Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Gaspard Clair François Marie Riche de Prony

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

22 July 1755

Chamelet, Beaujolais, France

29 July 1839

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Gaspard de Prony 'emri i familjes ishte Riche, titullin Prony de që janë blerë nga prindërit e tij. Në fakt vëllai i vogël de Prony ishte njohur gjithmonë nga Riche emrin. De Prony ishte arsimuar në Kolegjin benediktine në Toissei në Doubs. Nga atje ai hyri Ecole des Ponts et Chaussés në 1776 ku ai studjoi për inxhinieri. Ai u diplomua në 1779 si student i lartë dhe mbeti për një vit në Paris, duke e bërë si kreu i Ecole des Chaussés Ponts et i tha atij:

M de Prony ... shqetësim veten me blerjen e një njohuri të thellë të artit tuaj, për ju janë të destinuara për t'u bërë kreu i Ecole des Ponts et Chaussés.

Në 1780 ai u bë një inxhinier me Ecole des Chaussés Ponts et dhe pas tre viteve në një numër të rajoneve të ndryshme të Francës ai u kthye në Ecole des Chaussés Ponts et në Paris 1783. Kjo ishte njëjtin vit ai publikoi veprën e tij të parë të madh në Académie des Sciences mbi forcat në harqe. Monge ishte i impresionuar me këtë letër dhe e kuptuan se de Prony ishte dikush i potencialit të madh.

Në 1785 de Prony vizitoi Anglinë në një projekt për të marrë një matje të saktë të pozicioneve relative të Observatorit Greenwich dhe Observatorin e Parisit. Dy vjet më vonë ai u gradua inspektorit në Ecole des Ponts et Chaussés. Rreth kësaj kohe ai ishte i përfshirë me punë në Urën Luis XVI, në Paris, i cili tani quhet Pont de la Concorde.

Promovimi i mëtejshëm në 1790 u pasua vitin e ardhshëm duke e tij duke u emëruar Inxhinier-në Shefi i Ecole des Ponts et Chaussés. Ky promovim u si rezultat i hapjes së urës Louis XVI.

Gjithashtu rreth 1791 de Prony ishte duke punuar në gjeometri me Pierre Girard. Pastaj në 1792, de Prony filloi një detyrë e madhe e prodhimit të tabelave logaritmike dhe trigonometrike, Kadastër. Me ndihmën e Lazhandrit, Carnot dhe matematikanë të tjerë, dhe në mes të 70-80 asistentë, puna ishte ndërmarrë gjatë një periudhe prej vitesh, duke u përfunduar në 1801. Tavolina ishin, shih:

... gjerë, me vlerat e llogaritura të midis katërmbëdhjetë e njëzet e nëntë vende dhjetore. Çdo kopje përbëhej nga tetëmbëdhjetë vëllime format të madh së bashku me një tjetër vëllim të procedurave matematikore.

Marrë një punë të tillë masive të botuar ishte një tjetër çështje. Negociatat shkoi në më shumë se një numër i viteve deri në 1809, u duk se do të shfaqen. Botues ka shkruajtur:

Brezit aktual nuk do të kishte dëshmitarë në fund të kësaj pune monumentale nëse M de Prony nuk ka pasur ide fat të aplikuar metodën e fuqishme e ndarjes së punës, konceptues metodat për të reduktuar pjesë të gjatë dhe të mundimshme të prodhimit të tabelave të thjeshta shtesa dhe subtractions ...

Megjithatë tryeza nuk u botuan në mënyrë të plotë dhe ishte afër fundit të shekullit të parë edhe një pjesë u shfaq. Ajo ishte thjesht shumë të shtrenjta për të shkruar në një kohë kur Franca nuk ishte në të mirë të shteteve financiare.

Në 1794 Qendrore Ecole des Travaux u themelua nga publiku dhe u drejtua nga Carnot dhe Monge. Kjo ishte riemëruar Ecole Polytechnique në 1795 dhe de Prony ishte me siguri një nga leksionet kryesore në këtë kohë. Ai është i listuar ndër mësuesit e parë në universitet, si:

Prony, pedagog në analizë, drejtori i Kadastrit, anëtar i Institutit. Paga vjetore 6.000 franga. Akomodimi brenda shkollor ...

De Prony të dhënë leksione në Ecole Polytechnique janë botuar, duke përfshirë të tij ligjërata në hidraulikë.

Në 1798 de Prony refuzuar kërkesën e Napoleonit se ai bashkohet me ushtrinë e tij të pushtimit të Egjiptit. Furierit, Monge dhe Malus kishin rënë dakord të jenë pjesë e forcës për çlirimin dhe Napoleoni ishte i zemëruar se de Prony nuk do të vijnë. Kjo nuk do të thotë se de Prony ishte që të dështojnë të marrin nderimet e meritonte nga Napoleoni, por gruaja de Prony ishte një mik i ngushtë i Josephine dhe kjo ndoshta de Prony ruhen nga ndonjë gjë e keqe.

Në 1798 de Prony arritur ambicjen e tij për të emëruar drejtor i Ecole des Ponts et Chaussés. Dëshirën e tij për këtë post ishte pothuajse me siguri një arsye kryesore për refuzimin e tij për t'u bashkuar me Napoleonin. Si drejtor ai filloi prodhimin e një numër të teksteve të rëndësishme të fizikës matematikore. Ai u bë një anëtar i Longitude de Byroja dhe, në vitin 1810 dhe 1811, ai i prodhuar dy tekstet e tjera të mëdha nga të tij ligjërata në Ecole Polytechnique, domethënë Leçons de Mécanique Analytique dhe Sommaire des Leçons du Cours de Mécanique.

Pasi Napoleoni ishte i mundur riorganizimin në Francë përfshirë një riorganizim të Ecole Polytechnique e cila ishte e mbyllur gjatë 1816. De Prony humbi pozitën e tij si profesor atje dhe nuk ishte pjesë e komisionit riorganizimin. Megjithatë, sa më shpejt të jetë shkolla u rihap, de Prony ishte kërkuar të jetë një pedagog në mënyrë të vazhdueshme lidhjen e tij ai ende kishte për të punuar vetëm një muaj në vit.

Një nga shpikjet më të rëndësishme de Prony e shkencore ishte frenave de Prony 'që ai shpiku në 1821 për të matur performancën e makinave dhe motorëve. Kjo ishte bazuar mbi idetë e Hachette dhe ishte një përmirësim i konsiderueshëm në një metodë që Pierre Girard kishte përdorur dy vjet më parë.

Pjesa e fundit e karrierës de Prony ishte më e përfshirë me arsim dhe jo administratës. Një betejë ai luftoi, pa sukses, ishte kundër Cauchy 's më shumë drejt matematikës të pastër dhe larg nga matematika më të aplikuar që de Prony besonte me tërë qenien futur me emrin tuaj Në Margaret Bradley shkruan:

... kishte qenë prej kohësh një kërkesë në rritje për reformën e Ecole des Chaussés Ponts et dhe mungesa e tij e për këtë tërhoqi vëmendjen kritikave të rënda. Ai tani ishte treguar interes edhe më pak në ditë për ditë drejtimin e shkollës, në favor të shkencës. Ai ishte i zhgënjyer me dështimin e përpjekjeve të tij për të reformuar të mësimdhënies matematikës në Ecole Polytechnique, ku ai kishte bërë përpjekjet energjike dhe e vendosur për të luftuar theksin në teorinë e AL Cauchy ... Prony duket se ka humbur zemër për luftë e vazhdueshme dhe për të kanë qenë më pak të ndërgjegjshëm në lidhje me detyrat e tij si pedagog.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland