Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

George Dantzig

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

8 Nov 1914

Portland, Oregon, USA

13 May 2005

Palo Alto, California, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Xhorxh Dantzig 's prindërit ishin Tobias Dantzig dhe Anja Ourisson. Tobias ka lindur në Rusi, por shkoi në Francë ku ai studioi matematikë në Paris, duke u mësuar atje nga Poincare. Në këtë kohë u takua Tobias Anja i cili ishte në Sorbonne në këtë kohë edhe duke studiuar matematikë. Ata i martuar dhe emigruar në Shtetet e Bashkuara, vendoseshin në Oregon. Tobias besonte se theks të fortë të tij rus nuk do të lejojë marrjen e tij nga punë të tjera se si punëtor krahu, dhe në punët e tij të parë përfshirë atë të grifshë, ndërtuesit e rrugëve dhe piktor. Ishte në këtë familje shumë të varfër se George ishte i lindur.

Tobias dhe Anja zgjodhi emrat për fëmijët e tyre duke shpresuar se këto do të ndikonte karrierën e tyre të ardhshëm. George ishte quajtur "George Bernard" pas George Bernard Shaw që nga prindërit e tij shpresonte që fëmija i tyre i parë do të bëhet një shkrimtar. Po kështu vëllai i vogël i Gjergjit u emërua Henri pas Henri Poincaré, dhe ai e bëri me të vërtetë të bëhet një matematikan. Tobias ishte me fat për të fituar mundësi të leximit për një Ph.D. në matematikë në Universitetin e Indianës, ndërsa Anja marrë një diplomë masteri në frëngjisht duke u bërë një gjuhëtar në Bibliotekën e Kongresit në Washington DC

Familjes ishin tani jeton në Uashington DC, dhe ka ndjekur Xhorxh Pauell Junior High School, ku përparimin e tij në matematikë ishte, në fillim, në vend të varfër. Inkurajuar nga i ati i tij, dhe i vendosur për të bërë mirë në matematikë dhe shkencë, ai së shpejti filloi të marrë shenjat e lartë në matematikë. Kjo vazhdoi në Central High School, ku ai u bë i hipnotizuar nga gjeometri. Nga kjo kohe ai ishte duke marrë përkrahje të fuqishme nga tre persona: një mësues i shquar matematike në Shkollën e Lartë, një shok shkolle i cili do të shkojë për të bërë një profesor i matematikës në Berkeley, dhe babai i tij. Xhorxh më vonë shkroi se i ati i tij:

... dha me mijëra problemet gjeometrinë, ndërsa unë isha ende në shkollë të mesme. ... ushtrimin mendor e nevojshme për zgjidhjen e tyre ishte dhuratë e madhe nga i ati im. Zgjidhjen e mijëra problemeve gjatë ditëve të mia të shkollës së mesme - në kohën kur truri im është në rritje - e bëri më shumë se çdo gjë tjetër për të zhvilluar fuqinë time analitik.

Tobias ishte duke punuar për më të famshme Numri veprėn e tij: gjuhë e shkencës në fund të 1920 dhe George ndihmuar atë. Ai më vonë ka shkruajtur:

Si i ri, kam përgatitur disa prej figurave që u shfaq në libër.

Libri është botuar në vitin 1930 dhe kur u ribotuan në 1970 një recensues ka shkruajtur:

Që nga paraqitja e tij të parë gati një gjysmë shekulli më parë libri ka kaluar nëpër një numër të printings dhe ka ruajtur meritave popullaritetin e saj.

Pasi u diplomua nga Shkolla e mesme, Dantzig vendosur për të studiuar matematikë në Universitetin e Maryland, ku nga kjo kohë babai i tij ishte në Fakultetin e Matematikës. Megjithë përmirësimin e statusit të familjes së tij, prindërit Dantzig ishin ende shumë e dobët dhe jo në një pozicion për të financuar djali i tyre përmes një universitet më prestigjioze. Ai mori AB tij në Matematikë dhe Fizikë nga Universiteti i Maryland në 1936 dhe në verën e atij viti ai u martua me Anne Shmuner. Çift i sapo martuar u zhvendos në Ann Arbour Dantzig ku filloi studimet pasuniversitare në Universitetin e Michigan si një dijetar Rackham Horace. 1937 Dantzig u dha një MA në matematikë, që ka studiuar nën TH Hildebrandt, RL Wilder dhe gy Rainer.

Pakënaqur me matematike abstrakte, kurse vetëm ai që ka gëzuar për statistikat, Dantzig vendosur të heqë dorë nga studimet e tij universitare. Ai shkoi në Uashington ku ai punoi si një statisticien Rinj në një projekt "studimi urban e blerjes konsumatorit" në SHBA Byroja e Statistikave të Punës 1937-1939. Duke lexuar letrat nga statistikat Neyman, Dantzig shkroi për të në 1939 duke i kërkuar nëse ka pasur ndonjë mundësi ai mund të marrë një assistantship mësim në Berkeley kështu që ai mund të përfundojë studimet e doktoraturës në Neyman 's mbikëqyrje. Ajo mori Neyman pak për të rregulluar assistantship mësim, por ai arriti të bëjë këtë dhe Dantzig filloi për herë të dytë për të ndërmarrë studime pasuniversitare. Ne të japin kuotën e një histori të përsëritura shpesh nga kjo kohë në fjalët e tij Dantzig (shih gjithashtu):

Gjatë vitit tim të parë në Berkeley vonë arrita një ditë në një nga Neyman 's klasa. Në dërrasë e zezë janë dy probleme që unë mori ishte caktuar për detyrat e shtëpisë. I kopjuar ato. Një ditë më vonë i kërkoi falje të Neyman për të marrë kaq shumë kohë për të bërë detyrat e shtëpisë - problemet duket të jetë pak e vështirë për të bërë se zakonisht. Pyeta nëse ai donte ende punë. Ai më tha që të hedhin atë në tryezën e tij. Unë e bëri këtë me gjysmë zemre sepse tavolinën e tij ishte e mbuluar me një grumbull të tillë të letrave që kam frikë detyrat e shtëpisë time do të ishte e humbur atje përgjithmonë.

Rreth gjashtë javë më vonë, një mëngjes e diel rreth tetë o'clock, Anne dhe unë u zgjua nga dikush banging në derën tonë përpara. Ishte Neyman. Ai dërgoi me letrat në dorë, të gjitha i ngacmuar: "Unë kam shkruar vetëm një hyrje në një nga letrat tuaja. Lexoni atë kështu që unë mund ta dërgoni atë menjëherë për botim." Për një minutë unë nuk kishte asnjë ide se çfarë ai po fliste rreth. Për të bërë një histori të gjatë të shkurtër, problemet në dërrasë e zezë që unë e kisha zgjidhur duke menduar se ata ishin detyrat e shtëpisë ishin në fakt dy probleme të pazgjidhura të famshme në statistika. Kjo ishte ide e vagët e parë kisha se nuk kishte ndonjë gjë të veçantë për ta.

Kur Shtetet e Bashkuara ka hyrë Luftës së Dytë Botërore në vitin 1941 Dantzig vënë studimet e tij universitare në pritje për një kohë të dytë, edhe pse në këtë kohë ai kishte kryer kursin e tij dhe me shkrim Ph.D. tezës. Ai shkoi në Uashington dhe u bashkua me Forcat Ajrore si një civil. Nga 1941-1946 ai ishte Kryetar i Degës Analiza Luftuar, USAF Shtabi statistikore e kontrollit. Në 1944 ai u nderua me Departamentin e Luftës të jashtëzakonshme Medaljen e Shërbimit Civil. Ai shkroi për kohën e tij atje:

Zyra e mia mbledhur të dhëna rreth sorties fluturuar, bomba ra, avioni ka humbur ... Unë gjithashtu ndihmoi ndarjeve të tjera të Air Shtabit të përgatisin planet të quajtur "programet". ... çdo gjë ishte e planifikuar në hollësi më të madhe: të gjitha arra dhe Bolts, prokurimin e avionëve, prodhim i detajuar i çdo gjëje. Kishte qindra e mijëra të llojeve të ndryshme të të mirave materiale dhe ndoshta pesëdhjetë mijë specialitete të njerëzve. Zyra e mia mbledhur të dhëna për të luftuar e ajrit të tilla si numri i sorties fluturuar, ton bomba ra, normat attrition. Unë u bë gjithashtu një ekspert i kualifikuar për planifikimin e bërë nga teknikat dore.

Në vitin 1946, pas një ndërprerje prej pesë vjetësh, u kthye në Berkeley Dantzig për një semestër, marrjen e doktoraturës së tij në matematikë nga Universiteti i Kalifornisë. Ai i është ofruar një post akademik nga Berkeley, por nuk kishte hedhur poshtë ofertën:

Berkeley bërë një ofertë, por unë nuk u pëlqen, sepse ajo ishte shumë e vogël. Ose, për të qenë më të saktë, gruaja ime nuk e pëlqen. Kjo ishte një rrogë i madh katërmbëdhjetë qindra dollarë në vit. Ajo nuk e ka parë se si ne mund të jetojnë më me Davidin tonë që fëmijë.

Me qershor 1946 ai ishte në Uashington duke marrë parasysh një numër të vendeve të punës e ndryshme të mundshme. Kolegët e tij në Pentagon kërkuan që ai të marrë në punë e mechanizing procesit të planifikimit. Kjo duket të përshtaten në pikërisht me interesat e tij në mënyrë që viti ai ishte emëruar Këshilltar matematike në Departamentin e Mbrojtjes për të ndërmarrë detyra.

Në 1947 Dantzig bërë kontribut në matematikë për të cilat ai është më i njohur, metoda simpleks e përmirësimi. Ajo u rrit nga puna e tij me Forcën ajrore të SHBA, ku ai të bëhet një ekspert mbi metodat e planifikimit të zgjidhen me calculators tavolinë. Në fakt ky ishte i njohur si "programimit", një term ushtarak që, në atë kohë, referuar planeve apo cakton për trajnim, furnizimi logjistike apo vendosjen e burrave. Dantzig mekanizuara procesin e planifikimit duke futur "në një strukturë programimi linear", ku "programimit" ka kuptimin ushtarak shpjeguar më lart. Termi "programimi linear", u propozua nga Koopmans TJ gjatë një vizite Dantzig bërë në korporatën RAND në vitin 1948 për të diskutuar idetë e tij. Duke zbuluar algoritmi i tij, Dantzig bërë një kërkesë e hershme për problemin e të hahet në mënyrë adekuate me kosto minimale. Ai e përshkruan këtë në librin e tij programimi linear dhe zgjerime (1963):

Një prej aplikimeve të parë të algoritmi simpleks ishte përcaktimi i një dietë të përshtatshme që ishte me më pak kosto. Në vjeshtë të 1947, Jack Laderman e projektit Tabelat matematik i Zyrës Kombëtare të Standardeve ndërmori, si një provë e metodës simplex propozuar rishtas, i parë i madh-njehsim shkallë në këtë fushë. Ajo ishte një sistemi me nëntë ekuacioneve në seventy-seven panjohura. Duke përdorur dorën-operuar calculators tavolinë, njeriu përafërsisht 120 ditë janë të detyruar të marrë një zgjidhje. ... Zgjidhet problem i veçantë ishte një nga e cila kishte qenë studiuar më parë nga George Stigler (i cili më vonë u bë një laureatin e Çmimit Nobel), i cili propozoi një zgjidhje në bazë të zëvendësimit të disa ushqime nga të tjerët që i dha më shumë ushqim për të dollarit. Ai pastaj shqyrtoi një grusht "e 510 mënyrat e mundshme për të kombinuar ushqime të zgjedhura. Ai nuk pretendojnë zgjidhje të jetë e lirë, por i dha arsyet e tij për të besuar se kostoja për vit nuk mund të reduktohet deri në më shumë se pak dollarë. Në të vërtetë, ai doli se zgjidhje Stigler të (e shprehur në 1945 dollarë) është vetëm 24 centë më shumë se minimumi i vërtetë në vit 39,69 $.

Në Dantzig ka shkruajtur (shih gjithashtu, dhe):

Programimin linear është parë si një zhvillim revolucionar jep njeriut aftësinë për të shtetit objektivat e përgjithshme dhe për të gjetur, me anë të metodës simplex, vendimet optimale politike për një klasë të gjerë të problemeve praktike vendim të kompleksitetit të madh. Në botën e vërtetë, planifikimi ka tendencë të jetë ad hoc për shkak të shumë grupeve të interesit të veçantë me objektivat e tyre të shumta.

Por ai gjithashtu në mënyrë modeste ka shkruajtur:

Fuqi e madhe e metoda simpleks është një konstante e papritur për mua.

Rëndësinë e metodave të programimit linear është përshkruar, në vitin 1980, nga Laszlo Lovasz i cili ka shkruajtur:

Nëse dikush do të statistikave për të cilën problem matematikor është duke përdorur deri më të madhe të kohës e kompjuterëve në botë, atëherë ... përgjigje të ngjarë të jetë programimit linear.

Gjithashtu në 1980 Eugene Lawler ka shkruajtur:

[Programimit linear] është përdorur për shpërndarjen e burimeve, plani i prodhimit, punëtorët orar, portofolet e investimeve dhe për të formuluar planin e marketingut (dhe ushtarake) strategjive. Shkathtësi dhe ndikimin ekonomik të programimit linear në botën industriale e sotme është me të vërtetë awesome.

Balinski shkruan:

Programimin e matematike ka qenë bekuar me përfshirjen e të paktën dy raste të veçanta krijuese geniuses: George Dantzig dhe Leonid Kantorovich.

Ai pastaj vazhdon të thotë se Kantorovich mori çmimin Nobel për kontributin e tij dhe shpreh "zemërimin" që nuk Dantzig.

Dantzig matematikan u bë një hulumtim me Korporatën RAND në vitin 1952 dhe gjatë kësaj periudhe të udhëhequr punën për zbatimin e programeve lineare në kompjuter. Dru frutor-Heis shkruan në:

Zhvillimi sistematik i metodave informatikë praktike për programimin linear filloi në vitin 1952 në Korporatën Rand në Santa Monika, nën drejtimin e Xhorxh B Dantzig. Autori ka punuar intensivisht në këtë projekt atje deri në fund të 1956, me të cilën kohë e madhe përparimi ishte bërë në kompjuter brezit të parë.

Megjithatë, ndjenja se Korporatës RAND nuk kishte dhënë atij me një burim të ideve të reja, ai mori një takim si profesor në Berkeley dhe në vitin 1960 ai u emërua Kryesues i Qendrës së Kërkimeve për Operacionet. Ndërsa atje ai shkroi programimit linear dhe extensions (1963). Një recensues ka shkruajtur:

Një libër mbresëlënës, puna është shumë e plotë, nivelin e saj të lartë shkencore, dhe leximin e tij të këndshme.

Në 1966 ai u emërua profesor i Operacioneve Hulumtime dhe Shkencave Kompjuterike në Universitetin e Stanfordit, ku ai mbeti për pjesën tjetër të karrierës së tij.

Puna e tij në një gamë të gjerë temash në lidhje me optimizim dhe operacionet kërkimore gjatë viteve ka qenë e një rëndësie të madhe. Megjithatë, shkruar në vitin 1991, Dantzig vuri në dukje se:

... është interesante të vihet në dukje se problemi fillestar, e cila filloi hulumtimet e mia ende të pazgjidhura - domethënë problemin e planifikimit ose planifikimi dinamike me kalimin e kohës, veçanërisht në mënyrë dinamike të planifikimit në pasiguri. Nëse ky problem mund të zgjidhet me sukses mund përfundimisht me planifikim më të mirë të kontribuojnë në mirëqenien dhe stabilitetin e botës.

Dantzig ka marrë shumë nderon përfshirë Çmimin Von Neumann Theory në Operative Kërkimit në 1975; Medaljen Kombëtare të Shkencës e paraqitura nga presidenti i Shteteve të Bashkuara në vitin 1976, Akademia Kombëtare e Shkencave të Aplikuara çmimin në Matematikë dhe Analiza numerike në vitin 1977, Harvey Çmimi në Shkencës dhe Teknologjisë nga Technion, Izrael, në vitin 1985, Medaljen e Argjendtë nga Shoqëria Kërkimeve Operacionale nga Britania në vitin 1986, Adolf Coors amerikan zgjuarsi Çmimin Certifikata e njohjes nga shteti i Virxhinias në vitin 1989 dhe Çmimin Special Njohja nga Shoqëria Programim matematik në vitin 1994.

Citim për Medaljen e shteteve të Shkencave që ishte dhënë:

Për programimin linear shpikur dhe zbulimin e metodave që çoi në shkallë të gjerë aplikimet shkencore dhe teknike të problemeve të rëndësishme në logjistikë, planifikim, dhe optimizimin e rrjetit, dhe për përdorimin e kompjuterëve në marrjen e përdorimit efikas të teorisë matematike.

Citim për Çmimin Harvey thotë:

Në njohje të kontributit të tij të shquar në shkencat inxhinierike dhe përmes punës së tij pioniere në programimin dhe zhvillimin e tij matematikore të metodës simplex. Puna e tij lejon zgjidhjen e problemeve shumë të vështirë dhe më parë ka bërë programimi linear në një nga teknikat e përdorura më së shpeshti i matematikes moderne aplikuar.

Puna e tij është përmbledhur nga Stanford University si vijon:

Një anëtar i Akademisë Kombëtare të Inxhinierisë, Akademia Kombëtare e Shkencave, Akademia Amerikane e Arteve dhe Shkencave dhe përfituesi i Medaljen Kombëtare të Shkencës, plus tetë diploma nderi, puna e farës Profesor Dantzig ka hedhur themelet për shumë të fushën e sistemeve inxhinierike dhe është përdorur gjerësisht në hartimin e rrjetit dhe komponent e projektimit në kompjuter, mekanik, dhe inxhinieri elektrike.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland