Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

August Leopold Crelle

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

11 March 1780

Eichwerder (near Wriezen), Germany

6 Oct 1855

Berlin, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Gusht Crelle 's ati ishte një ndërtues i cili kishte pak në mënyrë të të ardhurave të jenë në gjendje për të dhënë birit të tij një edukim të mirë. Crelle prandaj ishte autodidakt, duke studiuar inxhinieri civile. Ai siguroi një vend pune si inxhinier civil në shërbim të Qeverisë prusian. Ka punuar për Ministrinë e Brendshme prusian mbi ndërtimin dhe planifikimin e rrugëve dhe një nga hekurudhat e parë në Gjermani (e përfunduar në 1838) midis Berlin dhe Potsdam.

Sikur të familjes së tij kishin burimet, atëherë do të Crelle studiuar matematike ne universitet. Gjithmonë Ai kishte një dashuri të subjektit, por paratë e fituar ishte një domosdoshmëri për të. Megjithatë, ai ishte gjithmonë një për t'u përgatitur për të studimit të tij dhe në të vërtetë ai kaloi një marrëveshje të madhe të orarit të punës në matematikë. Ai ka arritur një nivel të shquar të matematikës duke pasur parasysh se ai nuk ishte mësuar zyrtarisht, dhe kur ai ishte 36 vjeç ai ka paraqitur një tezë De variabilium calculi në geometria et arte mechanica usu në Universitetin e Heidelberg dhe u dha një doktoraturë sipas rregullit.

Crelle nuk ishte sigurisht një matematikan i madh origjinal, por ai kishte tre cilësi që e bëri atë si të rëndësishme për çdo subjekt, si studiues i madh mund të ketë qenë. Këto tri cilësi janë në radhë të parë entuziazmin e tij të madh për subjekt, së dyti aftësinë e tij organizative, dhe së treti aftësia e tij për talentet e jashtëzakonshme në vend Matematikanë rinj. Kjo dhuratë e fundit është përshkruar si më poshtë:

Crelle kishte një ndjeshmëri të veçantë për të gjeni matematike

dhe si:

Crelle kishte një intuitë të jashtëzakonshme për të gjykuar cilësitë e talentet e rinj, si dhe për inkurajimin e pastaj me punën e tyre kërkimore.

Ai themeloi një ditar kushtuar tërësisht të matematika Journal für die angewandte Reine und Mathematik në 1826. Edhe pse nuk është ditar i parë i tillë, ai ishte i organizuar mjaft ndryshe nga revista që ekzistonte në atë kohë që këto revista të tjera ishin kryesisht të raportimit takimet e Akademive dhe Shoqëritë e nxjerra ku u lexuar letrat. Crelle ishte shumë në kontrollin e revistës, dhe ai veproi si redaktor i përgjithshëm për 52 vëllimet e para. Se ai nuk duan një punë të veçantë, por, siç u shpreh ai në vëllimin e parë, një gazetë e cila:

... duhet të përpiqet të ofrojë vetë në një publik më të madh në mënyrë që së pari dhe më kryesorja të siguruar jetëgjatësinë e saj dhe mundësinë për të përsosur veten.

Crelle e kuptuan rëndësinë e Abel 's punë dhe disa artikuj të botuar prej tij në këtë vëllim të parë, duke përfshirë edhe dëshmi e tij patretshmëri e ekuacionit quintic nga radikalët. Në fakt Abel dhe Shtajner kanë inkurajuar fuqishëm Crelle në themelimin e tij e ditarit dhe Steiner ishte gjithashtu një kontribues i madh për vëllimin e parë të Crelle's Journal.

Matematikanë rinj të tjerë kishin dokumentet e tyre të parë të botuar në revistën Crelle së, kryesisht për shkak të gjeni të tij në diktim rëndësinë e hulumtimit të tyre. Përveç kësaj deri në Abel, matematicienë si Dirichlet, Eisenstein, Grassmann, Hessen, Jacobi, Kummer, Lobachevsky, Möbius, Plücker, von Staudt, Shtajner, dhe Weierstrass të gjitha veprat e tyre e hershme kishte bërë e famshme nga publikimi në gazetë të Crelle.

Në 1828 u largua Crelle shërbim të Ministrisë prusian e Brendshme dhe u bashkua me Ministrinë e Arsimit dhe Prusiane Kulturore Punëve të. Atje ai përdorur aftësitë e tij dhe lidhjet matematikore, duke i këshilluar për politikat për matematikën mësimore në shkolla dhe kolegje teknike. Ai kaloi një magji në verën e vitit 1830 në Francë studimin e metodave të mësimdhënies të përdorura nga frëngjisht. Ai ka shkruar një raport të kthimit të tij në Gjermani i cili vlerësoi lartë mënyrë që mësimin e matematikës u organizua në Francë, por ai ishte kritik i tillë që frëngjisht një theks të fortë në aplikimet e matematikës në vend se, çka Crelle besonin në, rëndësinë e mësim matematike në të drejtën e vet. Crelle ka shkruajtur (shih për shembull):

Qëllimi i vërtetë i matematikës është që të jetë do të thotë të ndriçoj arsye dhe për të ushtruar forcat shpirtërore.

Megjithatë, ai u bë i mprehtë për të sjell modelin e Ecole Polytechnique në Gjermani për këtë ishte rruga frëngjisht për të trajnuar mësuesit të lartë të cilësisë.

Një nga rezultatet e përfshirjes së tij me mësimin e matematikës në shkollat ishte se ai ka publikuar një numër të madh të teksteve dhe botuar tabelat e shumëzimit që shkoi nëpër edicionet e shumta.

Ne kemi përmendur më lart reagim Crelle për matematikë të pastër dhe të zbatohen. Qëllimin e tij fillestar kur ai filloi të tij Journal für Mathematik und die Reine angewandte ishte, si tregon titulli, për t'u marrë në mënyrë të barabartë me matematikë të pastër si dhe aplikuar. Ai ndryshoi pikëpamjen e tij të kësaj barazi e bilancit kur e gjeti atë se e pamundur të gjesh artikuj matematikë e aplikuar të njëjtën thellësi intelektuale për ato në matematikë të pastër. Zgjidhja është e thjeshtë, edhe në qoftë se ajo kërkohet një ndryshim në politikën, dhe kjo ishte që të ketë një ditar të dytë për matematikën më praktike dhe këtë ai shkoi në një revistë të dytë që ai ka filluar në 1829, Journal für die Bankunst. Kjo gazetë botoi 30 Volumet por përfundoi garën e saj në 1851, pak vite para vdekjes së Crelle.

Crelle u zgjodh në Akademinë e Berlinit në 1827 me mbështetjen e fortë të Alexander von Humboldt. Në Eccarius duket në:

... rekomandimet Crelle ka shkruajtur për anëtarët e ardhshëm të Akademisë [dhe] ai lexuar gazetat matematikore atje, si dhe çmimin problemet ai propozoi dhe vlerësohet për Akademinë ...

Ne duhet të themi diçka për karakterin personale Crelle dhe jetese e cila edhe doli e rëndësishme në sipërmarrje e tij të suksesshëm. Abel vizitoi Crelle në Berlin jo shumë kohë më përpara se të vdesin Reine Journal für Mathematik und angewandte e filloi botimi. Abel shkroi Holmboe në janar 1826:

Ju nuk mund të imagjinojmë se çfarë një njeri i shkëlqyer [Crelle] është tamam si një duhet të jetë, në mendime dhe ende nuk e tmerrshëm i sjellshëm si njerëzit kaq shumë, shumë i sinqertë, për këtë çështje. Unë jam me atë më të marrëdhënie të mira si unë jam me ju dhe miq të tjerë shumë të mirë.

Në një tjetër letër, kjo kohë për të Hansteen, Abel ka shkruajtur (shih për shembull):

Nuk është në vendin e tij një lloj takimi, ku është diskutuar kryesisht muzikës, nga të cilat për fat të keq unë nuk e kuptoj shumë. Mua më pëlqen që të gjithë të njëjtën që unë gjithmonë ka takuar disa matematikanë të rinj me të cilët për të folur. Në shtëpinë e Crelle e ka përdorur për të të jetë një takim javore te Matematikanë, por ai kishte të pezullojë atë për shkak të disa om [Martin, vëllai i Georg om ] Me të cilin askush nuk mund të marrë së bashku për shkak të arrogancës së tij të tmerrshme.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland