Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Ennio De Giorgi

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

8 Feb 1928

Lecce, Puglia, Italy

25 Oct 1996

Pisa, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ennio De Giorgi 's nënë ishte Stefania Scopinich, familja e të cilit erdhi nga Lussino. Babai i tij, Nikolas De Giorgi, ishte një mësues interesat e të cilit përfshinte gjuhën arabe, historia dhe gjeografia. Rose Ai kishte një motër dhe një vëlla Mario. Mjerisht Ennio babai vdiq në vitin 1930, dhe pas kësaj Stefania bëri një punë të mrekullueshme e duke e çuar deri familjes së saj. Ennio mori pjesë "G Palmieri shkollë" i lartë në qytetin e tij dhe tregoi talentet e jashtëzakonshme. Sidoqoftë. fillimisht, interesat e tij nuk ishin të drejtuar drejt matematikës:

... si një fëmijë kam pasur një shije të veçantë për të mistershme nga zgjidhjet e problemeve pak, por edhe kishte një pasion të caktuar për eksperimente me pak Gadgets - eksperimente, nëse nuk e fizikës, i "para-fizike".

Pas diplomimit nga shkolla e mesme në vitin 1946 dhe marrjen e Liceo e tij, ai shkoi në Romë për të hyrë në Universitetin atje, por, duke pasur parasysh interesat e tij në shqip, ai ishte Fakultetin e Inxhinierisë se ai ka hyrë me qëllim të marrë një diplomë në inxhinieri. Pavarësisht nga vendimi i tij për temën për të studiuar, De Giorgi kishte discoved tashmë ndërsa në shkollë gëzimin e gjetjes së provave të teorema matematikore të cilat janë të ndryshme nga ato të shkruara në tekstet shkollore. Kjo është sigurisht një shenjë e hershme e dashurisë së tij të kërkimit.

Pas një viti të studimeve ai vendosi që matematikë, dhe nuk inxhinieri, ka qenë subjekt për të:

Në ato ditë kurse të studimit në matematikë, inxhinieri, dhe fizika janë njëjtë për dy vitet e para. Ishte në atë vitin e parë që unë kuptova se ishte dhunti e mia natyrore, mbi të gjitha, në matematikë.

Në matematikë studioi me Mauro Picone që ndikuan fuqishëm atë:

... në Institutin e Matematikës në Romë me i studiuar dhe pranuar nga shkalla e mia Profesor Picone, i cili ishte si një, besnik akademik në stilin e atyre ditëve, se i ashtu-quajtur "Baron", por që, në diskutimet e shkencore probleme, ishte krejtësisht e hapur. Mbaj mend se ndërsa isha ende student, tha ai, "Mind se kur ne flasim për problemet shkencore, ju jeni plotësisht të lirë të them se unë jam i gabuar, sepse ne jemi të barabartë në para të shkencës." Pra, ai ishte tepër liberale në dialogun shkencor, por plotësisht respekt të disiplinës dhe zakonet akademike të ditës. Për këto arsye Picone u bë një nga mësuesit e madhe dhe kishte shumë studentë shumë të ndryshme, si Fichera, Caccioppoli, dhe shumë të tjera, me shumë personalitete të ndryshme dhe interesat, madje edhe në matematikë. Gjithkush u tërhequr për të Picone për shkak të qasjes së tij, interesin e tij në të gjitha problemeve, nëse ato që ai personalisht e kishte studiuar dhe zgjidhur ose ato që i interesuar kush erdhi për të folur me të.

De Giorgi përfunduar studimet e tij universitare në vitin 1950 kur ai ishte dhënë Laurea e tij. Ai pastaj filloi punën kërkimore në Institutin Castelnuovo e Romës, ku ai ishte asistent i Mauro Picone. Jacques-Louis Luanët dhe François Murat shkruani në [) (shih gjithashtu):

Profesor dhe student ishin me të vërtetë një ndeshje të çuditshme: ish, një classicist, veshur me ashpërsi dhe hijeshi, fundit, joortodoks, tashmë të veshur beretë e tij të çuditshme. Por M Picone, një vëzhgues i kalitur për zhvillimin e shkencës, e dinte se si të talentit vend, ai pranoi shpejt aftësitë e jashtëzakonshme e De Giorgi së. Asistent u lirua nga të gjitha kufizimet dhe punoi si ai i kënaqur me nge e tij, por, në fund, ritmin frikshëm efikas.

De Giorgi ndjekur leksione nga Caccioppoli në teorinë masë gjeometrike, por tashmë nga kjo kohë ai kishte idetë e tij se si të sulmojnë problemet e sipërfaqeve minimale. Ndikuar nga metoda që kishte zhvilluar Caccioppoli, De Giorgi vazhdoi për të zhvilluar teknika të reja në masë teori gjeometrike dhe ai aplikuar rezultatet e tij në gur të provuar teoremen e variacioneve për rregullsinë e tij pothuajse të gjitha sipërfaqet minimale.

Në vitin 1955 De Giorgi dha një shembull i rëndësishëm i cili tregoi nonuniqueness për zgjidhje të problemit Cauchy për ekuacionet diferenciale pjesore e tipit alegorik coefficents cilit plotësojë disa kushte rregullsinë. Në vitin e ardhshëm ai provoi se çfarë është bërë i njohur si "Teorema De Giorgi është" në lidhje me vazhdimësinë mbajtësi i zgjidhjeve te ekuacioneve eliptike diferenciale pjesore të rendit të dytë. Këto rezultate janë të ngjashme me ato të vërtetuar nga Nash në rreth të njëjtën kohë. De Giorgi tha:

Nash dhe kam provuar teoremen e njëjtë, apo, në vend, dy teorema shumë afër me njëri-tjetrin. Nga teorema e Nash mund të nxjerr një përfundim më shumë ose më pak menjëherë Teorema e mia, pas një vijë mjaft të ndryshme e provave. Kështu, nga eksperienca ime, zbulimin e një teoremë mund të bëhen nga njerëz të ndryshëm, sikur të ishte atje duke pritur për dikë për të zbuluar atë, dhe deklarata e teorema është gjithmonë e njëjtë. Megjithatë, dëshmi shpiku mund të ndryshojnë shumë sipas matematikan i cili gjen atë.

Në vitin 1958 De Giorgi u emërua për kryesuesin e Analiza matematike në Universitetin e Messina dhe ai mori emërimin në dhjetor të atij viti. Ai e mbajti këtë post për më pak se një vit, megjithatë, sepse ai u afrua nga Alexander Faedo i cili e bindi atë për të kaluar në Superiore Scuola Normale në Pisa. Në vjeshtën e vitit 1959 De Giorgi lëvizur për të Pizës për të marrë deri Kryetare e matematike Analiza:

Për pothuajse dyzet vjet, ai ka jetuar atje, mësim atje, dhe ishte një burim i vazhdueshëm frymëzimi për shkollë matematikore që ai themeloi. Gjithnjë i gëzuar, gjithmonë në dispozicion, ai ka gëzuar gjatë debateve me studentët e tij gjatë të cilës ai do të hedh jashtë ide origjinale dhe të propozojë conjectures, ose sketching vijat e një provë.

Një përshkrim të plotë të punës matematikore De Giorgi është dhënë si është një listë e publikimeve të tij 149. Autorët e kësaj letre janë të gjithë studentët e De Giorgi dhe ata përshkruajnë kontributin e tij në teori gjeometrike masë, zgjidhja e Hilbertit 's XIXth problem në çdo dimension, zgjidhja e problemit n-dimensionale Plateau, zgjidhja e n-dimensionale problem Bernstein, disa rezultateve mbi ekuacionet diferenciale pjesore në hapësirat gevrey, problemet e konvergjencës për funksionale dhe operatorët, problemet e pa kufi, semicontinuity dhe problemet relaksim, problemet me minimale vendosur pavazhdimësi falas, dhe lëvizje nga lakim të thotë.

De Giorgi pranuar nderon shumë për kontributet e tij matematikore të pazgjidhura duke përfshirë Çmimin Caccioppoli në vitin 1960, Çmimi Kombëtar i Accademia dei Lincei nga Presidenti i Republikës Italiane në vitin 1973, dhe Çmimin Volf nga Presidenti i Republikës Izraelit në vitin 1990. Ai ka dhënë gjithashtu Honoris causa gradë në Matematikë nga Universiteti i Parisit në vitin 1983 në një ceremoni në Sorbonne dhe Filozofisë nga Universiteti i Lecces në 1992. Ai u zgjodh në akademitë shumë duke përfshirë: Accademia dei Lincei, Pontifica Accademia delle scienze (Akademia e Papës), Akademia e Shkencave i Torinos, Instituti Lombardit e Shkencës dhe Letra, Académie des Shkencave në Paris, dhe Akademisë Kombëtare të Shkencave të Shteteve të Bashkuara.

Ne nuk duhet të përfundojnë këtë biografi pa përmendur aspektet e tjera të De Giorgi të jetojnë. Ai ishte një njeri shumë fetar dhe shpesh foli për bindjet e tij në lidhje me matematikë. Në veçanti ai besonte se fuqia e matematikës për të përshkruar botën vë në fe:

Për mua është treguesi më kujton në librin e Urta, një nga librat më të lashtë të Biblës, të cilat në një pikë të caktuar thotë se dituria (e cila është e gjerë se sa matematikë), ishte me Perëndinë, kur Ai e krijoi botën dhe se kjo urtësi është që të gjendet nga njerëzit që kërkimi për të dhe adhuroj atë. Matematika është një nga manifestimet më të rëndësishme të dashurisë për diturinë.

Nuk është një tjetër aspekt të jetës De Giorgi se ne duhet të përmendet. Ai ishte një avokat i pasionuar e të drejtave të njeriut dhe ai u shpreh këtë me punën e tij aktive me Amnesty International:

... ka neni bukur (nga deklarata e të drejtave të njeriut)lidhje me shkollën që rekomandon jo vetëm tolerancë, por edhe të mirëkuptimit dhe miqësisë ndërmjet popujve të ndryshëm dhe grupeve të ndryshme fetare. Këto, të kuptuarit dhe miqësi, janë dy nocione të cilat shpesh janë të harruar kur e bisedimeve të tolerancës. Tolerancë pastër dhe sentimentale është e pamjaftueshme; vetëm kur të bashkuar me mirëkuptim dhe miqësi të vërtetë nuk lejon veprimtari njerëzore për përparim. Në veçanti, shkenca nuk mund të shkojë përpara pa mirëkuptimin dhe miqësinë midis të gjithë shkencëtarëve.

Ne duhet të rrëfej mënyrë që ai vuri bindjet e tij në praktikë. Në 1966 Giovanni Prodi, i kërkoi atij të ndihmojë me mësim në universitet në Asmara, kryeqyteti i Eritresë, e cila ishte e drejtuar nga murgeshat italiane. Ai e priti me entuziazëm, dhe mësoi atje për një muaj në çdo vit deri në vitin 1973.

Nga 1988 De Giorgi filloi të përjetojnë probleme shëndetësore. Ai u kthye pas kësaj çdo verë në qytetin e tij në shtëpi e Lecces, në Italinë e Jugut, për të qenë me vëllain e tij dhe motra dhe familjet e tyre. Në shtator 1996 ai u dërgua në spital në Pisa ku ai vdiq pas një operacioni.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland