Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jean Gaston Darboux

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

14 Aug 1842

Nimes, Gard, Languedoc, France

23 Feb 1917

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Gaston Darboux mori pjesë Lycée në Nimes dhe pastaj Lycée në Montpelje. Në vitin 1861 ai hyri Ecole Polytechnique dhe pastaj Ecole Normale Supérieure. Ndërsa ai ishte një student talentin e tij të madhe për matematikën u bë e qartë atyre që ishin përreth tij. Ndërsa në Supérieure Ecole Normale, dhe ende një student, ai botoi gazeta e tij të parë në Puna sipërfaqeve.

Darboux kishte studiuar punën e Lame, Dupin dhe Bonnet mbi sistemet Puna e sipërfaqeve. Darboux përgjithësuar rezultatet e Kummer duke i dhënë një sistemi të përcaktuar nga një ekuacion me shumë prona të vetme interesante. Ai njoftoi rezultatet e tij për të Académie des Sciences më 1 gusht 1864, dhe në të njëjtën ditë Moutard njoftoi se ai kishte zbuluar gjithashtu të njëjtin sistem. Këto rezultate janë të përfshira në tezën e doktoraturës në Darboux Sur les sipërfaqeve orthogonales për të cilën ai dha doktoraturës e tij në 1866.

Darboux u emërua në College de France për vitin akademik 1866-1867, pastaj ai dha mësim në Lycée Louis le Grand (ku Galois ishte edukuar) ndërmjet 1867 dhe 1872. Në 1872 ai u emërua në Supérieure Ecole Normale ku ai mësonte deri 1881. Nga 1873-1878 ai ishte suppléant të Ljuvilit në karrige e mekanikës racional në Sorbonne. Pastaj, në vitin 1878 ai u bë suppléant të Chasles në karrige të gjeometrisë së lartë, edhe në Sorbonne. Dy vjet më vonë Chasles vdekur dhe Darboux arriti atë në karrige të gjeometrisë së lartë, duke mbajtur këtë karrige deri në vdekjen e tij. Ai ishte dekan i Fakultetit të Shkencave 1889-1903.

Darboux bërë kontribute të rëndësishme për gjeometrinë diferenciale dhe analiza. DJ Struik shkruan në:

... ai pasoi në frymën e Gaspard Monge, dhe fryma Darboux mund të zbulohet në punën e Elie Cartan.

Përsëri Struik shkruan:

Duke u bazuar në rezultatet klasike e Monge, i Gausit, dhe Dupin, Darboux përdorur plotësisht, në mënyrën e tij krijuese, rezultatet e kolegët e tij Bertrand, Bonnet, Ribaucour, dhe të tjerët.

Ai tani mund të jetë i njohur mirë për Darboux integrale e cila është emëruar pas tij. Ky integral u prezantua në një letër në ekuacione diferenciale të rendit të dytë që ai ka shkruar në 1870.

Në 1875 ai dha rrugën e tij për të shikuar në Riemann integrale, definimin e sipërme dhe shuma më e ulët dhe përcaktimin e një funksioni të integrable nëse dallimi në mes të lartë dhe shuma më e ulët tenton ne zero si madhësi më të vogël merr rrjetë.

Në 1873 Darboux shkroi një letër për cyclides dhe në mes 1887 dhe 1896 ai prodhuar katër vëllime mbi gjeometrinë pambarimisht i vogël që përfshinte pjesën më të madhe punës së tij më parë ajo ishte e titulluar Leçons sur la théorie et Général des sipërfaqet les applications Infinitezimale géométriques du calcul. Përfshira në volumin e katër të kjo punë është një diskutim i një sipërfaqe që lëkundet në një tjetër sipërfaqe. Në veçanti ai ka studiuar konfigurimit gjeometrike të gjeneruara nga pikat dhe linjat të cilat janë të fiksuara në sipërfaqe kodrina. Eisenhart thotë për këtë punë në:

Prova e tij e teorema gjeometrike që kanë të bëjnë me kodrina sipërfaqet ... janë po aq të pastër sa ato janë të thjeshta dhe të bukur.

Darboux gjithashtu studioi problemin për të gjetur rrugën më të shkurtër mes dy pikave në një sipërfaqe. Puna në këtë fushë ishte bërë edhe në rreth të njëjtën kohë nga Zermelo dhe nga Kneser.

Sukses Darboux në hulumtim është diskutuar nga Eisenhart në:

Aftësinë Darboux u bazuar në një kombinim të rrallë të pushtetit gjeometrike i zbukuruar dhe analitike. Ai nuk e simpatizojnë me ata që përdorin vetëm arsyetim gjeometrike ne sulmin ndaj problemeve gjeometrike, as me ata që mendojnë se nuk është një virtyt të caktuar në respektimi rreptësisht me proceset analitike. ... shkëlqyer janë reduktimet e tij për probleme të ndryshme gjeometrike me një bazë të përbashkët analitike, dhe zgjidhja e tyre dhe zhvillimin e nga një pikë e përbashkët e parë.

Megjithatë Darboux ishte i njohur edhe si një mësues të jashtëzakonshme, shkrimtar dhe administratori. Eisenhart shkruan:

Shkrimet e tij të kenë mbaruar jo vetëm përmbajtjen, por njëjës dhe sqimë e stilit. Në prezantimin e rezultateve formën e ekspozitës ishte studiuar me kujdes. Kompetenca të ndryshme Darboux e kombinuar me personalitetin e tij duke e bërë atë një mësues i madh, kështu që ai gjithmonë kishte rreth tij një grup i studentëve në gjendje. Në të përbashkët me Monge ai nuk ishte i kënaqur me zbulime, por ai ka menduar se ajo ishte po aq e rëndësishme për të bërë dishepuj.

Darboux është i njohur për një gamë më të gjerë të matematikës me atë të përshkruar më lart. Struik shkruan në:

Darboux gjithashtu bëri kërkime në teori funksion, algjebër, Kinematika dhe dinamika. Vlerësimin e tij për historinë e shkencës është treguar në adresat e shumta, shumë të caktuar si éloges para Akademisë. Ai gjithashtu ka redaktuar Jusufi Furierit 's "Oeuvres" (1888-1890).

Sigurisht Darboux pranuar nderon shumë për punën e tij. Lebon në listat e mbi 100 Shoqëritë e shkencor që Darboux zgjedhur si një anëtar. Ai u zgjodh për të Shoqërisë Mbretërore të Londrës në vitin 1902, duke fituar Medaljen Silvester saj në vitin 1916. Në 1884 ai u zgjodh në Académie des Sciences, duke u bërë sekretar i saj në 1900.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland