Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Georges de Rham

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

10 Sept 1903

Roche, Canton Vaud, Switzerland

9 Oct 1990

Lausanne, Switzerland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Georges de Rham ndoqi Kolegjin e shkollës së mesme d'Aigle 1914-1919 dhe pastaj në Classique Gymnase de Lausanne nga 1919 deri 1921. Pasi u diplomua nga shkolla e mesme me Latine dhe Greke si subjekte të tij kryesor, de Rham hyri në Universitetin e Lozanës në 1921 me qëllimin për të studiuar kimi, fizikë dhe biologji. Ai filloi të studiuar matematikë në një përpjekje për të kuptuar pyetjet që u ngrit në fizikë ai ishte studiuar. Pas pesë semestra ai hoqi dorë biologjisë dhe u kthye në matematikë. Në vitin 1925 ai mori Licenca e tij es Shkencave.

Nga 1926 ai ka studiuar në Paris për doktoratë të tij, shpenzimet e dimrit termi 1930/31 në Universitetin e Göttingen. Ai u dha të doktoraturës e tij nga Parisi në vitin 1931 dhe u bë një lektor në Universitetin e Lozanës. Atje ai u gradua në profesor të jashtëzakonshme në 1936 dhe profesor të plotë në 1943. Ai në pension dhe ishte dhënë një takim nderi nga Lozanës në vitin 1971.

Megjithatë de Rham gjithashtu ka mbajtur një pozicion në Universitetin e Gjenevës. Ai u emërua si profesor të jashtëzakonshme atje në 1936, duke u graduar profesor të plotë në vitin 1953. Ai në pension nga Gjenevë dhe ishte dhënë një pozicion nderi ka në vitin 1973.

Përveç këto emërime të përhershme de Rham mbajtur një numër të vizituar professorships. Ai vizitoi Harvardit në 1949/50 dhe Instituti për Advanced Study at Princeton në vitin 1950 dhe përsëri në vitin 1957/58. Ai gjithashtu vizitoi Institutin Tata në Bombei në vitin 1966.

Në Raoul Bott përshkruan kontekstin e teorema e famshme de Rham's:

Në disa kuptim teoremen e famshme që mban emrin e tij e dominuar jetën e tij matematikore, si të vërtetë se mbizotëron ajo pjesë e jetës matematikore e këtij shekulli të tërë. Kur u takova de Rham në vitin 1949 në Institutin e Princeton ai ishte pedagog në teori Hodge në kontekstin e tij "rryma". Këto janë të natyrshme për të zgjerimeve e manifolds shpërndarjet e cila kishte qenë futur disa vite më parë nga Laurent Schwartz dhe sigurisht që është e vetmja në këtë vend zgjatur që të dy teorema Rham de dhe teoria Hodge bëhet veçanërisht i plotë. Teorema origjinal i de Rham ishte me siguri besohet të jetë e vërtetë nga Poincare dhe u conjectured sigurisht (dhe përdorur madje!) Në vitin 1928 me E Cartan. Por në vitin 1931 de Rham të përcaktuara për të dhënë një dëshmi rigoroz. Probleme teknike ishin të konsiderueshme në kohë, si dy teori e përgjithshme e manifolds dhe 'teoria njëjës' qenë në fazat e hershme e tyre formues.

Detajet e teorema Rham de janë dhënë në, por sa i përket këtij neni në fjalë është e mjaftueshme për të dhënë ndjehen 'për llojin e teorema si është përshkruar bukur atje:

Teorema e pastaj është një lloj forme topological i valë-grimcë titujve të mekanikës kuantike, dhe kërkesën për 'të vërtetë' të kuptuarit e këtyre dhe analoge dualities ka qenë një nga forcat e mëdha motivuese në matematikë e viteve pesëdhjetë e fundit.

Sigurisht de Rham prodhuar shumë në rrugën e matematikës të rëndësishme përveç teorema Rham de. Ai dha një Teorema Riemann reducibility për hapësirat që është themelor në zhvillimin e gjeometrisë Riemannian. Ai gjithashtu ka punuar në rrotullim Reidemeister dhe punën e tij në këtë temë ishte fillimi i zhvillimeve të shpejtë.

Ne fund me dy përshkrime të karakterit de Rham së, parë nga Bott dhe të dytë nga Chandrasekhar.

... de Rham kishte një bukuri delikate që tërhoqi njerëz të rinj në atë menjëherë. Në ato ditët e para në Princeton ai me lehtësi do të shoqërohem me postdocs trazuar, sjellje e tij i hollë kundërta amusingly me menyrat tona i pasjellshëm. Ai ishte gjithmonë ligët dhe një mund të ndjehen të çelikut në sinews e tij, por ai kurrë nuk mburrej e shfrytëzon të tij malor dhe ishte vetëm në të dorës së dytë që daredevil në të u bë e qartë ...

Përshkrimi i dytë:

Të vështira si çeliku në përputhje të tij në parim, elastik, i urtë, më pak dhe të vetë-bujar përtej diktatit të modës, këmbëngulës në miqësi, por jo me çmimin e arsyes, de hapa të Rham botën e matematikës një luftëtar i lumtur.

De Rham marrë nderon shumë. Ai ishte Presidenti i Unionit Ndërkombëtar matematik 1963-1966. Ai u zgjodh anëtar i akademitë e Lincei, Göttingen, dhe Instituti i Francës. Ai mori diploma nderi nga universitete e Strasburgut, Genoble, Lyon, dhe l'Ecole Polytechnique federale Zürich. Ai mori çmimin e Fondacionit Benoist Marsel dhe të qytetit të Lozanës.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland