Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Antonio Luigi Gaudenzio Giuseppe Cremona

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

7 Dec 1830

Pavia, Lombardy (now Italy)

10 June 1903

Rome, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Luigi Kremones u arsimua në Ginnasio në Pavia. Babai Luigi Luigi vdiq kur ishte 11 vjeç dhe kjo gati penguar atë të ketë një arsim të duhur. Megjithatë, njerk i tij i mbështetur atë nëpërmjet shkollës në mënyrë që ai ishte në gjendje të përfundojnë arsimin e tij të shkollës dhe të hyjë në Universitetin e Pavia.

Ngjarjet politike, megjithatë, do të ketë një efekt të madh në jetën e Kremones dhe ndikimi i parë erdhi nga revolucioni i 1848 që u përpoqën për të arritur një kushtetutë të re dhe më liberale. Qeveria austriake arrestoi udhëheqësit e opozitës i revolucionit në Venecia dhe Milan, dhe demonstratave studentore të shtypur në Padova dhe Pavia. Kremones, të gjithë jetës së tij një nacionalist i zjarrtë italiane, menjëherë u bashkua me pagesë Itali "batalion".

Brenda pak ditëve ushtria austriake ka humbur pothuajse të gjitha Lombardia - Venetia dhe u terhoqen. Sardenja - Piemonte shpalli luftë Austrisë. Pas disa suksese fillestare nga italianët, ushtria austriake filloi të fitojë fitore. Në Lombard reconquest austriak i Brescia mars 1849, pas 10 ditë luftimesh, e la Venecias izoluar. Kremones, nga kjo kohë një rreshter, ishte me trupat mbrojtur Venecias. Qyteti i rezistoi forcave austriake deri në 24 gusht 1849. Trimëri e forcave të mbrojtjes ka qenë i tillë që sulmuesit austriak lejuar ata që të largohen nga qyteti me nderim. Kremones ishte në gjendje të kthehen në Pavia.

Kthehu në Pavia, Kremones zbuluar se nëna e tij kishte vdekur ndërsa ai kishte luftuar në Itali pa pagesë. Përsëri ai u financiarisht në gjendje të kthehen në universitet, pa mbështetjen e familjes së tij dhe familjes së tij u mblodhën përsëri të rrumbullakta dhe siguruar mbështetjen e nevojshme. Ai hyri në Universitetin e Pavia më 27 nëntor 1849 për të studiuar për një diplomë në inxhinieri civile. Atje ai u mësoi nga Bordoni, Casorati dhe Brioschi por ai ishte më i influencuar nga Brioschi. Kremones më vonë shkroi, shih:

Vitet që kam kaluar me Brioschi si nxënës e më vonë si koleg janë një pjesë e madhe e jetës sime, në pjesën e parë të këtyre viteve kam mësuar në dashuri dhe në shkenca të tjera si për ta transferuar atë në një rreth të madh të auditorëve.

Më 9 maj 1853 u dha Kremones doktoraturës e tij në inxhinieri civile nga University of Pavia. Në këtë kohë Benso di Camillo Cavour ishte bërë kreu i qeverisë, dhe bashkimin e Italisë kishte filluar. Por Austri ende i kontrolluar rajonin dhe kjo jetë bërë e vështirë për Kremones i cili kishte luftuar kundër pushtimit austriak. Si Greitzer shkruan në:

Rekordin e tij të shërbimit ushtarak kundër sundimit austriak penguar atë të marrë një post zyrtar të mësimdhënies në sistemin arsimor, kështu që punë e tij të parë ishte si një mësues privat për disa familje në Pavia.

Kremones ishte nga kjo kohë të angazhuar në kërkime matematikore dhe gazeta e tij të parë u shfaq mars 1855. Kjo duhet të ketë pasur ndonjë ndikim për të ndihmuar atë për të fituar leje për të mësuar fizikën në një bazë të përkohshme në Ginnasio në Pavia, ku ai kishte vetë janë trajnuar për universitet. Në maj 1856 gazeta e dytë e tij matematikore doli dhe kjo, së bashku me mësimin e tij të mirë, duket se ka ndihmuar atë të siguruar pozicionin e mësues ndihmës në Ginnasio në dhjetor 1856.

Më 17 janar 1857, Kremones u emërua mësues të plotë në Ginnasio në Kremones. Kremones, kryeqytet i rajonit të Lombardisë Kremones ishte vendosur në bankë në veri të lumit në juglindje Po e Milan. Kremones u të mbetet në shkollë atje për tre vjet dhe gjatë kësaj kohe ai shkroi një numër artikujsh matematikore. Ata nuk janë me rëndësi të madhe përveç se disa prej tyre ishin shqyrtuar kthesa projektive duke përdorur metodat, teknikat e cila do të jetë karakteristikë e rëndësishme e matematikës më vonë Kremones së.

Ndërsa Kremones matematikan mësohen në qytetin e Kremones, ngjarjet politike ishin të marrë vendin që do të ketë një efekt të madh mbi të ardhmen e tij. Në korrik 1858 Cavour bërë një marrëveshje me Napoleon III i Francës për mbështetjen e tij të Piemonte. Shpall luftë Austri Kur në Piemonte më 26 prill 1859, Franca nderuan aleancën e saj me Piemonte. Pas një numri të betejat austriakët ishin në tërheqje dhe një traktat u nënshkrua në Villafranca nga Napoleon III pranuar lënie e Lombard nga Austria, të cilën ai pastaj kaloi në Piemonte. Lombardia, çlirua nga sundimi austriak, ishin të shpejtë për të parë se Kremones nuk duhet të mbahen më mbrapa për arsye politike. Më 28 nëntor 1859 ai u emërua si mësues në Alexandre Shën Lycée në Milano.

Me ngjarjet e lëviz me shpejtësi drejt një Itali të bashkuar nën Victor Emmanuel II si Mbret, Kremones u caktua me dekret Royal si një profesor i zakonshëm në Universitetin e Bolonjës më 10 qershor 1860. Mbretëria e Italisë u shpall zyrtarisht më 17 mars 1861, nga një parlament i ulur në Torino. Kremones u të mbetet në Bolonjë deri në tetor 1867.

Complete Works Kremones atje duket 45 artikuj që ai botoi ndërsa në Bolonjë. Gjashtëmbëdhjetë të këtyre neneve të përgjigjet në pyetjet e paraqitura në Annales Nouvelles. Ekzistojnë tetë komente libër dhe katër artikuj historike me qëllim për të nxitur kërkime në gjeometri. Gjithashtu janë përfshirë punën e rëndësishme Kremones mbi transformimet e kthesa aeroplani, të cilat ishin botuar gjatë kësaj periudhe në 1863 dhe 1865. Kjo ishte kjo punë e cila fitoi çmimin e tij Shtajner për 1866, duke u dhënë çmimin së bashku për të Kremones dhe Rudolf Sturm. Gjithashtu, ndërsa në Bolonjë Kremones zhvilluar teorinë e transformimeve birational, i njohur më vonë si transformimeve Kremones, dhe shkroi një seri të dokumenteve të përdredhur kub sipërfaqeve.

Bardh e përshkruan këtë periudhë të punës Kremones në:

Chasles ishte lloji më parë që në Kremones modeluar punën e tij. Purism gjeometrike e von Staudt ishte një ndikim më vonë. Prandaj është e natyrshme për të gjetur themelet metrikë për përkufizimet në vend gjeometrik i, ose interchangeably me projektive. Aparatit të gjeometrisë algjebrike është ndërtuar mbi polars, dhe këto me distanca. Metoda gjeometrike është kryesisht një përdorimi të termave apo marrëdhënieve përshkrues në vend të ekuacioneve. Dhe fillimet e gjeometrisë enumerative këtu ...

Greitzer, shkrim në, përshkruan rëndësinë e transformimeve Kremones që ai futi në Bolonjë periudhë e tij:

Transformimet Kremones janë përdorur për të studiuar racional sipërfaqe, për zgjidhjen e singularities e avionit dhe kthesa hapësirë, si dhe për studimin e integrals eliptik dhe Riemann sipërfaqeve. Ata janë efektive në uljen e singularities e kthesa të dyfishtë pikë me tangents veçantë.

Në tetor 1867, në Brioschi 's rekomandim, një Dekret Mbretëror ishte lëshuar, këtë herë caktimin Kremones të Institutit Politeknik të Milanos. Ai mori titullin e profesorit në vitin 1872, ndërsa në Milano. Greitzer shkruan në:

Periudhë në Milano, ku ai qëndroi deri më 1873, ishte koha e krijimtarisë më të mëdha të Kremones. Ai ka shkruajtur artikuj mbi tema të tilla të ndryshme si cubics shtrembëruar, developable sipërfaqet, teoria e conics, teoria e kthesa aeroplani, e tretë dhe të katërt-shkallë sipërfaqe, zhurma dhe gjeometria projektive.

Punës Kremones në zhurma është e një rëndësie të madhe dhe i jep, në një formë të qartë, për shkak të disa teorema Maxwell. Në një letër të 1872 Kremones mori një ide e Maksuellit 's mbi forcat në strukturat kornizë që i ishte shfaqur në një gazetë inxhinierike në 1867 dhe interpretohen Maxwell' s nocionin e figurave reciprok si dual në 3-hapësirë projektive. Këto shifra reciprok, për shembull, ka tre forcat në ekuilibër në një shifër të përfaqësuar nga një trekëndësh, ndërsa në figurën reciproke ato janë përfaqësuar nga tre linja në harmoni.

Në 1873 Kremones u ofruar një post politik si sekretar i përgjithshëm i Qeverisë së re italiane. Kjo ishte një haraç i përshtatshëm për të Kremones shumë matematikë e tij patriotike ende hulumtime janë me interes të tilla që ai refuzoi të pranojë postin e politike. Në vend të kësaj ai shkoi në Romë më 9 tetor 1873, i emëruar përsëri nga Royal Dekreti, si drejtor i Shkollës themeluar rishtas Politeknik e Inxhinierike. Përveç kësaj ai u emërua profesor i statikë grafike. Megjithatë, nëse ai kishte shpresuar se refuzimi post politik do ta linte atë në gjendje për të vazhduar studimin e tij matematikore ai shpejt zbuloi se administrata e tij dhe detyrat e mësimit i dha fund efektive të kërkimit.

Në nëntor 1877, Kremones u emërua në karrige e matematikës të lartë në Universitetin e Romës. Megjithatë presionet politike e bëri atë mendojnë se ai duhet të shërbejë shtetit të ri italian. Më 16 mars 1879 ai është emëruar një senator dhe në këtë pikë përfundoi punën e tij matematikore plotësisht. Ai u bë ministri i Arsimit Publik dhe përfundoi karrierën e tij politike si Zv / President i Senatit. Greitzer shkruan në:

10 qershor 1903, pas largimit nga një shtrat i të sëmurit për të vepruar në disa legjislacionit, Kremones nënshtruar një sulm në zemër.

Kremones kishte një ndikim të madh në gjeometrinë në Itali. Shumë Shtajner 's argumente të gjeometrisë sintetike janë rishikuar dhe përmirësuar nga Kremones. Një nga temat që ishin të pranishëm në pothuajse të gjithë punën e tij gjatë gjithë karrierës së tij ishte Gjeometria projektive. Por, Greitzer, thekson se:

Kremones bërë asnjë zbulimet befasuese në këtë fushë, por ai nuk rrjedhin shumë prona të figurave të lidhura projectively, dhe ai nuk paraqesin subjekt ka klasave në një mënyrë të llogaritur për të qartësuar dhe sjellë nga marrëdhëniet më të thjeshtë.

Në fakt Kremones kishte një reputacion të mirë si një lektor:

Kremones ishte një pedagog i shkëlqyer: qetë, rigoroz, por edhe interesante dhe emocionuese.

Bardhë shkruan:

... është evidente nga shkrimet e tij se kjo ishte dashuria lindur e shkencës së tij të zgjedhur atë që lëviznin për të dhënë mësim dhe për përgatitjen e librave përmes së cilës emri i tij është i njohur më gjerësisht.

Kremones ishte shumë i drejtë në duke përmendur veprat e të tjerëve, diçka që nuk ishte shumë e zakonshme në mesin e Matematikanë shumë në atë kohë. Përsëri kemi të japin kuotën e Bardhë:

Kremones vetë ishte i ndërgjegjshëm dhe i palodhshëm në kërkimin nga puna e paraardhësve të tij mbi çështjet që ai vetë ishte duke hetuar.

Në një nga veprat e tij, pas dy faqet e përmbledhje historike, ai jep një shënim excusing:

... injoranca e tij të mëparshme, dhe dështimi për të përmendin, veprat e Möbius dhe Seydewitz të cilat ese e Schroeter tani kishte drejtuar vëmendjen e tij.

Kremones kishte shumë nxënës të cilët do të japin kontribute të mëdha në gjeometri, për shembull Bertini, Veronese dhe Guccia.

Në vitin 1879, vit ai u bë një senatori, ai mori nder shkencor për t'u bërë një anëtar përkatës i Shoqërisë Mbretërore të Londrës.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland