Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Johan de Witt

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

24 Sept 1625

Dordrecht, Netherlands

20 Aug 1672

The Hague, Netherlands

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Johan de Witt frekuentuar shkollën Beeckman në Dordrecht, pastaj në vitin 1641 ai hyri Universiteti i Leiden për të studiuar ligjin. Në universitet ai tregoi talentin e shquar, sidomos në matematikë dhe ligjit. Johan në vitin 1645 dhe vëllai i tij, Korneli i madh vizitoi Francë, Itali, Zvicër dhe Angli, pastaj në kthimin e tij, Johan jetuar në Hagë si një avokat. Ai mori një doktoraturë në drejtësi nga Universiteti i Angers në vitin 1645.

De WITT ishte një bashkëpunëtor i van Schooten dhe jetoi për një kohë në shtëpinë e tij. Më e rëndësishme e tij punojnë Elementa curvarum linearum (1659-61) ishte shkruar para 1650, dhe është zhvillim i parë sistematik i gjeometrisë analitike të vijë të drejtë dhe konik. Ajo u botua nga van Schooten si pjesë e edicionit të tij të Géometrie Descartes '(1660).

Directrix fjala është për shkak të de WITT.

Në 1650 de WITT u emërua udhëheqës i delegim Dordrecht në qeverinë e Holandë. Tre vjet më vonë ai u emërua udhëheqës politik i Holandës.

Si udhëheqës i Holandës, de WITT zbatuar njohuritë e tij matematikore të problemeve financiare dhe buxhetore të republikës. Ai shkroi vlerë e Annuities Jeta Krahasuar me obligacionet Redemption e cila aplikoi probabilitet për pyetjet e financave të shtetit.

De WITT solli paqe me Anglinë në vitin 1654 dhe pas kësaj ai ishte shumë i suksesshëm në të sjellë prosperitet në Holandë. Kur lufta shpërtheu përsëri me Anglinë në 1665 de WITT ishte në gjendje të sjellë një zgjidhje shumë e kënaqshme në Traktati i Breda (1667). Shkathtësitë e tij politike u panë më tej në Aleancën trefishtë (1668) në mes të Republikës holandeze, Angli dhe Suedi.

Në vitin 1672 Franca pushtoi dhe nuk ka pasur demonstrata kundër de WITT. Cornelius Vëllai i tij u arrestua më 24 korrik dhe dy javë më vonë Johan de Witt dha dorëheqjen si udhëheqës politik i Holandës. Kur erdhi për të vizituar Johan Cornelius në burg ata ishin sulmuar dhe vrarë nga një turmë e madhe. Dhënies së kuotës:

Korneli ishte vënë në tortura dhe më 19 gusht të dënuar me heqje të zyrave të tij dhe Hashr. Vëllai i tij erdhi për të vizituar atë në Gevangenpoort në Hagë. Një turmë e madhe, duke dëgjuar këtë, mbledhur jashtë dhe në fund ia plas në, kapën dy vëllezërit, dhe i grisi ato copë-copë. Kështu humbi një prej shtetarëve më të madhe të moshës së tij dhe të historisë holandeze.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland