Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jean Baptiste Joseph Delambre

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

19 Sept 1749

Amiens, France

19 Aug 1822

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Jean-Baptiste-Joseph Delambre 's ati ishte një tregtar tekstilesh. Delambre e emrit është një formë e "de Lambre", i cili ndoshta vjen nga "thotë lambeau" zhele ". Ai ishte më i madh i fëmijëve të prindërve të tij. Sëmundje Fëmijëria në këtë kohë ishin tejet serioze dhe kur ai li zhvilluar në moshën 15 muaj prindërit e tij duhet të ketë dyshim se ai do të ndonjëherë kanë shumë për një të ardhme. Ai pothuajse humbi shikimi i tij si rezultat i kësaj sëmundje dhe ai e bëri të humbasë eyelashes tij, i cili nuk u rrit përsëri. Në të gjitha portretet e tij ai ka një pamje mjaft të pazakontë për shkak të kësaj, por shpesh, nëse njëri është i vetëdijshëm se ai nuk ka eyelashes, e nuk e kuptojnë përse ai duket i pazakontë. Duke pasur parasysh shikimi e tij të dobët është edhe më mbresëlënëse se ai mori astronomi, por ai ka për të të thuhet se shikimi i tij ka vazhduar të përmirësohet gjatë tridhjetë viteve të pas li. Për të japin një indikacion i vetëm se si të keqe shikimi i tij akoma ishte kur ai ishte 20 vjeç, ne duhet të kini parasysh se edhe në atë kohë, ai zor se mund të lexoni dorëshkrimit të tij dhe nuk mund të mbajnë të jetë në rrezet e diellit direkte.

Ai mori pjesë në Kolegjin e Jezuitëve në Amiens, duke studiuar nën Delille Zhak Abe i cili ishte poet dhe classicist. Ka Delambre studiuar anglisht dhe gjermanisht, por në 1764 Jezuitëve u ndaluan nga Franca dhe në këtë fazë ai vazhdoi shkollimin e tij në Amiens, duke studiuar me mësuesit të cilët kishin qenë sjellë nga Parisi. Në këtë kohë ai synon të bëhet një prift të famullisë, por një nga këto mësuesit e inkurajoi atë për të vazhduar shkollimin e tij në Paris. Ai iu dha një bursë për të Plessis du College në Paris dhe atje ai ka studiuar gjuhët klasike përgatitur veten për një arsim universitar. Megjithatë, kur ai u ul provimeve hyrje universitet shikimi i tij i dobët do të thotë se ai nuk mund të lexojnë gazeta provimin e duhur dhe ai nuk arriti të fitojë një bursë. Prindërit e tij nuk mund t'ia lejojë vetes ta dërgojë atë në universitet, pa bursë dhe kështu e inkurajoi atë për t'u kthyer në Amiens, por ai qëndroi në Paris, duke u përpjekur për të edukuar veten. Klod Mathieu, i cili ishte një student i Delambre, shkroi në artikullin e tij mbi atë në Biographie universelle:

Një do të duhet të ketë dëgjuar për këtë njeri modest dhe i sinqertë duke i dhënë një llogari të mënyrës së tij të jetës, pas largimit du Kolegji Plessis në mënyrë që të besojnë shumën e vogël që ai kaloi gjatë një viti.

Deri në këtë kohë Delambre kishte arsye për të mësuar pak matematikë, por tani kjo ndryshoi. Për të mbështetur veten ai mori një pozicion si një mësues për djalin e një fisniku në Compiègne dhe tani ai e kishte mësuar vetë të matematikës në mënyrë që ai mund të mësojnë nxënësit e tij. Ai shpejt u bë një ekspert, zhvillimin e aftësive të jashtëzakonshme llogaritjes.

Delambre Në 1771 u kthye në Paris, ku ai u bë tutor i të birit të Jean-Claude Geoffroy d'Assy, Marresit Përgjithshëm i Financave. Ishte një pozitë ideale për Delambre sepse ai jetonte në shtëpi në Geoffroy d'Assy's dhe, duke zgjedhur të pranojnë shumë më pak në pagesa se d'ofruar Assy, ai pranoi një pension të vogël dhe të gëzuar që jetojnë me çmim të ulët, por gjithçka që mund të të mësuarit. Në këtë kohë, edhe pse ai nuk kishte marrë urdhër të shenjtë, ai e quajti veten Abe de Lambre. Ai do të ndryshojë "de Lambre" në "Delambre" në kohën e Revolucionit të shmangur daljen e tij aristokratike.

Interesat Delambre u shpërngul nga studimi i literaturës greke dhe greke për të shkencës greke, dhe lexoi shumë për temë. Shpejt interesin e tij në astronomi greke e drejtuar atë për të mësuar rreth astronomisë moderne dhe në rreth 1780 lexoi Lalande 's Traité d'astronomie. Ai filloi të marrë pjesë Lalande' s ligjërata në astronomi College de France dhe së shpejti i impresionuar Lalande me dijeninë e tij. Lalande Kur ishte në kërkim për një asistent të ri në 1783 për të ndërmarrë vëzhgime për një botim të ri të tij Traité d'astronomie, ai u kthye në Delambre i cili ishte nxënës e tij më të mirë. Lalande lent Delambre disa pajisjeve dhe të dhënave të mbledhura me vëzhgimor ai ishte përfshirë në edicionin e tretë të Lalande 's Traité d'astronomie i cili do të paraqitet në shtyp në 1792.

Në 1786 Delambre regjistroi një tranzit të gjithë Mercury Sun. Në kohën e cila ishte parashikuar për tranzit nuk kishte asgjë të re dhe ishte e dukshme. Astronomët më hoqi dorë, por nuk Delambre që nuk besojnë se koha parashikoi për kalimin tranzit nga Lalande ishte e saktë. Kur re pastruar dyzet minuta pas tranzitit ishte parashikuar në fund, Delambre ishte në gjendje të vëzhgojë se tranzit ishte ende duke u zhvilluar. Ishte realizimi se tabelave ekzistuese ishin të pasakta që çoi atë që të investojnë përpjekje më shumë në prodhimin e të reja.

Delambre mori pjesë në një takim të Shkencave Académie des Lalande në të cilën paraqiti të dhënat nga vëzhgimet e Merkur. Laplace Në të njëjtin takim paraqiti një letër në rezultatet e tij matematikore të cilat lejohet perturbations prodhuar nga një planet në orbitën e një tjetër për t'u llogaritur. Delambre ishte impresionuar shumë dhe vendosi të bëjë vërejtjet e orbitën e Urani në mënyrë që të verifikojë Laplace 's rezultatet teorike.

Një letër që i shkroi Lalande BUGGE më 16 qershor 1788 tregon se si ai ishte i impresionuar me Delambre:

Zot Delambre ... është aktualisht në gjendje astronom më të çdo vendi në botë. ... Ne duhet të inkurajojmë të rekrutojë një mënyrë të vlefshme, e lidhin atë me një shkencë në të cilën ai kryen bëmat i stërmadh pa shpresë për ndonjë pozitë apo avantazh.

Kur Akademia njoftoi se Grand Prix për 1789 do të jetë për llogaritjen e saktë të orbitës Urani, Delambre kishte bërë tashmë pjesë e madhe e punës. Tema ishte sugjeruar nga Laplace dhe Lalande me Delambre në mendje, dhe komisioni i përbërë nga Dominique Cassini, Lalande dhe Méchain sipas rregullit i dha atij çmimin, shpallja e tij të jenë:

... një astronom i dituri dhe guxim, në gjendje për të shqyrtuar 130 vjet vrojtimet astronomike, vlerësojnë mospërputhjet e tyre, dhe ekstrakt vlera e tyre.

Në këtë kohë kishte Delambre observatori e tij. Në 1787 Assy Geoffroy d'u vendos në një shtëpi të re në qarkun nga Marais e Parisit, në perëndim të Bastille, dhe në 1788, i inkurajuar nga Lalande, ai filloi ndërtimin e një observatori për Delambre mbi gjumi e tij në katin e lartë të shtëpisë. Observatori, pajisur me pajisjet e fundit, u kompletua nga 1789.

Delambre punuar në observatorin e tij dhe në 1792 ai botoi tabelat du Soleil, de Jupiter, de Saturne, d'Urani et des satelitët de Jupiteri. Wilson, dhe:

... angazhohet për të ndjekur hapat e ku hënor dhe perturbations planetare e levizjes Tokës ishin futur në tavolina diellore. Monumentet kryesore në zhvillim ishin tabelat e Lacaille (1758), dhe tabelat e Delambre që janë botuar në edicionin e tretë të Lalande 's Astronomie (1792), dhe versionin e rishikuar e këtyre tabelave të publikuara nga Longitudes des Bureau në 1806.

Arago ka shkruajtur Delambre e punës (shih për shembull):

Në përfundim metodat e llogaritjes astronomike ai meriton, për arsye të ndryshme dhe elegancen e metodave të tij, një vend të shquar në mesin Matematikanë ablest Francë mund të mburremi.

Në të njëjtin vit 1792 Delambre marrë Grand Prix e Académie des Sciences për herë të dytë. Ai tashmë ishte zgjedhur anëtar i asociuar në shkencat matematikore seksionin e Académie më 15 shkurt të atij viti. Në fakt ajo ishte një projekt i madh ndërmarrë nga Shkenca Académie des që do të zënë atë për vitet e ardhshme dhe zgjedhja e tij erdhi pikërisht në kohën e duhur.

Académie kishte vendosur tashmë një Komisioni i Peshat dhe Masat në 1790 e përbërë nga Borda, Condorcet, Laplace, Lazhandrian dhe Lavoisier të këshillojë mbi një sistem metrik i peshave dhe masat. Pas disa ndryshimeve të drejtimit, atë përfundimisht rekomanduar, në një raport prej 19 mars 1791, që sistemi të jetë i bazuar në një metër përcaktuar si një nga dhjetë pjesë njëmiliontë të një e katërta e meridian tokës. Raporti u miratua nga Asambleja Kombëtare një javë më vonë dhe ai mbeti për të llogaritur një vlerë më të sakta për gjatësinë e lulëzim. Académie des Sciences caktuar Méchain, Lazhandrian dhe Dominik Cassini për të kryer këtë detyrë.

Ai ishte vendosur për të matur, duke përdorur metodën e triangulation me sightings bërë me rreth Borda përsëritjen e cila ishte një instrument shumë i saktë i ri, se pjesë e meridian midis Dunkerque dhe Barcelona. Kjo ishte e ndarë në dy pjesë të pabarabartë, Dunkerque të Rodez dhe Rodez të Barcelonës. Pjesa veriore ishte shumë më të gjatë që ajo kishte qenë e matur me saktësi nga Cassini de Thury në 1740. Edhe pse Dominique Cassini ishte i zellshëm për të marrë përgjegjësinë e projektit, ai personalisht refuzoi të matur një sektori dhe, më 5 maj 1792 dhënë Delambre ishte përgjegjës për Dunkerque ndaj sektorit Rodez dhe Méchain Rodez në sektorin e Barcelonës. Detyra e provuar akoma më e vështirë se të pritura për shkak të Revolucionit frëngjisht dhe luftërat me fqinjët e Francës.

Këtu është një foto e rrethit Borda përsëritur.

Delambre përcaktuara në qershor dhe filloi të kërkojë pikë triangulation raundin e Parisit. Megjithatë ai u arrestua në shtator autorizimin e tij që erdhi nga Mbreti që nga kjo kohë nuk kishte vetë janë arrestuar. Lëshuar më pas marrjen e dokumenteve të reja zyrtare, Delambre u arrestua përsëri pak më vonë që instrumentet e tij mendohet të jenë të dyshimta dhe të thoshte se ai ishte një spiun. Se ai ishte në gjendje të marrin dokumentet zyrtare nga Konventa Kombëtare në Paris dhe vazhdoi misionin e tij. Delambre bërë përparim relativisht pak para se të kthehej në Paris për të dimrit, pastaj nga pranverën e ardhshme për të filluar rrugën e tij të punës në jug nga Dunkerque. Në dhjetor 1793, megjithatë, ai u hoq nga detyra e matur meridian nga Komiteti i Sigurisë Publike i cili urdhër të prerë që (shih për shembull):

... zyrtarët e qeverisë [duhet] të delegojë kompetencat dhe funksionet e tyre vetëm për të njohur njerëz të besueshëm për virtytet e tyre republikane dhe neveri e tyre i mbretërve ...

Në maj 1795 u rikthye Delambre dhe të ushtruar detyrën ai kishte qenë i detyruar për t'i dhënë fund menjëherë tetëmbëdhjetë muaj më parë. Ai triangulated mes Orléans dhe Bourges në gjysmën e dytë të 1795, në mes Bourges dhe Evaux në verën e vitit 1796, duke kompletuar pjesën e tij nga detyra trekëndëshimin mes Evaux dhe Rodez në 1797. Në mes të këtyre detyrave triangulation ai kishte udhëtuar për të Dunkerque në dhjetor 1795 dhe kaloi muajt e parë të 1796 llogaritjen e të dhënave shumë të sakta gjerësi. Gjithashtu ishte e nevojshme një matje të saktë bazë në mënyrë që shkalla e triangulation mund të jetë caktuar saktësisht. Delambre bërë matje të sakta në bazë Melun, afër Parisit, në prill 1798.

Një Komisioni Ndërkombëtar për Peshat dhe Masat u ngrit dhe Delambre raportuar rezultatet e tij për atë në shkurt 1799. Deri në qershor të atij viti, pas Méchain kishte raportuar gjithashtu, një bar definitive Platin e gjatësisë një metër është bërë për t'u bërë bazë të sistemit metrikë. Detajet e projektit të tërë u botuan nga Delambre në Bazën e métrique du Integrim. Parë i tre vëllime, që përmbajnë histori të matja e tokës dhe të dhënat e projektit triangulation, u botua në 1806. Kur Delambre paraqitur atë në Napoleoni, perandori i tha (ose):

Pushtimet do të vijnë e të shkojnë, por këtë punë do të kini durim.

Vëllimi i dytë i punës, të botuar në 1807, përmban të dhëna për llogaritje të saktë të Dunkerque gjerësi dhe Barcelona. Vëllimi i tretë i shikuar në 1810 gabime në llogaritjet dhe në sjellje e çuditshme e tokës.

Furierit, i cili shkroi një nekrologji e Delambre për Académie des Sciences, shkroi (shih për shembull):

... operacion gjeodezike, për të cilat janë kryesisht ne borxhe të tij, dhe të cilat ai mbante pjesën më të madhe, është më e përsosur e gjerë që ka qenë zbatuar në çdo vend. Ajo ka shërbyer si model i të gjitha ndërmarrjeve të llojit të cilat kanë qenë që planifikuara.

Le të shohim tani disa pishina të tjera në karrierën Delambre së. Në 1795 ai u pranua në Longitudes des Byrosë, duke u bërë president në 1800. Në 1801 ai u emërua sekretar të Académie des Sciences duke e bërë atë figurën më të fuqishme në shkencë në Francë. Në 1803 shëndetin e tij mori një kthesë për keq kur ai zhvilluar ethe reumatike, por ai vazhdoi të kushtojnë më të madhe të kohës së tij për të punuar. Megjithatë, në 1804, ai u martua me Elizabeth de Pommard, nëna e ve e ndihmësi i tij. Ata jetonin në e parë në shtëpi d'Assy në qarkun nga Marais e Parisit ku, përveç kur ai kishte qenë në udhëtimet e tij, ai kishte vazhduar të ndjekë në Observatori mbi dhomën e tij nga koha që ishte ndërtuar për të parë atë. Tragjedi goditi familjen e tij në 1807, kur djali gruan e tij, i cili më parë ka qenë asistent Delambre të, vdiq në Napoli në moshën 26. Arritjet Delambre arritur të mëtejshme në karrierën e tij, megjithatë, duke përfshirë emërimin e tij kryetar i astronomisë në College de France në Paris, në 1807. Pozitë ishte mbajtur nga Lalande deri në vdekjen e tij në atë vit dhe Delambre ishte krenar për të pasuar ish-mësuesin e tij. Ai u emërua gjithashtu thesarit të Universitetit Perandorak në 1808 dhe në këtë kohë u zhvendos me gruan e tij nga shtëpia d'Assy në distriktin nga Marais të qëndrimit zyrtar të Thesarit të Universitetit.

Në se 1809 Napoleon kërkuar Académie des Sciences çmimin e një çmim për publikim shkencor më të mirë të dekadës. Çmimi shkoi në Delambre për punën e tij në kulm. Ai fitoi kaq shumë dallime të tjera që kjo është e pamundur në listën e tyre të gjithë këtu. Megjithatë ne duhet të përmendim se pas ai të tërhiqej nga jeta publike në 1815 ai u bë një chevalier e Shen Michel. Ai kishte qenë më parë investuar si chevalier i Legjionit të Nderit nga Napoleoni në rastin e parë i tillë në 1804 në Invalides des Hotel në Paris, dhe në 1821 ai u bë një officier i Legjionit të Nderit.

Në pjesën e fundit të karrierës së Delambre tij u bë i interesuar në historinë e matematikës dhe astronomisë. Ne kemi vërejtur tashmë se në vëllimin e parë të Bazës métrique du Integrim ai paraqiti një histori e matjes së Tokës. Në Raporti i tij historique sur les Progres des mathématiques shkencat depuis 1789, i cili lexoi të Institutit në shkurt 1808 dhe botuar në vitin 1810, ai thotë:

Në pothuajse të gjithë degët e matematikës është i bllokuar nga një vështirësi të pakapërcyeshme (por) pamje e analizave dhe mekanikës në kohën tonë (bind mua se) brezat që vijnë nuk do të shohë asgjë e pamundur në atë që mbetet për t'u bërë.

Ai botoi një volum pune dy Histoire de l'ancienne astronomie në 1817, atëherë Histoire de l'astronomie du moyen moshës në 1819, dy vëllimet e Histoire de l'astronomie moderne në 1821, dhe punën e tij në historinë e astronomisë në tetëmbëdhjetë Shekulli u botua nga Klod Mathieu pas vdekjes së Delambre. Grattan-Ginis në vë në dukje se ai i afrohej lëndën më shumë si një astronom llogaritjes se si një historian. Kjo është e drejtë, për Delambre nuk e shohin veten e tij me shkrim për historianët, në vend (shih për shembull):

... kryesisht për astronomët dhe matematikanët.

Ai thotë se qëllimi i tij ishte për të prodhuar:

... një depo ku mund të gjenden të gjitha idetë, të gjitha metodat dhe të gjithë Teorema që kanë shërbyer me sukses për llogaritjen e fenomeneve.

Bernard Cohen shkruan në:

Delambre ... paraqet çdo periudhë të mëdha kronologjike në një seri e analizave diskrete e një traktat pas tjetrit. ... Si e do të priste, Delambre është veçanërisht i mirë në tabelat astronomike dhe mbi metodat e vëzhgimit dhe të llogaritjes. Një virtyt i madh është pasuri e informacionit të shifrave të vogla, për të cilin nuk ka llogari të tjera mund të jenë në dispozicion. Mbi të gjitha, erëza Delambre prezantimin e tij me komentet acerb dhe i lezetshëm ... Pa dyshim Histoire gjashtë vëllimi është më i madh në shkallë të plotë historinë teknike të çdo degë e shkencës shkruar ndonjëherë nga një individ i vetëm. Ajo cakton një standard shumë pak historianë të shkencës mund të arrihet kurrë.

Furierit shkroi në nekrologji e tij të Delambre (shih për shembull):

Para tij llogaritjet astronomike ishin themeluar në proceset numerike, të cilat ishin në një indirekte dhe të parregullt. Këto ai ka ndryshuar gjatë, ose remodelled ingeniously. Shumica e atyre që përdorin astronomët në kohën e tashme i përkasin atij, duke qenë konkludohet nga formule analitike, të cilat, në zbatim të tyre, kanë gjetur ashtu, i sigurt, uniforme dhe i dëgjueshëm.

Ai është nderuar nga të paturit e një krater të madh hënor emrin e tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland