor 1974, dhe një doktor De Leeuw-Damry-Bourlart Çmimin nga de Kombëtare Fond la Recherche Scientifique në vitin 1975. Ai ka marrë doctorates nderi nga Universiteti flemisht i Brukselit në 1989, dhe nga Ecole Normale Supérieure në vitin 1995. Ai ka qenë zgjedhur anëtar i Akademisë së Shkencave të Parisit në vitin 1978 dhe nga Akademia Amerikane e Arteve dhe Shkencave në të njëjtin vit.

Në vitin 2004 Deligne u zgjodh një anëtar nderi i Shoqërisë matematike Londër:

... në njohjen e kontributin e tij monumentale të Gjeometria algjebrike.

Shikuar si tërësi, shqetësimet Deligne e punës shumë aspekte të ndryshme të cohomology e varieteteve algjebrike. Ajo është kthyer Grothendieck 's filozofinë e motivet nga një program të supozuar në atë që është forca lëvizëse prapa shumë nga fushat më delikate të gjeometrisë algjebrike dhe aritmetikë aktuale. Nëpërmjet një përzierje e pakrahasueshme që hyn në thellësi njohuritë, zotërim i patrembur teknike dhe zgjuarsi verbuar, Deligne ka sjellë singlehandedly në lidhje me një kuptim të ri të cohomology e varieteteve, si klasike dhe karakteristike e fundme, me aplikime të shumta të problemeve të thella në gjeometri dhe teoria e numrave.

Very kohët e fundit mori Deligne 2004 Balzan Prize në Mathemtics dhënë nga Fondacioni Balzan ndërkombëtare:

... për kontributin e madh të disa fusha të rëndësishme të matematikës (si Gjeometria algjebrike, analitike dhe Teoria algjebrike e numrave, teoria e grupit, topologji, teoria Grothendieck e motiveve), pasurimin e tyre me mjete të reja dhe të fuqishme dhe me rezultate të mrekullueshëm si provë e tij spektakolare të " hipotezë Riemann mbi fushat e fundme "( Conjectures Weil).

Jacques Tits, si një anëtar i komitetit të çmimit Balzan, njoftoi çmim më 7 shtator 2004 në Milano. Ai e përshkroi punën Deligne së, përfundoi atëherë duke i bërë komentet e mëposhtme:

Një tipar i të menduarit të shquar Pierre Deligne është se, kur ballafaqohen me një problem të ri ose një teori të re, ai e kupton dhe, në mënyrë që të flas, e bën të vetin parimet e saj themelore në një shpejtësi të jashtëzakonshme, menjëherë dhe është në gjendje për të diskutuar problemin ose përdorimin teori si një objekt i njohur plotësisht. Kështu, ai miraton lehtë gjuhën e popullit ai është duke folur se kur angazhuar në diskutime. Ky fleksibilitet është një nga arsyet për universalitet të veprës së tij matematikore.

Vetëm ose në bashkëpunim, Pierre Deligne ka shkruar rreth njëqind letra, shumica e tyre e gjatësi të konsiderueshme. Për shkak të ngjeshje të stilit të tij dhe e zakonit të tij e asnjëherë me shkrim të njëjtën gjë dy herë (në fakt, mjaft disa prej ideve të tij më të mirë kanë qenë kurrë të shkruar!), Vëllimin e publikimeve të tij është një masë e vërtetë e pasurinë e tij prodhim shkencor.

Si fitues i Çmimit Balzan, Deligne marrë 1 milion franga zvicerane (rreth US $ 800.000), gjysma e të cilave do të shkojnë për projekte kërkimore që përfshin kërkuesve të rinj në fushën e tij. Ceremonia u zhvillua çmim më 18 nëntor 2004 në Romë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland