Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Charles Augustin de Coulomb

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

14 June 1736

Angoulême, France

23 Aug 1806

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Charles Augustin Kulombit 's babai ishte Henry Kulombit dhe nëna e tij ishte Catherine Bajet. Të dy prindërit e tij vinin nga familje të cilat ishin të njohur edhe në fushat e tyre. Familjes babai i tij ishin të rëndësishme në profesionin ligjor dhe në administrimin e rajonit Languedoc e Francës, dhe familja e nënës së tij ishin gjithashtu mjaft të pasur. Pasi u sollën në Angoulême, kryeqyteti i Angoumois në Francë jugperëndimore, familja Kulombit lëvizur në Paris. Në Paris ai hyri Mazarin College, ku ai mori një argumentim të mirë klasike në gjuhë, letërsi dhe filozofi, dhe ai ka marrë mësim të mirë në dispozicion në matematikë, astronomi, kimi dhe botanikë.

Në këtë fazë në arsimin e tij nuk ishte një krizë për Kulombit. Pavarësisht gjendje të mirë babait të tij, ai kishte bërë spekulime të pasuksesshme financiare, kishte humbur të gjitha paratë e tij dhe u zhvendos nga Parisi në Montpelje. Nëna Kulombit mbeti në Paris, por Kulombit kishte një mosmarrëveshje me drejtimin e saj gjatë karrierës së tij duhet të marrë kështu që ai u largua nga Parisi dhe shkoi në Montpellier për të jetuar me babain e tij. Në këtë fazë interesat Kulombit ishin kryesisht në matematikë dhe astronomi dhe, ndërsa në Montpelje ai u bashkua me Shoqata e Shkencave ka mars 1757 dhe të lexoni disa dokumente mbi këto tema në shoqëri.

Kulombit të kërkuar për të hyrë në Ecole du xhind në Mézières por kuptuan se me sukses në miratimin provimet hyrje ai duhet të jetë tutored. Në tetor 1758 ai shkoi në Paris për të marrë tutoring e nevojshme për të marrë provimet. Camus ishte emëruar si pedagog për shkollat artileri në 1755 dhe kjo ishte e tij Cours de mathématiques se Kulombit studiuar për disa muaj. Në 1758 mori Kulombit provimeve të përcaktuar nga Camus që ai kaloi dhe ai hyri në Ecole du xhind në Mézières në shkurt 1760. Ai formoi një numër i miqësi të rëndësishme rreth kësaj kohe të cilat ishin të rëndësishme në punën e tij shkencore më vonë, një me Bossut i cili ishte mësuesi i tij në Mézières dhe të tjera me Borda.

Kulombit diplomuar në nëntor 1761. Ai ishte tani një inxhinier të trajnuar me rangun e toger në Trupat xhind du. Gjatë njëzet viteve të ardhshme ai u shpall në një sërë vendesh të ndryshme, ku ai ishte përfshirë në inxhinieri, në projektimin strukturor, fortifikimeve, mekanika e tokës, si dhe shumë fusha të tjera. Postimi i parë i tij ishte të Brest por në shkurt 1764 ai ishte i vendosur në Martinique në West Indies. Martinique ra nën sovranitetin e Francës nën Louis XIV në vitin 1658. Megjithatë Martinique u sulmua nga një numër i flotës të huaj gjatë viteve në vijim. Hollandisht sulmuar atë në vitin 1674, por u dëbuan jashtë, siç ishin anglisht në 1693 dhe në anglisht përsëri në 1759. Martinique u pushtua përfundimisht nga anglisht në 1762, por u kthye në Francë nën kushtet e Traktatit të Parisit në 1763. Frëngjisht bërë përpjekje për të bërë pastaj ishullin më të sigurt duke ndërtuar një fort të re.

Kulombit ishte vënë në krye të ndërtimin e Bourbon reja Fort dhe këtë detyrë e pushtuan atë deri në qershor 1772. Kjo ishte një periudhë gjatë së cilës ai tregoi anën praktike të aftësitë e tij inxhinjerike të cilat ishin të nevojshme për të organizuar e ndërtimit, por eksperienca e tij do të luante një rol të rëndësishëm në kujtimet teorike më vonë ai shkroi në mekanikë. Sa i përket shëndetit Kulombit ishte i shqetësuar këto ishin vite të vështira dhe të sëmundjeve që ai pati ndërsa më la Martinique tij në shëndetin e dobët për pjesën tjetër të jetës së tij.

Pas kthimit të tij në Francë, Kulombit u dërgua në Bouchain. Megjithatë, ai tani nisi të shkruajë vepra të rëndësishme në mekanikën e aplikuar dhe ka prezantuar punën e tij të parë në Académie des Sciences në Paris në 1773. Kjo punë, aplikimi Sur une des Règles, maximis et de minimis à quelque de problèmes statique, relatifs arkitekturë à l'është shkruar (në Kulombit fjalë, shih për shembull):

... për të përcaktuar, si tani si një kombinim të matematikës dhe fizikës do të lejojnë, ndikimin e fërkimit dhe kohezionit në disa probleme të statikë.

Ndoshta fakti më i rëndësishëm në lidhje me këtë biografi nga një pikë matematike të parë është përdorimi Kulombit e gur e variacioneve për të zgjidhur problemet inxhinierike. Si Gillmor shkruan në:

Në këtë biografi një nga 1773 ka pothuajse një telash i pasurisë, për Kulombit vazhdoi për të diskutuar mbi teorinë e thyerje të plotë të kalatave Masonerisë, dizajn i harqeve i harkuar, si dhe teoria e presionit në tokë. Në fundit ai ka zhvilluar një teori e përgjithësuar rrëshqitje pykë e mekanikës tokës që mbetet në përdorim sot në praktikë inxhinieri bazë. Një arsye, ndoshta, për neglizhim të afërm të kësaj pjesë të punës Kulombit ishte se ai u përpoq të demonstrojë përdorimin e gur variational në formulimin e metodat e qasjes ndaj problemeve thelbësore në mekanikë strukturore në vend se të japë zgjidhje për problemet numerike specifike.

Kjo është shpesh ndodh që një përdorim të sofistikuara të matematikës në një kërkesë për një zonë ku shumica kanë më pak sofistikim matematikore, jep vlerat e punës një afat të gjatë që nuk është parë shpesh në kohë. Biografi ishte sigurisht vlerësohej shumë nga Académie des Sciences për të çuar në atë që quhet si Bossut 's korrespondent më 6 korrik 1774. Nga Bouchain, Kulombit ishte tjetër e postuara në Cherbourg. Ndërsa ai ishte atje ai shkroi një biografi të famshme në busull magnetike që ai ka dërguar për Grand Prix e Académie des Sciences në 1777.

Kjo letër 1777 fitoi Kulombit një pjesë e çmim dhe punën e tij të parë përmbante në bilancin rrotullim:

... thjeshtë e tij, zgjidhje elegante për problemin e përdredhje në cilindra dhe përdorimin e tij të bilancit rrotullim në të gjitha kërkesat fizike ishte i rëndësishëm për fizikanët të shumta në pasuar vite. ... Kulombit zhvilluar një teori e përdredhje në mëndafshi i hollë dhe temat e flokëve. Këtu ai ishte i pari për të treguar se si mund të sigurojë suspendimin rrotullim fizikantet me një metodë të saktë matëse forcave jashtëzakonisht të vogla.

Një tjetër episod interesant ka ndodhur gjatë kohës që kaloi në Kulombit Cherbourg. Robert-Jacques Turgot u emërua përgjithshme comptroller nga Louis XVI më 24 gusht 1774. Ai filloi të ndihen të kërcënuar nga kundërshtarët e tij politik në 1775 dhe filloi një seri reformash. Midis tyre ishte reforma e xhind du Turgot Trupave dhe bëri thirrje për kujtimet për riorganizim të mundshëm të saj. Kulombit paraqitur një biografi duke i dhënë idetë e tij dhe kjo është një mundësi interesante për të kuptuar pikëpamjet e tij politike. Kulombit kërkuar shtetit dhe individit për të luajtur role të barabartë. Ai propozoi që du Trupave xhind në veçanti, dhe të gjitha shërbimeve publike në përgjithësi, duhet të njohin talentet e anëtarëve të tij të veçanta në promovimin brenda organizatës.

Në 1779 u dërgua në Kulombit Rochefort për të bashkëpunuar me Montalembert de Marquis në ndërtimin e një fort bërë tërësisht nga druri pranë Ile d'Aix. Si Kulombit, Marquis de Montalembert pasur një reputacion si një inxhinier ushtarak dizajnimin e fortifikimeve, por puna e tij krijuese ishte kritikuar nga shumë inxhinierë frëngjisht:

Duke parë fortesa si asgjë më shumë se bateritë madh i përhershëm i projektuar për të hedh zjarr mbi ushtritë e madhe sulmuar, Montalembert thjeshtuar harton ndërlikuara gjeometrike e Vauban dhe mbështetur në strukturat e thjeshtë poligonale, shpesh me kalatë e shkëputur periferike në vend të projektimit Bastioni.

Gjatë kohës së tij në Rochefort, Kulombit kryer në hulumtimet e tij në Mekanikë, në veçanti duke përdorur shipyards në Rochefort si laboratore për eksperimentet e tij. Studimet e tij në fërkim në Rochefort çoi në vepër madhore Kulombit në fërkim Théorie des simples makina e tij e cila fitoi Çmimin e Madh nga Académie des Sciences në 1781. Në këtë biografi Kulombit:

... fërkimit hetuar si statike dhe dinamike e rrëshqitje sipërfaqet e fërkimit në Bending litarët dhe në kodrina. Nga shqyrtimi i shumë parametrave fizike, ai ka zhvilluar një seri të dy ekuacioneve afat, mandatit të parë një konstante dhe mandat të dytë ndryshme me kalimin e kohës, forcë normale, shpejtesise, apo parametra të tjera.

Për shkak të fituar këtë çmim punës, autorët e të shkruani:

Kontributet Kulombit të shkencës e fërkimit qenë jashtëzakonisht të madh. Pa ekzagjerim, mund të them se ai ka krijuar me këtë shkencë.

Në fakt këtë biografi 1781 ndryshuar jetën Kulombit. Ai u zgjodh në seksionin mekanikë i Académie des Sciences si rezultat i kësaj pune, dhe ai shkoi në Paris, ku ai tani ka mbajtur një post të përhershëm. Ai përsëri nuk mori ndonjë projekteve inxhinierike, edhe pse ai bëri të mbetet si një konsulent për çështjet inxhinierike, dhe ai i kushtoi jetën e tij nga kjo pikë në të fizikës në vend se inxhinieri. Ai shkroi shtatë traktatet më të rëndësishme të energjisë elektrike dhe magnetizëm që ai ka dërguar të Académie des Sciences midis 1785 dhe 1791. Këto shtatë letrat janë diskutuar në ku autori tregon se Kulombit:

... kishte marrë disa rezultate të shquar duke përdorur metodën e bilancit rrotullim: Ligji i tërheqjen dhe neveri, akuzat pika elektrike, polet magnetike, shpërndarje të energjisë elektrike mbi sipërfaqen e organeve të ngarkohet dhe të tjerët. Rëndësinë e ligjit Kulombit për zhvillimin e Elektromagnetizmi është shqyrtuar dhe diskutuar.

Në këto ai ka zhvilluar një teori e tërheqje dhe shtytje ndërmjet organeve të ngarkuar njëjtë dhe të kundërt elektrike. Ai demonstroi një ligj inversi katror për forcat e tillë dhe vazhdoi të shqyrtuar përçuesve përsosur dhe dielectrics. Ai sugjeroi se nuk kishte përsosur dielektrike, duke propozuar që çdo substancë e ka një kufi mbi të cilat do të zhvillojë energji elektrike. Këto dokumente themelore paraqitur rastin për veprim në një distancë në mes akuzave elektrike në një mënyrë të ngjashme si Newton-s teorinë e gravitetit u bazuar në veprim në një distancë midis masave.

Këto dokumente të energjisë elektrike dhe magnetizëm, megjithëse më e rëndësishme e punës Kulombit gjatë kësaj periudhe, ishin vetëm një pjesë e vogël e punës që ndërmori. Ai paraqiti twenty-pesë kujtimet të Académie des Sciences midis 1781 dhe 1806. Kulombit punuar nga afër me Bossut, Borda, de Prony, dhe Laplace gjatë kësaj periudhe. Mrekullueshëm ai mori pjesë në punën e komisioneve të 310 Akademisë. Ai ende është i përfshirë me projektet inxhinierike si një konsulent, më dramatike e cila u raportin e tij në kanalin e portit dhe përmirësimeve në Brittany në 1783-84. Ai kishte qenë ngritur në këtë detyrë kundër gjykimit të tij më të mirë dhe ai përfundoi duke fajësuar kur kritikat janë bërë dhe ai kaloi një javë në burg në nëntor 1783.

Ai gjithashtu ndërmori shërbimeve për qeveritë përkatëse frëngjisht në fusha të ndryshme të tilla si arsimi dhe reforma e spitaleve. Në vitin 1787 ai bëri një udhëtim në Angli për të raportuar mbi kushtet në spitalet e Londrës. Në korrik 1784 ai u caktua për t'u kujdesur për burimet mbretërore dhe u ngarkuar me një pjesë të madhe të furnizimit me ujë të Parisit. Në djali i parë 26 shkurt 1790 Kulombit ka lindur, edhe pse ai nuk ishte i martuar me Louise Desormeaux Françoise LeProust që ishte nëna e djalit të tij.

Kur filloi Revolucioni frëngjisht në 1789 Kulombit kishte qenë i përfshirë thellësisht me punën e tij shkencore. Shumë institucione u riorganizuar, jo të gjithë të simpati Kulombit, dhe ai në pension nga xhind du Korpusit në 1791. Në lidhje me të njëjtën kohë që Académie des Sciences u hiqet në gusht 1783, ai u hoq nga roli i tij në krye të furnizimit me ujë dhe, në dhjetor 1793, peshat dhe masat e komitetit në të cilën ai shërbente gjithashtu u shpërbë. Kulombit dhe Borda në pension të vendit për të bërë kërkime shkencore në një shtëpi që zotëronte pranë Blois.

Académie des Sciences u zëvendësua nga Institut de France dhe Kulombit u kthye në Paris, kur ai u zgjodh për të Institutit në dhjetor 1795. Më 30 korrik 1797 djali i tij i dytë ishte lindur dhe, në 1802, ai u martua me Louise Françoise LeProust Desormeaux, nënë e dy djemve të tij. Ne kemi përmendur më lart se Kulombit ishte përfshirë me shërbimet në arsim. Këto ishin kryesisht ndërmjet 1802 dhe 1806 kur ai ishte inspektor i përgjithshëm i mësimit publik dhe, në këtë rol, ai është kryesisht përgjegjës për ngritjen e lycées nëpër Francë.

Le ne fund me të duke cituar paguar haraç atij nga Ligji Biot që ka shkruajtur:

Është për të Borda dhe të Kulombit se një borxh rilindjen e fizikes e vërtetë në Francë, nuk është një fizikë fjalëshumë dhe hipotetike, por që fizika zgjuar dhe e saktë që vëzhgon dhe e krahason me ashpërsi të gjithë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland