Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Harold Scott MacDonald Coxeter

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

9 Feb 1907

London, England

31 March 2003

Toronto, Canada

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Donald Coxeter ishte i njohur gjithmonë si Donald që erdhi nga tretë MacDonald emrin e tij. Kjo ka nevojë për një shpjegim të vogël. Ai iu dha emri i parë Scott MacDonald Coxeter, por një nunët me dije se emri i babait të tij duhet të shtohet, kështu që Harold u shtuar në para. Një tjetër vuri në dukje se relativ HMS Coxeter e bëri atë të tingëllojë si një anije. Një ndryshim i emrave rezultuar në Coxeter Harold Scott MacDonald.

Donald u arsimua në Universitetin e Kembrixhit, duke marrë BA e tij në vitin 1929. Ai vazhdoi të studimit për një doktoraturë në Kembrixh në HF Baker, dhe kjo është dhënë në vitin 1931. Ai u bë pastaj një tjetër, kërkime të vazhdueshme të tij në Kembrixh. Gjatë kësaj periudhe ai kaloi dy vjet si vizitor kërkimore në Universitetin Princeton punojnë nën Veblen. Ai ishte Rockefeller tjetër gjatë 1932-33 dhe Procter tjetër, gjatë vitit 1934-35.

Në 1936 Coxeter mori një takim në Universitetin e Torontos. Ai mbeti në fakultetin në Toronto deri në vdekjen e tij. Një festim u mbajt në departamentin në vitin 1996 për të festuar 60 vitet e tij në Universitetin e Torontos.

Punës Coxeter ishte kryesisht në gjeometri. Në veçanti ai ka dhënë një kontribut me rëndësi të madhe në teorinë e polytopes, jo-Euklidiane gjeometri, teori grup dhe Kombinatorika.

Polytopes Coxeter janë domains themelore të grupeve pasqyrim diskrete, e quajtur tani grupe Coxeter, dhe ata sjellin tesselations. Në 1934 Coxeter klasifikuar të gjitha sferike dhe Euklidiane grupe Coxeter.

Puna e tij ishte e motivuar nga bukuria e matematikës. Robert Moody, duke propozuar Coxeter për një diplomë nderi nga Universiteti i York në Toronto, ka thënë:

Shkenca moderne është drejtuar shpesh nga fads dhe modës, dhe matematikë nuk është përjashtim. Stil Coxeter, unë do të thoja, është singularly jo i modës. Ai është i udhëzuar, unë mendoj se, pothuajse krejtësisht nga një ndjenjë të thellë të asaj që është e bukur.

Jork nuk ishte e universitetit vetëm për të nderuar Coxeter. Ai mori nëntë doctorates nderi dhe ishte një anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Londrës dhe anëtar i Shoqërisë Mbretërore e Kanadasë.

Ndër librat më të njohur të tij janë gjeometria projektive aeroplan reale (1955), Hyrje në gjeometri (1961), polytopes rregullta (1963), Non-gjeometri Euklidiane (1965) dhe, të shkruar së bashku me SL Greitzer, Gjeometria rishqyrtohet (1967). Edhe ai botoi një vepër të famshme në prezantimet e grupit, i cili ishte shkruar së bashku me të parë e tij e doktoraturës Moser student WOJ, Prodhuesit dhe marrëdhëniet për grupe të veçantë.

12 librat e tij dhe 167 artikuj të botuar të mbulojë më shumë se hulumtimet matematikore. Coxeter u takua Escher në vitin 1954 dhe dy miqtë u bë gjatë tërë jetës. Një tjetër mik, R Buckminister Fuller, përdorur idetë Coxeter në arkitekturën e tij. Në 1938 Coxeter rishikuar dhe përditësuar orgji Ball 's recreations matematike dhe ese, një libër që dolli Ball botuar të parë në 1892.

Coxeter kishte dhurata të shumta artistike, sidomos në muzikë. Në fakt para se të bëhej një matematikan ai donte të bëhej kompozitor. Megjithatë interesin e tij në simetri e mori atë drejt matematikë dhe në një karrierë që ai ka dashur të gjithë jetës. Coxeter ka shkruajtur:

Unë jam jashtëzakonisht me fat për të paguar për atë që unë do të kishte bërë anyway.

Ai atribuohet jetës së tij të gjatë për të vegetarianism, një regjim i rregullt i ushtrim që e panë atë të bëjë 50 push-ups një ditë në moshën 89, dhe, ndoshta më e rëndësishmja, si vetë ai lidhur me

Unë kurrë nuk jam mërzitur.

Lejoni [EFR] një notë personale:

Një koleg dhe kam vizituar Donald në Toronto në 1.970 s dhe unë do të kujtohet gjithmonë zyrën e tij të plotë e modeleve matematikore. Mbaj mend mirësinë ekstreme dhe mikpritjen e mrekullueshme e Donald dhe gruaja e tij holandez Rien. Kur i tha se unë kurrë nuk e kishte pasur byrek me kungull përpara, Donald zhdukur në kuzhinë dhe stivosur përsëri me një hënë e madhe që vështirë se figura e tij të brishtë dukej në gjendje për të kryer.

Ai më mësoi se si të shkruaj një letër matematikë. Ai ishte një zejtar në ndërtimin e një letre, duke numëruar simbole për të siguruar që formulat nuk ia thyen të gjithë një linjë.

Kur Donald vizitoi mua dhe një koleg në St Andrews, ne atë e mori një shëtitje poshtë skelë në port. Ai këmbënguli shumë në ankth tonë, të ngjitur një shkallë të pasigurt ndryshkur në fund të skelë. Ai sigurisht nuk ishte si e thyeshme si ai dukej!

Në 1997 Coxeter u bërë një shoku të Rendit të Kanadasë. Kjo është më e lartë e tre niveleve të nderon se Kanadaja i bën.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland