Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Charles Eugene Delaunay

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

9 April 1816

Lusigny-sur-Barse, France

5 Aug 1872

At sea (near Cherbourg, France)

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Delaunay Charles erdhi nga një familje modeste të mjeteve. Babai i tij ishte Zhak Hubert Delaunay, një topograf, dhe nëna e tij ishte Catherine Choiselat, bija e një fermeri. Charles ishte shumë afër nënës së tij si një fëmijë i ri dhe mbeti kështu që gjatë gjithë jetës së tij. Në 1818, kur Charles ishte dy vjeç, babai i tij mori zyrën e një përmbarues gjyqësor në Ramerupt, e cila është rreth 20 km në veri lindje të Troyes. Charles Kur ai ishte ende i ri është dërguar në Troyes për të jetuar me një nga xhaxhallarët e tij i cili ishte një punëtor manual. Ai ndoqi shkollën e mesme në Troyes dhe tregoi premtim i madh si në shkollë, ku ai shkëlqeu në matematikë, dhe me hobi e tij për të bërë pajisje mekanike. Ai shkoi në Paris në 1833 dhe në vitin e ardhshëm ai hyri në Ecole Polytechnique, duke u renditur e dytë nga të gjithë studentët të hyjnë në atë vit. Kur Delaunay diplomuar në 1836 ai u rendit e para midis të gjithë studentët në të gjitha disiplinat akademike.

Mme la markeze de Laplace dhuroi një çmim të ri vjetor, Çmimin Laplace, që do të jepet për student që u rendit më të lartë në vitin e tij në Ecole Polytechnique. Delaunay kishte diplomuar para çmim ishte krijuar, por Mme de Laplace kërkuar që ai të bëhet marrësi çmimin e parë e cila përbëhej nga vepra e plotë të Laplace. Ajo doli të jetë një vendim që ndryshoi rrjedhën e karrierës Delaunay, për lexim Laplace 's vepra të mëdha i dha atij një pasion për mekanikë qiellore dhe ai ka vendosur që ai do të bëjë një karrierë në atë lëndë. Mme la markeze de Laplace ishte i kënaqur me fituesin e parë të shpërblyese dhe ajo e quajti atë "djalin e saj të madh". Arago sugjeroi të Delaunay se ai të vijë në Observatorin e Parisit dhe tren për t'u bërë një astronom por Savary këshilluar kundër këtij kursi të veprimit. Delaunay pastaj hyri në Ecole des Minierat dhe trajnuar si një inxhinier.

Për disertacion doktorature Delaunay e tij ndërmori kërkime mbi gur e variacioneve dhe u shpërblye me doktoraturë të tij për tezën e tij De dallim la des des minima maxima et dans les questions qui varur de la méthode des variacione në 1841. Ai botoi gazeta e tij të parë në astronomi paraqitjen Shënim precedent sur la des équinoxesAkademinë e Shkencave në të njëjtin vit. Ligji Biot zgjodhi atë, më vonë në 1841, për zëvendësim për atë në Sorbonne në dhënien e gjatë në astronomisë fizike. Nga njëra anë Delaunay fituar përvojë në mësimdhënie e shkëlqyer e Sorbonne, por ai ishte ende të regjistruar si student në Ecole des Minierave dhe ai kishte për të marrë një vit shtesë për të përfunduar studimet e tij ka si një pasojë. Ai përfundoi studimet e tij dhe kualifikuar si një inxhinier në 1843.

Delaunay botuar gazeta më tej në astronomi, duke botuar disa gazeta më e perturbations Urani në 1842 dhe 1843 dhe pas kësaj pune e tij të parë në teorinë e Tides. Ai tashmë është duke punuar në teorinë e tij hënor nga kjo kohë dhe botuar Memoire sur une nouvelle pour la Méthode vendosmërinë e du mouvement de la Lune në 1846. Ky dokument përmban atë që sot është i njohur si "metodë Delaunay's 'edhe pse disa prej letrave të tij më vonë të përmbajë përgjithësimet e metodë, si ajo e para u paraqit këtu. Ndër veprat e tij të tjerë u Cours élémentaire mécanique de (1850) dhe Traité de mécanique rationnelle (1856), dhe élémentaire Cours d'astronomie (1853). Ne gjithashtu duhet të theksohet se kur vrojtimet e orbitës Moon i tregoi se ai ishte i shmangen nga rruga e tij teorike, Delaunay korrekt sugjeruar në 1865 që kjo mund të jetë për shkak të periudhës me rotacion të tokës duke ngadalësuar për shkak të fërkimit jonormale. Ai pubilished teorinë e tij në rrotullim Ralentissement de la de la terre (1866). Ne gjithashtu përmend raportin e tij mbi përparimin e astronomisë Raporti sur les Progres de l'astronomie (1867).

Nga 1845-1850 ai dhënë mësim në Ecole des Minierave, këto ishin gjeometri deskriptive, stereotomy, duke mekanik, mekanika analitike, dhe fizikës elementare. Ai pësoi një tragjedi e madhe në 1849, kur gruaja e tij e re vdiq dhe kjo ishte kryesisht për shkak të Ljuvilit 's përpjekjet për të mbështetur atë në këtë kohë që ai ishte në gjendje për të vazhduar me punën e tij akademik. Ai mësoi mekanikë në Ecole Polytechnique nga 1850 u emërua profesor i Mekanikë atje në 1851. Ai gjithashtu ka mbajtur një karrige të mekanikës në Sorbonne nga 1850. Në 1855 u zgjodh në Delaunay nenin Astronomi e Akademisë së Shkencave. Ai vazhdoi shoqatë e tij me mina Ecole des, duke u quajtur Inxhinier i përgjithshëm në vitin 1858, pastaj u ngrit për të Inxhinier të klasit të parë në 1867. Ai botuar, në 1860 dhe 1867, dy volumet në teorinë hënor La Théorie du mouvement de la Lune i cili përmban rezultatet e punës njëzet vjet. Sigurisht teoria e hëna është një rast i rëndësishëm i problemit tre trupit. Delaunay gjetur gjatësi, gjerësi dhe paralaks i Moon si seri pafund. Këto dhënë rezultate të sakta të 1 e dytë të harkut, por nuk ishin shumë praktike si seri converged ngadalë. Mirëpo, kjo punë ishte e rëndësishme në atë që përmbante fillimin e analizës funksionale. Nga 1862 ai ishte anëtar i Byrosë Longitudes des.

Ne duhet të përmendim rivalitetit midis Delaunay dhe Le Verrier. Kjo ka evoluar në një argument shkallë të plotë dhe rreth 1860 ajo ishte më e sigurisht një argument shumë publike. Ne duhet të komentoj se Le Verrier ishte një njeri i vështirë dhe ra me shumë nga kolegët e tij. Le Verrier ishte Drejtor i Observatorit të Parisit dhe me 1869 ai ishte bërë shumë i popullarizuar me kolegët e tij në Observatorin e mëposhtme shtytjen e tij për efikasitet. Përpjekjet ishin duke bërë që të ketë atë që ishin larguar përfundimisht të suksesshme. Ai u shkarkua nga posti i tij si drejtor dhe mars 1870 Delaunay u emërua në postin për të pasuar rivalin e tij. Sidoqoftë emërimi Delaunay erdhi vetëm javë para Francë shpalli luftë Prusia.

Popullariteti i Napoleon III, perandori frëngjisht, kishte refuzuar dhe ai ka vendosur se një luftë me Prusia mund të ndryshojë fatin e tij politik. Këshilltarët e tij i kishte thënë atij se ushtria mund të humbjes frëngjisht Prusia me lehtësi, në mënyrë që plani i dukej si një fitues. Bizmarku, kancelar prusian, pa një luftë me Francën si një mundësi për të bashkuar shteteve të Jugut gjermane kështu ai edhe pa avantazh politik të luftës. Me të dy palët në mënyrë aktive në kërkim të një lufte, Franko-Prusiane u bë i pashmangshëm. Më 14 korrik 1870, Bizmarku ka dërguar një telegram që kanë për qëllim të egërsuar qeverinë frëngjisht. Ai pasoi, për më 19 korrik Francë shpalli luftë Prusia. Fyese gjerman u takua me një përgjigje vetëm i paefektshëm frëngjisht. Në gusht, ushtria gjermane të bllokuar një pjesë të ushtrisë frëngjisht në Metz dhe ata u dorëzua më 1 shtator. Më 19 shtator të ushtrisë gjermane filloi të bllokimit në Paris i cili u dorëzua më 28 janar 1871. Kjo ishte një kohë e vështirë ekstreme për Delaunay i cili pasoi kundër të gjitha shanset për të shpëtuar Observatorin e Parisit. Qeveria frëngjisht kërcënohej nga një kryengritje në Paris, mars 1871, në të cilat radikalët themeluar tyre jetëshkurtër qeverisë, Komuna e Parisit. Komuna u shtyp pas dy muaj të luftës së ashpër gjatë së cilës kohë Delaunay kishte një detyrë aq të vështirë mbajtjen e Observatori i sigurt nga trazirat dhe luftimet në qytet. Ai pasoi kryesisht por Observatori ka mbështetur disa dëme.

Në 1872 Delaunay dhe tre shokët e mbytën në një aksident shëtitje me varkë kur ata ishin në varkë capsized pas një shpërthim të erës.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland