Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Germinal Pierre Dandelin

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

12 April 1794

Le Bourget, France

15 Feb 1847

Brussels, Belgium

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Embrional Dandelin 's babai, i cili ishte administrator, u frëngjisht por nëna e tij erdhi nga Hainaut, tani në Belgjikë. Dandelin studiuar në Ghent, pastaj në 1813 ai hyri në Ecole Polytechnique në Paris. Megjithatë karrierën e tij do të ishte shumë i ndikuar nga ngjarjet politike e këto kohë të turbullta. Në 1813 kishte Dandelin vullnetarisht për të luftuar britanik.

Në mars 1814 Traktati i Chaumont bashkuar Austrisë, Rusisë, Prusisë dhe Britania në qëllimin e mundur Napoleon. Kur arriti ushtria aleate e afërt e Parisit më 30 mars 1814, ishte në Dandelin ushtrisë kundërshtare frëngjisht dhe u plagos në atë ditë. Napoleon abdicated më 6 prill, por në vitin e ardhshëm ai u kthye për 100 ditë. Gjatë kohës së Napoleonit mbrapa në kontroll të Francës, Dandelin punoi në Ministrinë e Brendshme nën komandën e Carnot. Pasi Napoleoni u mund në Waterloo, Dandelin u kthye në Belgjikë. Ai u bë një qytetar i Holandës në 1817.

Kthehu në Belgjikë Dandelin vazhduar karrierën e tij ushtarake si një inxhinier. Nga 1825 ai kaloi pesë vjet si profesor i inxhinierisë minierave në Liège. Pastaj, në 1830, ai ishte kthyer në mes të revolucionit e cila shpërtheu atë vit. Nga 1835 ai ishte në ushtri Belgjikë, postimet e caktuar në krye të ndërtimin e fortifikimeve në Namur, Liège dhe, më vonë, në Bruksel.

Ndikimin e hershme Dandelin e matematike u Quetelet, i cili ishte dy vjet më i ri se ai, dhe interesat e tij në fillim ishin në gjeometri. Dandelin ka një teoremë të rëndësishëm në kryqëzimin e një koni dhe sferën e tij gdhendur me një avion, zbuluar në 1822, i quajtur mbas tij. Kjo tregon se teorema e në qoftë se është një kon intersected nga një aeroplan në një konik, pastaj foci e konik janë pikat ku ky aeroplan është prekur nga sfera gdhendur në kon.

Në 1826 ai i përgjithësuar Teorema e tij në një Hiperboloidi e revolucionit, më tepër se një koni, në lidhje me Paskal 's gjashtëkëndësh, Brianchon' s gjashtëkëndësh dhe gjashtëkëndësh formuar nga gjeneruesit e Hiperboloidi.

Dandelin gjithashtu ka punuar në projektim stereographic e një sferë në një aeroplan (1827), zhurma, algjebër dhe probabilitetit. Ai dha një metodë e përafrimit rrënjët e një ekuacion algjebrik, i quajtur tani Dandelin-metodë Gräffe. Historia e Dandelin-metodë Gräffe është diskutuar në dhe.

Ndër nderon që Dandelin e marra u zgjedhjeve të Akademisë Mbretërore të Shkencave në Bruksel në 1825.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland