Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Ebenezer Cunningham

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

7 May 1881

Hackney, London, England

12 Feb 1977

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ebenezer Cunningham ishte arsimuar në Shkollën Islington Ouen dhe prej atje ai fitoi një bursë për të hapur matematikore St John's College, Cambridge, që ai hyri në vitin 1899. Lektorë e tij në Kembrixh të përfshira Baker, Larmor, JG Leathem dhe R Pendlebury. Baker ishte drejtor i tij i studimeve. Në Kembrixh interesat e tij kryesore ishin jashtë matematikë dhe muzikë korale kanotazh. Ai u bë një pacifist ndërsa në Kembrixh përmes viteve të Luftës së Boer 1899-1902:

Lufta Boer, e cila përkoi me ditët e tij universitare, e vendosur një herë dhe për të gjitha qëndrimin e tij ndaj luftës, ai ishte një pacifist i paepur dhe si i tillë, pozita e tij gjatë Luftës së Parë Botërore, e bëri atë shumë të pëlqyer në qarqe, por ndikimi i tij moderues me i të njëjtit mendim, por burrat i nxituar i ri ishte mjaft i dobishëm, dhe miqtë e tij të mbërthyer atë.

Pas diplomimit si grindavec i lartë në vitin 1902 ai punoi për një çmim Smith. Rezultate të ngjashme me ato ai mori ishin, për fat të keq, botuar në një revistë frëngjisht para se të kishte dorëzuar. Ai filloi punë në një temë të re paraqitur një hyrje të fituar në matricat për çmimin Smith e 1904.

Në 1904 ai jo vetëm që u zgjodh për një të Bursës në Kolegjin St John's, por edhe ai u bë një lektor në Universitetin e Liverpulit. Ndërsa në Liverpul ai bashkëpunoi me Bateman.

Deri në 1907 ai ka punuar edhe në Liverpul dhe në Kembrixh. Pastaj ai shkoi në University College në Londër, ku ai punoi sipas Pearson. Ai shkroi mbi ekuacionet diferenciale lineare, të nxitura nga Pearson 's punë dhe punë të tjera në lidhje me statistikat.

Edhe pse dokumentet e hershme Cunningham ishin në analizë, ai u shndërrua shumë shpejt për të ndryshuar temë. Ndërsa në Kembrixh, ai kishte lexuar Larmor 's Aether libër të famshëm dhe çështje dhe më pas, në vitin 1905, pas leximit Ajnshtajni' s letër në relativitetin special, ai filloi të punojë në këtë temë. Cunningham botuar Parimi i relativitetit në 1914, libri i parë në anglisht në temë. Shumë gazeta në relativitetin e ndjekur.

In fact Cunningham had returned to St John's College Cambridge in 1911, at the invitation of Baker . Puna e tij në Kembrixh u ndërpre nga Lufta e Parë Botërore, kur ai punoi në tokë dhe jo të bashkohen ushtrisë. Sigurisht gjatë kësaj periudhe ai gjeti të vështirë për të mbajtur në kontakt me zhvillimet në teorinë e relativitetit i cili u zhvillua në Gjermani. Pas kësaj ai kurrë nuk u kthye në projekte të mëdha kërkimore dhe kaloi pjesën tjetër të karrierës së tij si një mësues i matematikës entuziast në Kembrixh. Cunningham vetë fajësoi për punë administrative, mungesa e tij e kërkimit, duke thënë se:

... për disa vite hyri mes meje dhe çdo liri për të ndjekur dhe mbajtur krah për krah e parë jashtëzakonisht të shpejtë të shkencës.

Shikime Cunningham's pacifist ishin të lidhur me pikëpamjet e tij të fortë fetare:

Një njeri fort fetar, Cunningham kushtuar një sasi të madhe të energjisë në punët e Kishës Emmanuel me xhemat, të cilat ai ishte një nënpunës. Ai ishte kryetar i Bashkimit xhemat të Anglisë dhe Uellsit për 1953-54.

Ne kemi përmendur tashmë pikëpamjet e tij paqësore gjatë Luftës së Parë Botërore, por:

Më vonë ai u bë tërhequr nga lëvizja Grupi i Oksfordit, edhe pse kurrë nga extravagances saj.

Sa i përket interesave të tij jashtë matematikës:

Music luajtur një pjesë e madhe në jetën e tij, dhe mbi të paktën një rast ai i elektrizuar dhe humanized një mbledhje solemne disi në shtëpinë e tij duke ulur në piano dhe këndon një këngë komike.

Nekrologji përmban haraç në vijim:

Ai ishte një njeri me sinqeritet dhe mirësi e madhe patentë i cili shërbeu kolegj dhe universitet e tij mirë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland