Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

David van Dantzig

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

23 Sept 1900

Rotterdam, Netherlands

22 July 1959

Amsterdam, Netherlands

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

David van Dantzig ishte në shkollën e mesme, kur ai i shkroi letër e tij të parë matematikë. Ai ishte vetëm trembëdhjetë vjet më i vjetër në kohë. Megjithatë, interesi i tij kryesor në shkollën e mesme nuk është matematikë, në vend që ajo ishte kimi. Pas largimit nga shkolla ai vazhdoi me studimet e tij të kimisë, por këtë ai nuk e gëzojnë dhe kur ai u detyrua të heqë dorë nga studimet e tij akademike për të ndihmuar mbështetjen e familjes së tij van Dantzig mori një numër të vendeve të punës thjesht për të fituar para.

Deri tani van Dantzig e dinte se matematika ishte subjekt të cilin ai vërtet dëshironte të studimit, por ai nuk ishte në gjendje ta bëjë këtë, edhe sepse ai kishte për të fituar para dhe gjithashtu për shkak se ai nuk ka kualifikimet e nevojshme shkollore. Ai vuri në orët e punës në matematikë në mbrëmje pas mbarimit të parave të tij për të fituar detyra ditë. Ai mori provimet e matematikës të shteteve në vitin 1921, në një nivel më të lartë vitin e ardhshëm dhe përsëri në vitin 1923 ai kaloi në një nivel më të lartë akoma. Hyrja Universitetin e Amsterdamit për të studiuar matematikë ai kaloi më shpejt provimet e cila mori atë në thelb të Diplomë e nivelit Master.

Van Dantzig u bë një asistent të Schouten në vitin 1927 në Delft Universiteti Teknik. Pastaj, për një kohë të shkurtër, ai dha mësim në një institucion të trajnimit të mësuesve, por ai u kthye në Delft si një lektor në 1932. Ky ishte viti në të cilin ai mori doktoratën e tij nga Groningen për një tezë të cilën ai paraqitet në vitin 1931, Studien mbi Algjebra topologische. Në këtë punë ai solli algjebër të njohur termi topological por teza është i paharrueshëm në mënyra të tjera. It:

... është një shembull i mirë i stilit matematikore: ai përbëhet nga një varg koncize e definicioneve dhe teorema e organizuar në një mënyrë të tillë që në këtë kontekst çdo teoremë është e qartë dhe nuk ka nevojë për një provë.

Ai u gradua në profesor të jashtëzakonshme në Delft në 1938 dhe më pas një profesor i zakonshëm në vitin 1940. Holandisht ishte përpjekur të mbetet neutrale, kur Lufta e Dytë Botërore shpërtheu në vitin 1939, por në pranverën e vitit 1940 trupat gjermane, në një lëvizje strategjike në rrugën e tyre për të sulmuar Francë, Holandë dhe hyri holandez u mundën në një javë. Van Dantzig u shkarkua nga kryetari i tij, kur gjermanët pushtuan Holandë dhe ai ishte i detyruar të shkojë me familjen e tij nga Haga në Amsterdam.

Pas përfundimit të luftës, ai u emërua profesor në Universitetin e Amsterdamit në vitin 1946. Në Amsterdam ai ishte cofounder e kërkimit dhe institucionit të shërbimit, Centrum Mathematisch. Ai luajti një rol të madh në të dyja këtë Qendrës dhe në Universitetin e Amsterdamit, ku ai vazhdoi të mbajë karrige e tij deri në vdekjen e tij.

Van Dantzig studiuar gjeometri diferenciale, Elektromagnetizmi dhe termodinamikës. Puna e tij më e rëndësishme është në algjebër topological dhe përveç për tezën e tij e doktoraturës që kemi përmendur më lart, ai shkroi një seri e tërë e një dokumenti në algjebër topological. Ai studioi metrisation e grupeve, unazat dhe fushat. Një letër fushat e klasifikuar me një topologji vend kompakt.

Pas Luftës së Dytë Botërore, van Dantzig ndryshuar për herë te tema dhe punoi në probabilitetit dhe statistikat.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland