Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jean Le Rond d'Alembert

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

17 Nov 1717

Paris, France

29 Oct 1783

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Zhan d'Alembert 's ati ishte një oficer artilerie, Louis-Camus Destouches dhe nëna e tij ishte Mme de Tencin. Ajo kishte qenë një murgeshë, por kishte marrë një leje e papës në 1714 të cilat lejohet të saj për të filluar:

... një karrierë të shkëlqyer sociale në të cilat intrigat politike dhe liaisons amorous pretendonin për vendin e parë, një pjesëmarrje me kohë në Skemën e famshme Gjoni Ligjit lejohen të saj për të ndjekur këto aktivitete në siguri të plotë financiare.

[Gjoni Ligji ishte një reformator skocez monetare i cili e themeloi një bankë në Paris në 1716 me autoritet për të lëshuar shënime. Ai ishte shumë i suksesshëm në të parë, kohë kur Mme de Tencin bërë paratë e saj, por u rrëzua në vitin 1720.]

D'Alembert ishte djali i paligjshëm nga një nga Mme de Tencin 'liaisons amorous'. Babai i tij, Louis-Camus Destouches, ishte jashtë vendit në kohën e lindjes d'Alembert's dhe nënën e tij lënë fëmijën e sapo lindur në hapat e kishës së Shën Rond Jean Le. Fëmijës u gjet shpejt dhe u dërguan në një shtëpi për fëmijët e pastrehë. Ai u pagëzua me Jean Le Rond, të quajtur pasi kisha mbi hapat e të cilit ai kishte qenë gjetur.

Kur babai i tij u kthye në Paris ai bëri kontakt me djalin e tij të rinj dhe të rregulluar për atë që do të kujdesej për nga gruaja e një xhamaxhi, Mme Rousseau. Ajo do të jetë gjithmonë d'Alembert's amtare në sytë e tij, veçanërisht nënë që kurrë nuk e tij të vërtetë e njohur atë si djalin e saj, dhe ai ka jetuar në shtëpinë e Mme Rousseau-së deri sa ai ishte me moshë mesatare.

Shkolla e parë që mori pjesë d'Alembert ishte një shkollë private, edukimin e tij u urdherua nga babai i tij. Babai i tij vdiq në vitin 1726 kur d'Alembert ishte nëntë vjeç dhe ai e la atë vetëm të holla të mjaftueshme për të dhënë atë të sigurisë. Familjes Destouches vazhdoi të kujdesen për arsim d'Alembert's dhe ata të rregulluar për atë për të hyrë në Kolegjin Jansenist des Quatre Kombeve. Ai regjistruar në emrin e Jean-Baptiste Daremberg por shpejt ndryshoi emrin e tij për të Zhan d'Alembert.

Kolegji des Quatre Kombeve të ishte një vend i shkëlqyer për Alembert d'për të studiuar matematikën edhe pse kursi ishte fillore. Kursi matematikës, dhënë nga Profesor Carron, ishte bazuar në Varignon 's ligjërata dhe d'Alembert ishte në gjendje të bëjnë përdorimin e bibliotekës matematikës shkëlqyer në College. Si edhe trajnimin matematikore, ai mësuar rreth ideve fizike Descartes 'në Kolegjin por, kur ai formoi idetë e tij më vonë në jetën e tij, ai do të kishte pak respekt për mendimet e Descartes.

Qëllimi kryesor i Kombeve të Kolegjit Jansenist des Quatre ishte të prodhojnë dijetarë që mund të bëhen ekspertë në teologji dhe argumentojnë rastin Jansenist kundër Jezuitëve. Megjithatë, d'Alembert ishte fikur studimin e teologji në Kolegjin. Pasi u diplomua në 1735 ai vendosi që ai do të bëjë një karrierë në ligj, por pasioni i tij i vërtetë ishte për matematikën dhe ai vazhdoi të punojë në kohën e tij të tepërt në këtë temë. Në 1738 d'Alembert kualifikuar si një avokat, por ai duket se ka vendosur se kjo nuk ishte e karrierës për atë. Vit pas d'Alembert studioi mjekësi, por kjo ishte një çështje që ai e gjeti edhe më keq se teologji. Nga të gjitha temat që kishte studiuar atë që ai kishte entuziazëm të vërtetë për të ishte e matematikës dhe përparimin e tij në këtë ishte mjaft mbresëlënëse, duke marrë parasysh veçanërisht se ai kishte studiuar pothuajse ekskluzivisht të tij dhe në një kohë kur ai është dashur të jetë studiuar armik të tjera kualifikimeve.

Në korrik 1739 d'Alembert lexoni gazeta e tij të parë në Akademinë e Shkencave të Parisit në disa gabime që kishte gjetur në Reyneau 's standarde Analyse démontrée tekst që nuk janë të një rëndësie të madhe, por shënoi fillimin e karrierës së tij matematikore. Në 1740 ai paraqiti një punë të dytë në mekanika e lëngjeve që u vlerësuan nga Clairaut. Në maj 1741 d'Alembert u pranua në Akademinë e Shkencave në Paris, në forcën e këtyre dhe letrat mbi gur integrale. Ajo mori disa vendosmëri nga ana e tij, duke paraqitur tre kërkesave të pasuksesshme në suksesion të shpejtë, para emërimit të tij.

Para se të diskutuar d'kontributeve Alembert's është e dobishme për të diskutuar mbi personalitetin e tij, e cila do të ketë një efekt të madh në rrugën punën e tij shkencore ishte zhvilluar. Në një kuptim jetës d'Alembert's ishte i qetë. Ai udhëtoi pak dhe ka punuar në Akademinë e Shkencave në Paris dhe frëngjisht Akademia e gjithë jetës së tij. Në një nivel tjetër jeta e tij ishte një dramë e madhe si ai argumentoi me pothuajse të gjithë rreth tij. Siç u tha në:

D'Alembert ishte i rrethuar gjithmonë nga polemika. ... ai ishte një kallam rrufe që tërhoqi ndez nga të gjithë kundërshtarët e philosophes. ... Për fat të keq ai e kreu këtë ... pugnacity në studimin e tij shkencor dhe një herë se ai kishte hyrë në një polemikë, argumentoi ai çështja e tij me forcë dhe këmbëngulje. Ai e mbyllur mendjen e tij për mundësinë që ai mund të jetë i gabuar ...

Pavarësisht nga kjo tendencë që të grindet me të gjithë rreth tij, kontributin e tij ishin me të vërtetë të pazgjidhura. D'Alembert ndihmuar për të zgjidhur mosmarrëveshje në fizikës matematikore mbi ruajtjen e energjisë kinetike, duke përmirësuar Njutoni 's definicioni i forcës në dynamique Traité de e tij që ai i botuar në 1743. Ky parim gjithashtu përmban d'Alembert's e mekanikës. Kjo është një punë e rëndësishme dhe parathënie të përmbajë një deklaratë të qartë nga Alembert d'një përpjekje për të hedhur një themel të fortë për mekanikë. Në idetë Alembert's d', të paraqitur si në këtë parathënie, janë përshkruar:

... d'Alembert ishte një matematikan, jo fizikant, dhe ai besonte se mekanika ishte ashtu si shumë pjesë të matematikës si një gjeometri ose algjebër. Mekanika Racionale ishte një shkencë të bazuar në parimet e thjeshtë të nevojshme nga e cila të gjitha fenomen të veçantë mund të konkludohet me metoda rigoroze matematike. ... d'Alembert menduar mekanikës duhet të jetë bërë në një sistem tërësisht racionaliste matematikore.

D'Alembert kishte filluar të lexojnë pjesët e tij Traité de dynamique të Akademisë në fund të 1742, por së shpejti pas Clairaut filloi të lexonte veprën e tij në dinamikën e vet për të Akademisë. Është e qartë se një rivalitet të çarë shpejt dhe d'Alembert ndaloi leximin e punës të Akademisë dhe nxituan në të shtypura me traktat. Dy matematicienë kishte dalë me ide të ngjashme dhe në të vërtetë rivaliteti ishte më keq për t'u bërë në mënyrë të konsiderueshme në vitet e ardhshme.

D'Alembert deklaroi qëndrimin e tij në mënyrë të qartë se ai besonte se mekanika të jetë i bazuar në parime metafizike dhe jo mbi prova eksperimentale. Ai nuk duket të ketë realizuar në leximin e tij e Newton 's Principia sa fort Njutonit bazuar ligjet e tij e levizjes në provat eksperimentale. Për Alembert d'këto ligjet e levizjes ishin nevojat logjik.

Në 1744 d'Alembert aplikuar rezultatet e tij për ekuilibër dhe mocionin e lëngjeve dhe botuar Traité de l'équilibre et du mouvement des fluides. Kjo punë u dha një trajtim alternativ e lëngjeve për një të botuar nga Daniel Bernoulli. D'Alembert menduar se një qasje më të mirë, sigurisht, si një mund të presim, Daniel Bernoulli nuk e ndajnë këtë mendim.

D'Alembert u bë i pakënaqur në Akademinë e Parisit, pothuajse me siguri për shkak të rivalitetit të tij me Clairaut dhe mosmarrëveshjet me të tjerët. Posti i tij u bë edhe më pak i lumtur në 1745 kur u largua Maupertuis Paris për të marrë postin e kreut të Akademisë Berlin, ku, në atë kohë, Euler ishte duke punuar.

Në rreth 1746 d'jetës Alembert's mori një ndryshim mjaft e papritur. Kjo është përshkruar si më poshtë:

Deri [1746] ai kishte qenë i kënaqur për të udhëhequr një ekzistencë në pension, por mendërisht aktive në shtëpinë e nënës së tij birësuese. 1746 ai u prezantua me Mme Geoffrin, e pasur, themeluesit arrogant, unintellectual por bujare të një sallon të cilën ishte ftuar d'Alembert befas. Ai shpejt hyri në një jetë sociale në të cilat, çuditërisht e mjaftueshme, ai filloi të gëzojë sukses të madh dhe popullaritetin.

Rreth të njëjtën kohë d'Alembert filloi të jenë të përfshirë në një projekt të madh, pikërisht redaktimi Encyclopédie me Diderot. Ai ishte kontraktuar si një redaktor për të mbuluar matematikës dhe astronomisë fizike, por punën e tij të mbuluar një fushë më të gjerë. Kur vëllimi i parë u shfaq në 1751 përmbante një Parathënie e shkruar nga Alembert d'i cili u vlerësua gjerësisht si një punë e gjeniut të madh. Bufon tha se:

Kjo është kuintesencë e njohurive të njeriut ...

D'Alembert punuar në Encyclopédie për shumë vite. Në fakt ai shkroi shumicën e artikujve matematikore në këtë punë 28 vëllim. Megjithatë, ai vazhdoi punën e tij matematikore duke punuar në Encyclopédie. Ai ishte pionier në studimin e ekuacioneve diferenciale të pjesshme dhe ai pioneered përdorimin e tyre në fizikë. Puna e tij mbi këtë temë të parë u shfaq në një artikull që ai ka dërguar për çmimin e 1747 Generale Akademisë Réflexions prusian sur la des ventstë shkaktojë me të vërtetë ai fitoi çmimin. Euler, megjithatë, pa fuqinë e metodave të paraqitura nga Alembert d'dhe së shpejti të zhvilluara këto shumë më tej se kishte d'Alembert. Në fakt kete pune nga Alembert d'më erërat vuan nga një defekt i cili ishte tipik i të gjithë punës së tij, pra ishte shumë e shëndoshë por matematikisht ishte i bazuar në prova mjaft të dobët fizike. Në këtë rast, për shembull, d'Alembert supozuar se erërat ishin të krijuara nga efektet e baticës në atmosferë dhe ngrohja e atmosferës ka luajtur vetëm një rol shumë të vogla. Clairaut sulmuar Alembert's d'metoda:

Në mënyrë që të shmanget eksperimente delikate apo llogaritje të gjata i lodhshëm, me qëllim që të zëvendësojnë metodat analitike të cilat i kushtojnë më pak probleme atyre, ata shpesh bëjnë hipoteza që nuk kanë vend në natyrë, ata ndjekin teori që janë të huaja për objektin e tyre, ndërsa një qëndrueshmëri të vogël në ekzekutimin e një metodë krejtësisht e thjeshtë do të sjellë me siguri atyre për qëllimin e tyre.

Një argument i nxehtë mes Alembert d'dhe Clairaut rezultoi në dy matematicienë gjobë tregtare fyerjet në revista shkencore të ditës.

Vitit 1747 ishte e rëndësishme për Alembert d'në se një punë e dytë e rëndësishme e tij u shfaq në atë vit, pra artikullin e tij në vargje vibruese. Artikulli përmban shfaqja e parë e ekuacionit të valës në shtyp, por përsëri vuan nga të meta që ai përdori simplifications matematikisht e këndshme të kushteve kufitare të caktuara që çoi në rezultate të cilat janë në kundërshtim me vrojtimin.

Euler kishte mësuar të Alembert's d'punojnë në rreth 1.743 nëpërmjet letrave nga Daniel Bernoulli. Megjithatë, Daniel Bernoulli u bë shumë kritike e Alembert d'pas leximit të tij Traité de l'équilibre et du mouvement des fluides për arsye që u përmend më lart. Kur d'Alembert fitoi çmimin e Akademisë prusiane të Shkencave me esenë e tij në erërat e ka prodhuar një punë që Ojler konsiderohet superiore në atë të Daniel Bernoulli. Sigurisht në këtë kohë Euler dhe d'Alembert ishin në kushte shumë të mira me Ojler ka respekt të lartë për punën e d'Alembert's dhe dy përgjigjej më shumë tema me interes të ndërsjelltë.

Megjithatë marrëdhëniet mes Ojler dhe d'Alembert shpejt mori një kthesë për keq pas mosmarrëveshjes në lidhje me Akademinë Berlin Samuel Konig i cili filloi në 1751. Situata u bë më e përshtatshme për d'Alembert në 1752 kur ai ishte ftuar për të u bë Kryetar i Akademisë Berlinit. Një tjetër arsye për Alembert d'për të ndihen të zemëruar me Euler ishte se ai mendonte se ishte vjedhje Ojler idetë e tij dhe jo duke i dhënë atij për shkak të kredisë. Në një kuptim d'Alembert ishte i justifikuar, por nga ana tjetër puna e tij ishte në mënyrë që zakonisht muddled Ojler nuk mund të ndjekin dhe drejtuar për fillimin nga zeroja për të sqaruar problemin duke u zgjidhur.

Akademia në Paris nuk ka qenë një vend për Alembert d'për të publikuar pas ai ra me kolegët atje dhe ai ishte duke dërguar letra e tij matematikore të Akademisë Berlin gjatë Vitet 1750. Megjithatë Euler ishte i pakënaqur për të botuar këto vepra dhe d'Alembert ndaloi publikimin e tij matematikore artikuj, mbledhur ata së bashku dhe botuese si mathématiques Opuscules cila u shfaq në tetë vëllime midis 1761 dhe 1780.

Përsëri Frederick II, Mbret i Prusisë, u përpoq të bindë d'Alembert të pranojë presidencën e Akademisë Berlinit. Euler ishte kundërvënë fuqishëm në këtë dhe i shkroi Lagranzhit (shih):

... d'Alembert është përpjekur të minojë [zgjidhjen e mia vibrating strings problem] me cavils të ndryshme, dhe se vetëm për arsye se ai nuk ka marrë atë vetë. ... Ai mendon se mund ta mashtrojnë gjysëm-mësuar nga elokuenca e tij. ... Ai dëshironte të publikojë jo në revistën tonë një dëshmi, por një deklaratë e zhveshur që zgjidhja ime është e dëmtuar. ... Nga kjo mund të gjykojë se çfarë një zhurmë se do të le të lirë nëse ai do të bëhet presidenti ynë.

Euler nuk duhet të ketë frikë megjithatë, për d'Alembert vizitoi Frederick II për tre muaj në 1764, hodhi poshtë ofertën për presidencën përsëri, dhe u përpoq të bindë Frederick II për të bërë president Euler. Kjo nuk u ofrojnë vetëm d'Alembert hedhur poshtë. Ai gjithashtu hodhi poshtë një ftesë nga Catherine II për të shkuar në Rusi si një mësues për djalin e saj.

D'Alembert bërë kontribute të tjera të rëndësishme të matematikës të cilat nuk i kemi përmendur ende. Në një artikull me titull Différentiel në volumin e 4 të Encyclopédie shkruar në 1754, ai sugjeroi se teoria e kufijve të vendosen në një bazë të fortë. Ai ishte një nga të parë për të kuptuar rëndësinë e funksioneve dhe, në këtë artikull, ai përcaktuar derivati i të funksionojë si një kufi i një koeficient të increments. Idetë e tij në kufijtë e udhëhequr atë në provë për konvergjencë, të njohur sot si provë d'Alembert's raport, i cili duket ne Volumin 5 e mathématiques Opuscules.

Në gjysmën e dytë të jetës së tij d'Alembert u kthye më shumë në drejtim të letërsisë dhe filozofinë. D'punon Alembert's filozofik paraqiten kryesisht në pesë vëllimit të punës Mélanges de littérature et de Philosophie e cila u shfaq në mes 1753 dhe 1767. Në këtë punë ai parashtron skepticizmin e tij lidhur me problemet metafizike. Ai pranon argumentin në favor të ekzistimit të Zotit, duke u bazuar në besimin se zbulimi nuk mund të jetë një produkt të vetëm çështje. Megjithatë, edhe pse ai e mori këtë pikëpamje publike në librat e tij, të dhënat nga miqtë e tij tregoi se ai ishte i bindi nga Diderot drejt materializmit para 1770.

D'Alembert u zgjodh në Akademinë frëngjisht më 28 nëntor 1754. Në 1772 ai u zgjodh sekretar i përhershëm i Akademisë frëngjisht dhe kaloi shumë kohë shkrim Obituaries për akademinë:

Ai u bë anëtari më me ndikim akademi, por, pavarësisht nga përpjekjet e tij, se trupi nuk arriti të prodhojë asgjë rëndësishëm në rrugën e letërsisë gjatë para tij i ngritur.

D'Alembert u ankua nga 1765, pas një periudhë të sëmundjes, që mendjen e tij nuk ishte më në gjendje të përqëndrohet në matematikë. Në 1777, në një letër të Lagranzhit, ai tregoi se sa ai i vjen keq këtë:

Çfarë annoys mua më është fakti se gjeometria, i cili është profesion vetëm që me të vërtetë interesat mua, është një gjë që unë nuk mund ta bëjë. Të gjitha që i bëjmë në literaturë, edhe pse shumë mirë e marra në seancat tona publike e Akademisë frëngjisht, është për mua vetëm një mënyrë për të mbushur kohën për shkak të mungesës së ndonjë gjë më të mirë për të bërë.

Ai vuajti shëndetësor keq për shumë vite dhe vdekja e tij ishte si rezultat i një sëmundje fshikëz. Si një jobesimtar i njohur, d'Alembert u varros në një varr të përbashkët pashënuar.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland