Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

John Dee

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

13 July 1527

Tower Ward, London, England

26 March 1609

Mortlake, London, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

John Dee 's babai ishte Roland Dee i cili ishte me origjinë Uellsit. Roland Dee trajtohen në tekstilet dhe, përveç kësaj, ishte një zotëri kanalizime në gjykatë e Henry VIII. Në këtë funksion të fundit ai do të kishte bërë veshje për familjen mbretërore si dhe blerjen dhe furnizimin me pëlhura të mbretit. Nëna John Dee ishte Jane egër. Jane Roland martuar kur ajo ishte pesëmbëdhjetë vjeç dhe tre vjet më vonë, Gjoni (i cili ishte fëmija i tyre të parë dhe të vetëm) është i lindur.

Gjoni ishte shkolluar në një shkollë në Chelmsford në Essex nga 1535, pastaj hyri në Kolegjin St John's, Cambridge në nëntor të 1542. Atje ai ka studiuar greqisht, latinisht, filozofi, gjeometri, aritmetikë dhe astronomi. Woolley shkruan:

Ai ishte aq i etur për të mësuar, ai kujton më vonë, kështu që "me forcë çdo kusht që të studimit", se ai ka punuar tetëmbëdhjetë orë në ditë, duke lejuar vetëm katër orë gjumë dhe dy për ushqim. Matematika ishte pasion i tij ...

Gjatë vitit 1546, vitin e tij të fundit si një universitare, ai filloi të bëjë vëzhgimet astronomike. Duke përdorur një sektor dhe një kryq-stafit ai ka bërë (si ai më vonë e ka shkruar në përmbledhur Rehearsal):

... vëzhgimet (shumë shumë orë dhe minutë) e ndikimeve qiellore dhe operacionet aktuale thelbësor në këtë pjesë të botës. Nga cili lloj kam bërë disa mijëra në vitet e pastaj në vijim.

Ndoshta ne duhet të them disa fjalë në këtë fazë për të shpjeguar këtë citat. Një nuk do të presin një astronom moderne të thonë "vrojtimet e ndikimeve qiellor", por Dee, të përbashkët me praktikën e përgjithshme në kohën e tij, besoi në astrologji. Megjithatë, Dee kërkuar një shpjegim shkencor për arsye se pozicionet e planeteve në momentin e lindjes së një personi do të ndikojë në të ardhmen e tyre. Ai do të argumentojnë se çdo organ emetuar rreze e forcës që ka vepruar në të gjitha organet e tjera. Një mund të shohin këtë si një formë e hershme të ligjit të gravitacionit universal, por kjo mund të jetë disi overstating ide Dee's. Megjithatë, Njutoni 's konceptin e forcës me siguri rrjedh nga konceptet e fuqitë magjike të tilla si ato të Dee. Ne duhet të theksojmë, megjithatë, se qasja Dee ishte gjithmonë nëpërmjet matematikës dhe ai kërkoi një shpjegim shkencor.

Dee u diplomua me BA në 1546 dhe u bë një anëtar i Kolegjin St John's. Në dhjetor 1546 ai u bë anëtar i Trinity College, Cambridge. Henry VIII themeluar Trinity College, kolegjet më e madhe e Kembrixhit, në 1546 dhe u bë një nga Dee Fellows saj themelues.

Duke qenë të pakënaqur me qëndrimin shkencor në Angli, Dee udhëtoi në Kontinenti midis 1548-1551. Ai e parë bëri një vizitë në Louvain pranë Brukselit, duke arritur në 24 qershor 1548, ku ai studioi me Gemma Frisius dhe Gerardus Mercator. Mercator shpejt u bë një mik i ngushtë i Dee veçanti dhe së bashku ata diskutuan mbi modele të reja për universin. Dee më vonë ka shkruajtur:

Kjo ishte porosi e miqësisë sonë të përbashkët dhe intimitet se, gjatë tre viteve të gjithë, prezenca e as të na mungonte të tjera për sa më shumë që të tre ditë e tërë.

Gjatë kohës së tij në Louvain Dee ka shkruajtur dy tekstet në astronomi. Në 1550 ai shkoi në Bruksel për të përmbushur Matematikanë pune atje. Duket se rreth kësaj kohe ai u takua nunes dhe ata u bënë miq të ngushtë. Në të njëjtin vit Dee shkoi në Paris, ku ai leksione mbi Euklidi 's Elemente. Ai duhet të ketë qenë një lektor mbresëlënës për është raportuar se njerëz u grumbulluan për të dëgjuar leksionet e tij e cila mbushet dhoma leksion të tejmbushur. Në 1551 Dee ishte ofruar një takim si profesor i matematikës në Paris, por nuk pranoi. Ai gjithashtu nuk pranoi një lectureship në matematikë në Oksford tre vjet më vonë.

Kthehu në Angli Dee hyri shërbim të Earl e Pembroke në shkurt të vitit 1552, atëherë ai hyri në shërbim të dukë e Northumberland pranë fund të të njëjtit vit. Ndërsa e bën këtë post të fundit ai ka shkruar një vepër në Tides.

Pas vdekjes së mbretit Edward VI, pati probleme të mëdha mes katolikëve dhe protestantëve që të vazhdimësisë. Mbretëresha katolike Maria erdhi në fron shumë kundër dëshirave të Protestantët shumtë, të cilët kishin frikë për sigurinë e tyre. Në të vërtetë ata kishin të drejtë të ketë frikën e të tilla si Maria nxitur një fushatë kundër protestantëve të shquar dhe një person të arrestuar u Roland Dee, John Dee e babait, i cili u mor rob në gusht 1553. Ai u lirua, por vetëm pasi ai kishte qenë e privuar nga të gjitha asetet e tij financiare. Gjoni, i cili kishte pritur për të trashëguar pasuri të konsiderueshme nga babai i tij dhe të jetë në një pozicion për të kryer studime shkencore të lirë nga shqetësimet rreth fituar të ardhura, ishte vënë në një pozitë të vështirë. Ai mund të zgjidhen problemet e tij financiare duke pranuar një post të matematikës në Universitetin e Oksfordit që ai u ofrua në 1554, por pikëpamjet e tij mbi mungesën e bursë në universitetet anglisht udhëhequr atë për ta kthyer të ofrojë dorëheqjen.

Më 28 maj 1555 Dee u arrestua dhe u akuzua për "llogaritur". Në këtë kohë matematikës në Angli është konsideruar të jetë e barabartë me zotërimin e pushtetit magjike dhe Aubrey shkruan (shih) se autoritetet kishin:

... djegur libra matematike për conjuring libra.

Edhe pse ai ishte fajtor për akuzat kundër tij, Dee u lirua në gusht, pasi u mbajt për tre muaj. Edhe pse ai u lirua si një njeri i lirë burimet e tij të të ardhurave duke u hequr atë në probleme të rënda financiare. Dee babai vdiq në 1555, pa qenë në gjendje të mbulojë pasurinë e tij. Sa për qëndrimin e fetare Dee, kjo duket pak e vështirë për të konstatuar. Ai duket, me arsye të mirë, që janë përpjekur për të shmangur duke marrë anët në argumentin katolike-protestante, por pas lirimit të tij nga burgu ai dukej krejtësisht në shtëpi në regjimin katolike që kishte burgosur atë. Ai mund të ketë ndryshuar anët për leverdi politike, por ne do të shohim në një moment që nuk është një teori që ai kishte vepruar si një spiun.

Dee paraqiti planet për një bibliotekë kombëtare për të mbretëreshës Maria më 15 janar 1556. Ajo ishte një skemë të shkëlqyer për ruajtjen e mësimit duke gjetur kopjet e të gjitha librave të rëndësishme dhe mbajtja e tyre në Bibliotekën Mbretërore të cilat njerëzit mund të konsultohen për të zgjidhur:

... dyshime dhe pika të tilla të të mësuarit, si mund të ngarkoj dhe ofendojnë kokat e tyre [dhe] të mësuarit [do] mrekullisht të avancuar.

Skema nuk ka marrë mbështetjen zyrtare, por megjithatë Dee, pavarësisht nga vështirësitë e tij financiare, të përcaktuara për të krijuar bibliotekën e tij. Shih për katalogun e bibliotekës nga biblioteka që ai e ndërtuar.

Queen Maria vdiq në 1558 dhe u bë e Mbretëreshës Elizabeta Protestante. Dee shpejt gjetur favor me Elizabet dhe u kërkoi edhe për të përdorur aftësitë e tij për të zgjedhur Astrological ditë më të përshtatshme për kurorëzimin e saj. Kjo bëri, por ai është lënë e pyesin se si dikush kaq ngushtë të lidhura me administratën e mëparshme katolike mund të ketë gjetur favor kaq shpejt. Woolley Dee sugjeron se mund të ketë vepruar si një spiun për Mary Elizabeth në administratën dhe kjo me siguri do të jenë në përputhje me ngjarjet dhe shpjegojnë disa ato ndryshe mistershme.

Gjatë pesë viteve të ardhshme Dee kaloi një kohë jashtë vendit mbledhur libra për bibliotekën e tij, dhe studimi astronomisë, astrologjisë, matematikës, kodim, dhe magji - të gjitha temat të cilat janë lidhur në mendjen e tij si ai luftoi për të kuptuar të vërtetat fundit rreth universit. Pavarësisht se afër Mbretëreshës Elizabeth, dhe këshillimin e saj shpesh, nuk ka arritur prej saj të sigurisë financiare që ai longed për të bërë të mundur atij t'i përkushtohej tërësisht studimeve të tij. Me 1566 ai jetonte me nënën e tij në Mortlake, në Londër, për të zvogëluar shpenzimet e tij të jetesës. Atje ai ndërtoi një koleksion të veprave të studiuesve të shquar në bibliotekën e tij, si dhe një koleksion i instrumenteve astronomike, globuset (duke përfshirë edhe një të dhënë atij nga Mercator) dhe orë të sakta.

Në 1568 ai botoi Propaedeumata Aphoristica dhe paraqitur të punojë për të Mbretëreshës Elizabet. Elizabeta ishte i impresionuar dhe Dee i dha mësimet e saj për të mundur matematika e saj për të kuptuar atë. Libri përmban një përzierje të mirë të fizikës dhe matematikës, si dhe një shumë të astrologjisë dhe magji. Le të theksoj se ne nuk duhet të mendojë ndonjë më pak e Dee për shkak të interesave të tij në magji, shumica e shkencëtarëve e madhe dhe matematikanet e kohës së tij, dhe shumë më vonë, kishte interesat e tilla. Për shembull Brahe besonte me tërë qenien në alkimisë dhe astrologjisë si bëri Cavalieri dhe Keplerit, ndërsa Newton, si Dee, ishte fiksuar me studimin alkimi. Midis çfarë ne do të përshkruajnë si "shkencë të mirë" në Propaedeumata Aphoristica është një deklaratë që masa të pabarabartë bien në të njëjtën shpejtësi. Dee referohet shkencëtarët më parë i cili gjithashtu mori këtë fakt. Ai gjithashtu thekson se çdo objekt në univers ushtruar një forcë të të gjithë të tjerët.

Në 1570 Dee redaktuar një botim të Elemente Euklidi s 'përkthyer nga Billingsley. Dee shkroi një parathënie të famshme për të justifikuar këtë botim studimin e matematikës:

Allurement O rehat, o mrekullueshëm bindje për t'u marrë me një temë shkencore e të cilit është aq e lashtë, aq të pastër, në mënyrë të shkëlqyer, kështu që përreth të gjitha krijesat, i përdorur në mënyrë të plotfuqishëm dhe urtësi të pakuptueshme Krijuesit, në krijimin e të dallueshme e të gjitha krijesat në të gjitha pjesët e tyre të veçantë, prona, natyra, dhe virtytet, me qëllim, dhe numri më absolute, asgjë për të sjellë nga formalitet e tyre po nga shteti.

Dee vërejtur yll "i ri", i cili është quajtur shpesh "supernova Tycho Brahe e 1572" dhe në vitin e ardhshëm ai shkroi Parallacticae commentationis praxosque i cili u jep metoda trigonometrike të cilat janë aplikuar për të gjetur distancën në yll i ri. Ai kishte bërë vëzhgime të sakta me asistent Digges tij Thomas dhe dy ndoshta korrespondonin me Brahe rreth yll. Sigurisht Brahe admiruar shumë kontributet e Dee's.

Dee sjellë instrumentet e lundrimit mbrapa nga Kontinenti kur ai u kthye në 1551. Nga 1555 ai ishte një konsulent të kompanisë Muscovy. Kompania Muscovy u formua në 1555 nga timonier dhe eksplorues Sebastian Cabot së bashku me një numër të tregtareve Londër. Ajo u dha një monopol i tregtisë anglo-ruse dhe kishte si një prej saj ka për qëllim kërkimin për Passage Northeast. Dee përgatitur informacion detar, duke përfshirë Listat për lundrim në rajonet polare, për kompani gjatë 32 viteve të ardhshme. Ai udhëzoi ekipet në gjeometri dhe kozmografi para se të niseshin për Voyages për Amerikën e Veriut në 1576.

Në 1579 nëna Dee i dha shtëpisë së saj në Mortlake (që ai kishte jetuar në të paktën 13 vjet) të tij, ajo vdiq vitin e ardhshëm. Dee ishte martuar Jane Fromands në shkurt 1578 dhe së bashku kishin tetë fëmijë. Ajo ishte gruaja e tij të tretë - gruaja e tij të dytë kishte vdekur mars 1576 në vit pas martesës së tyre. Ai nuk kishte fëmijë (të paktën asnjë dokument që mbijetuan) nga e tij të parë dy martesa.

Edward Kelley hyrë jetës Dee në mars të vitit 1582. Ai ishte një medium i cili pretendoi të jetë në gjendje të lidhen me engjëjt dhe frymërat dhe ai e bëri këtë nga gazing në një top kristal. Edhe pse kjo nuk ishte hera e parë Dee kishte qenë e përfshirë në praktika të tilla, në fillim ai ishte ende shumë e dyshimtë se vizionet Kelley ishin reale. Dy gjëra i bindur atij, megjithatë: Kelley ishte shumë e kualifikuar në artin e tij, dhe së dyti Dee longed kështu për të kuptuar të vërtetën përfundimtare për universin që ai nuk kishte arritur të gjejnë me mënyra të tjera. Mungesa e reagimit të të tjerëve për të punës së tij shkencore është edhe një faktor, siç ishte fakti se ai kishte qenë i akuzuar për magji kaq shpesh në jetën e tij. Dee u bë gjithnjë e më të thellë të përfshirë në conversing me engjëjt dhe frymërat përmes Kelley dhe, trishtim, ajo e dominuar pjesën e fundit të jetës së tij. Kjo ndodhi gjatë një periudhe prej rreth pesë vjet. Disa referencat jepni detaje të këtyre bisedave që Dee regjistruar në një ditar, shih për shembull, dhe. Ne konstatojmë se në ditarin e tij i referohet Dee veten si një lojë fjalësh zgjuar për faktin se është e karakterit grek për shkronjën "dee" dhe gjithashtu një simbol magjik.

Dee bërë një propozim për të Mbretëreshës Elizabeth për reformën kalendarik në shkurt 1583. Ai propozoi heqjen e njëmbëdhjetë ditë për të sjellë në përputhje me kalendarin e vitit astronomik. Kjo ishte, sigurisht, pikërisht gjatë veprimit dhe të drejtën e propozimit Dee të fituar mbështetje nga disa prej këshilltarëve Elizabeth. Megjithatë, kryepeshkopi i Canterbury-t kundërshtuar skemën, pjesërisht sepse ai ishte angazhuar në një argument i gjatë me Elizabet, pjesërisht sepse ai konsiderohet si një skemë të tillë që të jetë afër ajo që Kisha Katolike ka miratuar në vitin e mëparshëm. Skemë Dee ishte, megjithatë, një më të mirë se ajo e miratuar të gjithë Evropën pas shpalljes nga Pope Gregory XIII. Kalendari Gregorian ishte i bazuar mbi data e Këshillit të Nikesë në vitin 325, ndërsa Dee propozoi një kalendar me një bazë astronomike dhe jo një politike si ai vuri në dukje në mënyrë të qartë. Dështimi i propozimit të reformës Dee's kalendarik do të thotë se Anglia mbajti një kalendar në kundërshtim me atë në pjesën tjetër të Evropës deri në 1752.

Dee dhe Kelley vizitoi Poloninë dhe Bohemi (1583-89), duke i dhënë tregon për magji në gjykatat e princave. Kelley arritur famë dhe pasuri dhe u knighted. Nga ana tjetër Dee, ende në probleme të rënda financiare, u kthye në Mortlake në dhjetor 1589 për të zbuluar se shumë nga biblioteka e tij ishte vjedhur, si edhe instrumentet e tij shkencore. Rreth kësaj kohe Dee duhet të ketë bërë miqësore me Thomas Harriot. Dy diskutuan mbi akuzat e bëra kundër ateizmit shkollës Raleigh dhe diskutuan cili prej tyre ishte duke u referuar si "magjistar që është master saj". Ata gjithashtu diskutuan çështjet shkencore dhe matematikore në 1590s. Në 1590 Harriot Dee dërguar një kopje të një prej librave të tij në të cilën ai kishte shkruar "Të dashur miku im".

Për një numër vitesh Dee u përpoq pa sukses për të fituar kompensim për të ardhurat që kishte humbur gjatë viteve. Ai u përpoq për të fituar një takim si Kandidat i Kryqit të Shën Gjonit e cila u miratua nga Mbretëresha Elizabet nënshtrohet miratimit nga Arqipeshkvi i Canterbury-t - por ky miratim materializuar kurrë. Në 1596 ai u emërua drejtor i Kapitullit studentor në Mançester, pothuajse sigurisht si një mjet për largimin e tij nga Londra. Në vitin 1605 Mançester ishte goditur nga fatkeqësia dhe gruaja Dee dhe disa nga fëmijët e tij vdiqën. Ai u kthye në Londër, ku ai vdiq disa vjet më vonë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland