Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Antoine Augustin Cournot

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

28 Aug 1801

Gray, France

31 March 1877

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Antoine Cournot ndoqi shkollën e mesme College de Gray midis viteve 1809 dhe 1816. Ai tregoi një interes në politikë në një moshë të re dhe në një Francë të ndarë thellësisht në mes royalists dhe republikanëve, ai u rreshtua me të shkaktojë monarkist në rininë e tij. Pas largimit nga shkolla ai kaloi katër vjet në një zyrë të avokatit, por pasi ai kishte lexuar dhe Laplace korrespondencë midis Leibniz dhe Clarke ai vendosi për të hyrë në universitet.

Një kurs paraprake në matematikë në Kolegjin Mbretëror në Besançon në seancën 1.820-21 përgatitur atë për hyrje në Ecole Normale Supérieur në Paris, ku ai hyri në 1821. Megjithatë koha nuk kishte ndërpre kur Ecole Normale Supérieur u mbyll. Cournot mbetur në Paris dhe, matematikë së bashku me kolegët e tij studentore Dirichlet, u mësoi në Sorbonne nga Lacroix dhe Hachette.

Cournot Në 1823 u bë një mësues, por vazhdoi punën e tij në matematikë marrjen e doktoraturës së tij në 1829 për një tezë Le mouvement d'un corps rigide par soutenu ide un plan. Poisson ishte i impresionuar me Cournot dhe, në 1833, ai mori një pozicion për atë me Akademia në Paris. Gjatë kësaj kohe ai përkthyer John Herschel 's traktat në astronomi në frëngjisht, ajo u botua në 1834.

Përsëri me Poisson 's rekomandim, Cournot u emërua në një karrige e reja të krijuara në analizë në Lyon në 1834. Në Cournot shkruan e Poisson-s mendimin e letrat e tij të parë në mekaniken:

Poisson zbuluar në to një thellësi filozofike - dhe, unë duhet të them sinqerisht, ai nuk ishte krejt e gabuar. Për më tepër, nga atëherë ai parashikoi se unë do të shkoj tani në fushën e spekulimeve të pastër matematik por (siç kam menduar gjithmonë dhe nuk kanë hezituar për të thënë) në këtë ai ishte i gabuar.

Në 1835 Cournot u bë profesor i matematikës në Grenoble dhe rektor atje. Tre vjet më vonë ai u bë e përgjithshme inspektori i arsimit publik. Në këtë vit (1838) ai botoi Recherches sur les principes mathématiques de la théorie des richesses në të cilin ka biseduar për ekonomi matematikore, në furnizim të veçantë dhe funksioneve kërkesës.

Ai konsiderohet gjithashtu kushtet për ekuilibër me monopol, duopoly dhe konkurrencën e përsosur. Ai konsiderohet si efekt të taksave, trajtohen si ndryshimet në kostot e prodhimit, dhe diskutuan problemet e tregtisë ndërkombëtare. Ai jep një përkufizim i një treg, i cili është bazë për se përdoret ende në ekonomi:

Ekonomistë kuptoni nga Tregu afat, nuk zhvillohet ndonjë të veçantë të tregut në të cilën gjërat janë blerë dhe shitur, por tërë çdo rajon në të cilin blerësit dhe shitësit janë në marrëdhënie të tilla pa me njëri-tjetrin se çmimet e mallrave të njëjtën tendencë për barazi lehtë dhe shpejt.

Kjo punë e bën Cournot një pionier i ekonomisë matematikore, 25 vjet para Jevons.

Cournot gjithashtu ka punuar në probabilitet dhe edhe pse hetimet e tij në një bazë logjike për të qenë i pasuksesshëm, puna e tij e bëri të çojë rrugën për zhvillimet e ardhshme të rëndësishme. Ai, si Poisson dhe Condorcet bëri, aplikuar probabiliteti statistikave ligjore.

Cournot gjithashtu i njohur edhe për pikëpamjet e tij mbi njohuritë shkencore. Ai ka shkruajtur:

... njohurive shkencore është shenjë e arritjeve të mëdha dhe vetëm është me të vërtetë në gjendje të grumbulluara dhe të ndjekur përparimin e të papërcaktuar.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland