Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Max Wilhelm Dehn

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

13 Nov 1878

Hamburg, Germany

27 June 1952

Black Mountain, North Carolina, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Max Dehn shkroi një nga ekspozita e parë sistematike të topologji (1907) dhe formuluar më vonë problemet e rëndësishme të prezantimet e grupit, pra problemi fjalë dhe problem isomorphism.

Dehn studiuar në Göttingen nën Hilbertit 's mbikëqyrjen marrjen e doktoraturës së tij në 1900 për një tezë të drejtë Die Legendreschen Sätze über die Winkelsumme im Dreieck. Nga 1921 deri 1935 ai mbajti kryetari i pastër dhe Matematikë e Aplikuar në Universitetin e Frankfurtit, por ai ishte i detyruar të lërë postin e tij nga regjimi nazist në 1938.

Në vitin 1940 ai emigroi në SHBA, që udhëtojnë atje nëpërmjet Skandinavi, Rusia dhe Japonia. Pasi në SHBA ai dha mësim në disa universitete dhe kolegje, për shembull në Universitetin e Idaho në Pocatello, Illinois Institute of Technology dhe Kolegjin St John's në Annapolis, Maryland. Megjithatë ai nuk ishte në gjendje për të gjetur një pozitë me orar të plotë dhe Saunders Mac Lane kohët e fundit ka shkruajtur:

... Matematikanë më ikte Evropës u ka ndihmuar në disa lloj qëndrimi i tij në Shtetet e Bashkuara ... Unë kujtoj dy raste të dështimeve: Max Dehn, vuri në dukje për punë në topologji, mori vetëm një pozicion të dobët.

Pozitë të dobët, të përmendura nga Mac Lane, ishte në Malin e Zi College. Ky kolegj nuk kishin tituj të akredituar dhe mësoi kryesisht artet kreative. Nuk kishte asnjë matematikan trajnuar në stafin Dehn kur u ftua për të dhënë dy leksione atje në vitin 1944. Ai e kuptoi se ai nuk mund të ligjërimit në matematikë të avancuar e tij kështu që ai dha leksione mbi rrënjët e përbashkëta të matematikës dhe ornamentics dhe disa momente në zhvillimin e ideve matematikore.

Ai i është ofruar një post të përhershëm atje në 25 $ në muaj. Ai mbajti jashtë për 40 $ në muaj që ishte rënë dakord. Dehn u bashkua në vitin 1945 Fakultetin dhe mbeti aty deri në vdekjen e tij. Dehn ishte matematikan vetëm ndonjëherë të mësojë në Kolegjin i cili u mbyll në 1956.

Rekord Dehn shquar të studimeve të zymtë është në kontrast me nivelin e tij të ulët post përfundimtar. Ai ishte një gjeometër intuitive, e stimuluar nga qasja s axiomatic Hilbertit për të subjektit. Dehn kishin zgjidhur e tretë të Hilbertit 's 23 probleme në harmoni të polyhedra. Në 1907 Dehn ka shkruajtur një nga ekspozita e parë sistematike të topologji së bashku me Heegaard. Në atë kohë u quajt topologji 'Zbavitje analiza.

Punës Dehn në topologji kishte çuar atë në studimin e grupeve, veçanërisht prezantime grup që lindin natyrshëm nga konsideratat topological. Problemeve të formuluara Dehn rëndësishëm në prezantimet e grupit, pra problemi fjalë dhe problem isomorphism.

Problemi Fjala pyet pyetjen themelore se a ka një algoritmi të përcaktuar nëse një fjalë në një grup të caktuar nga një prezantim është i parëndësishëm. Ajo ka qenë që nga treguar se nuk ka algoritmi i tillë ekziston në përgjithësi. Hulumtimi mbi pyetjet e këtij lloji janë ende të një rëndësie të madhe në teori grup kombinator.

Dehn gjithashtu shkroi mbi statikë, avionët projektive dhe historinë e matematikës.

Paul L Chessin ka përshkruar disa memoare interesante personale e Dehn:

Në vitin 1945, [Dehn] zëvendësoi Rudolph Langer, atëherë kreu i departamentit të matematikës në Madison, Wisconsin, i cili vazhdoi të dielave në Universitetin e Teksasit. Prof Dehn erdhi për të mësuar disa kurse pasuniversitare. I ndjekur kursin e tij në jo-lineare, Ekuacionet diferenciale pjesore.

Ne ishim të kënaqur që kemi një instruktor gjerman-folës që ne do të marrin provimet tona gjuhën gjermane (e nevojshme për doktoraturë). Ai, nga ana e tij, nuk pranoi që ai ishte që term që ai ishte për të marrë provimin e tij për shtetësi amerikane!

Max do të flas në Rathskellar (vetëm birrë brenda kampusit krijimin Dhjetë Universitete Big). Ne mësuar më shumë në birrë S - si jeta e tij personale. Ai ishte dele e zezë në familjen e tij. Për sa kohë ai mbeti në Universitetin e tij, ai ishte i mbështetur. Kështu ai mori doctorates shumë.

Ai do të recitoj në greqisht, disa pasazhe nga klasiket, Stein birrë në dorë. Në kohë për përcaktimin nga notat finale, ai thjesht quhet ndjekje dhe një nga një që ka bërë në thelb për titujt e kapitujve në libër mësimi. Është e qartë se ne mund të shikoj përpara për të siguruar përgjigje të saktë. Unë besoj se ai i dha diçka si 18 dhe 3-4 A B's.

Gjatë sesioneve të klasës ai do të ndërpresë me disa shqetësime të shprehura në lidhje me dhënien e provimit të tij shtetësi.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland