Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

David George Crighton

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

15 Nov 1942

Llandudno, Wales

12 April 2000

Cambridge, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Crighton Davidi ishte biri i George Crighton Wolfe Xhonson dhe Violet Grace Garrison. Ai ka lindur në Llandudno, Uells, sepse, për shkak të bombardimit të Londrës gjatë Luftës së Dytë Botërore, e ëma e tij kishte qenë dërguar atje në mënyrë që fëmija i saj mund të jenë të lindur në siguri. Edukimi i tij mesëm ishte në Watford Grammar School, por ka interesat e tij të parë nuk ishin në matematikë, por në klasike. Vetëm në dy vitet e fundit e tij në shkollë e mesme e bëri ai u bë i interesuar në matematikë dhe kjo u solli nga njëri prej mjeshtrave në Watford Grammar School cili ka thënë:

... çfarëdo tjetër, ai nuk do të jetë çdo të mirë në matematikë.

Crighton lidhur më vonë gjatë jetës së tij që ishte me këtë sfidë që e bëri atë ndryshim nga menduar në karrierën e tij klasike, dhe kalimi në matematikë dhe fizikë për lëndët e shkollës e tij kryesore gjatë dy viteve të fundit të tij në shkollën e mesme.

Pas përfundimit të studimeve të tij në Watford Grammar School, Crighton hyrë St John's College, Cambridge, në vitin 1961. Megjithatë ai vetëm përfunduar para dy pjesët e Tripos matematike për të, pavarësisht nga marrja e një e parë në dy pjesë, ai preferoi të përfundojë shkollimin e tij në vitin 1964 me një BA dhe për të marrë një pozicion pedagog në Woolwich Politeknik. Ne duhet të kini parasysh se Woolwich Politeknik ka që atëherë u bë Universiteti i Greenwich, por në kohë Crighton u bashkuan me të, ajo nuk kishte statusin e universitetit. Pedley shkruan në:

Atje ai mësoi një spektër të gjerë të matematika për deri në 23 orë në javë, dhe mësoi teknikat e kontrollit të turmës - klasa mbrëmje në matematikë nënligjore për inxhinieri përfshirë disa lëkurë-veshur "studentët e pjekur", duke pasur thika.

Një takim shans me John Ffowcs Williams, i cili ishte një ekspert në aeroacoustics në stafit matematikës në Imperial College, Londër, u ndryshua Crighton karrierës së. Ai u largua nga Woolwich Politeknik të bëhet asistent Williams 'kërkimeve në Imperial College, duke marrë një prerje të mëdha në paga në proces, dhe ai gjithashtu studioi për doktoraturë e tij ndërsa në Imperial College. Ai u dha të doktoraturës së tij në vitin 1969 dhe ka mbetur në Imperial deri sa ai ishte emëruar si një hulumtues në Departamentin e Inxhinierisë të Universitetit të Kembrixhit pesë vjet më vonë.

Crighton publikim i parë ishte në 1970 kur Rrezatimi nga turbullirat e pranë një kufi të përbërë fleksibël u shfaq në Procedura e Shoqërisë Mbretërore të Londrës. Ky dokument Crighton studiuar valë zanore që lidhen me një rrjedhë lëng i turbullt mbi një sipërfaqe i shkëputur i formuar me dy gjysmë-fleksibël pafund aeroplanët. Ai dha një model matematik në të cilin problemi reduktuar për zgjidhjen e dy ekuacioneve integrale njëjës me Cauchy-kernels lloji, dhe me koeficientët ndryshueshëm. Zgjidhja e ekuacioneve ai tregoi se kufiri i konverton energjinë ruajtur në shtresa kufi trazuar në valët e zërit që gjenerojnë nga zhurma.

Përkundër të emëruar në Departamentin e Inxhinierisë të Kembrixhit në vitin 1974 ai kurrë nuk mori postin për, në nxitjen e Sir James Lighthill, ai u emërua kryetar i Matematika e Aplikuar në Universitetin e Leeds. Nën udhëheqjen e Crighton e Departamentit në Leeds ishte:

... ishte transformuar gjatë 12 viteve të ardhshme në një nga departamentet e lartë e këtij lloji në vend. Parashikon të njëpasnjëshme Crighton si kreu i departamentit, kryetar i shkollës, dhe kryetar i bordit të shkencës (në mënyrë efektive Dean), u largua në çdo rast shënon pashlyeshme e imagjinatës së tij dhe efektivitetit, vendime të vështira pa ndryshim duke e shoqëruar me një shqetësim të vërtetë për të individëve të prekur.

Nuk është një histori e bukur u tha nga Pedley në rreth një të Crighton studentët kërkimit pesëmbëdhjetë në Leeds:

Kur ai kishte qenë atje vetëm rreth një vit, një studenti të ri kërkimi që ka bërë në qoftë se ata mund të rregullojmë një kohë për një takim të rregullt javore. David shikuar në ditarin e tij dhe tha: "Sa për të hënave në 7?" "Am ose pm," studenti interesuar - në të cilat u përgjigjen: "cilado që ju preferoni.

Në 1986 Batchelor në pension si profesor i matematikës aplikuar në Kembrixh dhe Crighton ishte emëruar për të pasuar atë. Në këtë kohë ai u zgjodh si anëtar i Kolegjin St John's. Crighton u bë Drejtor i Departamentit të Aplikuara dhe Matematika Fizika teorike në Kembrixh në vitin 1991. Ai e bëri emërimet e reja në zonat e dinamikës jolinear dhe mekanikë të ngurta. Departamenti i arritur gjëra të mëdha nën udhëheqjen e tij, sepse ai kishte një:

... vendosmëri të pafund që departamenti i duhet jo vetëm të mbetet larg të fortë departamentit të shkencave matematikore në Britani dhe Europë, por se ajo duhet të rangut të paktën të barabartë me departamentet shumë më i financuar bujarisht në Amerikë.

Në 1993 Crighton u zgjodh për një Fellowship of Royal Society. Megjithatë, ai nuk ishte anëtar i vetëm i departamentit të tij për të arritur këtë nder dhe ajo sigurisht që është një nder i madh për udhëheqjen e tij se, mrekullueshëm, anëtarët e pesëmbëdhjetë departamenti i tij kishte qenë aq i nderuar nga 1999.

Ne kemi përshkruar më lartë përmbajtjen e letrës së parë Crighton kërkimore. Ne i patëm dhënë disa detaje të kësaj pune për të është tipik për aplikimet e matematikës në të cilat ai ka punuar gjatë gjithë jetës së tij. Ai ishte i shqetësuar veçanërisht për të aplikuar idetë e tij për kontrollin e zhurmës në dizajn aeroplan. Puna e tij në rrjedhën e ajrit mbi krahët e një trup i avionit dhe avioni u bërë përsëri me qëllim të arritjes së një reduktim në zhurmën e prodhuar veçanërisht në fluturim dhe ulje.

I [EFR] fundit dëgjuar Crighton flas më 27 nëntor 1998 në një takim në University College në Londër për të kujtuar jetën dhe punën e Sir James Lighthill. Në atë takim Crighton biseduar mbi Lighthill dhe akustikë. Kjo ishte një leksion të shkëlqyer, të dhënë nga një matematikan në kulmin e fuqive të tij, duke e përshkruar punën e një matematikan i shquar. Në fakt puna matematikore Crighton ishte shumë në zonën e njëjtë me atë të Lighthill dhe ai ndahet me Lighthill një tjetër pasion, pra muzika dhe opera.

Për më tepër pasionin e tij për kërkimin, arritjen e nivelit më të lartë botëror për departamentin e tij, dhe familja e tij, Crighton dashur muzikë:

Opera e Wagner ishin një entuziazëm të veçantë. Ai nuk e humbi një mundësi për të marrë pjesë në Festivalin e Bayreuth, dhe gjithmonë do të kërkojnë që të përfshijnë të paktën një opera në secilën prej tij angazhimeve pedagog shumë rreth botës. Një arritje përfundimtare, i cili i jepte atij kënaqësi të madhe personale dhe erdhi vetëm disa javë para vdekjes së tij, ishte për të kryer orkestër kolegj në një shfaqje motori i Overture të Tannhäuser.

Piano ishte tjetër dashuri. Ndërsa në Leeds ai u bë një admirues i madh rus Tatiana Nikolayeva pianisti i frikshëm, i cili kishte qenë në juria e Konkursit Ndërkombëtar qytetit Piano në vitin 1984. Kur ata u takuan në radhë mëngjesin në një hotel Leningrad arritën një miqësi që zgjati deri në vdekjen e saj në vitin 1993. Kohët e fundit ai kishte championed slloven pianisti Dobravka Tomsic.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland