Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Emanuel Czuber

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

19 Jan 1851

Prague, Bohemia (now Czech Republic)

22 Aug 1925

Gnigl, near Salzburg, Austria

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Emanuel Czuber 's emri është shkruar ndonjëherë si nganjëherë Cubr. Ai u diplomua nga një shkollë e mesme gjermane (reale) në vitin 1869 dhe vazhdoi studimet e tij në Universitetin Teknik gjermanisht në Pragë. Atje ai luajti një pjesë aktive në Asociacionin për Ligjeratat Free Matematika e cila ishte një shoqatë studentore dhe paraardhësit e Bashkimit të matematikanëve dhe fizikanëve Çeke. Nga 1872-1874, ndërsa ai ishte ende student, ai veproi si një asistent të Karel Koristka. Ai vazhdoi në pozicionin e njëjtë në vitin 1875. Ai paraqiti tezën e tij habilitation në gjeometrinë praktike (gjeodezi) në Universitetin Teknik të Pragës në 1876 dhe mori të drejtën për të ligjërimit. Nga 1875-1886 ai dha mësim në gjermanisht reale e dytë në Pragë. Ai u martua me Johanna Liebleina në 1878 dhe Berta vajzën e tyre, i lindur në vitin 1879, u martua vëllai i vogël i Franc Ferdinand d'Este, pasardhës të fronit austriak, në 1909. Mjerisht ajo vdiq në vitin 1916.

Czuber ishte emëruar si një profesor i zakonshëm (ekuivalente me profesor amerikan të plotë në sistemin e sotëm) në Universitetin gjerman teknike në Brno në 1886. Në vitin akademik 1890-91 ai ishte një rektor i universitetit. Pas përfundimit të vitit akademik 1890-91 ai mori një takim si një profesor i zakonshëm në Universitetin Teknik në Vjenë. Pozicion vakant kur u bë Anton Winckler aplikuar për të daljes në pension dhe, edhe pse Czuber nuk ishte zgjedhja e parë për të mbushur karrige, njerëz të tjerë të cilët janë vënë përpara si Moriz Alle dhe pastaj Emil Weyr nuk ishin të interesuar për ta pranuar ndihmën. Czuber ishte rektor në vitin akademik 1894-95 dhe vazhdoi të mbajnë pozitën e profesorit në Universitetin Teknik të Vjenës deri në 1921 kur ai në pension.

Ndër temat Czuber studiuar ishte teoria e probabilitetit dhe fushat e lidhura, duke kontribuar në 1900 për të Encyklopädie mathematischen der Wissenschaften. Në fakt ai ka shkruar letrat e para me rezultate origjinale në teori probabiliteti në rajon Çeke. Një pjesë e madhe e studimeve të tij, megjithatë, u kushtohet pyetjeve në lidhje me matematikën actuarial. Ai shkroi disa libra (në gjuhën gjermane) si Theorie der Beobachtungsfehler (1891), Die Entwicklung der Wahrschinlichkeitstheorie Tjera und Ihre (1898), Die Wahrschinlichkeitsrechnung und auf Ihre Tjera Fehlerausgleichung. Statistik und Lebensversicherung botim (i parë 1903, edicioni i dytë 1908, ribotuan 1968), Die Forschungsmethoden statistische (1921), philosophischen Die Grundlagen der Wahrschinlichkeitsrechnung (1923), dhe Mathematische Bevölkerungstheorie (1923).

Për disa vite ai ishte redaktor i Technische Blater 1876-1886. Ai gjithashtu shkroi disa libra, për shembull Lehrbuch über diferencuar-Integralrechnung und (1898) dhe Einführung in die Mathematik höhere (1909). Ai përkthyer një tekst Calcul probabiliés des cila ishte shkruar nga Franc A Meyer. Nga ana tjetër Wahrscheinlichkeiten librin e tij Mittelwerte und (1884) është përkthyer në gjuhën frenge, edhe pse përkthimi nuk është botuar deri më 1902. Si një e drejtë autori ai ishte aktiv deri në fund të jetës së tij.

Ai u nderua shumë herë: në moshën 48 ai ishte një "këshilltar gjykatë" (një titull të veçantë tipik për austro-hungareze). Ai gjithashtu mori një diplomë nderi nga Universiteti Teknik në Mynih në 1918.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland