Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Egnatio Pellegrino Rainaldi Danti

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

April 1536

Perugia, Italy

19 Oct 1586

Alatri, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Egnatio Danti iu dha emri Pellegrino Danti kur ai u pagëzua më 29 prill 1536 dhe vetëm mori Egnatio emrin (shkruar shpesh Ignazio) kur ai hyri Rendit Dominikane në 1555. Situata, megjithatë, është pak më e komplikuar sesa që për gjyshin e tij u quajt Pier Vincenzo Rainaldi. Siç e kemi përmendur më poshtë, Pier Vincenzo Rainaldi ishte një dijetar i shquar dhe miqtë e tij i dha pseudonimin Dante (ose Danti), pasi autori i shkëlqyer i Komedia Hyjnore. Emrin kryelartë, dhe djali i Pier Vincenzo Giulio u bë gjithashtu i njohur si Danti. Për thjeshtësi, ne do të përdorim emrin Egnatio Danti gjatë këtij neni.

Egnatio ka lindur në një familje të artistëve dhe dijetarëve me talente matematikore. Dy i ati i tij, Giulio Danti, dhe gjyshin, Pier Vincenzo Rainaldi (Danti), u goldsmiths dhe arkitektët që kanë shkruar vepra të artit. Babai i tij, e bëri statujat pak ari dhe ndërtuar edhe instrumente astronomike dhe anketimit, ndërsa gjyshi i tij kishte përkthyer Johannes de Sacrobosco 's tekst astronomi i 1220, Tractatus de Sphaera, ne italisht. Pier Vincenzo Rainaldi (Danti) kishte një vëlla Giovanni Battista Rainaldi (Danti), i cili dha kontribut në matematikë dhe mekanikë. Egnatio gjithashtu kishte një hallë quajtur Teodora i cili kishte shkruar një vepër të Euklidit 's Elemente dhe libra mbi artin. Kjo ishte me të vërtetë një familje shumë të talentuar.

Vëllai Egnatio e Vincenzo, i cili ishte gjashtë vjet më të vjetër, u bë i famshëm si skulptor i cili u ndikua fuqishëm nga Michelangelo Buonarroti. Punojnë më mirë e tij i njohur është grup i figurave që përshkruan kokës e John the Baptist mbi jug portalin e Pagezimore në Firence. Vincenzo ishte i interesuar gjithashtu edhe në arkitekturën dhe në traditën e familjes, shkroi një vepër pesëmbëdhjetë vëllim në teorinë e artit. Ndërsa ai u rrit deri Egnatio u mësoi bazat e pikturë, arkitekturë, dhe astronomi nga babai i tij dhe halla e tij. Ai ishte shpesh në studiot e artistëve dhe atje ai ka studiuar manualet që ata kanë përdorur për teorinë matematikore të perspektivës, zhvillimin e një dashuri të veçantë për matematikën. Ai gjithashtu u rrit në një familje të pajisura me aftësi të konsiderueshme letrare që ai së shpejti mësuar. Ishte e natyrshme që ai duhet të shohim të botojë vepra të veten dhe me të vërtetë ai ka të paktën nëntë vepra të rëndësishme të kredisë së tij.

Në moshën 18, më 7 mars 1555, Egnatio hyrë Danti Rendit Dominikane që tashmë i ndjekur kurse në Universitetin e Bologna. Si Dominicans ai vazhdoi për të studiuar filozofi dhe teologji, por ai u bë gjithnjë e më shumë i interesuar në studimin e matematikë, astronomi, dhe kartografi. Në 1562 ai u kërkua nga unë Cosimo de Medici ", duke e dytë të Firences, për të përgatitur harta dhe globi i madh tokësor i cili ruhet ende. Që nga vëllai Danti e Vincenzo ishte një skulptor në gjykatë Cosimo, ajo ka të ngjarë që ai ishte kjo lidhje familjare që siguroi Danti këtë detyrë. Harta ishin varur në muret në Palazzo Vecchio në Firence.

Ju mund të shihni fotot e hartave Danti të Italisë dhe e Evropës Jugore dhe Evropa Veriore.

Në vitin 1566 Papa Pio V kërkuar që Danti përdorë aftësitë arkitekt të tij për të dizajnit Santa Croce, kisha e manastirit Dominikane në Bosco Marengo pranë Alessandria. Pio V kishte lindur në Bosco Marengo kështu që ishte një projekt me rëndësi të madhe të tij dhe, si kisha, ai kërkoi Danti për të hartuar në manastirin e Bosco Marengo. Danti projektuar kisha si një kryq Latine me një kube mbi kalim. Aisles anë ishin të ndarë në chapels. Design Danti e cloisters manastirit ishte veçanërisht i mirë.

Cosimo u bë i parë i madh duke i Toscana në 1569 dhe ai të jetë emëruar Danti profesor i matematikës në Pizës. Në vitin 1571 ai bëri një kërkesë e Rendit Dominikane që Danti të lejohen të jetojnë në manastir e Santa Maria Novella në Firence. Arsyeja për këtë kërkesë ka qenë se bijtë e tij Cosimo kërkuar dhe Francis Ferdinand, dhe bijtë e familjeve të tjera të rëndësishme, për t'u dhënë një shkollim të mirë matematikore, dhe atë njeri të mirë për të ndërmarrë një rol të tillë mësim se Danti. Francis, djali i madh Cosimo, ishte 30 vjet më i vjetër në kohë dhe sigurisht nuk e vlerësojmë mësime matematikore Danti dha në Pallatin Medici. Kur Cosimo vdiq në prill 1574, Francis u bë duke i dytë i madh i Toscana. Së shpejti ai vendosi që të shpëtoj veten e ish-mësuesit të tij matematikë dhe në 1575 u Danti tha se ai kishte 24 orë që të largohet nga Toscana. Danti kishte punuar në një projekt të madh në kohën e vdekjes së Cosimo, po ai ishte i ngarkuar me ndërtimin e kanaleve të bashkohet Firence të dyja Detit Mesdhe dhe Detit Adriatik. Kur Danti u detyrua të largohet nga Firence këtë projekt, i cili ishte ende në fazën e planifikimit, ishte braktisur.

Gjatë kohës së tij në Toscana Danti kishte vazhduar interesin e tij në astronomi dhe në veçanti ai kishte hartuar një numër të instrumenteve astronomike. Dy të instrumenteve të tij ishin të vendosur në kishën e Santa Maria Novella në Firence të bëjë përcaktime të sakta e ekuinoks pranveror në mënyrë që ai të mund të përcaktojnë gabim në kalendar. Në mënyrë që të gjej kalibrin astronomike vitin Danti kishte për të llogaritur me saktësi kulmin e diellit në mesditë, që ai i arritur duke bërë një vrimë të vogël në dritare të raundit të kisha për të vepruar si një errët. Më pas ai ka bërë një tjetër vrimë të lartë deri në jug përballur me fasada të kishës dhe, për të lejuar të lehta për të arritur këtë vrimë, ai duhej t'i shkurtoni e fatit në kërcim e kishës që mund të shihen ende sot.

Në 1574, duke përdorur instrumentet e tij të ndryshme, Danti zbuluar gabim në 11 ditë kalendarike kur ai llogaritur ekuinoks pranveror të ketë rënë më 11 mars dhe jo më 22 marsin si duhet për kalendar të jetë në hap me stinët. Që nga ajo kohë në Danti u bë një figurë kryesore në ngutshme për reformë kalendarike dhe edhe pse emri i tij nuk është e lidhur me vendimet e fundit të kalendarit gregorian, ai ishte një nga njerëzit më të rëndësishëm për ta sjellë atë rreth. Si dhe dizajnimin e instrumenteve astronomike, ai botoi edhe disa vepra që përmbajnë përshkrimet e tyre. Ai ndërtoi instrumente të tjera, pikërisht ato për të treguar drejtimin e erës, ndërsa dy në Firence, dhe më vonë edhe në Bolonja, dhe gjithashtu bëri një instrument i anketimit quajtur latino radio.

Pas largimit nga Toscana, si Francis kërkohet, Danti lëvizur për të Bolonjës në 1575. Në vitin e ardhshëm Senati i Bolonjës e emëroi atë Profesor i matematikës në universitet. Nga 1577 Danti pranuar një komision nga Ghisilieri, guvernatori i qytetit tij të lindjes në Perugia, në hartën e zonës rreth Perugia, por kjo vetëm e mori nga larg Bolonjës për periudha të shkurtra dhe gjatë kësaj periudhe, ai ka vazhduar me detyrat e tij në Universitetin e Bolonjës. Ndërsa ai jetoi në Bolonjë, Danti vazhdoi interesin e tij në instrumente astronomike dhe ai ndërtoi një gnomon në katedrale. Pas përfundimit të hartë e tij të zonës Perugia, ai pranoi një komision nga Pope Gregory XIII në hartën e shteteve e Papës.

Në 1580 Gregori XIII, i emëruar si Danti Papës Cosmographer dhe matematikani dhe kështu ai shkoi në Romë, ku ai shërbeu gjithashtu në komision për reformën kalendar. Ai ndërmori një sërë detyrash të tjera në Romë përfshirë edhe përgjegjës të piktorëve që punojnë në Vatikan dhe përgatitjen e planeve për riparimin e port Claudian në Portus, e cila ishte ndërtuar fillimisht nga perandori Claudius unë në shekullin e parë.

Ai përfundoi karrierën e tij në kishë duke u emërua peshkop i Alatri në Campagna në 1583. Ai ishte një emërim i bërë nga Pope Gregory XIII në vlerësimin e punës të cilat Danti kishte ndërmarrë për të në Romë. Edhe pse ai jetoi vetëm për një tre vjet të tjera pas këtij emërimi ai është shumë i respektuar për punën që kryhet në këtë rol gjatë asaj kohe.

Edicioni i parë i Uso Trattato dell ', e della fabbrica dell' astrolabio con l'aggiunta del planisfero il Planisferio del Roias u botua nga Danti në 1569, ndërsa edicioni i dytë 1578 u shfaq. Ai ishte libri i parë që do të botohet në Itali më astrolabe. Edicioni i dytë përmban një përshkrim të instrumenteve ai ndërtoi në kishën e Santa Maria Novella në Firence. Edicioni i parë përmban më të hershme të njohur foto e grua duke përdorur një instrument shkencor. Punës La SFERA tradotta Pier da Vincenzo Danto ... e comentata da Frate Ignazio (1571) ishte koment mbi Danti përkthimi italisht gjyshit të tij të Sacrobosco 's sferën që kemi përmendur pranë fillimit të këtij neni.

Ndër botimet matematikore Danti janë botime të disa prej Euklidit 's punon, në veçanti ai botoi një përkthim në italisht i Euklidit' s traktat optik nën titullin La prospettiva di Euclide tradotta annotata e në 1573. Punë tjetër nga Danti përmendim është Usus et tractatio gnomonis Magni, quem ipse Bononiae në Divi Petroni templo conferit anno 1576 Krishtit e cila ishte botuar në Bolonjë, por nuk përmban datën e publikimit. Ajo u botua ndoshta rreth 1577 apo 1578 dhe që përmban një përshkrim të gnomon ai projektuar dhe përdorur në Santa Petronio në Bolonja në 1576. Në ridotte mathematiche Le scienze në (1577 tavole) Danti prodhuar një përmbledhje e njohurive matematikore, duke përfshirë një përmbledhje të librave pesëmbëdhjetë (tani ka humbur të gjitha me përjashtim të parë) nga Vincenzo vëllai i tij.

Danti përshkrim të një makine ai ka bërë për të matur era shfaqet në Anemographia. Në anemoscopium verticale ostensorem instrumentum ventum. Accessit tij instrumenti ipsium constructio (1578). Një prej botimeve më interesante Danti ishte regole della prospettiva pratica Le për shkak di m. Iacomo Barozzi da Vignola (1583) i cili është komentimin e tij mbi rregullat Vignola e perspektivë.

Në hyrjen e tij në këtë punë Danti shkroi një histori të shkurtër të perspektivë:

... ne e dimë e nuk libër apo dokument i shkruar që ka ardhur deri ne ditet tona nga praktikuesit e lashtë, edhe pse ata ishin mot i shkëlqyer, siç është treguar bindshëm nga përshkrimet e peizazh fazë që kanë bërë, e cila u çmuar shumë të dyja në Athinë mes grekëve dhe në Romë midis Latins. Por në kohën tonë, në mesin e atyre që kanë lënë diçka të theksohet në këtë art, më të hershme, dhe ai që shkroi me metodën më të mirë dhe formë, u Messer Pietro della Francesca dal Borgo Sansepolcro, nga i cili kemi sot tre libra në dorëshkrim, më excellently ilustruar, dhe kushdo që dëshiron të dijë se si ata janë të shkëlqyeshme duhet të shikojmë të Daniele barbaro, i cili është i transkriptuar nga një pjesë e madhe e tyre në librin e tij mbi Perspektiva.

Së fundi, midis botimeve Danti, ne përmendim Trattato latino del radio (1586) i cili është puna Danti e përshkruar instrumentin e tij e anketimit. Ky libër u botua në vitin në të cilin vdiq Danti. Detyra të tjera ndërmori ai pak para vdekjes së tij ishte që të udhëtojë për në Romë, në kërkesën e Papa Sixtus, për të ndihmuar arkitekt Domenico Fontana, i cili ishte bërë arkitekt në papat Sixtus kur u zgjodh, në lëvizjen obelisku egjiptian nga vendin e saj në cirk të Vatikanit. Obelisk ishin sjellë në Romë në shekullin e Krishtit 1 st dhe Danti dhe Fontana ngritur atë në 1586, ku tani qëndron në qendër të Sheshin e Shën Pjetrit në Vatikan. Pas kthimit të tij nga ky udhëtim në Romë, Danti kontraktuar pneumoni nga e cila ai vdiq.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland