Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Abraham de Moivre

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

26 May 1667

Vitry-le-François, Champagne, France

27 Nov 1754

London, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Abraham de Moivre ka lindur në Vitry-le-François, e cila është rreth gjysmë të rrugës midis Parisit dhe Nancy, ku babai i tij punoi si një kirurg. Familjes sigurisht nuk ishte mirë jashtë financiarisht, por të ardhura të qëndrueshme do të thotë se ata nuk mund të përshkruhet si të dobët. Prindërit De Moivre ishin protestantë, por ai ndoqi shkollën e parë katolike e Brothers krishterë në Vitry e cila ishte një shkollë tolerante, sidomos dhënë kështu tensionet fetare në Francë në këtë kohë. Kur ai ishte njëmbëdhjetë vjeç prindërit e tij dërguar atë në Akademinë protestante në Sedan, ku ai kaloi kater vjet duke studiuar greke nën Du Rondel.

Dekret i Nantes kishte garantuar lirinë e adhurimit në Francë që nga viti 1598, por, edhe pse është bërë ndonjë zgjerim i adhurimit protestante në Francë ligjërisht e pamundur, ajo ishte shumë më e resented nga kleri katolike romake dhe nga parlamentet lokale në frëngjisht. Pavarësisht dekret, Akademia protestante në Sedan u shtyp në vitin 1682 dhe de Moivre, e detyruar për të lëvizur, atëherë logjika studiuar në Saumur deri 1684. Edhe pse matematika nuk ishte pjesë e sigurisht që ai ka studiuar, de Moivre lexoni tekstet e matematikës në kohën e tij. Në veçanti ai traktat Huygens lexuar mbi lojrat e shansit De ratiociniis në Ludo aleae. Në këtë kohë prindërit de Moivre kishte shkuar për të jetuar në Paris, kështu që ishte e natyrshme që ai të shkojë atje. Ai vazhdoi studimet e tij në Harcourt College de ku ai mori kurse ne fizike dhe për herë të parë kishte trajnim formal të matematikës, duke marrë mësime private nga Ozanam.

Persekutim fetar e protestantë u bë shumë serioz pas Louis XIV anulohet urdhër të Nantes në vitin 1685, duke çuar në përjashtimin e Huguenots. Në këtë kohë de Moivre ishte burgosur për bindjet e tij fetare në Paresia e Shën Martinit. Është e paqartë për sa kohë ai ishte mbajtur atje, që nga biografet katolike romake tregojnë se së shpejti pas kësaj ai emigroi në Angli, ndërsa biografet e tij protestant thonë se ai u burgos deri 27 prill 1688, pasi që ai udhëtoi për në Angli. Pas mbërritjes në Londër, ai u bë një mësues privat i matematikës, duke vizituar nxënësit të cilin ai mësoi dhe gjithashtu mësim në shtëpitë kafe të Londrës.

Me kohë ai mbërriti në Londër de Moivre ishte një matematikan kompetent me një njohuri të mirë të shumë prej teksteve standarte. Megjithatë, pasi ai bëri një vizitë në Earl e Devonshire, duke mbajtur me vete një letër rekomandimi, ai ishte treguar i Njutonit 's Principia. Ai e kuptoi menjëherë se kjo ishte një punë shumë më të thella se ato që ai kishte studiuar dhe vendosur se ai do të ketë për të lexuar dhe kuptuar këtë kryevepër. Ai bleu një kopje, copëtoj faqet në mënyrë që ai mund të kryejë disa me të në çdo kohë, dhe si ai udhëtoi nga një nxënës të ardhshme ai lexoi ato. Edhe pse kjo nuk ishte mjedisi ideal për të studiuar në të cilin Principia, kjo është një shenjë e aftësive de Moivre se ai ishte i shpejt në gjendje për të zotëruar punë e vështirë. De Moivre kishte shpresuar për një karrige e matematikës, por të huajt ishin në disavantazh në Angli, kështu që edhe pse ai tani ishte i lirë nga diskriminimi fetar, ai ende vuajtur diskriminim si një francez në Angli. Ne përshkruar më poshtë disa përpjekje për të blerë një karrige për të.

Nga 1692 de Moivre kishte marrë për të dini Halley, i cili ishte në këtë kohë ndihmës sekretar i Shoqërisë Mbretërore, dhe shpejt pas kësaj ai u takua dhe u bë i Njutonit miqësore me të. Letër e parë e tij matematikë u ngrit nga studimi i tij i fluxions në Principia dhe mars 1695 Halley komunikuar këtë letër të parë Metoda e fluxionsRoyal Society. Në 1697 ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore.

Në 1710 de Moivre ishte emëruar për të Komisionit të ngritur nga Shoqëria Mbretërore për të shqyrtuar pretendimet rivale e Newton dhe Leibniz të zbulon e gur. Emërimi i tij në këtë Komisioni u për shkak të miqësisë së tij me Newton. Shoqëria Mbretërore e dinte përgjigje ajo donte! Është gjithashtu interesante se de Moivre duhet t'i jepet ky pozicion të rëndësishëm pavarësisht nga gjetja e të pamundur për të fituar një post universitare.

De Moivre pioneered zhvillimin e gjeometrise analitike dhe teoria e probabilitetit. Ai botoi Doktrina e fatit: Një metodë e llogaritjes probabilities e ngjarjeve në lojë në 1718, edhe pse një version latin ishte paraqitur për të Shoqërisë Mbretërore dhe të publikuar në transaksionet Filozofik në 1711. Në fakt ai ishte Francis Robartes, i cili më vonë u bë Earl e Radnor, i cili sugjeroi de Moivre që ai të paraqesë një tablo të gjerë të parimeve të teorisë probabiliteti se ato që janë paraqitur nga Montmort në Ese d'analizuar sur les jeux de rrezik (1708). Është e qartë se kjo punë nga Montmort dhe se duke Huygens i cili de Moivre kishte lexuar ndërsa në Saumur, përmban problemet të cilat de Moivre sulmuar në punën e tij dhe kjo çoi Montmort për të hyrë në një mosmarrëveshje me de Moivre lidhje me origjinalitet dhe prioritet. Ndryshe Newton - mosmarrëveshjen Leibniz cila de Moivre kishte gjykuar, argumenti me Montmort duket se është zgjidhur në mënyrë miqësore. Përkufizimi i pavarësisë statistikore paraqitet në këtë libër së bashku me shumë probleme me zare dhe lojëra të tjera.

Në fakt Doktrina e fatit u shfaq në botimet e reja zgjeruar në 1718, 1738 dhe 1756. Për shembull, në Dupont shikon vënë "jeu de dyluftim" e parë përpara nga Montmort dhe i përgjithësuar me de Moivre në problemet e XXXIV dhe XXXV të edicionit 1738. Problem XXXIV lexon si vijon:

Çdo numër i shkronjave a, b, c, d, e, f, etj, të gjitha e tyre të ndryshme, duke u marrë promiscuously si ndodh: për të gjetur mundësinë që disa prej tyre do të gjenden në vendet e tyre sipas rangut ata marrë në alfabetin dhe se të tjerët prej tyre do të në të njëjtën kohë të jenë të zhvendosur.

Problem XXXV generalises Problem XXXIV duke lejuar secilin nga shkronjat a, b, c, ... që do të përsëritet një numër të caktuar të kohës. "Gamblers" shkatërrim "Problemi duket si problem LXV në edicionin e 1756. Dupont shikon këtë problem, dhe Todhunter 's zgjidhje, në. Në fakt, në një histori të teorisë matematike e probabilitetit (Londër, 1865), Todhunter thotë se probabiliteti:

... detyrohet më shumë për të [de Moivre] se ndonjë matematikan të tjera, me përjashtim vetëm të Laplace.

1756 Botimi i Doktrina e fatit përmbante atë që është ndoshta de Moivre kontribut më të rëndësishëm për këtë zonë, pikërisht për përafrimin e shpërndarjes binom nga shpërndarjes normale në rastin e një numri të madh të gjykimeve. De Moivre e parë të botuar këtë rezultat në një broshurë latinisht të datës 13 nëntor 1733 (shih për një diskutim interesant) me qëllim për të përmirësuar Jacob Bernoulli 's ligjin e numrave të mëdha. Punës përmban:

... dukuri e parë e probabilitetit normale integrale. Ai madje duket se kanë kuptuar, edhe pse ai nuk ka emër, parametër që tani quhet devijim standart ...

De Moivre hetuar edhe statistika e vdekshmërisë dhe themelet e teorisë së annuities. Një pjesë të reja të punës nga Halley ka qenë prodhimi i tryezave të vdekshmërisë, në bazë të pesë vite e të dhënave, për qytetin e Breslau që ai i botuar në 1693. Ajo ishte një nga veprat më të hershme të bëjnë mortalitetit dhe moshës në një popullsi dhe ishte shumë ndikim në prodhimin e tabelave actuarial në sigurimin e jetës. Është pothuajse e sigurtë se miqësia de Moivre me Halley çoi në interesin e tij në annuities dhe ai botoi Annuities në jetën në 1724. Vonë u shfaq në edicionet 1743, 1750, 1752 dhe 1756. Kontributi i tij, bazuar kryesisht në Halley 's dhënave, është e rëndësishme për shkak të tij:

... derivim i formulave për annuities bazuar në një ligj postulatit e vdekshmërisë dhe të vazhdueshme të normave të interesit në para. Këtu gjen trajtimin e annuities të përbashkët në jetën e disa, trashëgiminë e annuities, problemet në lidhje me ndarjen e drejtë të shpenzimeve të një lloj sigurimi, dhe kontratat e tjera në të cilat të dyja moshën dhe interesat e kapitalit janë të rëndësishme.

përmbledhje Analytica (1730) duket Stirling 's formulë (atribuar gabimisht të Stirling), të cilat de Moivre përdorur në 1733 për të rrjedhin kurbë normale si një përafrim të binom. Në edicionin e dytë të librit në 1738 de Moivre jep kredi për të Stirling për një përmirësim të formulës. De Moivre ka shkruajtur:

Unë desisted në procedurë më larg deri im i denjë dhe mësoi mik Z. James Stirling, i cili kishte aplikuar pas meje për këtë hetim, [zbuluar se c = √ (2)].

De Moivre është kujtua edhe për formulën e tij për

(cos x + i sin x) n

cili u trigonometri në analizë, dhe ishte e rëndësishme në zhvillimin e hershëm të teorisë së numrave komplekse. Kjo duket në këtë formë në një letër që de Moivre botuar në vitin 1722, por një formulë të lidhura ngushtë i ishte shfaqur më parë në një letër që de Moivre botuar në 1707.

Pavarësisht nga shkencor i ngritur de Moivre të ardhurat e tij kryesore ishte si një mësues privat të matematikës dhe ai vdiq në varfëri. Të dëshpëruar për të marrë një karrige në Kembrixh ai u lut Johann Bernoulli për të bindur Leibniz për të shkruar e mbështetur atë. Ai e bëri këtë në 1710 për të shpjeguar se Leibniz de Moivre jetonte një jetë të mjerueshme të varfërisë. Në të vërtetë Leibniz kishte takuar de Moivre kur ai kishte qenë në Londër në vitin 1673 dhe u përpoq të marrë një rang profesori për de Moivre në Gjermani, por pa sukses. Edhe miqtë e tij me ndikim në anglisht si dhe Halley Njutonit nuk mund të ndihmojë atë të marrë një post universitare. De Moivre:

... ishte mik intim i Njutonit, i cili përdoret për të shkoj të marr atë çdo mbrëmje, për ligjërimin filozofike në shtëpinë e tij, nga kafe-shtëpi (ndoshta therjes së), ku ai kaloi më të madhe të kohës së tij.

Në të vërtetë de Moivre rishikuar përkthimi latin i Njutonit 's Optika e dedikuar Doktrina e fatit të tij. Njutoni u kthye kompliment duke thënë se për ata që në pyetje atë në Principia:

Shko tek Z. De Moivre ai di këto gjëra më mirë se sa të bëj unë.

Clerke shkruan e karakterit të tij në:

Ai ishte i pamartuar, dhe i kaloi vitet e tij të mbylljes në studim paqësore. Letërsia, të lashtë dhe moderne, e mobiluar rekreative e tij, ai një herë tha se ai do të preferojë të Molière qenë se Njutonit, dhe ai e dinte veprat e tij dhe ato të Rabelais pothuajse nga zemra. Ai vazhdoi gjithë jetën e tij të krishterë të durueshëm. Pas dëgjimit të parë dhe nuk kishte arritur sukses, ai ishte ende në gjendje të begatshme ngazëllyer në zgjedhjen e tij si bashkëpunëtor i jashtëm i Akademisë së Shkencave në Paris më 27 qershor 1754.

De Moivre, si Cardan, është i famshëm për të parashikuar ditën e vdekjes së tij. Ai tregoi se ai ishte duke fjetur çdo 15 minuta gjatë natës dhe përmbledhje progresion aritmetik, llogaritur se ai do të vdiste në ditën që ai fjeti për 24 orë. Ai kishte të drejtë!

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland