Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Ingrid Daubechies

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

17 Aug 1954

Houthalen, Belgium

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Prindërit Ingrid Daubechies 'u Marsel dhe Simone Daubechies. Të dyja janë tani në pension, por Marsel ishte një inxhinier miniere civile, ndërsa Simone ishte criminologist me një interes të madh në historinë të cilën ajo u kthye në universitet për të studiuar si një universitare, pasi ajo në pension.

Ingrid babai i inkurajuar e saj për të marrë një interes në shkencë, ndërsa ajo ishte duke studiuar në shkollë. Megjithatë, edhe si një fëmijë një interes në matematikë ishte i dukshëm. Ajo ka shkruar:

Unë kam qenë gjithmonë i interesuar në mënyrën se si gjërat punuar dhe si për të bërë gjërat. Për shembull, unë me të vërtetë si gërshetim dhe qeramika, dhe unë kam pëlqyer këtë lloj zeje në kërkim që nga fëmijëria ime. Por unë gjithashtu ishte i interesuar të shohim se si makineri punuar, ose në gjëra të caktuara matematikore pse ishin të vërteta (si fakti se një numër është i ndashëm nga nëntë në qoftë se, kur ju shtoni gjitha shifrat e tij së bashku, ju merrni një numër tjetër i ndashëm nga 9 - try it me 73.512 dhe 8.577, të dy multiples e 9, nuk ka asnjë rregull që është mjaft e thjeshtë për pjesëtueshmëri nga 7, thonë).

Në Daubechies kujton kujtimet e tjera të fëmijërisë së saj:

Kur isha tetë ose nëntë, gjë e unë i pëlqente më mirë kur luajnë me kukulla ime ishte që të qep rrobat për ta. I liked duke u përpjekur për të bërë modele që do t'i përshtatej mirë ata - ishte interesante për mua se me vendosjen e banesë së bashku pjesë e një pëlhurë mund të bëjë diçka që nuk ishte e rrafshtë, të gjithë, por pas sipërfaqeve të lakuara. Rreth të njëjtën kohë, kur unë nuk mund të bjerë në gjumë gjatë natës, unë do të llogaritin fuqitë e 2 ne koken time: 1, 2, 4, 8, 16, ... (Shumezuar nga 2 çdo kohë). Numër shumë i madh u bë shumë shpejt, por unë do të mbaj do mjaft ndërsa një. Ishte interesante, përsëri, për të parë se sa shpejt këto shifra u rrit.

Pas saj e arsimit shkollor në Belgjikë, Daubechies hyrë Universiteti Free Bruksel për të lexuar për një diplomë në fizikë. Shumë Matematikanë në këtë arkiv të nisi si matematikanët dhe kanë ardhur më vonë për të aplikuar aftësitë e tyre matematikore në disiplina të tjera shkencore. Daubechies, megjithatë, është një nga disa që përparuar në drejtim të kundërt, duke filluar nga jashtë nga trajnimi në fizikë. Ajo mori diplomë Bachelor të saj në Fizike në 1975 dhe vazhdoi për të ndërmarrë kërkime në Bruksel Universitetin falas për një doktoraturë në fizikë.

Nga koha që ajo u nderua me një diplomë të, u bë një Asistent Daubechies Kërkimit në Departamentin e fizikës teorike në Universitetin e Lirë Bruksel. Ajo mbajti këtë post nga 1975 deri 1984 dhe, në gjysmë të rrugës përmes kësaj periudhe, në vitin 1980 ajo u shpërblye Doktoraturë saj në fizikë për një tezë të drejtë Përfaqësimi i operatorëve mekanike kuantike nga kernels më hapësira Hilbert e funksioneve analitike. Në këtë kohë ajo kishte botuar tashmë një numër mjaft të gazetave, që kanë shkruar rreth dhjetë artikuj. Në vitin 1978 Kërkesa të operatorëve hyperdifferential të quantization holomorphic u shfaq, pastaj një numër të letrave me shkrim së bashku me Dirk Aerts: Një karakterizim i subsystems në fizikë; arsyetimin fizike për përdorimin e produktit tensori per te pershkruar dy sistemeve kuantike si një sistem të përbashkët; Një kusht matematikore për një sublattice e një sistemi propositional për të përfaqësuar një subsystem fizike, me një interpretim fizik dhe një lidhje në mes të sistemeve propositional në hapësirat Hilbertit dhe algebras von Njuman. Në një shqyrtim të tretë të këtyre katër letra EG Beltrametti shpjeguar kontekstin e të dy këtë punës dhe të dytë të këtyre letrave të përbashkëta:

Një nga rregullat themelore të mekanikës kuantike Hilbertit hapësirës është se kur dy sistemet fizike, thonë S 1 dhe S, shihen si pjesë e një sistemi kompleks S, atëherë hapësirë Hilbertiane të jenë të lidhur me S eshte produkt tensori e Hilbert hapësirat H 1 dhe H lidhur S 1 dhe S. Ky rregull gjetur justifikim pak në logico tradicionale-qasje algjebrike në mekanikën kuantike. Autorë të bëjë një kontribut të rëndësishëm për justifikimin e saj.

Në vitin 1981 Daubechies shkoi në Shtetet e Bashkuara, megjithëse ajo vazhdon të mbajë qëndrimin e saj Asistente e Kërkimit në Bruksel Universitetit të Lirë, nja dy vjet atje ndërmarrje punë Akademik. Pas kthimit në Belgjikë ajo u emërua më pas në pozicion tenured e Asistent Profesor në Departamentin e fizikës teorike në Universitetin e Lirë Bruksel në 1984. Në fakt ajo mori çmimin e parë të saj të mëdha në vitin 1984 kur ajo u shpërblye me Çmimin për Empain Louis Fizikë. Ky çmim prestigjoz është dhënë një herë në çdo pesë vjet për një shkencëtar Belgjikë në bazë të punës së bërë para moshës 29.

Daubechies Në 1987 u kthye në Shtetet e Bashkuara për të marrë postin e Shtabit Teknik anëtare të Qendrës së Kërkimeve Matematikë e AT & T Bell Laboratories, Murray Hill, New Jersey. Në të njëjtin vit ajo u martua me një Calderbank Robert, i cili është gjithashtu një matematikan.

Përveç ngjarjeve të kemi përmendur, vitin 1987 ishte e rëndësishme për Daubechies nga një pikë matematikore të parë. Le të vendosur vendngjarje dhe vihet punës së saj në kontekst. Në fillim të viteve 1980 J Morlet kishte zbuluar mënyra të reja për të përfaqësuar sinjale gjeofizik. Në vend që të përdoret metoda Furierit transformimi të analizojë sinjalet e kishte idenë intuitive të përdorimit wavelets dhe më vonë, në bashkëpunim me Alex Grossmann, ai vendos intuita e tij në një bazë të fortë matematikore duke futur valë e lehtë të vazhdueshëm të transformuar. Në rreth 1985 Daubechies, në bashkëpunim me Iv Meyer dhe Alex Grossmann, paraqiti një qasje e veçantë e cila mundësuar funksione të rindërtohet nga një grup i dallueshëm të vlerave. Ajo ishte një rrugëdalje nga Daubechies në vitin 1987, kur ajo ndërtuar mbështetur compactly wavelets të vazhdueshme, gjë që çoi në kërkesat shumë të rëndësishme. Daubechies beson se ajo është konsideruar si një matematikan sepse këto zbatime i janë fizikë jashtë:

... edhe si një fizikant, puna ime ishte shumë teorik, shumë e matematike. Unë u bë i interesuar në të gjitha kërkesat e matematikës jashtë fizike (sidomos në inxhinieri), dhe kjo është se si unë jam tani konsiderohet si një matematikan.

Edhe pse ajo ende ka mbetur në stafit në laboratore Bell, Daubechies mori leje për të marrë njoftimet universitet. Në vitin 1990 ajo kaloi gjashtë muaj në Universitetin e Miçiganit, dhe në vitin e ardhshëm ajo u emërua Profesor në Departamentin e Matematikë në Rutgers University, nja dy vjet atje. Ndërsa në Rutgers, ajo botuar Dhjetë leksione mbi wavelets në vitin 1992. Ky libër i rëndësishëm çoi në atë që i dha Çmimin Steele për ekspozitë matematikore nga Shoqëria American Mathematical në vitin 1994. Citim për çmimin e lexon:

Koncepti i wavelets ka origjinën e vet në shumë fusha, dhe një pjesë e realizimin e Daubechies është gjetur ato vende ku koncepti u ngrit dhe duke treguar se si të gjitha qasjet kanë të bëjnë me njëri-tjetrin. Përdorimi i wavelets si një mjet analitik është si analizë Furierit - të thjeshta por shumë të fuqishme. Në fakt, wavelets janë një zgjatje e analizave Furierit në rastin e lokalizimit në të dy frekuencave dhe hapësirë. Dhe si analizë Furierit, ajo ka dy anë një rëndësi teorike dhe praktike. ...

Ian Stewart ka përshkruar një numër të aplikimeve të analizave valë e lehtë. Këtu janë dy përshkrime të tilla:

Ndoshta më të mirë-njohur aplikimin e analizave valë e lehtë deri tani që rrjedhin nga vendimi i FBI të SHBA në 1993 për të përdorur një valë e lehtë transformimin për kodimin e dixhitalizuar të dhënat gjurmë gishtash. Një valë e lehtë transformimin e kujtesës zë më pak se metoda konvencionale kompjuteri për depozitimin e imazhit, dhe përdorimi i saj ishte parashikuar për të reduktuar sasinë e kujtesës kompjuterike të nevojshme për dosjen gjurmë gishtash nga 93%. ...

Në dy dekadat e fundit, qendra mjekësore kishte ardhur për të punësuar lloje të ndryshme të skaner-sistemet bazë të imazhit, si dhe të imazhit tomography llogaritur rezonancë magnetike, që përdorin kompjuterat për të mbledhur të dhëna të mbledhura nga dixhitalizuar skaner në dy-apo tri-dimensional fotot të strukturave të brendshme të trupit. ... një imazh të varfër dixhitalizuar mund të zbutur dhe pastruar deri duke marrë një valë e lehtë transformimin e tij, largimin e komponentëve të padëshiruara, dhe "detransforming" përfaqësimit të valë e lehtë të japë një imazh përsëri. Metoda e reduktuar kohën e ekspozimit pacientit për të rrezatimit të përfshira në procesin e skanimit dhe kështu bëhet teknikë të imazhit të lirë, të shpejtë dhe të sigurtë.

Në janar 1992 Daubechies dha një leksion Wavelets bërë valë në matematikë dhe inxhinieri në një takim të përbashkët AMS maa në Baltimore, Maryland. Leksioni ishte publikuar në një nga videocassette American Mathematical Society. Shqyrtim G Walter të video na tregon shumë rreth stilit Daubechies 'si një lektor:

Video Shumica e Matematikanë dhënë leksione nuk janë shumë të suksesshme. Ata janë duke u përpjekur të transmetojë ide, por kamera fokusohet vëmendjen tonë në pamjen e parlamentit dhe idiosyncrasies e tij ose të saj, për shembull një kravatë të ndritshme ose një zakon i pinching hundë. Në këtë video të ligjërimit, Ingrid Daubechies mbi wavelets, kundërta është e vërtetë. Mënyrën e saj të dilations ilustrimit dhe përkthime nga armët e saj shtrihen kontribuon në një kuptim të koncepteve kryesore e teorisë valë e lehtë. Për më tepër, entuziazmin e saj të dukshme për subjekt ndihmon përqendrojmë vëmendjen tonë mbi të dhe jo të saj, dhe kontribuon në një video shumë të suksesshëm.

Daubechies ishte një shoku i D Gjoni dhe Catherine T Fondacioni MacArthur 1992-1997 dhe u zgjodh për të Akademisë Amerikane të Arteve dhe Shkencave në vitin 1993. Në vitin e ardhshëm Daubechies majtë Bell Laboratories dhe mori pozicionin e saj aktuale e Profesor në Departamentin e Matematikë dhe Programi kompjuterike të Aplikuara dhe Matematika në Universitetin Princeton. Midis 1997-2001 ajo ishte Drejtor i Programit të Aplikuara dhe kompjuterike Matematikë. American Mathematical Society nderuar Daubechies më tej në 1997 me dhënien e çmimit Lyttle Ruth Satter në Matematikë për:

... analizat e saj të thellë dhe të bukur e wavelets dhe aplikimet e tyre.

Akademia Kombëtare e Shkencave zgjedhur Daubechies një anëtare në 1998, pastaj bëri katër Çmimin e tyre vjetor në Matematikë të saj në 2000:

... për zbulimet themelore në wavelets dhe zgjerimet valë e lehtë dhe për rolin e saj në bërjen e wavelets metodat një mjet praktik i thjeshtë i matematikës aplikuar.

Ajo ka marrë nderon shumë për arritjet e saj të shquar të tjera përveç atyre që kemi përmendur më lart. Për shembull ajo u zgjodh anëtar i Institutit të Elektrike dhe Elektronike Inxhinierët në vitin 1998 dhe, në të njëjtin vit, u dha Shoqërisë së Informacionit e tyre Teoria e jubileut Çmimin e Artë për inovacione teknologjike. Në vitin 1999 ajo u zgjodh për të Mbretërisë së Holandës Akademinë e Arteve dhe Shkencave, dhe në vitin 2000 ajo mori nderon të shumta të tilla si një diplomë nderi nga Bruxelles Pa pagesë Université de dhe Rhein Eduard Fondacioni 2000 Themelore të Kërkimit Award.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland