Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Haskell Brooks Curry

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

12 Sept 1900

Millis, Massachusetts, USA

1 Sept 1982

State College, Pennsylvania , USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Haskell kerri 's nënë ishte Anna Baright dhe babai i tij ishte i Samuelit Sila Curry. Samueli ishte president i Shkollës së Shprehjes në Boston dhe Anna ishte dekani i Shkollës. Haskell nuk ka treguar interes të veçantë në matematikë, kur në shkollë të lartë dhe kur ai u diplomua në vitin 1916 ai plotësisht për qëllim për të studiuar mjekësi. Ai hyri në Kolegjin e Harvardit, shkollë universitare e Universitetit të Harvardit, dhe mori një kurs i matematikës në vitin e tij të parë të studimit, si pjesë e studimeve të tij drejt një diplomë në mjekësi.

Një ndikim të madh në drejtimin që studimet e tij mori ishte hyrja e Shteteve të Bashkuara në Lufta e Parë Botërore në pranverën e vitit 1917. Kerri donte për t'i shërbyer vendit të tij, dhe vendosi që ai do të jetë më shumë gjasa për të parë të veprimit në qoftë se ai kishte një arsimim i matematikës në vend se në qoftë se ai vazhdon të para-kurs mjekësor ai ishte në. Gjithsesi ai ka pasur kurs matematike ai kishte marrë dhe kishte bërë shumë mirë në kurs. Ai u ndryshua subjekt i tij i madh për matematikë dhe pastaj rekrutua në Korpusit të Ushtrisë Studentëve Trajnimi më 18 tetor 1918. Luftës, megjithatë, përfundoi menjëherë pas kësaj (në nëntor) dhe më 9 dhjetor 1918 Curry majtë të ushtrisë. Ai vazhdoi më kurs matematike në Harvard, megjithatë, dhe u diplomua në vitin 1920 me një shkallë të AB.

Kerri tani vendosi se ai do të shikojmë për një karrierë në inxhinieri elektrike dhe ai mori një punë me të kompanisë General Electric i cili lejoi atë pjesë për të studiuar inxhinieri elektrike me kohë në Massachusetts Institute of Technology. Megjithatë ai shpejt zbuloi se ai kishte një qëndrim të ndryshëm për të marrë kurse të tjerët, sepse ai donte të dinte pse ishte një rezultat të saktë, kur për të gjithë ajo rëndësi tjetër vetëm se ajo ishte e saktë. Kuptuar se ai ishte më e përshtatshme për të shkencës e pastër se sa të shkenca e aplikuar, ai ndryshoi kursin për të studiuar fizikë në 1922. Gjithashtu Harvard dukej një vend më të mirë për të studiuar shkenca e pastër dhe kështu ai u kthye atje, pasi që është emëruar në një gjysmë-post si një asistent hulumtimin e rob lufte Bridgeman për seancën e 1922-23. Kerri diplomuar me një Diplomë Master në fizikë nga Harvard në vitin 1924, por deri tani ai e kuptoi se për atë lëndë nuk ishte por ishte e fizikës e matematikës. Ai filloi të ndërmarrë kërkime për doktoraturë e tij në matematikë në Harvard.

Gjatë gjithë kësaj periudhe e ndryshimit tema Curry kishte gjëra të tjera për të mbajtur atë të zënë. Babai i tij kishte vdekur në 1921 dhe u bë një administrues i besuar Curry e pasurisë së babait të tij. Sigurisht një pjesë kryesore e këtij pasurisë ishte Shkolla e shprehjes në Boston dhe, tre vjet pas vdekjes së nënës Curry në 1924, ai u bë një shoqëri ligjore në vitin 1927. Kerri veproi si i thesarit të kompanisë Expression nga kohë ishte formuar, por ajo ishte shitur në vitin 1928.

Në qoftë se e imagjinon se nga 1924 kur Curry nisur doktoraturës e tij në matematikë në Harvard ai më në fund gjeti temë për të, atëherë njeriu do të jetë i gabuar. Ai ishte dhënë një temë në teorinë e ekuacioneve diferenciale nga George Birkhoff por ai filloi leximin e librave në logjikë të tij që dukej shumë më interesant se temë e tij kërkimore. Ai kërkoi anëtarëve të ndryshëm të fakultetit në Harvard, dhe Norbert Wiener në MIT, në qoftë se ata mendojnë se mund të ndryshojë për të ndërmarrë kërkime në logjikë. Ata ishin mjaft unanime, duke i këshilluar atë kundër saj. Ai ishte punësuar si një gjysmë kohë mësuesi i matematikës nga Harvard gjatë semestrit të parë e 1926-27 dhe ajo ishte rreth kësaj kohe se ai lexuar vëllimin e parë të Whitehead dhe Russell 's Principia Mathematica e cila kishte qenë botuar në vitin 1910. Kjo ishte themelor në zhvillimin e tij, sepse ai ishte pas leximit të kësaj pune se ai kishte ide për të përdorur combinators për të analizuar rregullat e komplikuar e zëvendësimit të cilat karakterizojnë pjesën e parë të tekstit. Ai iu afrua përsëri të ndryshme anëtarëve të fakultetit në Harvard, dhe Norbert Wiener në MIT, duke kërkuar nëse ata mendojnë se ai mund të shkruaj disertacion doktorature në logjikën e tij. Ai tani mori një përgjigje shumë të ndryshme nga ajo që ai kishte marrë më parë. Wiener 's përgjigje ishte tipik - shmangur logjikën nëse keni diçka për të thënë, por tani që ju me siguri keni diçka për të thënë!

Kerri tani bëri ndryshimin e tij të fundit në drejtim dhe vendosi të heqë dorë nga studimet e tij e doktoraturës në ekuacione diferenciale dhe të shkruani një disertacion doktorature në logjikën. Para fillimit të hulumtimit për këtë temë të re ai vendosi për të mësuar për një vit dhe, me një rekomandim të fortë nga Birkhoff, u caktua si instruktor në matematikë në Princeton, për seancën e 1927-28. Atje ai diskutoi planet e tij kërkimore me Veblen dhe, ndërsa gazetat në kërkim në Mathematische Annalen në bibliotekë Princeton, zbuluar një letër 1924 nga M Schönfinkel Uber die mathematischen Bausteine der corp combinators e cila në një mënyrë të ngjashme me idetë e tij. Veblen siguroi kerri se kjo ishte pozitive, në vend se negativ, zbulimin dhe, pas Aleksandrit e kishte informuar atë se Schönfinkel ishte në një spital psikiatrik dhe prandaj nuk e vazhdueshme listën e tij të hulumtimit, Curry kërkuar këshilla mbi të cilët do të jenë më të mira Ph.D. mbikëqyrës. Veblen e këshilloi atë që Bernays në Göttingen, në Gjermani, do të jetë mirë. Në mënyrë që të përmirësojnë shanset e tij për përkrahjen financiare, Curry ka shkruajtur deri idetë e tij mbi combinators për botim dhe kjo u bë gazeta e tij të parë e zëvendësimit Një analizë logjike e cila u shfaq në Journal Amerikane të Matematikës në vitin 1929.

Para venien për Göttingen, Curry i martuar Maria Virginia Wheatly cilin ai e kishte takuar në Shkollën e Shprehjes kur ajo ishte student atje. Ata i martuar në 3 korrik 1928 dhe udhëtoi së bashku në Gjermani. Pas pothuajse saktësisht një vit (më 24 korrik 1929) ai u shqyrtua në tezën e tij të drejtë kombinatorischen Grundlagen der corp. Formalisht ai ishte mbikqyrur nga Hilbert, por në fakt ai ishte Bernays që ditë për të siguruar mbështetjen e ditë për punën e tij. Disertacioni i tij u botua në Gazetën Amerikane të Matematikës në 1930.

U kthyer në Shtetet e Bashkuara, Curry u emërua në Kolegjin Shtetëror, Pensilvani (tani Pennsylvania State University) në shtator të vitit 1929. Haskell Virxhinia dhe filloi të familjes së tyre në këtë kohë me Anne Wright Curry i lindur më 27 korrik 1930 dhe Robert Weatley Curry i lindur më 6 korrik 1934. Depresioni i Madh filloi në vitin 1929 kështu që ishte fat që Curry marrë pozicionin e tij kur ai e bëri. Sigurisht vitet e Depresionit të Madh do të kishte qenë ato kur një logician matematikore të vështirë kanë qenë të ngjarë të marrin një post. Edhe pse ai mbeti në fakultet deri në Pensilvani e Shtetit ka dalë në pension në vitin 1966, ai ka shpenzuar kohë në institucione të tjera, veçanërisht në Universitetin e Çikagos, ku ai ishte një Studim tjetër, Këshilli Kombëtar i gjatë 1931-32, si dhe Instituti për Advanced Study at Princeton gjatë 1938-39. Disa gazeta të botuar gjatë viteve të hershme të hulumtimit të tij përfshijnë quantifier universale në logjikën combinatory (1931), disa shtesa në teorinë e combinators (1932), variablat të dukshme nga pikëpamja e logjikës combinatory (1933), dhe disa prona të barazisë dhe implikim në logjikën combinatory (1934).

Shoqata për Logjika simbolike ishte themeluar në vitin 1936 me Curry si një nga themeluesit. Ai ishte nën-president gjatë 1936-37 dhe pastaj kryetar i Shoqatës në 1938-40. Adresa e tij presidencial në pension combinatory themelet e logjikës matematikore është publikuar në Journal of simbolike Logic në 1942. Pas duke i dhënë një ekspozitë shumë të qartë të bazat e logjikës combinatory, duke treguar marrëdhënien e saj të afërta me-gur zhvilluar nga Kisha, Curry vazhdoi për të përshkruar punën e tij të fundit. Ai kishte shqyrtuar metodat e thjeshtuar e që dalin paradokse (të tilla si ato të Riçard dhe Russell) në sistemet e logjikës së të cilat janë në kundërshtim, dhe kishte zhvilluar edhe një metodë e futjes në logjikën combinatory nocione të pacaktuar parim i përgjithshëm, të tilla si përcaktim sasisë apo implikim formale, në një mënyrë të tillë që një teoremë konsistencës si ajo e Kishës dhe Rosser ende mund të rrjedhin.

Si vitet 1940 filloi, Curry ka arritur pozitën e të qënit një nga logicians kryesore matematikore në botë. Ai u pyet për të dhënë një fjalim përshkrues për Matematikanë të shpjegojë konceptet themelore të formalizmit dhe të shtoni sugjerime të reja. Gazeta Disa aspekte të problemit të ashpërsi matematikore publikohet në Buletinin e Shoqërisë American Mathematical në vitin 1941 është teksti i këtë adresë. Ai paraqiti në fjalën e tij: një kritikë e jo-formale teori, nocioni i një sistemi formal (ilustrohet nga Dikson 's postulates për një grup), nocioni i një gur, diskutim e një metatheory, përkufizimin e matematikës dhe pranueshmërinë e një sistemi formal, duke diskutuar kritikat nga intuitionists dhe formalists. Gjatë 1940 Curry rinovohet edhe shoqata e tij me Shkollën e Shprehjes në Boston, i cili në këtë kohë nuk kishte qenë emërtuar Curry College. Ai u bashkua Bordi i Administratorëve të Kolegjit në vitin 1940 dhe mbeti në Bordin për më shumë se një dekadë.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore Curry ndërmori kërkime në matematikë e aplikuar. Ai botoi gur Heaviside operative në vitin 1943. Në të ai paraqiti një qasje shumë të thjeshtë algjebrike por ishte në dijeni të kufizimeve të shkrimit të saj:

... këtë avantazh, natyrisht, nënkupton një kufizim në fushën e trajtimit, sepse ajo është e kufizuar në aspektet racionale të tilla si lindin nga ekuacionet lineare diferenciale të zakonshme me koeficientët konstante. Për rastet më të përgjithshme të ekuacioneve diferenciale pjesore, Operatorët i pjesshëm, etj, teoria e transformon integrale është pa dyshim e pashmangshme.

Ai ka punuar në Arsenal Frankford nga maj 1942 në janar 1944, pastaj në laboratore Fizikë e Aplikuar në Universitetin Johns Hopkins deri në mars 1945. Ai pastaj shkoi në Tokësore Proving Aberdeen, një vend të armëve ushtarake testimin në qarkun verilindor Harford Maryland. Atje ai u bë i përfshirë me kompjuter ENIAC botuese Një studim i interpolation inversi në ENIAC dhe një studim i katërt në mënyrë interpolation ENIAC të dyja në 1946. Ai u kthye në Pennsylvania State University në shtator 1946 dhe u përpoq të bindë autoritetet e Universitetit për të blerë një kompjuter, por ai dështoi.

Tekstet e tij kryesore përfshijnë Combinatory Logic (1958) (me Robert Feys), dhe Parimet e matematike Logic (1963). Kerri filloi të punojë në Combinatory Logic në vitin 1950 kur ai u dha një grant Fulbright që ia ka mundësuar të punojnë me Robert Feys në Louvain. Ata vazhduan bashkëpunon në libër pas Curry u kthye në Shtetet e Bashkuara dhe ka përfunduar tekst në vitin 1956. EJ Cogan, rishikimin e librit, i jep një përshkrim të bukur të logjikës combinatory:

Combinatory logjikë është e shqetësuar me disa nocione baze te themelet e matematikës të cilat janë përdorur zakonisht në mënyrë intuitive dhe unanalysed. Nocione të tilla përfshijnë zëvendësimin, futur zakonisht nga përdorimi i variablave, dhe klasifikimin e njësive të një sistemi në lloje, të cilat zakonisht ofrohet nga rregullat të cilat janë ndihmëse për të, por nuk është pjesë e, sistemit. Pjesë e logjikës combinatory që ka të bëjë me pyetje të natyrës themelore e cila, si zëvendësim, përfshijnë variablat, quhet teoria e combinators.

Parimet e matematike Logic Curry zhvillon temën nga një bazë algjebrike duke përdorur Gentzen 's metodat. J Tucker shkruan:

Efekti më mahnitës i kësaj qasjeje është se operacionet e fundme pozitive të kuptohet, së bashku dhe të shqyrtohen me ndërrimin e parë, ndërsa mohim dhe përcaktim sasisë janë sollën më vonë dhe në kapituj të veçantë. Kuptimin e çdo lidhës themelore nuk është hedhur poshtë në fillim si është në qasje klasike, por rrjedh nga rregullat inferential.

Në 1966 ai e pranoi postin e profesorit të Logic, Historia e Logic, dhe Filozofia e Shkencave në Amsterdam. Ai e mbajti këtë post për katër vjet pas të cilës ai u kthye për të jetuar në Kolegjin Shtetëror, Pensilvani.

Autorët e të këndshme për disa komente kerri dhe gruaja e tij:

Gjithkush që e di Currys është i vetëdijshëm se si miqësore dhe ata gjithmonë janë të dobishme. Haskell ka bërë gjithmonë e më shumë për kolegët dhe studentët se të jetë një burim i ideve të rëndësishme. Ai ka qenë gjithmonë i gatshëm për të dëgjuar për të gjithë që dëshironin të flasin për atë, për të diskutuar idetë e tyre, dhe të japin çfarëdo inkurajimi që ai mund. ... Nga zyra e tij ka qenë gjithmonë e hapur. Dhe kjo ka qenë padyshim një kontribut të rëndësishëm në entuziazmin e shumë nga ata prej nesh që punojnë në logjikën combinatory. Gjithashtu e njohur kudo Currys kanë jetuar ka qenë mikpritjen që kanë treguar. Nuk janë gjithmonë shumë parti të tjera, tubimet më pak formale, dhe ne hamendje se gatim Virxhinia ka luajtur gjithashtu një rol në rritjen e interesit në logjikën combinatory.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland