Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Nicholas of Cusa

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1401

Kues, Trier (now Germany)

11 Aug 1464

Todi, Papal States (now Italy)

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Nikolaus Kryffs ose Krebsit ishte bir i një transportues mallrash pasur mbi lumin Mosel. Ai u lind në Kues, tani Bernkastel-Kues, rreth 30 km nga Trier, një qytet i vjetër në Pfalz, themeluar nga romakët. Ai u emërua Cusanus, si zakonisht në mjedisin kishë latine të folurit, nga emri latin i qytetit.

Ai u shugurua në 1440 dhe u bë një kardinal në 1448 dhe pastaj u bë peshkop i Brixon (tani Bressanone) në 1450. ( 'Kardinal "ishte një titull, ndërsa' peshkopi 'ishte një zyrë.)

Ai ishte i interesuar në gjeometri dhe logjikën. Ai kontribuoi në studimin e pafundësi, duke studiuar pafundësisht të mëdha dhe pafundësisht të vogla. Ai vështroi në rrethin si kufi të poligone rregullt dhe e përdorën atë në mësimin e tij fetare, për të treguar se si një qasje mund të vërtetën, por nuk arrijnë atë plotësisht.

Cusa është i njohur mirë si një filozof i cili argumentoi natyrës jo të plotë të njohurive të njeriut universit. Ai pohoi se kërkimi për të vërtetën ishte e barabartë me detyrën e squaring rrethit.

Në 1444 ai u bë i interesuar në astronomi dhe blerë libra gjashtëmbëdhjetë në astronomi, një botë druri qiellor, një botë bakrit qiellor dhe instrumentet e ndryshme astronomike duke përfshirë një astrolabe.

Interesin e tij në astronomi me siguri e çuan atë në teori të caktuara të cilat ishin të vërteta dhe të tjerët që ende mund të provojë të jetë e vërtetë. Për shembull, ai pohonte se Toka u zhvendos raundin e Diellit. Ai gjithashtu pohoi se suns yjet janë të tjera dhe kjo hapësirë ishte e pafund. Ai gjithashtu besonte se yjet kishte botëve të tjera rrotullohen rreth atyre që ishin të banuara. Ai mori të drejtë aq shumë sa që ndoshta kjo do të jetë gjetur në të vërtetë një ditë!

Cusa botuar përmirësime në Tabelat Alfonsine e cila i dha një metodë praktike për të gjetur pozicionin e Sun, Moon dhe planetet duke përdorur modelin e Ptolemeut. Këto tabela ishin përpiluar fillimisht në 1272 me mbështetjen e mbretit Alfonso X nga Castile.

Ashtu si shumë burra e mësuara të kohës së tij, Cusa gjithashtu shkroi mbi reformën kalendarik.

Giordano Bruno është thënë se ka shkruar:

Në qoftë se [Nikolla i Cusa] nuk ishte penguar nga prift veshje e jashtme të tij, ai do të kishte qenë edhe më i madh se Pitagora!

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland