Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Bruno de Finetti

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

13 Jun 1906

Innsbruck, Austria

20 Jul 1985

Rome, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Bruno de Finetti ka lindur nga "prindërit italiane, shtetasit austriak", siç ai vetë ka shkruar në një notë autobigrafik shoqërues libër redaktuar nga ish-nxënësit e tij dhe miqtë në rastin e ditëlindjes së tij 75. Në të vërtetë, gjyshja nga babai i tij ishte mbesa e gjeneralit Radaelli, komandant i mbrojtjes së Venedikut kundër Austrisë në 1848-49. Megjithatë, në vitin 1906, babai i tij ishte duke punuar në Insbruk si një konstruktor të hekurudhave. Ai ishte një inxhinier, si babai i tij para tij. Kështu, nuk ishte befasi, kur në vitin 1923 Finetti Bruno de regjistruar në Milano Politeknik. Ka, megjithatë, ai zbuloi pasionin e tij e vërtetë për matematikë dhe në veçanti, si ai i shkruante nënës së tij në një letër të raportuara nga Karla Rossi, një ish-studente e tij, ai kuptoi se:

... Matematikë deri tani nuk është eksploruar një fushë tashmë, vetëm për të mësuar dhe të kalojë për në brezat e siç është. Ajo është gjithmonë ecën, ajo është e pasuruar dhe ndriçimit vetë, ai është një krijesë e gjallë dhe thelbësore, në zhvillimin e plotë dhe vetëm për këto arsye I love it, kam studjuar atë dhe unë uroj që të kushtojnë jetën time për të ...

Kështu, gjatë vitit të tij të tretë në Milano Politeknik, i frymëzuar nga një letër e Foà biolog Karlo, ai filloi punën kërkimore në fushën e Gjenetikës popullsisë që së shpejti (1926), të udhëhequr atë në e parë e shkrimeve gati treqind e tij: ishte Shembulli i parë i një modeli me brezat e mbivendosjes në gjenetikë popullsisë dhe ajo ishte së paku dyzet vjet para kohës së vet. Ndërkohë, kundër vullnetit të nënës së tij, i cili ishte i shqetësuar për të ardhmen e tij, ai lëvizi për të themeluar kohët e fundit (1925) Universiteti i Milanos dhe atje, në vitin 1927, ai u diplomua në matematikë e zbatuar me një disertacion mbi gjeometrinë affine mbikqyrur nga Giulio Vivanti, një matematikan i cili bëri disa kontribut i rëndësishëm për analizë komplekse. Ndër mësuesit e tij në Universitetin e Milanos, ajo është gjithashtu me vlerë të kujtohet Oskar Chisini, i cili është i njohur për përcaktimin e tij të përgjithshme të thotë.

Në kohën Bruno de Finetti marrë shkallën e tij, një pozicion të ishte tashmë në pritje për të në Romë në italisht Instituti Qendror Statistikor, e themeluar dhe drejtuar nga Corrado Gini. Ai ka mbetur atje deri në 1931, kur ai shkoi në Trieste dhe filloi të punojë për "Kompani Assicurazioni Generali" sigurimit. Atje ai ka punuar si ekspert dhe gjithashtu në disa shërbime mechanisation e actuarial, të cilat ndoshta kanë kontribuar për të bërë atë një nga matematikanët e parë shumë të vetëdijshëm për mundësitë e ofruara nga makineri informatikë. Në vitet vijuese, ai plotësuar punën e tij me disa emërimet akademike, të dy në Trieste dhe Padua. Pastaj, duke filluar nga 1946, ai u përqendrua në aktivitetin e tij akademik dhe në 1947 ai u bë profesor i plotë në Universitetin e Triestes. Së fundi, në vitin 1954, ai u zhvendos tek "La Sapienza" të Universitetit të Romës, ku ai qëndroi deri në fund të karrierës së tij. Më shumë detaje mbi jetën e tij të dhënë nga MD Cifarelli dhe E Regazzini, si dhe nga L Daboni, për më tepër, një llogari të gjallë të jetës së tij ka qenë e dhënë nga ai vetë në një libër redaktuar nga J Gani.

Edhe pse në shumicën dërrmuese të shkrimeve të tij emrin e Bruno de Finetti qëndron vetëm, është e vërtetë se ai kishte shumë kontakte me të dy studiues italianë dhe të huaj. Në veçanti, Kongresi ndërkombëtar i matematikanëve të mbajtur në Bolonjë në vitin 1928 i dha atij mundësi për t'u takuar Matematikanë shumë të rëndësishme, duke përfshirë FP Cantelli, Castelnuovo G, M Fréchet, Një Khinchin, Pali Levy, J Neyman, ra Fisher dhe G Polya. Një tablo të gjerë të mjedisi shkencor, në të cilën Bruno de Finetti mori hapat e parë të karrierës së tij shkencore i është dhënë nga MD Cifarelli dhe E Regazzini. Këtu, vlen të përmendet se ishte LJ Savage, duke filluar nga vitet 1950, i cili përhap idetë de Finetti në botën anglo-saksone; të vërtetë:

Unë duhet të theksoj se unë detyrohem atij [ LJ Savage ] Në qoftë se puna ime nuk është më e konsideruar një herezi shan zotin por i parrezikshëm, por si një herezi me të cilat kisha zyrtare statistikore është duke u detyrohet, pa sukses, për të ardhur në kushte ...

ishte shkruar nga Bruno de Finetti në vitin 1976, raportohet nga MD Cifarelli dhe E Regazzini. Referencës është të njohur teorinë e tij subjektive e probabilitetit, të cilat ai i zhvilluar gjatë periudhës së tij më shumë fëmijë, që është një 1926-1931. Në këtë drejtim, DV Lindley, njofton se Bruno de Finetti ishte veçanërisht dua aforizëm:

Probabiliteti nuk ekziston

që përcjell idenë e tij se probabiliteti është një shprehje e parë vëzhguesve të botës dhe si e tillë ajo nuk ka ekzistencën e vet. Edhe pse ideja e probabilitetit, si një masë për besimin e vëzhguesit që një ngjarje do të ndodhë tashmë ishte konceptuar nga FP Ramsey në vitin 1926, Bruno de Finetti ishte në dijeni të Ramsey 's punës dhe, për më tepër, interesi i tij kryesor ishte për vlerësimet e probabilitetit koherent dhe jo për vendimet racionale; shih nekrologji nga L Daboni për më shumë informacion. Si pasojë e qasjes subjektive, konkluzion statistikor nuk është më një proces empirik duke prodhuar mendime nga të dhënat, por të bëhet një proces logjik psikologjik zgjedhur në përputhje me mendimet e të dhënave ndër ato në dispozicion.

Një "nderimet" e ideve revolucionare Bruno de Finetti mbi probabilitetin mund të gjendet në dy vëllime të mirë njohur Probabilità Teoria della librin e tij (1970), e cila është përkthyer në anglisht në vitin 1975. Megjithatë, kontributet e tij për të probabilitetit dhe statistika nuk mund të reduktuar për qasjen e tij subjektive dhe në fakt ato përfshijnë rezultate të rëndësishme mbi masat finitely shtesë, proceset me increments pavarur, sekuencat e variablave shkëmbyeshëm dhe mjetet associative, shih shqyrtimin nga MD Cifarelli dhe E Regazzini për detaje mbi këto. Për më tepër, Bruno de Finetti kishte interesat dhe ka dhënë një kontribut edhe jashtë fushës e probabilitetit dhe statistikat. Një listë e plotë e shkrimeve të tij ka qenë hartuar nga L Daboni. Këtu, duke lënë mënjanë kontributin e tij në analizën matematike, si edhe ato të matematikës financiare dhe actuarial, ia vlen të marrë parasysh interesin e tij vitale në ekonomi dhe drejtësi sociale, së bashku me përfshirjen e tij entuziast në mësimin e matematikës.

Interes Bruno de Finetti në ekonomi ishte lindur dhe e çoi, gjatë vitit të tij të parë në Milano Politeknik, për të ndjekur leksionet e dhënë atje nga Ulisse Gobbi. Këto, nga ana tjetër, konfirmoi atë në pozicionin e tij radikale, të cilat ai vetë përmblidhen si vijon në shënimin e përmendura tashmë autobigrafik:

... direktivë e vetme e tërë të ekonomisë, liruar nga loja i dënuar dhe rrëmujë e egoisms individuale dhe në grup, duhet gjithmonë të jetë realizimi i një kolektiv optimal Pareto frymëzuar nga ndonjë kriter të barazisë.

Dëshirë e madhe e tij për drejtësi sociale shkaktuar atë, në vitet 1970, për të qenë kandidat në zgjedhje dhe arrestoi disa edhe për pozitën e tij antimilitarist. Nga ana tjetër, siç raportohet nga L Daboni, punën e tij në fushën e ekonomisë mori një vlerësim i gjerë ndërkombëtar dhe në 1982 ai u dha një shkallë "Honoris causa" në Ekonomi nga Universiteti LUISS e Romës.

Lidhur me mësimin e matematikës, Karla raportet Rossi se Bruno de Finetti përdorur për të thënë:

... para se të afrohet për të zgjidhur një problem që ju duhet për të parë atë ...

dhe, në fakt, ai vazhdimisht u përpoqën të mbanin formalizëm abstrakte së bashku me kuptimin konceptual dhe objektivat. Një mjet i rëndësishëm për të ishte nomenklatura: për shembull, të raportuar nga DV Lindley, ai këmbënguli se "variablave të rastit" më shumë në mënyrë të përshtatshme duhet të quhet "sasi të rastit", për "Çfarë ndryshon?". Për më tepër, me pamje coherently e tij të të menduarit probabilistic si një mjet për t'u marrë me pasiguri në jetë, ai mendonte se ai duhet të mësohet për fëmijët në një moshë të re.

Në kohën e vdekjes së tij, Bruno de Finetti ishte një shoku nderi i Shoqërisë Mbretërore Statistikore, si dhe një anëtar i Institutit të Statistikave ndërkombëtare dhe një shoku i Institutit të Statistikave matematike. Për më tepër, në 1974, ai kishte qenë i zgjedhur një anëtar përkatës, dhe pastaj një anëtare e plotë, i Lincei Accademia dei.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland